Európa

Mai napon is érvényes: 2020.10.23. 

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >>

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ljubljana
Főkonzulátus Lendva

Aktuális:

2020. 10. 23. 
Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy a szlovén kormány 2020. október 19. 00:00 órától kezdődően járványügyi vészhelyzetet hirdetett ki. 2020. október 20-tól minden nap 21:00 és 06:00 óra között kijárási korlátozást hirdettek ki az ország egész területén. Kivételt képez az egészséget, életet és vagyont fenyegető közvetlen veszély megszüntetése, a munkába járás, valamint a sürgősségi szolgáltatások elérése és biztosítása. A gyülekezési korlát 6 fő (kivéve a családtagokat és az azonos háztartásba tartozókat). Október 23-tól kezdődően bezárják a nem élelmiszert árusító boltokat, a szállodákat (kivételt képeznek az üzleti delegációk és a sportolók), a bevásárlóközpontokat (az élelmiszerboltok kivételével),  a szórakozóhelyeket, a mozikat és a kulturális intézményeket. Kivételek: galériák, múzeumok és könyvtárak (látogatók létszáma: 20 m²/fő), élelmiszerboltok, barkácsboltok, kisállatkereskedések.

Október 26-tól ünnepnapi közlekedési rend lép életben a közösségi közlekedésben, ami a menetrendi kapacitás harmadát jelenti majd.

A koronavírussal kapcsolatos szlovéniai helyzetről, valamint az illetékes szlovén intézmények által a vírus terjedésének megakadályozása érdekében tett intézkedésekről frissített információk magyar nyelven bővebben a következő szlovén kormányzati oldalon érhetőek el: https://www.gov.si/hu/temak/covid-19-jarvany 

Az ország egész területe „piros” járványügyi besorolást kapott. A piros régiók lakosainak tilos a régió elhagyása. Ez alóli kivételek: munkába járás, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységek, egészség-, élet- és vagyonvédelem érdekében közvetlen veszély elhárítását szolgáló tevékenységek, családtagok védelme, gondozása, hozzáférés gyógyszertárakhoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz, kórházakhoz, külföldi diplomáciai és konzuli képviseletekhez, sürgősségi szolgálatokhoz, igazságügyi, közigazgatási és bűnügyi hatóságokhoz, speciális igényű személyeknek biztosított szolgáltatásokhoz, karbantartási vagy szezonális munkák elvégzése magánlétesítményben vagy földterületen.

A piros régiókban a beltéri és tömegközlekedési eszközökön túl kötelező a maszkviselés (száj és orr eltakarása) a szabadtéri nyilvános helyeken vagy tereken is, valamint a személygépjárművekben akkor, ha abban több, nem ugyanabban a háztartásban élő ember utazik egyszerre. Kivételt képeznek a 6 évesnél fiatalabb gyermekek, általános iskolások és középiskolások a saját osztálytermükben; az óvodapedagógusok és tanárok az általános iskola 5. osztályáig, a gyermekekkel vagy tanulókkal folyatott közvetlen munkavégzés során; a középiskolai és felsőoktatási tanárok, amennyiben üvegből vagy hasonló anyagból készült védőeszköz használatával tartanak előadást, valamint a sporttevékenységet végzők, ha legalább három méteres távolság biztosított.

A narancssárga régiókban a maszkok beltéri viselésének kötelezettsége továbbra is érvényben marad.

2020. 10. 12.
Felhívjuk a Szlovéniába utazó, illetve a Szlovénián átutazó magyar állampolgárok és fuvarozó vállalatok figyelmét arra, hogy a szlovén kormány 2020. október 12-től Pest, Csongrád-Csanád és Vas megyét is a „piros” listára helyezte a korábban már a listán szereplő Budapest és Győr-Moson Sopron megye mellett. Magyarország többi része a 2020. szeptember 29-i döntés értelmében továbbra is a „narancssárga” listán szerepel

Emiatt a Budapestről, Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád-Csanád és Vas megyéből beutazó magyar állampolgárok számára – az alább meghatározott kivételektől eltekintve - a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént fognak elrendelni, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a szlovén hatóságok megszüntetik a hatósági karantént. 

A harmadik országokban (azaz nem uniós és nem schengeni tagállamokban) megtalálható és a szlovén hatóságok által elfogadott PCR-teszteket készítő laboratóriumok listája a https://www.nlzoh.si/o-nas/novice/46-aktualno/541-novica-73 honlapon érhető el.

