Európa

Mai napon is érvényes: 2022.05.26. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Nagykövetség és konzuli hivatal Ankara
Főkonzulátus Isztambul
Tiszteletbeli konzul Adana, Antalya, Izmir, Izmit, Kayseri, Kütahya, Tekirdag, Trabzon

Aktuális:

2022. 04. 27.
A Covid-19 járvány időszakára vonatkozó utazási tanácsok

A világjárvány miatt kialakult utazási korlátozások frissítése folyamatos, a közölt adatok tájékoztató jellegűek, valamint csak a már hatályba lépett szabályokat tartalmazzák.

1) Magyarország megfontolásra javasolja az utazást a világjárvány miatt! 

Törökország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található, Délkelet-Törökország szíriai határral szomszédos hat tartománya (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) kivételével, melyek továbbra is az I. biztonsági besorolási kategóriában maradnak. 

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

A Turkish Airlines és a Pegasus török légi társaságoktól kapott tájékoztatás szerint, amennyiben az utas védettségi igazolványán szereplő okmányszámú okmányok (személyazonosító igazolvány vagy magánútlevél) egyike a Törökországba való beutazáskor az utas birtokában van, nem jelenthet problémát a beutazás. Abban az esetben, ha a védettségi igazolványon a lejárt útlevél vagy személyazonosító igazolvány száma szerepel és az utazásig nincs lehetőség új védettségi igazolvány kiállítására, a lejárt, védettségi igazolványon szereplő okmány fénymásolatát is ajánlott az utasnak magánál tartania.

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

a) Be lehet-e utazni az országba? IGEN

Magyar állampolgárok a karanténmentes beutazáshoz a két ország közötti megállapodás értelmében a koronavírus elleni védettséget (beoltott vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes védettségi igazolványt, annak hiányában pedig az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni. 

A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) 12 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak.

Törökország hazánk mellett ezidáig Egyiptommal, a Fülöp-szigetekkel, Irakkal, Indonéziával, Japánnal, Kazahsztánnal, Líbiával, Szerbiával és Vietnámmal kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, továbbá elfogadja az uniós digitális COVID-igazolványt.

Harmadik (emlékeztető) oltással való utazásra vonatkozó szabályozás egyelőre nincs érvényben.

Elfogadott oltások: minden, a WHO vagy Törökország által vészhelyzeti használatra engedélyezett koronavírus elleni vakcina.

b) Kell-e teszt? IGEN (annak, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal)

2021. március 3-ától a törökországi beutazáshoz – kiindulási országtól függetlenül – védettségi igazolvány felmutatása szükséges, mely hitelt érdemlően bizonyítja, hogy tulajdonosa rendelkezik bármely, a WHO vagy Törökország által vészhelyzeti használatra engedélyezett koronavírus elleni vakcina 2 dózisával (illetve az egydózisú Johnson and Johnson vakcinával), amennyiben a második oltást a Törökországba való beutazást megelőző 14 napban kapta meg, vagy hitelt érdemlően igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett COVID-19 fertőzésen (és az első pozitív teszteredmény óta 28 nap eltelt). 

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező utasok az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni angol nyelven.

A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) a Törökországban tranzitáló utasokra, a12 év alatti gyermekekre, illetve a Törökországba szárazföldi vagy vízi határátkelőn belépő személyekre nem vonatkoznak.

Mindazonáltal az összes határátkelőhelyen belépni kívánókat szúrópróbaszerűen PCR-tesztnek vethetik alá. A mintavételt követően a hatóságok engedélyezik, hogy az utas továbbutazzon a célállomására, amennyiben azonban teszteredménye pozitív, az  illetőt 7 napos karantén alá helyezik, melyet legkorábban az 5. napon elvégzett, negatív PCR teszttel hagyhatnak el.

c) Kell-e regisztrálni? NEM

d) Oltottsággal járó kedvezmények: VAN

2021. március 3-ától a törökországi beutazáshoz – kiindulási országtól függetlenül – védettségi igazolvány felmutatása szükséges, mely hitelt érdemlően bizonyítja, hogy tulajdonosa rendelkezik bármely, a WHO vagy Törökország által vészhelyzeti használatra engedélyezett koronavírus elleni vakcina 2 dózisával (illetve az egydózisú Johnson and Johnson vakcinával), amennyiben a második oltást a Törökországba való beutazást megelőző 14 napban kapta meg, vagy hitelt érdemlően igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett COVID-19 fertőzésen (és az első pozitív teszteredmény óta 28 nap eltelt). 

