Európa

Mai napon is érvényes: 2021.01.15. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget. Javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőrizze, hogy rendelkezik-e az egész utazás időtartamára érvényes útiokmánnyal (érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal), valamint a visszaútra szóló jegy hiányában a hazatérés fedezetéül szolgáló megtakarítással. 

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Alkonzulátus Besztercebánya
Tiszteletbeli konzul, Nyitra

Aktuális:

2021. 01. 02.  
Szlovákiában elválik az ORSZÁGBA VALÓ BELÉPÉS és az ORSZÁGON BELÜLI MOZGÁS szabályozása: 

 • Szlovákiába belépni Magyarországról főszabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet. 
 • Szlovákián belül mozogni a kijárási tilalom alóli – 2021. január 1-24. között érvényben lévő – kivételek (lent) alapján, vagy az ország területén keresztül, szomszédos országba, közúton, megállás nélküli, 8 órán belül történő keresztülutazás (tranzitálás) esetén lehet. A szlovák szabályozás értelmében tehát a TRANZITÁLÁS csak akkor tekinthető kivételnek, ha az országba történő belépés és kilépés is szárazföldi határszakaszon történik a fenti feltételek mellett.

BELÉPÉS SZLOVÁKIÁBA AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBÓL: 

A szlovák repülőterek december 23-tól ugyan fogadják az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokat, azonban a beutazó személyekkel szemben szigorú karanténszabályok vannak érvényben az alábbiak szerint:

2020. december 21-én éjféltől hatályos hivatalos szabályok szerint minden személyre (nincs különbség a hazai és külföldi állampolgárok között), aki az Egyesült Királyságból érkezik Szlovákia területére kötelezően otthoni vagy intézményi (amennyiben nem rendelkezik szlovák lakcímmel) karanténkötelezettség vonatkozik. 

Az Egyesült Királyságból Szlovákiába történő belépés esetén megszűnt a külföldön elvégeztetett 72 óránál nemrégebbi negatív eredményű PCR tesztre vonatkozó kivétel, tehát a negatív eredményű PCR teszt belépés során történő bemutatásával a hivatalos szabályok értelmében a karantén már nem kerülhető el. 

A szlovák hatóságok állásfoglalása alapján, a repterekről vagy repterekre történő átutazás nem értelmezhető a szlovák közegészségügyi hivatali rendeletben szabályozott tranzitálási kivételként. A rendelet valójában az ország terültén keresztül, legfeljebb 8 órán belüli, megállás nélküli közúti (tehát autóval történő), szomszédos országba való szárazföldi belépéssel járó tranzitálás szabályait fogalmazza meg kivételként, amelyet a tankolás lehetőségének biztosítására vonatkozó szabály is jól szemléltet. A tranzitálás szabályairól bővebben alább, a belépési kivételekkel foglalkozó részben olvashat.

A leírtakra figyelemmel tehát jelenleg nem javasolt az Egyesült Királyságból Szlovákiába történő repülővel történő belépés, és ajánlott egy alternatív útvonallal (például más Magyarországgal szomszédos országokban landoló, működő repülőjáratok igénybevételével) való tervezés 

Az Egyesült Királyságból Szlovákián keresztül történő hazatérés csak saját felelősségére és a leírtakra figyelemmel történhet. A fent ismertetett hivatalos szabályok gyakorlati alkalmazása és betartásának ellenőrzése a szlovák hatóságok hatáskörébe tartozik.

BEUTAZÁS SZLOVÁKIÁBA MAGYARORSZÁGRÓL MÁS ORSZÁGBA ( így AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBA) TÖRTÉNŐ REPÜLÉS CÉJÁBÓL

A fentiek  alapján, a repterekről vagy repterekre történő átutazás nem minősül a rendeletben kivételként szabályozott tranzitálási kivételnek, amely valójában a közúti (tehát autóval történő) tranzitálást szabályozza. Ugyanakkor az országba való sikeres belépést (negatív teszt) követően az országon belüli kijárási tilalom alól a külföldi utazás céljából való mozgás (így a repülőtérre/repülőtérről való mozgás) kivételt jelent

Erre figyelemmel a karanténkötelezettség elkerülése érdekében mindenképpen javasolt, hogy Szlovákia területére Magyarországról csak egy 72 ÓRÁNÁL NEM RÉGEBBI NEGATÍV eredményű, (angol, német, cseh vagy szlovák nyelven kiállított) PCR TESZT birtokában lépjenek be.

ÜZLETI CÉLÚ KIUTAZÁS KORLÁTOZÁSA:

Szlovákiába történő belépésnél az ÜZLETI CÉLÚ ÚT NEM JELENT KIVÉTELT a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatási kötelezettség alól a szlovák oldalon. Az üzleti cél igazolásának a Magyarországra történő visszatéréskor, a magyar oldalon van jelentősége.

SÍELÉS, ÜDÜLÉS:

Szlovákiában január 1-től a síközpontok (szálláshelyek, sífelvonók, síkölcsönzők) bezártak. A síközpontok szállásain január 1. előtt megkezdett üdülés még befejezhető, de a tartózkodás nem hosszabbítható meg, újabb foglalásra nincs lehetőség. Az intézkedés 2021. január 24-ig lesz érvényben, amely érvényességi idő azonban meghosszabbítható a járványügyi helyzet alakulásának függvényében.