Magyarország többi, „narancssárga” besorolású részéről érkező magyar állampolgárok számára az alábbiak szerint nem rendelnek el hatósági karantént, illetve számukra nem szükséges a negatív PCR-teszt határon történő bemutatása.

Felhívjuk a T. Állampolgárok figyelmét arra, hogy a szlovén  rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási helyükről a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.

A szlovén hatóságok intézkedései nem érintik azokat, akik az alábbi kivételek közé tartoznak:

A 10 napos hatósági karantén alól az alábbi kategóriákba tartozók mentesülhetnek:

 • határon át naponta ingázó munkavállaló (igazolással)
 • nemzetközi fuvarozási szektorban dolgozók
 • szlovéniai úticéllal kereskedelmi személy- vagy árufuvarozásban résztvevők, max. 12 órás szlovéniai tartózkodással, tranzit teher- és személyfuvarozók max. 12 órás szlovéniai tranzittal
 • Szlovénián keresztül - max. 12 óra alatt – tranzitálók  
 • diplomata útlevéllel rendelkezők (ide tartoznak a nemzetközi szervezet által kiállított útiokmánnyal, hivatalos látogatásuk célját szlovén állami hatóság igazolásával tanúsítók is)
 • Szlovéniába érkező hivatalos külföldi delegáció tagja (igazolással, vagy szlovén hatóság meghívójával), illetve külföldről visszatérő szlovén hivatalos delegáció tagja
 • külföldi hatóság képviselője, aki hivatali feladat végrehajtására érkezik Szlovéniába és azt ezt követően haladéktalanul elhagyja
 • Szlovén Hadsereg és Rendőrség tagjai vagy állami hatóságok munkatársai, akik külföldi munkavállalásból térnek vissza
 • oktatási és tudományos tevékenységben, kutatásban résztvevők (igazolással) és szüleik vagy más, őket szállító személyek (akik max. 24 órán belül elhagyják az országot)
 • sürgős személyes vagy üzleti ügyintézés (igazolással, max. 48 óra)
 • olyan személy, akit mentővel szállítottak a Szlovén Köztársaságba, a járműben lévő egészségügyi kísérő személyzet
 • tervezett (sürgős) orvosi beavatkozásra érkezők (ha a beavatkozás Szlovéniában vagy az EU vagy a schengeni térség valamelyik tagállamában van, és az ellátást követően, illetve amint egészségi állapota lehetővé teszi, elhagyja az országot)
 • családlátogatás max.72 órás szlovéniai tartózkodással
 • 14 éven aluli gyermek, aki olyan közeli hozzátartozóval utazik, aki rendelkezik negatív PCR-teszttel 

Szlovéniával szomszédos országokra vonatkozó kivételek (a szomszédos ország járványügyi besorolásától függetlenül, nincs szükség negatív teszteredményre és hatósági karantént sem rendelnek el):

 • határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkezők mezőgazdasági és erdészeti tevekénység folytatása céljából (családtagok esetében is)
 • szlovén állampolgár vagy Szlovéniában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi és közvetlen családtagjai, aki a szomszédos országban ingatlantulajdonnal (vagy arra vonatkozó egyéb szerződéses használati joggal), vagy saját tulajdonú lakóhajóval, vagy lakóhajóra illetve lakóautó-parcellára vonatkozó egyéb szerződéses használati joggal rendelkezik, igazolással, a Szlovéniából történő kilépést követő 48 órán belül ismét szlovén területre lép
 • határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkező szlovén vagy Szlovéniában tartózkodási engedéllyel rendelkező személynek a betakarításban segítő személy, igazolással, Szlovéniába 24 órán belül történő visszatéréssel

Narancssárga listás” uniós vagy schengeni tagállamokra vonatkozó, karantén és negatív teszt bemutatása alóli mentesség:
Szlovéniába a „narancssárga listás” uniós vagy schengeni tagállamból érkezők

2020. 08. 21.
A szlovén rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási országukról a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.    

Biztonság:  

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A világjárvány miatt nem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. A kivételekről az alábbi oldalon talál tájékoztatást >>


Terrorizmus:

Szlovénia terrorfenyegetettséget tekintve azon országok csoportjába tartozik, ahol kevésbé várható terrorcselekmények elkövetése. Mindamellett ma már egyetlen ország sem tekintheti magát a terrorizmustól teljesen védettnek. 

