Európa

Mai napon is érvényes: 2020.09.30. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget. Javasoljuk, hogy utazás előtt ellenőrizze, hogy rendelkezik-e az egész utazás időtartamára érvényes útiokmánnyal (érvényes útlevéllel, személyi igazolvánnyal), valamint a visszaútra szóló jegy hiányában a hazatérés fedezetéül szolgáló megtakarítással. 

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Tiszteletbeli konzul, Nyitra

Aktuális:

2020. 09. 18.
1) Belépés Szlovákiába biztonságos, nem kockázatos (zöld jelzésű) országból

2020. 09. 18- tól Szlovákiába karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettség nélkül kizárólag a Szlovákia által biztonságosnak (nem kockázatosnak, zöldnek) tekintett országok területéről lehetséges a belépés, amennyiben a belépő személy a belépést megelőző 14 napban is csak biztonságos országban járt.

Magyarország jelenleg biztonságos (zöld) országnak számít Szlovákiában, így Magyarországról Szlovákiába karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatási kötelezettség nélkül lehet belépni, amennyiben a belépő személy nem járt a belépést megelőző 14 napban kockázatos, nem biztonságos országban.

Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai (így a magyar állampolgárok) és családtagjaik engedélykérési-, karantén- és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak keresztül Szlovákián az állampolgárságuk szerinti országba, amennyiben 8 órán belül, legfeljebb tankolás miatt megállva, elhagyják Szlovákia területét. 

Szlovákia által biztonságosnak tekintett országok: Magyarország, Ausztria, Ausztrália, Bulgária, Ciprus, Kína, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Írország, Izland, Japán, Dél Koreai Köztársaság, Kanada, Liechtenstein, Litvánia, Lettország, Monaco, Németország, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Szlovénia, Svájc, Svédország, Olaszország és az Egyesült Királyság. 

2) Belépés Szlovákiába nem biztonságos, kockázatos (vörös jelzésű) országból – Karantén:

A) Az Európai Unió vörös (kockázatos) besorolású országából történő belépés:

 • Minden olyan személy, aki 2020. szeptember 18-tól 9.00 óra után lép be a Szlovák Köztársaság területére és az elmúlt 14 nap során az Európai Unió vörös (kockázatos) országaiban járt, köteles házi karanténba vonulni negatív COVID-19 RT-PCR tesztjének eredményéig. Amennyiben nem rendelkezik negatív teszteredménnyel, de a házi karanténban tartózkodása során nem mutat tüneteket, a 10. napot követően negatív teszt eredmény nélkül is elhagyhatja a karantént.
 • Ezek a személyek kötelesek legkésőbb a Szlovákiába történő belépésük után azonnal regisztrálni a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon (a visszaigazolását a rendőrség ellenőrizheti) és a laboratóriumi tesztelésüket legkorábban a házi karantén 5. napján elvégezni. 
 • A házi karantén és a tesztelés a hazatérőkkel együtt élők számára is kötelező. A 3 évesnél fiatalabb gyermeknek nem kötelező a tesztelés, kivéve, ha az illetékes regionális közegészségügyi hivatal vagy az egészségügyi szolgáltató másképp nem rendelkezik. A 3 év alatti gyermekek házi karantén kötelezettsége – akiknél nem alakult ki akut légzőszervi megbetegedés – megszűnik a velük egy háztartásban élő személyek karantén kötelezettségének megszűnésével.
 • A házi karantén és a tesztelési kötelezettség alternatív módon kiváltható az országba való belépés előtt 72 óránál nem régebben készült negatív teszttel.

B) Az Európai Unión kívüli vörös (kockázatos) országból történő belépés:

 • Minden olyan személy, aki 2020. szeptember 18-tól 9.00 óra után lép be a Szlovák Köztársaság területére és az elmúlt 14 nap során az Európai Unión kívüli vörös (kockázatos) országban járt, köteles házi karanténba vonulni negatív COVID-19 RT-PCR tesztjének eredményéig.
 • Esetükben nincs lehetőség tünetmentes állapot mellett sem a házi karantén 10. nap utáni megszakításra, a karanténkötelezettség csak a negatív eredmény megérkezése után szűnik meg. 
 • Nem lehet alkalmazni a külföldön elvégzett – belépés előtti 72 óránál nem régebbi – teszt bemutatását a házi karanténkötelezettség kiváltása érdekében.