KIJÁRÁSI TILALOM (országon belüli mozgás)

2020.december 19 - 2021. január 24-ig

Szlovákiába BELÉPNI a lenti belépési szabályok alapján (főszabály 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel) lehet, azonban Szlovákiában SZABADON MOZOGNI a kijárási tilalom időtartama alatt csak a kijárási tilalom alóli KIVÉTELEK esetén, valamint továbbra is TRANZITÁLÁS (szárazföldi ÁTUTAZÁS), ÁRU-, TEHERSZÁLLÍTÁS során LEHET.  

A kialakult járványhelyzet súlyosságára tekintettel a kormány döntése alapján Szlovákiában KIJÁRÁSI TILALOM lépett életbe 2020. december 19-től2021. január 24-ig), amely naponta reggel 5 órától a következő nap hajnali 1 óráig van érvényben. A tilalom időtartama alatt a lakóhelyet csak a következő KIVÉTELEK esetében lehetséges elhagyni:

 • munkába járás, amennyiben a home office a munkáltató igazolása alapján nem megoldható
 • külföldre utazás és külföldről történő hazatérés (beleértve a repülőtérre/repülőtérről való utazást)
 • alapvető létszükségletű dolgok beszerzése a legközelebbi boltban (élelmiszer, gyógyszerek, optikai, higiéniai termékek, gyermekgondozással kapcsolatos termékek, állateledel és állatgondozáshoz szükséges termékek, tankolás, nyomtatott sajtó beszerzése, banki és biztosítási ügyek, kerékpárjavítás)
 • postai ügyek intézése vagy interneten vásárolt áru átvétele, amennyiben a bolt meg tudja oldani az áru ablakon történő kiadását
 • egészségügyi intézmény meglátogatása (halaszthatatlan, ill. előre tervezett egészségügyi ellátás, megelőző vizsgálatok) - a kivétel a kisérő személyre is vonatkozik
 • gyógyszerellátás biztosítása
 • utazás koronavírus teszt elvégzésére (RT-PCR vagy antigén teszt)
 • temetésre, házasságkötésre vagy keresztelőre utazás (legfeljebb 6 fő, templomok zárva)
 • családtagról való gondoskodás
 • kutya vagy macska sétáltatása a lakóhelytől 1000 m-en belül, ill. gondoskodás háziállatról
 • járáson (Pozsony, Kassa esetén városon) belüli séta a természetben, beleértve az egyéni sporttevékenység végzését,
 • gyermek (és kísérője) találkozása a szülővel, vagy láthatásra jogosult más személlyel (törv. képv.)
 • gyermek és kísérőjének útja a bölcsődébe, óvodába és iskolába (amikor újraindulnak) 
 • szociális segélyt, szociális szolgáltatást igénybe vevő hajléktalan útja

A szigorítás értelmében, január 1-től Szlovákiában:

 • Megszűnt a családlátogatás lehetősége: tilos lett a közös háztartásban élőkön kívüli személyekkel való találkozás (eddig két háztartás tagjai találkozhattak, üdülhettek közösen)
 • Megszűnt az egyes járások közötti átjárás lehetősége.
 • Bezártak a síközpontok: A korlátozás kiterjed a szállodákra is. Azok, akiket már elszállásoltak, maradhatnak, de nem hosszabbíthatják meg a foglalásaikat, új vendégeket a szállások nem fogadhatnak.
 • Bezártak a templomok.
 • Az éttermek által elvitelre kiadott ételt nem lehet a szabadban, az étterem előtt elfogyasztani.
 • Járáson belülre korlátozták a természetben tartózkodás lehetőségét 
 • A munkavégzés csak „home office”-ban lehetséges: kivételt jelent a munkáltató igazolása alapján engedélyezett munkahelyi munkavégzés. Ha a munkahely egy másik járásban van, oda megengedett az utazás. Minden munkáltatónak meg kell határoznia, kire van szükség a munkahelyen, és ki az, aki otthonról dolgozhat.  

BELÉPÉS SZLOVÁKIÁBA:

Szlovákiába belépni december 18. (reggel) 7:00-tól CSAK EU-tagállamban (72 óránál nem régebben)  (angol, német, cseh, szlovák nyelven) kiállított, negatív RT-PCR teszttel lehet, valamint Csehországban vagy Ausztriában elvégeztetett, 72 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletében meghatározott minta szerinti igazolás felmutatásával.

Negatív RT-PCR teszt hiányában a belépőnek regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon a http://korona.gov.sk/ehranica oldalon és házi, vagy intézményi karanténba kell vonulnia, amíg nem rendelkezik negatív RT-PCR teszttel.