Utazás:

2017. április 7-én megkezdődött a módszeres ellenőrzés a schengeni külső határokon, így a szlovén-horvát határon is, ennek megfelelően, mind a felnőtt mind a gyermekek esetében, csak érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet belépni az országba. Az intézkedés következtében a forgalom nagyságának függvényében bármikor számítani lehet hosszabb várakozási időre, különösen a legforgalmasabb határátkelőhelyeken (Jelšane/Obrežje, az Isztria felé, illetve a Ljubljana-Zágráb autópályán). /).  Az osztrák hatóságok ideiglenesen visszaállították az ellenőrzést a teljes osztrák-szlovén határszakaszon a belépési oldalon, így a Szlovéniából Ausztria felé tartó járművek torlódásokra számíthatnak, különösen a forgalmasabb helyeken (pl.: Karavankák-alagút), főként a szabadságos időszakokban. A szlovén-olasz határon mindkét fél végez szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a határátkelőhelyen az EU állampolgárok utazási okmányai is ellenőrzésre kerülnek, így kérjük fokozottan ügyeljenek arra, hogy csak érvényes utazási okmányokkal induljanak el (útlevél vagy személyi igazolvány). A szlovén-horvát határhelyzetről szlovén/angol nyelven a www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx oldal ad aktuális tájékoztatást, további információs lehetőségek: www.utinform.hu +36 1 3362400 és www.policija.si/eng/index.php/component/content/article/2/96-border-crossing

Fontosabb telefonszámok:

Általános segélyhívó (mentők, tűzoltóság): 112
Rendőrség: 113
Szlovén Autóklub (AMZS) segélyszolgálat: 1987

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

IGEN
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig. 
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

A kiskorúaknak szintén rendelkeznie kell a fent felsorolt okmányok valamelyikével. Egyéb meghatalmazás nincs előírva, azonban a szlovén hatóságok, a nem szüleivel utazó kiskorúak esetében javasolnak, egy a szülők nevét és elérhetőségét tartalmazó írásos dokumentumot, amely megkönnyíti az értesítést egy esetleges baleset vagy egyéb esemény esetén.

Gyermekek szállítása:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Szlovéniában szigorú szabályok vonatkoznak a gyermekek csoportos szállítására, amelyet a közúti közlekedés szabályairól szóló törvény (Zakon o predpisih cestnega prometa (ZPrCP)) 90. paragrafusa szabályoz. Ennek főbb elemi: 

Gyermekcsoportok busszal történő szállításakor, a városi buszközlekedéstől eltekintve, a gyermekeknek a buszba beépített üléseken kell ülniük és beépített védőövvel kell legyenek bekötve. 

Gyermekek csoportját személygépkocsival csak olyan személy szállíthatja, aki legkevesebb három éve rendelkezik B kategóriás gépkocsivezetői engedéllyel, busszal pedig olyan személy, aki legkevesebb egy éves hivatásos buszvezetői gyakorlattal rendelkezik (D1 vagy D kategória). 

A D kategóriás buszok hivatásos vezetői, akik egy évnél kevesebb munkatapasztalattal rendelkeznek, csak abban az esetben szállíthatnak gyermekcsoportot buszban, amennyiben korábban legkevesebb két évig hivatásos gépkocsivezetői minőségben C kategóriás járművet vezettek. 

A D1-es kategóriás buszok hivatásos vezetői csak 16-nál kevesebb ülőhelyes buszban szállíthatnak gyermekcsoportot abban az esetben, ha korábban legkevesebb két évig hivatásos gépkocsivezetői minőségben C kategóriás járművet vezettek. A gépjárművön emellett szabályosan fel kell tüntetni, hogy az gyerekeket szállít. 

A rendőrök a sofőr állapotát (pl. fáradság) is ellenőrizhetik. 

A törvény betartása más EU tagállamok állampolgárjaira nézve is kötelező erővel bír az országhatárok átlépését követően, azok megszegése pedig pénzbírsággal jár (a hivatkozott törvény szerint 250 eurós bírság a sofőrnek és 1000 eurós bírság a cégnek).

Vízum: Nem szükséges.