A kockázatos országból Szlovákiába belépők értesítési kötelezettsége:

Az EU-n belüli és kívüli vörös országokból érkezők a Szlovákia területére történő belépés után kötelesek haladéktalanul telefonon vagy elektronikus úton értesíteni az illetékes regionális közegészségügyi hivatalt és felhívni az egészségügyi vagy gyermekgyógyászati szolgáltatót

Szlovákián belüli járványhelyzet

Szeptember 11-től kockázatos (piros) kategóriába került Pozsony mellett a Nyitrai, a Turdossini, az Ólublói és a Nagymihály járás, míg mérsékelten kockázatos (narancssárga) régiónak számít a Szenci, a Bazini, a Malackai, a Vágsellyei, a Vágbesztercei, az Eperjesi, a Kisszebeni, a Liptószentmiklósi, a Puhói, a Trencséni, a Varannói és az Érsekújvári járás.

Szeptember 14-től: 

Maszkviselés:

Tilos maszk nélkül nyilvános belterekbe belépni és a tömegközlekedési eszközöket használni, míg kültéren, ahol nem biztosítható a 2 méteres távolságtartás, a maszkhasználat javasolt.

Tömegrendezvény:

A kulturális és sport rendezvényen résztvevők maximális létszáma beltéren 500 fő, kültéren 1000 fő. 

 • Ha a kulturális rendezvény zöld (kockázatmentes) régióban valósul meg, a nézők ültetése nincs korlátozva. 
 • Ha a rendezvényre piros (kockázatos) régóban kerül sor, a nézők csak minden második sorban foglalhatnak helyet (50%-os nézői részvétel) és tilos a frissítők árusítása. 
 • Ha a sportrendezvény zöld régióban valósul meg, a nézők csak minden második sorban foglalhatnak helyet. 
 • Ha a sportrendezvényre piros régióban kerül sor, a nézők csak minden negyedik sorban ülhetnek, azaz a rendezvényre 25%-os nézői részvétel mellett kerülhet sor. A sportrendezvényeknél is tilos frissítők árusítása.

Tranzitálás Szlovákián keresztül

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete értelmében minden EU-s és harmadik ország állampolgára, ill. családtagja külön engedély, illetve karanténkötelezettség és negatív COVID-19 teszteredmény nélkül áthaladhat Szlovákia területén az állampolgársága és az életvitelszerű tartózkodási helye szerinti országba, azonban 8 órán belül el kell hagyniuk az országot és legfeljebb tankolni állhatnak meg.

A Szlovákiába történő belépés és a szlovákiai tranzitálás szabályai angol nyelven az alábbi elérhetőségen találhatók: https://www.mzv.sk/web/en/covid-19    

Minden esetben javasoljuk, hogy az új intézkedések bevezetését követően az utazás megkezdésével az intézkedés életbe lépésétől számítva legalább egy napot várjanak, mert a tapasztalatok alapján szükség van némi időre ahhoz, hogy az új szabályokat a gyakorlatban is zökkenőmentesen alkalmazzák az érintett határszakaszokon. 

KÖZLEKEDÉS: A nemzetközi közúti és vasúti személyforgalmat újraindították. 

2020. szeptember 07-től Szlovákia engedélyezte az összes nemzetközi légi járat közlekedését. 

Újból felhívjuk figyelmüket, hogy a https://korona.gov.sk/ehranica/ linken található formanyomtatványt a Szlovákiába nemzetközi légi közlekedéssel érkező összes személy köteles kitölteni a határátlépést megelőzően.

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információk és hírek a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának honlapján érhetők el:

Belépés Szlovákiából Magyarországra:

A Magyarországra történő belépés Szlovákiából - mint járványügyi szempontból nem biztonságos (piros jelzéssel besorolt) országból - karantén vagy  negatív teszt bemutatási kötelezettséggel lehetséges a 408/2020. Korm. rendeletben foglaltak alapján.

A Magyarországra történő belépés részletszabályai ezen a linken érhetők el.  

Működő szlovák-magyar határátkelőhelyek forgalma:

Tekintettel a szeptember 01-től életbe lépett magyarországi intézkedések és határzárra, a szlovák-magyar határ kizárólag a nyitva álló határátkelőhelyeken lehetséges átlépni, az alábbiak szerint.