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív PCR teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is. 

Törökország hazánk mellett ezidáig Egyiptommal, a Fülöp-szigetekkel, Irakkal, Indonéziával, Japánnal, Kazahsztánnal, Líbiával, Szerbiával és Vietnámmal kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, továbbá elfogadja (mind papíralapon, mind pedig digitális formátumban) az uniós digitális COVID-igazolványt.

Törökország bármely, a WHO vagy Törökország által vészhelyzeti használatra engedélyezett koronavírus elleni vakcinát elfogadja.

e) Oltatlanokra / nem elfogadott vakcinával oltottakra vonatkozó szabályok:

Védettségi igazolvány hiányában az utasok az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni. A fenti beutazási feltételek (védettségi igazolvány, negatív SARS-COV-2 PCR teszt, illetve negatív antigén gyorsteszt bemutatása) 12 év alatti gyermekekre nem vonatkoznak.

f) Karanténkötelezettség: VAN (annak, aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal és negatív PCR-, illetve antigén gyorstesztet sem tud felmutatni). Török tájékoztatás: https://covid19.saglik.gov.tr/ 

2022. január 5-től a bizonyítottan koronavírussal fertőzött személyeket 7 napos karantén alá helyezik, melyet legkorábban az 5. napon elvégzett, negatív PCR teszttel hagyhatnak el.

A belépésre jelentkezőket a határon a török hatóságok szúrópróbaszerűen egészségügyi alapvizsgálatnak vethetik alá, megbetegedésre utaló tünetek esetén az illetőt kórházi vizsgálatra kötelezik. A bizonyítottan COVID-19-fertőzöttel kapcsolatba került, oltatlan és több mint 3 hónapja emlékeztetőoltást felvett személyek karanténja 2022. január 5-től 7 nap, melyet legkorábban az 5. napon elvégzett, negatív PCR-teszttel hagyhatnak el. A 3 hónapon belül emlékeztetőoltással beoltott kontaktszemélyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. 

Összhangban a Konzuli Szolgálat általános tájékoztatásával, mely a külföldre utazást a jelenlegi járványhelyzetben nem javasolja, illetve, mivel a járványügyi intézkedések alól a konzuli tisztviselő semmilyen módon nem tud enyhítést vagy felmentést eszközölni, a Konzuli Szolgálat e kérdésben további tájékoztatást nem ad, az illetékes hatóság döntéseit az előzőek szerint nem értelmezi. Kérjük a megadott linken szereplő hatósághoz fordulni további kérdéseivel.

g) Üzleti célú beutazás feltétele 

Az üzleti célú beutazás feltételei megegyeznek a fent leírtakkal. 

h) Tranzitálási szabályok: 

Törökországi tranzitálás esetén karantén-, illetve PCR-tesztkötelezettség nincs, a célország beutazási feltételei az irányadóak.

i) A célország beutazási feltételei alóli mentesség:

A nemzetközi személy- és teherszállításban résztvevő személyek – így repülőgépek, hajók személyzete, illetve a kamionsofőrök – mentességet élveznek a határátkelőkön megkövetelt negatív PCR teszt bemutatása, valamint a karanténkötelezettség alól.

