Európa

Mai napon is érvényes: 2019.08.24. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ankara
Főkonzulátus Isztambul
Tiszteletbeli konzul Adana, Antalya, Izmir, Izmit, Kayseri, Kütahya, Tekirdag

Biztonság:

I. Törökország legnagyobb része utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" osztályba tartozik. Az elmúlt évek során Törökország különböző térségeiben nemegyszer kritikus biztonsági helyzet alakult ki, s a jelentős nagyvárosokat is érintő, súlyos következményekkel járó terrorcselekményekre is sor került.   

II. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Délkelet-Törökország egészére vonatkozóan fokozott óvatosságra inti az utazókat

Ezekben a tartományokban gyakoriak a hatóságokkal való összetűzések, számos helyen katonai biztonsági zónákat alakítottak ki, hosszabb-rövidebb időre kijárási tilalmat rendeltek el. Ezekben az elsősorban kurdok lakta délkeleti tartományokban olykor mindennapossá váltak a terrormerényletek.

III. Délkelet Törökország térségén belül is a minisztérium  javasolja, hogy az állampolgárok kerüljék el a szíriai határ menti tartományokat: Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak.  Ezek a tartományok a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény alapján „utazásra nem javasolt térséggé” vannak nyilvánítva.

A Szíriában folyó harcok során többször előfordult, hogy a török-szír határ közelében rakétákat lőttek át török területre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az átlövésekre, illetve a határ mentén előforduló fegyveres összecsapásokra való tekintettel – életük és testi épségük megóvása érdekében – semmiképpen sem javasolja, hogy magyar állampolgárok megközelítsék a török-szír határ térségét. 

IV. A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárokat, hogy a fentiekben részletezett okok miatt  csak a feltétlenül szükséges, halaszthatatlannak tekinthető esetekben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Siirt, Tunceli, Ağrı, Bingöl, Muş, Batman, Van, Kilis, valamint Hakkari és Diyarbakır.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN, de kizárólag vízummal

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően.
Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége. 

Kiskorúak beutazása: 

Bár a jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló (k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló (k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A vegyes házasságból született magyar-török kettős állampolgár kiskorú esetén, amennyiben török útlevéllel utazik, vagy nevéből sejthető, hogy török állampolgár is – a török hatóságok kérik a másik szülő török közjegyző előtt török nyelven tett hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú kilépéséhez.

Vízum: 

Turista célú beutazás esetén: vízum beszerzése nem szükséges.

A vízummentes tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül.  A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás). Turistaként - tehát vízummentesen - léphetnek be a sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés céljával utazók is.

Egyéb célú beutazás esetén: vízumkérelem a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén nyújtható be.     

Vám: 

http://english.gtb.gov.tr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Internetes csalások: Az utóbbi időben több bejelentés érkezett arra vonatkozóan, hogy egy törökországi bank, futárszolgálat, szerencsejáték szervező vállalat nevében írnak magyar állampolgároknak email-ben arról, hogy egy nagyobb nyeremény, örökség stb. átutalása érdekében bizonyos összegű pénzt (pl. adó, vám fizetési kötelezettség miatt) utaljanak át törökországi bankszámlára, esetleg Western Union-on keresztül egy magánszemély részére. Más esetekben az e-mail írója egy nem létező személynek adja ki magát, aki különböző indokokra hivatkozással (házassági ajánlat, nagyobb összegű megtakarítás vagy örökség Magyarországra juttatása stb.) igyekszik pénzt kicsalni a címzettekből. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e megkeresések mögött jellemzően internetes csalók állnak. Nyomatékosan kérjük, hogy e megkeresések kapcsán ne utaljanak semmilyen pénzösszeget. A Konzuli Szolgálat nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy a magyar állampolgár károsult nevében más állam - így Törökország - hatósága előtt büntető eljárást kezdeményezzen (feljelentést tegyen), vagy magyar állampolgárt ilyen eljárásban képviseljen.

Pénznem: Török Líra (TRY, TL). 

Időjárás: Az Égei- és a Földközi-tenger partját mérsékelt mediterrán időjárás jellemzi, a nyár száraz és forró, a tél enyhe. A Fekete-tenger térsége éghajlata mérsékelt óceáni jellegű. A márvány-tengeri térség és Isztambul időjárása a mérsékelt mediterrán és a mérsékelt óceáni időjárás átmenete. Anatólia központi és keleti részein a hegyvidékek miatt a telek viszonylag erősek, bizonyos térségekben akár 120 napig is megmarad a hótakaró. Az időjárásra való tekintettel a Földközi-tenger térségében (pl. Antalya, Alanya) a szezon áprilistól kezdődik, és október végéig tart. A főszezon június-október.

