Európa

Mai napon is érvényes: 2020.07.07. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget. Javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőrizze, hogy rendelkezik-e az egész utazás időtartamára érvényes útiokmánnyal (érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal), valamint a visszaútra szóló jegy hiányában a hazatérés fedezetéül szolgáló megtakarítással. 

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Tiszteletbeli konzul, Nyitra

Aktuális:

2020. 06. 19.
Belépés Szlovákiába Magyarországról:

2020. 06. 20- tól Szlovákiába Magyarország, Csehország és Ausztria mellett Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia, Izland, Montenegró, Lengyelország, Monaco, Feröer-szigetek (23 biztonságos állam) területéről karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettsége nélkül léphetnek be a Szlovákiában és a megjelölt országokban állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Annak, aki a belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a 19 biztonságos ország között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.

Fontos, hogy a biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába korlátozás nélkül beutazni, mivel Szlovákia nem állampolgárság, hanem területen tartózkodás alapján engedi, illetve korlátozza területére a belépést.  

Lengyelországba és Lengyelországból Szlovákián keresztül történő utazás:

1) 2020 június 20. 6:00-tól Szlovákia Lengyelországot is felveszi a biztonságos országok listájára, azzal a kiegészítéssel, hogy a kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt megfontolásra javasolja a lengyelországi sziléziai vajdaság lehetőség szerinti elkerülését.

2) Az Európai Unió állampolgárai – a Szlovák Belügyminisztérium előzetes tranzit engedélye nélkül – áthaladhatnak Szlovákia területén, azzal a feltétellel, hogy a belépéstől számított 8 órán belül – beleértve az esetleges tankoláshoz szükséges időt is – el kell hagyniuk az ország területét.

Javasoljuk, hogy az utazás megkezdésével az intézkedés életbe lépését követően legalább egy napot várjanak, mert a tapasztalatok alapján ennyi időre szükség van ahhoz, hogy az új szabályokat a gyakorlatban is zökkenőmentesen alkalmazzák az érintett határszakaszokon. 

A Szlovákiába történő belépés és a szlovákiai tranzitálás szabályai angol nyelven az alábbi elérhetőségen találhatók:

Belépés Szlovákiából Magyarországra:

Magyarország 2020. június 05-én 08:00 órától 14 napos karantén-kötelezettség és előzetes engedélyeztetés nélkül lehetővé tette, hogy az osztrák, a cseh, a szlovák (és június 12- től horvát) és a magyar állampolgárok, valamint a magyarországi tartózkodásra jogosult (állandó tartózkodási kártyával igazolt) EGT állampolgárok a Cseh Köztársaság, az Osztrák Köztársaság, illetve a Szlovák Köztársaság területéről Magyarország területére beléphetnek.

A felsorolt országok esetében a mentességi feltételek kizárólag akkor alkalmazhatóak, amikor a kiutazás végcélja az adott ország volt. 

Tranzitálás: A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében minden EU-s állampolgár és családtagja külön engedély, illetve karanténkötelezettség és negatív COVID-19 teszteredmény nélkül áthaladhat Szlovákia területén az állampolgársága és az életvitelszerű tartózkodási helye szerinti országba.

KÖZLEKEDÉS: A nemzetközi légi, közúti és vasúti személyforgalmat márciusban felfüggesztették, majd a járvány enyhülésével fokozatosan újraindították az alábbiak szerint:.  

Repülő: 

 • Június 15-től a pozsonyi és a kassai reptér ismét megnyílt a nemzetközi személyszállítás számára.
 • Június 15-től indította WizzAir a Szófiába  repülő járatát.
 • Július 1-től: a Ryanair 12 járatát indítja újra a pozsonyi reptérről.  

Vonat: 

 • Május 10-től menetrend szerinti belföldi vasúti közlekedés (kiv. InterCity).
 • Június 7-től újraindult a vonatközlekedés Szlovákia és Csehország között a Pozsony-Brno-Prága és a Kassa-Prága vonalon. 
 • Június 15-től SK és AT között újraindult a nemzetközi vasúti személyszállítás, ami PL irányába jún. 22-től, HU-ra júl. 1-jétől indul el. 