Szlovéniában továbbra is érvényben van az országban 3 napnál több időt tartózkodó személyek regisztrációjának kötelezettsége. Ennek értelmében, azoknak, akik 3 napnál többet tartózkodnak az országban a jogszabály értelmében regisztrálniuk kell a helyi rendőrségen (ez alól kivételt jelentenek a hivatalos szálláshelyek, akik elvégzik a regisztrációt). Az eljárás díjmentes. 

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy 500-1200 € mértékű büntetést szabhatnak ki arra a külföldi állampolgárra, aki érvényes úti okmány nélkül tartózkodik Szlovéniában. Ugyanez alkalmazható abban az esetben is, amennyiben a külföldi állampolgár nem jelenti be úti okmányának elvesztését. Ugyanezek a büntetési tételek vonatkoznak azokra is, akik érvényes személyigazolvány és/vagy útlevél nélkül kívánnak Szlovéniába Horvátország felől belépni. 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

További hasznos információ az országról

Pénznem: Euró (EUR)

Időjárás: Szlovénia időjárása az ország legnagyobb területén hasonló Magyarországéhoz, azonban a hegyekben olyan szélsőséges viszonyok is tapasztalhatók, amelyekre a közlekedőknek, túrázóknak fel kell készülniük. Szlovénia, mint alapvetően hegyvidéki ország kiváló lehetőségeket nyújt szabadidő sportokhoz (hegymászás, hegyi túrák, túra-kerékpározás, vadvízi túrák). A külföldi turistákat érő balesetek nagy része felelőtlenségből, felkészületlenségből vagy a helyismeret hiányából fakadóan következik be. Fokozottan kérjük az extrém sportok kedvelőit, hogy minden esetben körültekintően járjanak el, és csak jól szervezett túrákra, kellő helyi ismerettel rendelkező, szakszerű túravezető irányításával, a környezet/évszak követelte technikai felszereléssel és az időjárási előrejelzések figyelembevételével induljanak el.

Biztosítás: Az utazás megkezdése előtt mindenképpen javasolt az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) kiváltása, melyet a magyarországi lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állít ki, érvényességi ideje egy év. Tekintettel arra, hogy a turisták által sűrűn látogatott szlovéniai üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg a Szlovén Köztársaságban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Közlekedés: Rövidtávú tartózkodás esetén a magyar vezetői engedélyt elfogadják. A Szlovén Köztársaság területén minden személygépkocsi részére, belterületen is kötelező a nappali fényszóró, valamint minden rendelkezésre álló (első-hátsó) biztonsági öv használata. Külföldi forgalmi rendszámú személygépjárművek részére is kötelező november 15 és március 15-e között a téli gumi használata, vagy ha az nincs, akkor hóláncot kötelező tartani az autóban. Egyes hegyvidéki utakon, amennyiben azt jelzik, a hólánc megléte minden esetben megkövetelt, amit ellenőriznek is.

A személygépjárművek vezetőinél a megengedett véralkoholszint max. 0,05%, a kezdő vezetőknél (azaz a jogosítvány megszerzése után 2 évig) 0,0%. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható. A szlovén jogszabályok értelmében tilos dohányozni olyan járműben, amelyben 18 év alatti személy is utazik. A sebességhatárok személyautók számára: 50 km/h (lakott területen), 90 km/h (lakott területen kívül), 110 km/h (gyorsforgalmi úton, ez kék színű autópálya táblával jelölve), 130 km/h (autópályán, zöld színű autópálya táblával jelölve). Néhány autópálya szakaszon 110km/h a sebességhatár (pl. A5 magyar határ-Maribor), az alagutakban pedig általában 100 km/h. Felhívjuk a figyelmet, hogy több autópályán is elhelyeztek sebességmérő kamerákat, illetve az alagutakban szinte mindenhol mérik a sebességet. A Trojane hágónál az A1-es autópályán pedig átlagsebesség mérésére alkalmas készülékek is vannak. A kamerák felvétele alapján a szlovén rendőrség bírságot szab ki, amelyet közvetlenül megküld a gépjármű üzembentartójának. Tapasztalataink szerint már néhány km/h-ás sebességtúllépés esetén is előfordulhat büntetés. Szlovéniában az autópályák és a jelentősebb gyorsforgalmi utak, valamint néhány alacsonyabb rendű út, összesen 612 km hosszú útszakasz használatáért útdíjat kell fizetni. Alagutak esetében csupán a Karavankák-alagút díjköteles. A szlovéniai közutakon a Szlovén Autópályakezelő (DARS) különösen szigorúan ellenőrzi az autópálya matricák meglétét és helyes felragasztását (erről bővebben itt olvashatnak: https://www.dars.si/Content/doc/vinjeta-navodila-za-prodajalce/Instructions%20for%20sellers_HU.pdf), ezért minden beutazónak azt tanácsoljuk, hogy még a határátlépés előtt vásároljon autópálya matricát A matrica nélkül közlekedőkre 300-800 EUR büntetést róhatnak ki. A matricáról további információt talál angolul a DARS honlapján (www.dars.si). Felhívjuk a személygépjárművel utazók figyelmét, a szlovén szabályozás két díjkategóriát különböztet meg a személygépjármű autópálya matrica esetében, 2A díjkategória - amennyiben az autó első tengely felett mért magassága legfeljebb 1,3 méter, 2B díjkategória – amennyiben az autó első tengely felett mért magassága meghaladja az 1,3 métert. A 3,5 tonna feletti járművek díjfizetésével kapcsolatban a DARS alábbi oldalán találhat információkat (angolul).