Közlekedés: Érvényes „nemzeti” jogosítvánnyal lehet közlekedni az ország területén. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Fontos tudni, hogy a Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos, vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az úti okmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

A Törökországba autóval érkezőknek kötelező, Törökországra is érvényes biztosítással kell rendelkezniük. Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult azt használni. Törökországban az általános sebességhatárok: 50 km/h város, 90 km/h főút, 120 km/h autópálya. A Törökországban található több mint 2000 km-es autópálya hálózat, valamint Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő hidak használatáért fizetni kell, s a török kormány 2012 szeptemberében új technológiai rendszert vezetett be. Az un. HGS matricákat a postahivatalokban (PTT), bankokban és benzinkutakon is meg lehet vásárolni. A HGS kártya minimum 35 TRY (5 TRY kártyadíj + 30 TRY felhasználható autópálya vagy hídhasználat díj), a kártya feltölthető a postahivatalokon vagy benzinkutakon. 

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy az útdíjat nem lehet készpénzben vagy hitelkártyával kiegyenlíteni, már az autópályára történő felhajtáskor rendelkezni kell a gépjármű típusának megfelelő kártyával. Abban az esetben, ha kártya nélkül veszik igénybe a fizetős autópálya szakaszokat és hidakat, az esetet követő 7 napon belül bármelyik postahivatalban megvásárolhatják a matricát, így el kerülheti a büntetést. A kártya vásárlásához szükséges a gépjármű forgalmi engedélye.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké.

Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint a Törökországba készülőknek kötelező oltás nincs. Számos oltás felvétele viszont ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség.

Törökországban az alábbi segélyhívószámok működnek:

Tűzoltóság (itfaiye): 110
Mentők (ambulans): 112
Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154
Rendőrség (polis): 155
Csendőrség (jandarma): 156

Egyéb információ:

Törökország Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Ankara
Főkonzulátus Isztambul

Nyári szezonra vonatkozó tudnivalók

Biztonsági helyzet

Az elmúlt közel másfél évben Törökországban terrortámadás nem történt. A magyar turisták által elsősorban látogatott Földközi-tengeri üdülőhelyek biztonságosaknak tekinthetők. A nyugodt biztonsági helyzet ellenére is tanácsoljuk, hogy a Törökországba látogató magyar állampolgárok éljenek a konzuli védelemre történő online regisztráció lehetőségével. 

Beutazás feltételei, útlevél érvényessége

A Törökországba látogató magyar állampolgárok számára – az év bármely időszakában érkeznek is –, az egyik legfontosabb követendő szabály, hogy a magyar útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. Felhívjuk azon magyar állampolgárok figyelmét, akik az Európai Unió valamelyik tagállamában élnek, dolgoznak, hogy a törökországi beutazáskor rájuk a magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályok érvényesek. Kizárólag útlevéllel tudnak Törkországba belépni, személyi igazolvánnyal nem! 

Ha útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége. Az útlevelek érvényességével összefüggő török hatósági eljárás igen szigorú, a szabály alól nincsenek kivételek, ezért az útlevél nem megfelelő érvényessége következtében akár meg is hiúsulhat a tervezett törökországi nyaralás. 

A  180 napnál rövidebb érvényességű útlevél birtokosainak a Törökországba történő belépéshez a hatályos szabályozás alapján külképviseleteink nem állíthatnak ki ideiglenes útlevelet.

Utazási biztosítás

Kiemelten fontosnak tartjuk a Törökországba utazó magyar turisták számára, hogy külföldi tartózkodásuk időszakára mindenképpen kössenek utas-, baleset- és poggyászbiztosítást. Kérjük, tájékozódjanak biztosítójuknál, hogy egy esetleges baleset vagy betegség bekövetkezése esetén a felmerülő kórházi költségeket közvetlenül téríti-e meg a biztosító, vagy számlák ellenében utólagosan; utóbbi esetben kérjük, rendelkezzenek az ilyen váratlan helyzetben szükséges anyagi fedezettel

Okmányok, értékek fokozott óvása

Különösen a nagyvárosokba és nyaralóhelyekre utazó magyar turisták figyelmét hívjuk fel arra, hogy okmányaikra, értékeikre, így különösen bankkártyájukra fokozottan vigyázzanak. Az útlevél vagy más magyar okmány elvesztése esetén lépjenek kapcsolatba az ankarai nagykövetséggel vagy az isztambuli főkonzulátussal. Bankkártya adataik megóvása érdekében utazásuk előtt kérjék bankjuktól, hogy a pénzmozgásról kapjanak telefonon sms-értesítést, így vész esetén azonnal letilthatják a bankkártyát.

Segítségnyújtás magyar állampolgárok részére

Az ankarai magyar nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus mellett, tiszteletbeli konzulátusok működnek Adana, Antalya, Izmir, Kayseri, Kütahya és Tekirdağ török városokban.