Busz:

 • Június 6-ától ismét közlekednek a Slovak Lines társaság autóbuszai Pozsonyból a bécsi és a budapesti repülőtérre. 
 • Június 8-tól A FlixBus társaság naponta indít járatot Pozsonyból Bécsbe. 
 • Június 8-tól a Pozsonyi Közlekedési Vállalat újraindította a 801-es buszjáratot Pozsony-Oroszvár és Rajka között. 
 • Június 19-vel a Regiojet újraindítja Pozsony és Budapest között naponta két alkalommal közlekedő buszjáratait.

Közúti áruszállítás:

Zöld sávokban (green lane) a nemzetközi áruszállítást végző kamionokat továbbra is előnyben részesítik. 

Működő szlovák-magyar határátkelőhelyek forgalma:

A Szlovák Köztársaság belső határait mind a 34 Magyarországgal közös  határátkelőhelyen át lehet lépni  az arra jogosultaknak (jogszabály alapján külön engedély nélkül belépésre jogosult, ingázó, külön engedély, árufuvarozó).   

A jogszabály alapján külön engedély nélkül belépésre jogosultak határátlépéséhez szükséges: a tartózkodás teljes időszakárva érvényes útiokmány, állandó vagy ideiglenes lakcímet igazoló dokumentum (lakcímkártya, tartózkodási engedély), illetve ennek hiányában legalább két hiteles okmány a tartózkodás tényének igazolására (pl. egészségbiztosítási kártya, bérleti szerződés, munkaszerződés, egyszeri megbízási szerződés, munkáltatói igazolás, lakhelyként megadott ingatlan tulajdoni lapja, vállalkozói engedély, közüzemi díjakról szóló fizetési igazolás, bankszámla megnyitásáról szóló igazolás, biztosítási szerződés) 

A teherforgalom (beleértve a kétoldalú – Szlovákiából Magyarországra és Magyarországról Szlovákiába történő – teherfuvarozást) feltételei a CMR igazolás vagy szállítólevél felmutatása.

Karanténkötelezettség és mentesség:

A Szlovákiába külföldről belépőknek (néhány kivétel mellett, mint például a jogszabály alapján külön engedély nélkül belépésre jogosultak, valamint a kamionosok) automatikusan házi karanténba kell vonulniuk a negatív COVID-19 RT-PCR  teszt elvégzéséig. 

Kötelező karantén (állami, otthoni) alól mentesülnek:

 • jogszabály alapján külön engedély nélkül beutazásra jogosultak,
 • ingázók,
 • árut szállító tehergépkocsik vezetői,
 • (áruszállító, humanitárius, repatriációs) repülőgép-, hajó-, vonat személyzete,
 • mentőautók személyzete,
 • temetkezési vállalkozók,
 • azok a személyek, akik Szlovákiába súlyos egészségügyi állapotuk gyógyítása miatt lépnek be, majd a kezelést követően elhagyják az ország területét, (az Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának előzetes hozzájárulása szükséges),
 • azon EU-tagországok állami tisztségviselői, akik megállás nélkül haladnak át Szlovákián országukba való hazatérés céljából (szlovák Belügyminisztérium előzetes engedélyével),
 • azok a személyek, akik Szlovákiába felvételi vizsga, záróvizsga, egyéb vizsga vagy szlovákiai iskolába való beiratkozás vagy kollégiumokból ill. más szálláshelyről történő személyes dolgok elszállítása céljából érkeznek, valamint az őket kísérő egy személy; Ebben az esetben be kell mutatni a határon az erre vonatkozó igazolást (pl. felvételi értesítő, beiratkozási értesítő), valamint egy 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet,
 • a munkavállalási célú ingázókkal megegyező feltételekkel léphetnek be Szlovákiába a szomszédos országokban rendszeresen tréningező, sporttevékenységet végző szlovák állampolgárok is,
 • azok, akik a közös szülői felügyelet vagy a kiskorú gyermekekkel való kapcsolattartás érdekében, a Szlovákiában érvényes bírósági határozat végrehajtása miatt lépnek (belépéskor be kell mutatni az érvényes bírósági határozatot vagy a szülői megállapodást, emellett tájékoztatni kell a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot a belépési szándékról, így nem kötelező a negatív COVID-19 teszt felmutatása).