Működő határátkelők (2020. szeptember 17.): 

 • Dunacsún (Čunovo) – Rajka (autópálya),
 • Oroszvár (Rusovce) – Rajka (kishatár forgalom): szeptember 10-től nyitva minden nap reggel 6:00 – 8:00 óra között, ill. délután 15:00 – 17:00 óra között,
 • Medve (Medveďov) – Vámosszabadi,
 • Révkomárom (Komárno) – Komárom (beleértve a Komárom kikötő nemzetközi személy és teherfogalmát),
 • Révomárom (Komárno) – Komárom: 2020. 09. 17. 19:00 órától megnyílt az új „Monostori híd” a személy, teher és tranzitforgalom előtt,
 • Párkány (Štúrovo) – Esztergom,
 • Párkány (Štúrovo) – Esztergom folyami határátkelő (komp), 
 • Ipolyszalka (Salka) – Letkés: nyitva minden nap 5:00 - 20:00 óra között,
 • Ipolyság (Šahy) – Parassapuszta,
 • Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) – Balassagyarmat,
 • Ráros (Rároš) - Nógrádszakál/Rárospuszta: nyitva minden nap 5:00 - 20:00 óra között,
 • Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Somoskőujfalu (Salgótarján),
 • Sajószentkirály (Kráľ) – Bánréve,
 • Migléc (Milhosť) – Tornyosnémeti (I/17 út, R4 út),
 • Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely (közúti),
 • Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely helyi kishatár forgalom: nyitva minden nap 6:00 - 18:00 óra között,
 • Gesztőd (Hosťovce) – Tornanádaska: nyitva minden nap 6:00 - 18:00 óra között

Egészségügyi előírások:

Szlovákia területén lakóhelyen kívül 2 m-es távolságon belül javasolt, míg üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, étkezdékben, zárt terekben továbbra is kötelező a szájmaszk használata, illetve a felső légutak (orr, száj) eltakarása. Ez alól kivételt képeznek a 3 éves kor alatti gyermekek, az autizmusban szenvedő betegek, valamint a tömegközlekedési eszközök zárt kabinjaiban tartózkodó járművezetők.

A szlovák hatóságok kérik a lakosságot az alapvető higiéniai szabályok betartására, a gyakori és alapos kézmosásra, valamint hogy kerüljék el a nagy látogatottságú helyeket. A lakosság kérdéseinek megválaszolása érdekében létrehoztak több telefonos vonalat és e-mail címet, valamint tájékoztató szórólapokat tettek közzé, amelyek már magyar nyelven is megjelentek. A fertőzött területekről visszaérkezőket kérik, hogy maradjanak otthon a lappangási idő (14 nap) elteltéig. Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon mindenképpen csak telefonon forduljanak orvoshoz, vagy hívják a 24 órás telefonszámok egyikét. 

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban itt található >>

Magyar állampolgárok okmányai:

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt vészhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet értelmében a vészhelyzet alatt a magyar állampolgárok március 12-től lejáró hivatalos okmányai (útlevél, SZIG, vezetői engedély) továbbra is érvényesek maradnak, a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig.

* * *

Fokozott óvatosság szükséges a Magas-Tátrában a túlszaporodott medveállomány miatt

Felhívjuk a Magas-Tátrában kirándulók figyelmét, hogy a térségben elszaporodott barnamedvék egyre többször jelennek meg a lakott területek közelében.  Kérjük, hogy szabadban tartózkodásuk ideje alatt legyenek körültekintőek és fokozott  figyelmet szenteljenek biztonságukra. A medvék főleg  a vasúti sínek és megállók környékén, a lakóházak és szállodák közelében  - jelenlegi ismereteink szerint többnyire a Tátraerdőfalva és Tátraszéplak közötti szakaszon - fordulnak elő.  

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


A bűnözés szempontjából Szlovákia nem tér el a térség többi országától. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el. A turisták által sűrűn látogatott helyeken, a városok történelmi részein, télen a síközpontok, nyáron a campingek területén javasolt a fokozott elővigyázatosság.

Szlovákia, hasonlóan Magyarországhoz, a terrorizmus által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik, ahol terrorista cselekményre mindeddig nem került sor, azonban 2017. augusztus 23-tól a terrorkészültség szintjét a második fokozatra emelték, amely annak visszavonásáig tart. Ez annyit jelent, hogy terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem lehet kizárni. 

Hegyi mentés

A hegyi mentőszolgálat segítségének igénybe vétele 2006. Július 1-től díjköteles. Fizetni kell a szolgálat kiszállásáért, a műszaki beavatkozásért és a gépjármű, helikopter igénybe vételéért is, azonban a sürgősségi ellátásért, amelyre az általános európai szabályok vonatkoznak, nem. Nem kell fizetni a síközpontokban a téli beavatkozások során. Ezeken a helyeken a központ üzemeltetője köteles biztosítani a mentést, és csak azok a síelők fognak fizetni, akik a sípályán kívül szenvednek balesetet. Nem kell fizetni külön az országos mentőszolgálat helikopterével történő kórházba szállításért sem.