A tesztelési és karanténkötelezettség alól – meghatározott feltételek teljesülése esetén – mentesülnek és KIVÉTELT képeznek: 

A) TESZTELÉSI KÖTELEZETTSÉG NÉLKÜLI BELÉPÉSI KIVÉTELEK

(tranzitálók – teherfuvarozók – zöld országból érkezők az alábbiak szerint) 

[Tranzitálók:] (Szlovákia területén – szárazföldön szomszédos országba átutazók)

 • EU-tagországok állampolgárainak és családtagjainak megállás nélküli szlovákiai tranzitja, amennyiben utazási céljuk egy másik EU-tagország és legfeljebb 8 órán belül elhagyják Szlovákia területét, (amit legfeljebb tankolás céljából szakíthatnak meg).
 • Valamely EU-tagországban ideiglenes vagy állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, akik abból a célból tranzitálnak Szlovákián keresztül, hogy az állampolgárságuk szerinti országba hazatérjenek, amennyiben megállás nélkül 8 órán belül elhagyják Szlovákia területét (kivéve tankolás).
 • Harmadik országok állampolgárainak szlovákiai tranzitja, amennyiben olyan EU célországba utaznak, ahol ideiglenes vagy állandó tartózkodásra jogosultak, amennyiben megállás nélkül 8 órán belül elhagyják Szlovákia területét (kivéve tankolás);
 • Azok, akik a felsorolt „zöld országok” listájában nem szereplő országokon át, megállás nélkül tranzitálnak, amennyiben igazolni tudják a tranzit-kiinduló országban tartózkodásukat vagy látogatásuk célját és a „zöld országok” listáján nem szereplő országba történő belépésük időpontját.
 • Azokra a személyekre, akik Csehország, Lengyelország, Magyarország vagy Ausztria területén található nemzetközi repülőterekre/ről szállítanak más személyeket. A szállítást végző személyek kötelesek legkésőbb a határ Szlovákiából kifelé történő átlépése előtt regisztrálni a https://naletisko.mzv.sk/ weboldalon és a határellenőrzés során a rendőrtiszt kérésére fel kell tudni mutatni a regisztrációról szóló nyomtatott vagy elektronikus igazolást, valamint a szállított személy repülőjegyét vagy elektronikus másolatát. A szállítást végző személyek csakis az EU tagállamain keresztül haladhatnak, megállás nélkül, kivéve a szükséges üzemanyag tankolást, és a szállítandó személy beszállását.

[Foglalkozás alapján kivételben részesülők:] (teherfuvarozók, buszvezetők, pilóták)

 • A teherjárművek és autóbuszok vezetői, személyzete, pilóták, repülőgép és hajó személyzete, mozdonyvezetők, jegykezelők, vasúti közlekedést kiszolgáló személyzet tagjai, amennyiben hitelt érdemlően igazolják, hogy hivatalból jogosultak átlépni a szlovák határt (munkáltatói igazolás). A személyzet saját védőeszközzel (gumikesztyű, fertőtlenítő szer) kell, rendelkezzen.
 • Azon személygépjárművek, autóbuszok, repülőgépek vezetői és személyzete, akik repatriált személyeket szállítanak Szlovákiába.
 • Betegeket, transzplantációra szerveket, vért, vérkészítményeket szállító gépkocsivezetők és egészségügyi személyzet. A beteget csak olyan járművel lehet szállítani, ahol számára elkülönített rész áll rendelkezésre és a szállítás során saját védőeszközökkel kell a személyzetnek rendelkeznie.
 • Temetkezési szolgáltatók alkalmazottai nemzetközi szállításkor (a gumikesztyű és kézfertőtlenítőszer mellett FFP2/FFP3-as besorolású maszkkal kell, hogy rendelkezzenek).
 • A Szlovákia területén diplomáciai kiváltságokat és mentességeket élvező személyek.

[Alacsony kockázatú („zöld”) országból érkezők:]

 • Akik az elmúlt 14 napban kizárólag az alábbi („zöld”) országokban jártak: Ausztrália, Kína, Finnország, Görögország, Izland, Japán, Koreai Köztársaság, Norvégia, Új-Zéland, Tajvan.

B) 14 ÓRÁNÁL NEM RÉGEBBI NEGATÍV EU-S ANTIGÉN, VAGY PCR TESZTTEL BELÉPŐ KIVÉTELEK:

[Ingázók:]

(2020. december 7-től kötelező a 14 napnál nem régebbi, negatív, uniós tanúsítvánnyal rendelkező antigén, vagy EU tagállamban + UK, Svájc, Izland, Norvégia, Liechtenstein területén készült RT-PCR teszt)

 • Akik Szlovákiában állandó/ideiglenes tartózkodási hellyel rendelkeznek és a szomszédos országban van munkaszerződésük és ezt munkáltatói igazolással tudják igazolni.
 • Azon személyek és a velük egy háztartásban élők, akik állandó/ideiglenes tartózkodási helyük a szomszédos ország határ menti területein a nyitva lévő határátkelőtől számított 30 km-en belül és Szlovákiában munkaviszonnyal rendelkeznek a nyitva lévő határátkelőtől számított 30 km-es távolságon belül, valamint rendelkeznek munkáltatói igazolással. (A velük egy háztartásban élőkre a mentesség csak abban az esetben vonatkozik, ha együtt lépik át a határt.)
 • Azon szlovák állampolgárok és a velük egy háztartásban élők, akiknek ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük van a szomszédos ország területén, a nyitva lévő határátkelőtől számított 30 km-en belül. (A velük egy háztartásban élőkre a mentesség csak abban az esetben vonatkozik, amennyiben a határt együtt lépik át).