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információk és hírek a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának honlapján érhetők el:

Egészségügyi előírások:

Szlovákia területén lakóhelyen kívül mindenhol kötelező a szájmaszk használata, illetve a felső légutak (orr, száj) eltakarása. Ez alól kivételt képeznek a 2 éves kor alatti gyermekek, az autizmusban szenvedő betegek, valamint a tömegközlekedési eszközök zárt kabinjaiban tartózkodó járművezetők.

A szlovák hatóságok kérik a lakosságot az alapvető higiéniai szabályok betartására, a gyakori és alapos kézmosásra, valamint hogy kerüljék el a nagy látogatottságú helyeket. A lakosság kérdéseinek megválaszolása érdekében létrehoztak több telefonos vonalat és e-mail címet, valamint tájékoztató szórólapokat tettek közzé, amelyek már magyar nyelven is megjelentek. A fertőzött területekről visszaérkezőket kérik, hogy maradjanak otthon a lappangási idő (14 nap) elteltéig. Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon mindenképpen csak telefonon forduljanak orvoshoz, vagy hívják a 24 órás telefonszámok egyikét. 

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban itt található >>

Magyar állampolgárok okmányai:

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt vészhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet értelmében a vészhelyzet alatt a magyar állampolgárok március 12-től lejáró hivatalos okmányai (útlevél, SZIG, vezetői engedély) továbbra is érvényesek maradnak, a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig.

* * *

Fokozott óvatosság szükséges a Magas-Tátrában a túlszaporodott medveállomány miatt

Felhívjuk a Magas-Tátrában kirándulók figyelmét, hogy a térségben elszaporodott barnamedvék egyre többször jelennek meg a lakott területek közelében.  Kérjük, hogy szabadban tartózkodásuk ideje alatt legyenek körültekintőek és fokozott  figyelmet szenteljenek biztonságukra. A medvék főleg  a vasúti sínek és megállók környékén, a lakóházak és szállodák közelében  - jelenlegi ismereteink szerint többnyire a Tátraerdőfalva és Tátraszéplak közötti szakaszon - fordulnak elő.  

Biztonság:

A bűnözés szempontjából Szlovákia nem tér el a térség többi országától. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el. A turisták által sűrűn látogatott helyeken, a városok történelmi részein, télen a síközpontok, nyáron a campingek területén javasolt a fokozott elővigyázatosság.

Szlovákia, hasonlóan Magyarországhoz, a terrorizmus által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik, ahol terrorista cselekményre mindeddig nem került sor, azonban 2017. augusztus 23-tól a terrorkészültség szintjét a második fokozatra emelték, amely annak visszavonásáig tart. Ez annyit jelent, hogy terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni. 

Hegyi mentés

A hegyi mentőszolgálat segítségének igénybe vétele 2006. Július 1-től díjköteles. Fizetni kell a szolgálat kiszállásáért, a műszaki beavatkozásért és a gépjármű, helikopter igénybe vételéért is, azonban a sürgősségi ellátásért, amelyre az általános európai szabályok vonatkoznak, nem. Nem kell fizetni a síközpontokban a téli beavatkozások során. Ezeken a helyeken a központ üzemeltetője köteles biztosítani a mentést, és csak azok a síelők fognak fizetni, akik a sípályán kívül szenvednek balesetet. Nem kell fizetni külön az országos mentőszolgálat helikopterével történő kórházba szállításért sem.

Hegyi mentőszolgálat telefonszámai – országon belülről:

Központi diszpécseri iroda: 18 300 
(Szlovákia nemzetközi hívószáma: 00-421-)

 • Igazgatóság – Horný Smokovec/Felsőtátrafüred: 52/7877 711
 • Starý Smokovec/Ótátrafüred: 52/4422 820
 • Alacsony Tátra – Jasná: 44/5591 678
 • Alacsony Tátra – Bystrá/Sebesér: 48/6195 326
 • Nyugati Tátra – Žiarska dolina: 44/5586 218
 • Nyugati Tátra – Zverovka: 43/5395 101
 • Kis Fátra – Štefanová/Istvánkirályfalva: 41/5695 232
 • Nagy Fátra – Donovaly/Dóval: 48/4199 724
 • Slovenský raj/Szlovák Paradicsom: 53/4297 902
 • Lavina prevenció központ - Liptovský Hrádok/Liptóújvár: 44/5591 695 (non stop lavinainformáció); www.laviny.sk