Hegyi mentőszolgálat telefonszámai – országon belülről:

Központi diszpécseri iroda: 18 300 
(Szlovákia nemzetközi hívószáma: 00-421-)

 • Igazgatóság – Horný Smokovec/Felsőtátrafüred: 52/7877 711
 • Starý Smokovec/Ótátrafüred: 52/4422 820
 • Alacsony Tátra – Jasná: 44/5591 678
 • Alacsony Tátra – Bystrá/Sebesér: 48/6195 326
 • Nyugati Tátra – Žiarska dolina: 44/5586 218
 • Nyugati Tátra – Zverovka: 43/5395 101
 • Kis Fátra – Štefanová/Istvánkirályfalva: 41/5695 232
 • Nagy Fátra – Donovaly/Dóval: 48/4199 724
 • Slovenský raj/Szlovák Paradicsom: 53/4297 902
 • Lavina prevenció központ - Liptovský Hrádok/Liptóújvár: 44/5591 695 (non stop lavinainformáció); www.laviny.sk

Túrázás vagy hegymászás előtt javasoljuk a  szlovák Hegyimentő Szolgálat új applikációjának https://app.hzs.sk/ letöltését. A segélyhívás mellett a frissített alkalmazás lehetővé teszi, hogy a tervezett túraútvonalról és annak időtartamáról a Hegyimentő Szolgálat tájékoztatást kapjon és amennyiben a kiránduló nem jelzi a túra befejezését, megkezdhesse felkutatását.  Az applikáció a GPS adatok alapján  megmutatja a Hegyimentő Szolgálat közelben lévő állomásait, az elsősegélypontokat, a  defibrillátorok helyeit és a hegyi menedékházakat, továbbá tájékoztatást ad a várható időjárásról és a lavinaveszélyről is.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN


További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Minden kiskorú köteles saját érvényes úti okmánnyal – útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal rendelkezni Szlovákiába történő beutazása esetén. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges.

Házi kedvencek beutazása:

Kérjük érdeklődjön állatorvosánál, valamint további tájékoztatást a NÉBIH honlapján talál, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/slovakia.cfm

A CITES hatálya alá tartozó fajok Szlovákiában történő vásárlásával kapcsolatban az alábbi linken található általános tájékoztatás. Vásárlás vagy eladás előtt javasoljuk, hogy érdeklődjön az illetékes természetvédelmi hatóságnál, milyen engedélyekkel, igazolásokkal kell rendelkeznie tervezett tevékenységéhez. 

Tartózkodás:

A vonatkozó szlovák rendelkezések szerint (404/2011 sz. tv. 64 §) azon EU-s állampolgár, aki érvényes személyazonossági vagy úti okmánnyal rendelkezik, jogosult bármely egyéb feltétel vagy követelmény nélkül a Szlovák Köztársaság területén tartózkodni a belépés napját követő 3 hónapig. A három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a tartózkodási hely szerint illetékes idegenrendészeti kirendeltségen szükséges tartózkodási engedélyt kérni.

Munkavállalás:

Kerüljék a szerződés nélküli munkavállalást, vagy a kizárólag olyan nyelven írt munkaszerződés aláírását, amelynek rendelkezéseit nem értik. Legyenek körültekintőek a gépkocsi alkatrészgyárakba meghirdetett, magas fizetést ígérő állások betöltésénél. 

Vám: 

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Az ország a természeti katasztrófák szempontjából nyugodt terület, az időnkénti árvizek azonban az ország keleti részeiben problémát okozhatnak.

Biztosítás: Szlovákiában a magyar állampolgárok egészségügyi ellátására az uniós előírások vonatkoznak, vagyis az európai egészségbiztosítási kártyával lehet a biztosítási jogviszonyt, illetve az ellátásra vonatkozó jogosultságot igazolni. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok 

Ajánlott továbbá az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása:

http://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya 

Közlekedés: Szlovákiában a gépjárművezetés a szlovák vezetői engedélyeken kívül az Európai Gazdasági Térség többi tagállamában (így a Magyarországon) kiadott érvényes vezetői engedéllyel is lehetséges. B típusú vezetői engedéllyel csak a 18. életévüket már betöltött személyek vezethetnek felügyelet nélkül.

Engedélyezett maximális sebesség:

 • Lakott területen: 50 km/h 
 • Lakott területen kívül, ill. autóúton: 90 km/h 
 • Autópályán: 130 km/h

Minden, Szlovákia területén közlekedő gépjárműnek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkeznie, amit a magyarországi biztosító által kiállított zöldkártyával tud a gépjármű üzemeltetetője igazolni.