[Magyarországgal, Csehországgal, Ausztriával és Lengyelországgal kapcsolatos kivételi szabályok:]

(2020. december 7-től kötelező a 14 napnál nem régebbi, negatív, uniós tanúsítvánnyal rendelkező antigén, vagy EU tagállamban + UK, Svájc, Izland, Norvégia, Liechtenstein területén készült RT-PCR teszt)

 • Azon személyek, akiknek Szlovákiában állandó vagy ideiglenes tartózkodási helyük van és óvodai, általános, középiskolai vagy felsőfokú képzésben részesülnek Magyarországon, Csehországban, Ausztriában vagy Lengyelországban (nem távoktatás keretében) és ezt hitelt érdemlően igazolni tudják;
 • Azon személyek, akiknek Magyarországon, Csehországban, Ausztriában vagy Lengyelországban van az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük és óvodai, általános, középiskolai vagy felsőfokú képzésben részesülnek Szlovákiában (nem távoktatás keretében) és ezt hitelt érdemlően igazolni tudják.
 • Azon általános-, középiskolai vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos, 26 évnél fiatalabb hallgatói, akiknek Szlovákiában van az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük, és sportklubok állandó tagjaként tréningen vesznek részt Magyarországon, Csehországban, Ausztriában vagy Lengyelországban.
 • Azon személyek, akiknek Szlovákiában van az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük és olyan közeli családtagjuk halaszthatatlan gondozását látják el a szomszédos országban, aki nem képes önmagát ellátni.
 • Azon személyek, akiknek a szomszédos országok valamelyikében van ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük és olyan közeli családtagjuk halaszthatatlan gondozását látják el Szlovákia területén, aki nem képes önmagát ellátni;
 • Azon személyek, akiknek Szlovákiában van az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük és a szlovák határtól számított 10 km-en belül magyarországi, csehországi, osztrák vagy lengyelországi földterületen gazdálkodnak.
 • Azon személyek, akiknek Magyarországon, Csehországban, Ausztriában vagy Lengyelországban van az ideiglenes vagy állandó tartózkodási helyük és a magyar, cseh, osztrák vagy lengyel határtól számított 10 km-en belül, Szlovákia területén lévő földterületen gazdálkodnak.
 • Azon személyek, akik Magyarországról, Csehországból, Ausztriából vagy Lengyelországból érkeznek, vagy Szlovákiába visszatérnek televíziós programról, határmenti audiovizuális műsorról, kiküldött tudósítók, határmenti színházi on-line előadás résztvevői, zenei előadás résztvevői, múzeumban vagy galériában kiállítást készítenek elő vagy bontanak le, stb.

Branislav Gröhling oktatási miniszter január elejei tájékoztatása szerint a szlovákiai iskolák ideális esetben január 11-re tervezett újranyitására csak előzetes tesztelés és a járványügyi adatok javulása esetén lenne lehetőség.

Szlovákiában október 1-jétől országos szükségállapotot vezettek be 90 napig, amelyet 2020. december 29-én további 40 napra meghosszabbítottak. Szükségállapot ideje alatt:

 • elrendelhető az emberek kötelező evakuációja, mozgásának korlátozása, és lakóhelyük elhagyása;
 • elrendelhető kijárási tilalom, megtiltható az adott területre történő belépés (pl. veszélyeztetett területre); 
 • korlátozhatják a gyülekezési jogot, az információ szabad terjesztésének jogát és a sztrájkjogot;
 • az állam munkára kötelezhet embereket, például a nélkülözhetetlen ágazatokban: logisztika, út- és vasút fenntartása, közlekedés, közművek működtetése, áram, víz és gáz szolgáltatás fenntartása, egészségügyi ellátás biztosítása, rendfenntartás, kárelhárítás;
 • a szükségállapot alatt elkövetett bűncselekményekért szigorúbb büntetéseket szabhatnak ki a bíróságok.

Szlovákián belüli járványhelyzet

A koronavírus terjedésének kedvezőtlen alakulására tekintettel Szlovákia minden járása   vörös és fekete, tehát kiemelten kockázatos járványügyi besorolás alá került. 

Maszkviselés szabályai: 

Október 30-tól kültéren, nyilvános épületek belterében és tömegközlekedési eszközökön KÖTELEZŐ a felső légutak (orr és száj) eltakarása MASZK, SÁL segítségével. Kivételt képeznek: 

 • a 6 év alatti gyermekek;
 • a települések határán kívül, amennyiben biztosított az 5 méter feletti távolságtartás idegen, nem egy háztartásban élő személyektől;
 • a súlyos autista betegségben szenvedő személyek;
 • a mentálisan közepesen vagy súlyosan sérült vagy halláskárosult tanulók;
 • a sporttevékenységet végző személyek;
 • a fényképezett személyek a fényképezés ideje alatt;
 • házasságkötés alatt a menyasszony és vőlegény;
 • a művészek művészi tevékenység során és dokumentum film forgatása alatt;
 • jeltolmácsok a munkájuk során;
 • azon alkalmazottak, akik egyedül tartózkodnak a munkahelyen.

Fentieken túl a 3-6 éves gyermekeknek kiemelten javasolt a felső légutak eltakarása kültéren, épületek belterében vagy tömegközlekedési eszközökön.