Felhívjuk az országban 3.5 tonna feletti járművel közlekedők figyelmét arra, hogy 2018. április 1-jétől „DarsGo” néven bevezetésre került az elektronikus útdíjfizetés a szlovén gyorsforgalmi úthálózaton, egyúttal ettől az időponttól megszűntek a jelenleg alkalmazott útdíjfizetési lehetőségek (bővebb információ magyar nyelven: https://www.darsgo.si/portal/hu/otthon). 

2019. január 1- től a DarsGo elektronikus útdíjfizetés hatálya alá eső, 3,5 tonna összsúlyt meghaladó gépjárművek estében a szlovén autópályán a Ljubljana- Koper és Ljubljana- Šentrupert szakaszain a koperi kikötőbe vezető második vasúti vágány finanszírozása céljára útdíjpótlékot számolnak fel. A pótlékot is tartalmazó útdíjárak listája itt található. A pótlékot a kék színnel jelölt szakaszokon számítják fel.

A 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedési rendjének módosításáról a G1-6 Postojna-Jelšane és a G1-7 Kozina-Starod útszakaszokon itt olvashat >>

A Szlovéniába belépő külföldi személyfuvarozók (buszok, kisbuszok, stb.) utazási céljuktól függetlenül adózási kötelezettség alá esnek Szlovéniában. Az autóbuszt üzemeltetőnek (az utazás szervezőjétől függetlenül) szlovén adószámot kell kérnie (ennek menetéről bővebb információ:  https://ljubljana.mfa.gov.hu/page/szloven-adoszam-kivaltasa) és jelentést kell benyújtania a Szlovéniában/Szlovénián keresztül megtett fuvarokról, amelyek után adót kell fizetnie. Az időszakos szállítást végző személyek számára a részletes leírás magyar nyelven, az alábbi helyen található. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy Szlovéniában szigorú szabályok vonatkoznak a gyermekek csoportos szállítására, amelyet a közúti közlekedés szabályairól szóló törvény (Zakon o predpisih cestnega prometa (ZPrCP) www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5793) 90. paragrafusa szabályoz. Ennek főbb elemi: A busszal utazó gyermekek csoportját legkevesebb egy, 21 évesnél idősebb személynek kell kísérnie, a gyermekeknek utazás közben szabályosan beépített üléseken, biztonsági övvel bekötve kell ülniük, a gyermekek csoportját személyautóban csak három évnél több vezetési gyakorlattal rendelkező gépkocsivezető szállíthatja, a buszvezetőknek pedig legalább egy éves buszvezetési gyakorlattal kell rendelkezniük, és az utóbbiról fel kell tudni mutatni a munkaadó igazolását. A gépjárművön emellett szabályosan fel kell tüntetni, hogy az gyerekeket szállít. A rendőrök a sofőr állapotát (pl. fáradság) is ellenőrizhetik. 

Az utóbbi időben több kamiont is büntettek amiatt, hogy az erős szél miatt életbe léptetett korlátozás ellenére használta a gyorsforgalmi utat. A főként téli időszakban fellépő bóra (Burja) erős széllökései miatt sokszor korlátozzák a helyi hatóságok a tehergépjármű forgalmat, főként a Ljubljana-Koper, illetve a H4-es gyorsforgalmi utakon. Ilyenkor fontos figyelni a kijelzőket, amelyek tájékoztatnak a korlátozásokról.