Szlovákiában a közúti közlekedésről szóló törvény megkülönbözteti a közlekedési balesetet valamint a káreseményt. Az utóbbit a résztvevők egymás között megegyezéssel is tisztázhatják és a rendőrséget nem szükséges a helyszínre hívni. Káreseménynek minősül az a baleset, ahol nem következett be haláleset vagy személyi sérülés, nem rongálódott meg az úttest esetleg valamilyen közhasznú berendezés, nem szivárgott ki veszélyes anyag valamint a keletkezett kár nem haladja meg a 3990 €-t. Ennek ellenére javasoljuk, hogy amennyiben baleset elszenvedőivé, vagy okozóivá válnak, a későbbi biztosítási ügyintézés zökkenőmentessé tétele miatt mindenképpen kérjenek rendőri intézkedést. Nyelvi nehézségek esetén a rendőrség köteles hivatalból tolmácsot biztosítani. Addig nem javasoljuk semmilyen jegyzőkönyv aláírását, amíg annak fordítását kézhez nem kapják. 

Autóbérlés: Szlovákiában történő autóbérlés esetén a legtöbb autókölcsönző a következő dokumentumokat kéri felmutatni:

 • személyazonosító okmány (SZIG, útlevél), 
 • vezetői engedély, 
 • bankkártya. 

Közlekedési bírságok: Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség a közúti közlekedésről szóló törvény alapján elveszi a szabálysértést elkövető gépjárművezető vezetői engedélyét, amennyiben a  helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az eljárásban érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. A gépjárművezető a jogosítványát a  bírság kifizetése után kapja vissza.  Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül Szlovákiában, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek. A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a helyszínen „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot”  a szabálysértési eljárásban érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a szabálysértési eljárásban kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, melyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. Ez akkor is igaz, ha ráírnak valamilyen megjegyzést.

Autópálya-használat személygépkocsival: Autópályán és autóúton, ahol az autópálya-, vagy autóút közúti jelzés szerepel kötelező a matrica megvásárlása és használata. A nem díjköteles szakaszokat az autópálya, illetve autóút jelzés alatt elhelyezett "BEZ ÚHRADY" felirat mutatja. Matrica a nemzetközi forgalomú határátkelőhelyeken, egyes benzinkutaknál és postahivatalokban vásárolható, valamint 2016. január 1-től az interneten is a szlovák Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) honlapján, a www.eznamka.sk címen, amely magyar nyelven is elérhető. Ugyanitt letölthető az elektronikus autópálya matrica megvásárlására szolgáló okostelefon-alkalmazás is. 

Az autópálya-matricát megvásárlóknak az esetleges ellenőrzések céljából meg kell őrizniük  a vásárlásról szóló elismervényt. Az autópálya-társaság illetékes munkatársai az adott gépkocsi rendszámának és a központi nyilvántartásban szereplő matrica vásárlási adatainak az összevetésével ellenőrzik az illeték kifizetésének a tényét.

Teherautók, kamionok, autóbuszok úthasználata: A kötelező elektronikus útdíj-fizetésről magyar nyelven a szlovák autópálya kezelő honlapján, a www.emyto.sk/web/guest oldalon tájékozódhatnak részletesen.

Fontos tudni, hogy amennyiben a gépjármű vezetője a jogszerűen kiszabott helyszíni bírságot nem tudja helyben kiegyenlíteni bevonhatják a vezetői engedélyét, vagy visszatarthatják a gépjárművet is a forgalmi engedély bevonásával. Az okmányokat csak a bírság teljes összegének befizetése után juttatják vissza a kiállító magyar hatóságnak. 

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Szlovákiában az egyes cégek adatai az interneten keresztül is hozzáférhetők az alábbi oldalon, amely angol nyelven is elérhető.

A bankok reggeltől kora délutánig tartanak nyitva. Pénzváltásra ugyanakkor rengeteg pénzváltó helyen nyílik lehetőség. Bankkártyák használata az országban nagyon elterjedt. Szinte mindenhol lehetőség van kártyás fizetésre, illetve a pénzkiadó automaták használatára. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz.  

Turizmus: A www.slovakia.travel honlapon magyarul is megtalálhatóak a legfrissebb és mindenre kiterjedő információk Szlovákiáról.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal Pozsony
Főkonzulátus Kassa
Szlovákia Budapesti Nagykövetsége

Segélykérő telefonszámok:

Általános segélyhívó: 112
Mentők: 155; 
Hegyi mentők: 18 300
Rendőrség: 158; 
Helyi rendőrség: 159 (kerékbilincs, elvontatás esetén)
Tűzoltóság: 150
Szlovák autómentő szolgálat: 18 112,  vagy 00421-2-4920-5949 (autópályáról elvontatás) 
Eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott közösségi segélyvonal: 116 000.