A KIJÁRÁSI TILALOM (2020. 12.19 – 2021.01.10.) ALATT A TÖMEGRENDEZVÉNYEKRE VONATKOZÓ MEGENGEDŐ SZABÁLYOK NEM ÉRVÉNYESEK: 

Tömegrendezvények:

Október 15-től tilos Szlovákiában minden olyan tömegrendezvény szervezése, amelyeken a résztvevők létszáma meghaladja a 6 főt. 

Kivételt képeznek a korlátozás alól:

Az olyan rendezvények, ahol az összes résztvevő 12 óránál nem régebbi negatív koronavírus PCR teszttel vagy az Európai Unió által elismert antigén teszttel rendelkezik.

Az országos bajnokságok öt kiemelt sportágban nézők nélkül folytatódnak, így nem vonatkozik a tilalom az alábbi ligákra:

 • TIPOS extraliga (férfi jégkorong), ICE HOCKEY LEAGUE (férfi jégkorong), 
 • a FORTUNA LIGA (futball), 
 • a SLOVNAFT Handball Extraliga (férfi kézilabda) és a MOL Liga (női kézilabda), 
 • az Extraliga férfiak (röplabda), az Extraliga nők (röplabda),
 • a Szlovák Kosárlabda Liga (férfi) és az Extraliga nők bajnokságok. 

A tilalom nem vonatkozik a házasságkötési, keresztelő és temetési szertartásokra, ezeknél azonban a templomba való belépés és tartózkodás során el kell fedni a felső légutakat, belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés. Továbbá kötelező a 2m távolságtartás a résztvevők között, ill. létszámuk egyidőben nem haladhatja meg a 15m2/főt. A szertartásokon nem vehetnek részt a karantén-kötelezettek vagy léguti fertőzés jeleit mutatók, valamint a szenteltvíz tárolókban nem lehet víz.

November 16-tól legfeljebb 50%-os kihasználtság mellett újra kinyithatnak a templomok, a mozik, a színházak, míg az uszodákban és a fitneszközpontokban 15 m2-ként legfeljebb 6 fő lehet egyszerre.

Büntetések:

A maszkviselési szabályok megszegését 1659 euróig terjedő bírsággal szankciónálja az illetékes Közegészségügyi Hivatal, ami rendőrségi ellenőrzés során 1000 euróig terjedő helyszíni bírságot jelenthet. A tömegrendezvények szervezőit a szabályok megszegése esetén 20 000 euróig terjedő bírsággal sújthatják.

Üzletek, vendéglátó és szórakozóhelyek, üdülőközpontok, fürdőhelyek:

Október 15-től:

 • az éttermekből csak elvitelre lehet ételt rendelni, az éttermek beltéri és kültéri részében az étkezés tilos;
 • bezártak a fitnesz- és wellnessközpontok, fürdők, aquaparkok, szaunák;
 • bezártak a színházi, zenei, film vagy más művészetek előadó helyei (mozik, színházak);
 • a boltokban és bevásárlóközpontokban korlátozták a vásárlók számát 1 fő/15 m2-re
 • az élelmiszerüzletekbe- és drogériákba hétfőtől péntekig 9:00 és 11:00 között csak a 65 évnél idősebbek léphetnek be

A vendéglátóhelyek az ételt és italt elvitelre becsomagolva adják ki.

Az üzletekbe belépni és tartózkodni (a belső és külső helyiségekben egyaránt) kizárólag a felső légutak eltakarásával lehet,  , belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés vagy egyszer használatos kesztyű alkalmazása, sorban álláskor a 2 méteres távolságtartás betartatása (ez nem vonatkozik az egy háztartásban élőkre).A vásárlók száma az üzletben nem lehet több egyidőben 15 m2/főnél, a felnőtt kíséretben érkező 14 éven aluliak kivételt képeznek. A nyilvános étkezdék esetében kültéren (teraszon) nem kell betartani a 15 m2/fő korlátozást, ha tartható a 2 méteres távolság az asztalok között. A 15 m2-nél kisebb üzlethelyiségekben egyszerre csak 1 vásárló tartózkodhat (a kíséretében lévő 14 éven aluli gyermek kivételével).

Tranzitálás Szlovákián keresztül

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében minden EU-s és harmadik ország állampolgára, ill. családtagja külön engedély, illetve karanténkötelezettség és negatív COVID-19 teszteredmény nélkül áthaladhat Szlovákia területén (szárazföldi határon átlépve) az állampolgársága és az életvitelszerű tartózkodási helye szerinti országba, azonban 8 órán belül el kell hagyniuk az országot és legfeljebb tankolni állhatnak meg.

A Szlovákiába történő belépés és a szlovákiai tranzitálás szabályai angol nyelven az alábbi elérhetőségen találhatók: https://www.mzv.sk/web/en/covid-19    

Minden esetben javasoljuk, hogy az új intézkedések bevezetését követően az utazás megkezdésével az intézkedés életbe lépésétől számítva legalább egy napot várjanak, mert a tapasztalatok alapján szükség van némi időre ahhoz, hogy az új szabályokat a gyakorlatban is zökkenőmentesen alkalmazzák az érintett határszakaszokon. 