FONTOS: Szabálysértés elkövetése esetén a kiszabott bírság befizethető a helyszínen készpénzben, vagy a rendőrségen. Helyszíni bírság kiszabása esetén a bírságoló szerv felhívja a bírságolt személy figyelmét, hogy amennyiben meghatározott időn belül kifizeti a bírságot (ez általában 8 vagy 16 nap), akkor a büntetésnek csak a felét kell kifizetnie. A bírság befizetésének megtagadása esetén az igazoltató hatóság ideiglenesen bevonhatja a vezető és a gépkocsi (a tehergépkocsi és a rakomány) okmányait, amelyeket azonban az összeg befizetését követően azonnal visszaadnak. A konzulátusnak a hatályos jogszabályok értelmében kiszabott helyszíni bírságok mértékét és a szlovén hatóságok ezzel kapcsolatos döntését nem áll módjában befolyásolni. Ennek megfelelően a konzulátusnak nincs arra hatásköre, hogy a helyszínen eljáró szlovén rendőrt felhívja telefonon és vele a büntetés nagyságáról vagy annak jogszerűségéről egyeztessen. Amennyiben a megbírságolt magyar állampolgárnak bármilyen jellegű észrevétele van, akkor utólag panasszal élhet az eljáró hatóságnál, alapszabályként a bírság kiszabásától számított 8 napon belül. A panasz továbbításában természetesen segítséget nyújt a konzulátus.

Irataik eltűnése esetén kérjük, jelentsék be a legközelebbi rendőrségen, továbbá útlevelük elvesztése, eltulajdonítása esetén lehetőleg rendőrségi jegyzőkönyv birtokában 3 munkanapon belül jelentsék be azt a nagykövetség konzuli osztályán.

Teendők autó/kamion műszaki meghibásodása esetén a visszaélések elkerülése érdekében: Felhívjuk a kedves állampolgárok figyelmét – legfőképpen a Celje és környékére utazókét – hogy amennyiben autójukkal, kamionjukkal az autópályán vagy annak valamely megállójában műszaki okok miatt kénytelenek megállni, a kiérkező szlovén autómentő által kiállított papírt csak akkor írják alá, amennyiben meggyőződtek a műszaki hiba valódiságáról és a gépkocsi üzemképtelenségéről. Amennyiben az autómentő az Önök akarata ellenére el kívánja szállíttatni a gépjárművet, javasoljuk, hogy haladéktalanul értesítsék a 112-es/113-as segélyhívón keresztül a szlovén rendőrséget és a rendőrségi intézkedés megtörténtéig ne hagyják el a helyszínt. Abban az esetben, ha Önök aláírják az autómentő által adott papírt, illetve kifizetik az autómentő cég költségeit, panaszukat a továbbiakban kizárólag jogi úton, polgári peres eljárás keretében tudják érvényesíteni.

A szlovén autópályákon az utóbbi időszakban többször előfordult, hogy a műszaki hibás autót/kamiont elvontató cég kirívó összeget kívánt elkérni a magyar autó/ kamion vezetőjétől szolgáltatásáért, majd a járművet addig nem engedte útnak, amíg az összeget ki nem fizették. Ennek elkerülésére fontos, hogy csak a szlovén autópálya kezelő (DARS), illetve a vele szerződésben lévő szlovén autóklub (AMZS) által megbízott alvállalkozókra bízzuk a jármű elvontatását. A hivatalos alvállalkozók tarifái nem lehetnek magasabbak az AMZS honlapján szereplő összegeknél, amelyekről az alábbi linken lehet tájékozódni. Amennyiben magasabb a számla, úgy javasoljuk az itt szereplő árakra való hivatkozást. Utólag is van lehetőség panaszt tenni a DARS-nál vagy az AMZS-nél a számla bemutatásával. Az autó/kamion vontatási ügyek kapcsán helyben tapasztalt súlyos jogsérelem esetén (azaz áru lefoglalása és/vagy fizikai személy szabad-mozgásának korlátozása esetén) javasolt a helyi rendőrség értesítése. Műszaki hiba esetén az 1987-es telefonszámon lehet segítséget kérni az AMZS-től (kommunikációs nyelvként lehet használni az angolt és a németet, de van magyarul tudó munkatárs is).