Túrázás vagy hegymászás előtt javasoljuk a  szlovák hegyimentőszolgálat „Hegyi Mentőszolgálat” elnevezésű applikációjának letöltését, mely lehetővé teszi a Hegyi Mentőszolgálat 18 300-as segélyhívó számának hívását és segélykérő SMS küldését, az aktuális GPS koordináták megadásával. Az applikáció segítségével a hegyimentők gyorsabban megtalálhatják a magashegyi terepen segítségre szoruló vagy egyszerűen csak eltévedt turistákat.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Minden kiskorú köteles saját érvényes úti okmánnyal – útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezni Szlovákiába történő beutazása esetén. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házi kedvencek beutazása:

Kérjük érdeklődjön állatorvosánál, valamint további tájékoztatást a NÉBIH honlapján talál, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/slovakia.cfm

A CITES hatálya alá tartozó fajok Szlovákiában történő vásárlásával kapcsolatban az alábbi linken található általános tájékoztatás. Vásárlás vagy eladás előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az illetékes természetvédelmi hatóságnál, milyen engedélyekkel, igazolásokkal kell rendelkeznie tervezett tevékenységéhez. 

Tartózkodás:

A vonatkozó szlovák rendelkezések szerint (404/2011 sz. tv. 64 §) azon EU-s állampolgár, aki érvényes személyazonossági vagy úti okmánnyal rendelkezik, jogosult bármely egyéb feltétel vagy követelmény nélkül a Szlovák Köztársaság területén tartózkodni a belépés napját követő 3 hónapig. A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási hely szerint illetékes idegenrendészeti kirendeltségen szükséges tartózkodási engedélyt kérni.

Munkavállalás:

Kerüljék a szerződés nélküli munkavállalást, vagy a kizárólag olyan nyelven írt munkaszerződés aláírását, amelynek rendelkezéseit nem értik. Legyenek körültekintőek a gépkocsi alkatrészgyárakba meghirdetett, magas fizetést ígérő állások betöltésénél. 

Vám: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Az ország a természeti katasztrófák szempontjából nyugodt terület, az időnkénti árvizek azonban az ország keleti részeiben problémát okozhatnak.

Biztosítás: Szlovákiában a magyar állampolgárok egészségügyi ellátására az uniós előírások vonatkoznak, vagyis az európai egészségbiztosítási kártyával lehet a biztosítási jogviszonyt, illetve az ellátásra vonatkozó jogosultságot igazolni. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok 

Ajánlott továbbá az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása:

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya 

Közlekedés: Szlovákiában a gépjárművezetés a szlovák vezetői engedélyeken kívül az Európai Gazdasági Térség többi tagállamában (így a Magyarországon) kiadott érvényes vezetői engedéllyel is lehetséges. B típusú vezetői engedéllyel csak a 18. életévüket már betöltött személyek vezethetnek felügyelet nélkül.

Engedélyezett maximális sebesség:

 • Lakott területen: 50 km/h 
 • Lakott területen kívül ill. autóúton: 90 km/h 
 • Autópályán: 130 km/h

Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával tud a gépjármű üzemeltetetője igazolni.

Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény megkülönbözteti a közlekedési balesetet valamint a káreseményt. Az utóbbit a résztvevők egymás között megegyezéssel is tisztázhatják és a rendőrséget nem szükséges a helyszínre hívni. Káreseménynek minősül az a baleset, ahol nem következett be haláleset vagy személyi sérülés, nem rongálódott meg az úttest esetleg valamilyen közhasznú berendezés, nem szivárgott ki veszélyes anyag valamint a keletkezett kár nem haladja meg a 3990 €-t. Ennek ellenére javasoljuk, hogy amennyiben baleset elszenvedőivé, vagy okozóivá válnak, a későbbi biztosítási ügyintézés zökkenőmentessé tétele miatt mindenképpen kérjenek rendőri intézkedést. Nyelvi nehézségek esetén a rendőrség köteles hivatalból tolmácsot biztosítani. Addig nem javasoljuk semmilyen jegyzőkönyv aláírását, amíg annak fordítását kézhez nem kapják. 