KÖZLEKEDÉS: A nemzetközi közúti és vasúti személyforgalmat újraindították. 

2020. szeptember 07-től Szlovákia engedélyezte az összes nemzetközi légi járat közlekedését, amit az Egyesült Királyság vonatkozásában felfüggesztett, majd december 23-tól szigorú feltételekkel újra engedélyezett.

Újból felhívjuk figyelmüket, hogy a https://korona.gov.sk/ehranica/ linken található formanyomtatványt a Szlovákiába nemzetközi légi közlekedéssel érkező összes személy köteles kitölteni a határátlépést megelőzően.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információk és hírek a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának honlapján érhetők el:

Belépés Szlovákiából Magyarországra:

A Magyarországra történő belépés Szlovákiából - mint járványügyi szempontból nem biztonságos (piros jelzéssel besorolt) országból - karantén vagy  negatív teszt bemutatási kötelezettséggel lehetséges a 408/2020. Korm. rendeletben foglaltak alapján.

A Magyarországra történő belépés részletszabályai ezen a linken érhetők el.  

Működő szlovák-magyar határátkelőhelyek forgalma:

Tekintettel a szeptember 01-től életbe lépett magyarországi intézkedések és határzárra, a szlovák-magyar határ kizárólag a nyitva álló határátkelőhelyeken lehetséges átlépni, az alábbiak szerint.

Működő határátkelők (2020. szeptember 17.): 

 • Dunacsún (Čunovo) – Rajka (autópálya),
 • Oroszvár (Rusovce) – Rajka (kishatár forgalom): szeptember 10-től nyitva minden nap reggel 6:00 – 8:00 óra között, ill. délután 15:00 – 17:00 óra között,
 • Medve (Medveďov) – Vámosszabadi,
 • Révkomárom (Komárno) – Komárom (beleértve a Komárom kikötő nemzetközi személy és teherfogalmát),
 • Révomárom (Komárno) – Komárom: 2020. 09. 17. 19:00 órától megnyílt az új „Monostori híd” a személy, teher és tranzitforgalom előtt,
 • Párkány (Štúrovo) – Esztergom,
 • Párkány (Štúrovo) – Esztergom folyami határátkelő (komp), 
 • Ipolyszalka (Salka) – Letkés: nyitva minden nap 5:00 - 20:00 óra között,
 • Ipolyság (Šahy) – Parassapuszta,
 • Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) – Balassagyarmat,
 • Ráros (Rároš) - Nógrádszakál/Rárospuszta: nyitva minden nap 5:00 - 20:00 óra között,
 • Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Somoskőujfalu (Salgótarján),
 • Sajószentkirály (Kráľ) – Bánréve,
 • Migléc (Milhosť) – Tornyosnémeti (I/17 út, R4 út),
 • Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely (közúti),
 • Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely helyi kishatár forgalom: nyitva minden nap 6:00 - 18:00 óra között,
 • Gesztőd (Hosťovce) – Tornanádaska: nyitva minden nap 6:00 - 18:00 óra között

Egészségügyi előírások:

Szlovákia területén lakóhelyen kívül, így kültéren, épületek beltereiben, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, étkezdékben, zárt terekben továbbra is kötelező a szájmaszk használata, illetve a felső légutak (orr, száj) eltakarása.  

A szlovák hatóságok kérik a lakosságot az alapvető higiéniai szabályok betartására, a gyakori és alapos kézmosásra, valamint hogy kerüljék el a nagy látogatottságú helyeket. A lakosság kérdéseinek megválaszolása érdekében létrehoztak több telefonos vonalat és e-mail címet, valamint tájékoztató szórólapokat tettek közzé, amelyek már magyar nyelven is megjelentek. A fertőzött területekről visszaérkezőket kérik, hogy maradjanak otthon a lappangási idő (14 nap) elteltéig. Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon mindenképpen csak telefonon forduljanak orvoshoz, vagy hívják a 24 órás telefonszámok egyikét. 

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban itt található >>

Magyar állampolgárok okmányai:

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt vészhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet értelmében a vészhelyzet alatt a magyar állampolgárok március 12-től lejáró hivatalos okmányai (útlevél, SZIG, vezetői engedély) továbbra is érvényesek maradnak, a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig.

* * *

Fokozott óvatosság szükséges a Magas-Tátrában a túlszaporodott medveállomány miatt

Felhívjuk a Magas-Tátrában kirándulók figyelmét, hogy a térségben elszaporodott barnamedvék egyre többször jelennek meg a lakott területek közelében.  Kérjük, hogy szabadban tartózkodásuk ideje alatt legyenek körültekintőek és fokozott  figyelmet szenteljenek biztonságukra. A medvék főleg  a vasúti sínek és megállók környékén, a lakóházak és szállodák közelében  - jelenlegi ismereteink szerint többnyire a Tátraerdőfalva és Tátraszéplak közötti szakaszon - fordulnak elő.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


A bűnözés szempontjából Szlovákia nem tér el a térség többi országától. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el. A turisták által sűrűn látogatott helyeken, a városok történelmi részein, télen a síközpontok, nyáron a campingek területén javasolt a fokozott elővigyázatosság.