A 3,5 tonna összsúlyt meghaladó járművek elvontatása: 2019. április 1-től megváltoztak a 3,5 tonnát meghaladó gépjárművek elvontatásának szabályai. Az elvontatást az autópályáról és a gyorsforgalmi utakról ezentúl kizárólag csak a szlovén autópályakezelő – DARS - alvállalkozó cégei végezhetik. Szem előtt kell tartani, hogy az autópálya pihenők parkolói az autópályahálózat részét képezik, az innen történő elvontatást úgyszintén csak a DARS alvállalkozói végezhetik. 

Az alvállalkozók listája és működésük területi felosztása itt tekinthető meg:  https://www.dars.si/VZDRZEVANJE/Storitev_avtovleke

A saját szervezésben, vagy asszisztencia által történő elvontatást büntetik!

A törvény értelmében a meghibásodott, megsérült, elhagyott járműveket a leállósávról és az ún. segélyöblökről (muravidéki autópálya) legkésőbb két órán belül, az autópálya parkolóiból pedig 72 órán belül el kell távolítani.

A jármű elvontatása: A jármű elvontatása csak a DARS munkatársának jelenlétében történhet. Javasoljuk, hogy a visszaélések megelőzése érdekében erre fokozottan figyeljenek. Javasoljuk továbbá, hogy az arról szóló megállapodás is a DARS munkatársának jelenlétében szülessen meg, hogy a járművet hova vontassák, és csak az ilyen módon megszületett egyértelmű megállapodás után kerüljön aláírásra a vontatás megrendeléséről szóló papír. Amennyiben a gépjárművet nem haza, vagy nem valamely szervízbe viszik, az elvontatás általában a vontató cég legközelebbi védett parkolójába történik. A vontatás költségeit a helyszínen kell rendezni, az előszámla szerinti fizetés javasolt. A vontatócég a fizetés biztostékaként feltartóztathatja a járművet és a rajta lévő árut.

Parkolókban várakozó meghibásodott járművek: Az autópályahálózathoz tartozó parkolókban a teherautók és a kamionok legfeljebb 72 órát várakozhatnak. Kisebb meghibásodások esetén a parkolóban történő gépkocsijavítás megengedett. A parkolóból történő elvontatás esetén a DARS munkatársának jelen kell lennie és egyedül ő (és nem a vontató cég) dönthet arról, hogy a gépjármű megjavítható-e a parkolóban. A visszaélések elkerülése érdekében javasoljuk, hogy amennyiben a vontatócég a DARS munkatársának jelenléte nélkül, illetve az Önök akarata ellenére kívánja elvontatni a járművet, követeljék a DARS munkatársának jelenlétét.  

Egyéb tudnivalók: Az alvállalkozó vontatócégek járművein szerepelnie kell a DARS mágneses logójának, amelyen ez a felirat szerepel: „DARS, Pogodbenik Dars Št. (az alvállalkozó száma)”. A logó itt tekinthető meg.

Az alvállalkozóknak a DARS által előírt árjegyzéket kell alkalmazniuk, amely itt tekinthető meg. Számlázási és egyéb visszaélések esetén az ObKkFtQfHfqOS65IDIMMaW5mb2RhcnNAZGFycy5zaQ== és a wQUdhPiWbrvLov4NMZNZ3BAZGFycy5zaQ== e-mail címre lehet panaszt küldeni.

A gépjárművek meghibásodása, megsérülése és elhagyása esetén a 00 386 1 5188-518 (belföldről az 1970-es) telefonszámot kell hívni.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A hivatali idő munkanapokon általában 8-15 óra között van, szerdai napokon jellemzően hosszabb az ügyfélfogadási idő. A nagy bevásárlóközpontok hétköznaponként általában 20 óráig, vasárnaponként 15 óráig tartanak nyitva.

Vallási és viselkedési kultúra: Szlovénia túlnyomórészt katolikus ország, állami ünnepeiken kívül alapvetően a katolikus egyház ünnepeit tartják.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Fertőzőbetegségek és járványok tekintetében azonos a helyzet a többi fejlett EU tagállammal. További információ: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/egeszsegugyi-tudnivalok

Hegyimentők honlapja, mely a https://www.grzs.si/ címen érhető el.

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)