Autóbérlés: Szlovákiában történő autóbérlés esetén a legtöbb autókölcsönző a következő dokumentumokat kéri felmutatni:

 • személyazonosító okmány (SZIG, útlevél), 
 • vezetői engedély, 
 • bankkártya. 

Közlekedési bírságok: Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség a közúti közlekedésről szóló törvény alapján elveszi a szabálysértést elkövető gépjárművezető vezetői engedélyét, amennyiben a  helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az eljárásban érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. A gépjárművezető a jogosítványát a  bírság kifizetése után kapja vissza.  Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül Szlovákiában, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek. A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a helyszínen „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot”  a szabálysértési eljárásban érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a szabálysértési eljárásban kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, melyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. Ez akkor is igaz, ha ráírnak valamilyen megjegyzést.

Autópálya-használat személygépkocsival: Autópályán és autóúton, ahol az autópálya-, vagy autóút közúti jelzés szerepel kötelező a matrica megvásárlása és használata. A nem díjköteles szakaszokat az autópálya, illetve autóút jelzés alatt elhelyezett "BEZ ÚHRADY" felirat mutatja. Matrica a nemzetközi forgalomú határátkelőhelyeken, egyes benzinkutaknál és postahivatalokban vásárolható, valamint 2016. január 1-től az interneten is a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) honlapján, a www.eznamka.sk címen, amely magyar nyelven is elérhető. Ugyanitt letölthető az elektronikus autópálya matrica megvásárlására szolgáló okostelefon-alkalmazás is. 

Az autópálya-matricát megvásárlóknak az esetleges ellenőrzések céljából meg kell őrizniük  a vásárlásról szóló elismervényt. Az autópálya-társaság illetékes munkatársai az adott gépkocsi rendszámának és a központi nyilvántartásban szereplő matrica vásárlási adatainak az összevetésével ellenőrzik az illeték kifizetésének a tényét.

Teherautók, kamionok, autóbuszok úthasználata: A kötelező elektronikus útdíj-fizetésről magyar nyelven a szlovák autópálya kezelő honlapján, a www.emyto.sk/web/guest oldalon tájékozódhatnak részletesen.

Fontos tudni, hogy amennyiben a gépjármű vezetője a jogszerűen kiszabott helyszíni bírságot nem tudja helyben kiegyenlíteni bevonhatják a vezetői engedélyét, vagy visszatarthatják a gépjárművet is a forgalmi engedély bevonásával. Az okmányokat csak a bírság teljes összegének befizetése után juttatják vissza a kiállító magyar hatóságnak. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Szlovákiában az egyes cégek adatai az interneten keresztül is hozzáférhetők az alábbi oldalon, amely angol nyelven is elérhető.

A bankok reggeltől kora délutánig tartanak nyitva. Pénzváltásra ugyanakkor rengeteg pénzváltó helyen nyílik lehetőség. Bankkártyák használata az országban nagyon elterjedt. Szinte mindenhol lehetőség van kártyás fizetésre, illetve a pénzkiadó automaták használatára. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz. Kelet-Szlovákia egyes járásaiban (Tőketerebesi,  Nagymihályi- és a Szobránci járásokban) több kanyarós esetet is regisztráltak a Hatóságok. Bár a Regionális Közegészségügyi Hivatal intézkedéseket tett a járvány megfékezésére, a védettséggel még nem rendelkező kisgyerekkel utazók számára a térségben fokozott óvatosság javasolt.   

Turizmus: A www.slovakia.travel honlapon magyarul is megtalálhatóak a legfrissebb és mindenre kiterjedő információk Szlovákiáról.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Szlovákia Budapesti Nagykövetsége

Segélykérő telefonszámok:

Általános segélyhívó: 112
Mentők: 155; 
Hegyi mentők: 18 300
Rendőrség: 158; 
Helyi rendőrség: 159 (kerékbilincs, elvontatás esetén)
Tűzoltóság: 150
Szlovák autómentő szolgálat: 18 112,  vagy 00421-2-4920-5949 (autópályáról elvontatás) 
Eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000.