Szlovákia, hasonlóan Magyarországhoz, a terrorizmus által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik, ahol terrorista cselekményre mindeddig nem került sor, azonban 2017. augusztus 23-tól a terrorkészültség szintjét a második fokozatra emelték, amely annak visszavonásáig tart. Ez annyit jelent, hogy terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni. 

Hegyi mentés

A hegyi mentőszolgálat segítségének igénybe vétele 2006. Július 1-től díjköteles. Fizetni kell a szolgálat kiszállásáért, a műszaki beavatkozásért és a gépjármű, helikopter igénybe vételéért is, azonban a sürgősségi ellátásért, amelyre az általános európai szabályok vonatkoznak, nem. Nem kell fizetni a síközpontokban a téli beavatkozások során. Ezeken a helyeken a központ üzemeltetője köteles biztosítani a mentést, és csak azok a síelők fognak fizetni, akik a sípályán kívül szenvednek balesetet. Nem kell fizetni külön az országos mentőszolgálat helikopterével történő kórházba szállításért sem.

2020. november 1-jétől 2021. június 14-ig ismételten szezonális téli zárlatot vezettek be a Tátrában. A látogatási tilalmat figyelmen kívül hagyók nemcsak figyelmeztetésre, hanem helyszíni bírságra is számíthatnak. A túrák megkezdése előtt mindenképpen javasolt a tájékozódás a kiválasztott útvonal járhatóságáról. A hegyi balesetek és hegyi mentések költségeinek minimalizálása érdekében  a megfelelő biztosítás megkötése mindenképpen javasolt.

Hegyi mentőszolgálat telefonszámai – országon belülről:

Központi diszpécseri iroda: 18 300 
(Szlovákia nemzetközi hívószáma: 00-421-)

 • Igazgatóság – Horný Smokovec/Felsőtátrafüred: 52/7877 711
 • Starý Smokovec/Ótátrafüred: 52/4422 820
 • Alacsony Tátra – Jasná: 44/5591 678
 • Alacsony Tátra – Bystrá/Sebesér: 48/6195 326
 • Nyugati Tátra – Žiarska dolina: 44/5586 218
 • Nyugati Tátra – Zverovka: 43/5395 101
 • Kis Fátra – Štefanová/Istvánkirályfalva: 41/5695 232
 • Nagy Fátra – Donovaly/Dóval: 48/4199 724
 • Slovenský raj/Szlovák Paradicsom: 53/4297 902
 • Lavina prevenció központ - Liptovský Hrádok/Liptóújvár: 44/5591 695 (non stop lavinainformáció); www.laviny.sk

Túrázás vagy hegymászás előtt javasoljuk a  szlovák Hegyimentő Szolgálat új applikációjának https://app.hzs.sk/ letöltését. A segélyhívás mellett a frissített alkalmazás lehetővé teszi, hogy a tervezett túraútvonalról és annak időtartamáról a Hegyimentő Szolgálat tájékoztatást kapjon és amennyiben a kiránduló nem jelzi a túra befejezését, megkezdhesse felkutatását.  Az applikáció a GPS adatok alapján  megmutatja a Hegyimentő Szolgálat közelben lévő állomásait, az elsősegélypontokat, a  defibrillátorok helyeit és a hegyi menedékházakat, továbbá tájékoztatást ad a várható időjárásról és a lavinaveszélyről is.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Minden kiskorú köteles saját érvényes úti okmánnyal – útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezni Szlovákiába történő beutazása esetén. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házi kedvencek beutazása:

Kérjük érdeklődjön állatorvosánál, valamint további tájékoztatást a NÉBIH honlapján talál, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/slovakia.cfm

A CITES hatálya alá tartozó fajok Szlovákiában történő vásárlásával kapcsolatban az alábbi linken található általános tájékoztatás. Vásárlás vagy eladás előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az illetékes természetvédelmi hatóságnál, milyen engedélyekkel, igazolásokkal kell rendelkeznie tervezett tevékenységéhez. 

Tartózkodás:

A vonatkozó szlovák rendelkezések szerint (404/2011 sz. tv. 64 §) azon EU-s állampolgár, aki érvényes személyazonossági vagy úti okmánnyal rendelkezik, jogosult bármely egyéb feltétel vagy követelmény nélkül a Szlovák Köztársaság területén tartózkodni a belépés napját követő 3 hónapig. A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási hely szerint illetékes idegenrendészeti kirendeltségen szükséges tartózkodási engedélyt kérni.

Munkavállalás:

Kerüljék a szerződés nélküli munkavállalást, vagy a kizárólag olyan nyelven írt munkaszerződés aláírását, amelynek rendelkezéseit nem értik. Legyenek körültekintőek a gépkocsi alkatrészgyárakba meghirdetett, magas fizetést ígérő állások betöltésénél. 

Vám: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Az ország a természeti katasztrófák szempontjából nyugodt terület, az időnkénti árvizek azonban az ország keleti részeiben problémát okozhatnak.

Biztosítás: Szlovákiában a magyar állampolgárok egészségügyi ellátására az uniós előírások vonatkoznak, vagyis az európai egészségbiztosítási kártyával lehet a biztosítási jogviszonyt, illetve az ellátásra vonatkozó jogosultságot igazolni. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok 

Ajánlott továbbá az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása:

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya 

Közlekedés: Szlovákiában a gépjárművezetés a szlovák vezetői engedélyeken kívül az Európai Gazdasági Térség többi tagállamában (így a Magyarországon) kiadott érvényes vezetői engedéllyel is lehetséges. B típusú vezetői engedéllyel csak a 18. életévüket már betöltött személyek vezethetnek felügyelet nélkül.

Engedélyezett maximális sebesség:

 • Lakott területen: 50 km/h 
 • Lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h 
 • Autópályán: 130 km/h

Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával tud a gépjármű üzemeltetetője igazolni.

Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény megkülönbözteti a közlekedési balesetet valamint a káreseményt. Az utóbbit a résztvevők egymás között megegyezéssel is tisztázhatják és a rendőrséget nem szükséges a helyszínre hívni. Káreseménynek minősül az a baleset, ahol nem következett be haláleset vagy személyi sérülés, nem rongálódott meg az úttest esetleg valamilyen közhasznú berendezés, nem szivárgott ki veszélyes anyag valamint a keletkezett kár nem haladja meg a 3990 €-t. Ennek ellenére javasoljuk, hogy amennyiben baleset elszenvedőivé, vagy okozóivá válnak, a későbbi biztosítási ügyintézés zökkenőmentessé tétele miatt mindenképpen kérjenek rendőri intézkedést. Nyelvi nehézségek esetén a rendőrség köteles hivatalból tolmácsot biztosítani. Addig nem javasoljuk semmilyen jegyzőkönyv aláírását, amíg annak fordítását kézhez nem kapják. 

Autóbérlés: Szlovákiában történő autóbérlés esetén a legtöbb autókölcsönző a következő dokumentumokat kéri felmutatni:

 • személyazonosító okmány (SZIG, útlevél), 
 • vezetői engedély, 
 • bankkártya. 

Közlekedési bírságok: Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség a közúti közlekedésről szóló törvény alapján elveszi a szabálysértést elkövető gépjárművezető vezetői engedélyét, amennyiben a  helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az eljárásban érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. A gépjárművezető a jogosítványát a  bírság kifizetése után kapja vissza.  Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül Szlovákiában, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek. A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a helyszínen „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot”  a szabálysértési eljárásban érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a szabálysértési eljárásban kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, melyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. Ez akkor is igaz, ha ráírnak valamilyen megjegyzést.

Autópálya-használat személygépkocsival: Autópályán és autóúton, ahol az autópálya-, vagy autóút közúti jelzés szerepel kötelező a matrica megvásárlása és használata. A nem díjköteles szakaszokat az autópálya, illetve autóút jelzés alatt elhelyezett "BEZ ÚHRADY" felirat mutatja. Matrica a nemzetközi forgalomú határátkelőhelyeken, egyes benzinkutaknál és postahivatalokban vásárolható, valamint 2016. január 1-től az interneten is a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) honlapján, a www.eznamka.sk címen, amely magyar nyelven is elérhető. Ugyanitt letölthető az elektronikus autópálya matrica megvásárlására szolgáló okostelefon-alkalmazás is. 

Az autópálya-matricát megvásárlóknak az esetleges ellenőrzések céljából meg kell őrizniük  a vásárlásról szóló elismervényt. Az autópálya-társaság illetékes munkatársai az adott gépkocsi rendszámának és a központi nyilvántartásban szereplő matrica vásárlási adatainak az összevetésével ellenőrzik az illeték kifizetésének a tényét.

Teherautók, kamionok, autóbuszok úthasználata: A kötelező elektronikus útdíj-fizetésről magyar nyelven a szlovák autópálya kezelő honlapján, a www.emyto.sk/web/guest oldalon tájékozódhatnak részletesen.

Fontos tudni, hogy amennyiben a gépjármű vezetője a jogszerűen kiszabott helyszíni bírságot nem tudja helyben kiegyenlíteni bevonhatják a vezetői engedélyét, vagy visszatarthatják a gépjárművet is a forgalmi engedély bevonásával. Az okmányokat csak a bírság teljes összegének befizetése után juttatják vissza a kiállító magyar hatóságnak. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Szlovákiában az egyes cégek adatai az interneten keresztül is hozzáférhetők az alábbi oldalon, amely angol nyelven is elérhető.

A bankok reggeltől kora délutánig tartanak nyitva. Pénzváltásra ugyanakkor rengeteg pénzváltó helyen nyílik lehetőség. Bankkártyák használata az országban nagyon elterjedt. Szinte mindenhol lehetőség van kártyás fizetésre, illetve a pénzkiadó automaták használatára. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz.  

Turizmus: A www.slovakia.travel honlapon magyarul is megtalálhatóak a legfrissebb és mindenre kiterjedő információk Szlovákiáról.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Szlovákia Budapesti Nagykövetsége

Segélykérő telefonszámok:

Általános segélyhívó: 112
Mentők: 155; 
Hegyi mentők: 18 300
Rendőrség: 158; 
Helyi rendőrség: 159 (kerékbilincs, elvontatás esetén)
Tűzoltóság: 150
Szlovák autómentő szolgálat: 18 112,  vagy 00421-2-4920-5949 (autópályáról elvontatás) 
Eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000.