A hatályos török szabályok nem térnek ki külön a temetésre, illetve sporteseményre történő beutazásokra, így azokra is a fent leírtak az irányadóak.

j) Egyéb hasznos információk: 

A légi úton belépni kívánók indulásuk előtt tájékozódjanak a török légitársaságok és nagyobb repülőterek honlapjain: 

Problémák az utazási irodával, légitársasággal? További információ az Utasjogok fejezetben található: 

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utasjogok

Törökországban PCR-tesztet és antigén gyorstesztet számos repülőtéren (pl. az Isztambuli Repülőtéren, az isztambuli Sahiha Gökçen, az ankarai Esenboğa, az izmiri Adnan Menderes repülőtereken, illetve az Antalyai Repülőtéren), valamint az Egészségügyi Minisztérium által erre felhatalmazott kórházakban és laboratóriumokban lehet végeztetni:

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-19-tani-laboratuvarlari.html 

Egészségügyi ellátás külföldön: https://neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon

2) Kiutazás az országból 

Törökországból való kilépéskor speciális intézkedés nincs, az utazás célja szerinti – valamint a tranzitálás során érintett – ország(ok) beutazási szabályai az irányadóak. 

3) Beutazás Magyarországra:

2022. március 7-én hatályát vesztette a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. Korm.rendelet, ennél fogva a Magyarországra történő beutazásra vonatkozó korlátozások is megszűntek. A magyarországi beutazás mindenkori szabályaival kapcsolatban az ORFK határrendészeti szervei illetékesek tájékoztatást adni. Az ORFK alábbi oldalán talál bővebb információt: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

A koronavírussal kapcsolatos információkathttp://www.koronavirus.gov.hu/ oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek telefonon belföldről a +36 80 277 455 és a +36 80 277 456, külföldről a +36 1 550 1825-ös telefonszámon vagy elektronikusan a WriQHld5zMON2a29yb25hdmlydXNAMTgxOC5odQ== címen. 

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információk megtalálhatók: a határátlépéssel kapcsolatos aktuális információk (ORFK) oldalon és érdeklődni lehet a JMUfrqyWU3FmQa29yb25hdmlydXNAYm0uZ292Lmh1 címen. 

4) Helyi járványügyi szabályok: 

2021. július 1-től tovább enyhültek a korábbi szigorítások: a kijárási tilalom megszűnt, kinyitott minden, korábban bezárásra kényszerült szektor (így a mozik, uszodák, törökfürdők, szaunák, vidámparkok stb.), a városok közötti és a tömegközlekedésre vonatkozó korlátozásokat feloldották. 2022. április 26-ától a maszkviselés kizárólag a tömegközlekedési eszközökön, valamint az egészségügyi intézményekben kötelező.

Az esküvőkön résztvevők számát nem korlátozzák (kivéve a zárt helyen megrendezett szertartásokat, lakodalmakat, melyekre 6 m2/fős szabályozás van érvényben).

A törökországi járványügyi helyzettel kapcsolatos aktuális információk a török Egészségügyi Minisztérium hivatalos weboldalain érhetők el: 

https://covid19asi.saglik.gov.tr/?_Dil=2

https://covid19.saglik.gov.tr/?_Dil=2

A törökországi tartózkodási szabályokról részletesen tájékozódhatnak a török Bevándorlásügyi Főigazgatóság hivatalos holnapján: 

https://en.goc.gov.tr/residence-permit-types

Biztonság:

Törökország biztonsági besorolása a II. biztonsági besorolási kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok listáján található, Délkelet-Törökország szíriai határral szomszédos hat tartománya (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak) kivételével, melyek továbbra is az I. biztonsági besorolási kategóriában maradnak. 

Az elmúlt évek során Törökország különböző térségeiben nemegyszer kritikus biztonsági helyzet alakult ki, továbbá a nagyvárosokat is érintő, súlyos következményekkel járó terrorcselekményekre is sor került. A török rendvédelmi szervek elsősorban Törökország Szíriával határos déli, délkeleti tartományaiban (Gaziantep, Şanlıurfa, illetve Mardin), de Isztambul és Ankara mellett számos nagyvárosban is továbbra is aktív tevékenységet folytatnak a terrorista elemek felkutatására, végeznek rajtaütéseket a PKK tagjai, illetve az Iszlám Állam megbújó harcosai ellen.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Délkelet-Törökország egészére vonatkozóan fokozott óvatosságra inti az utazókat. A Szíriában zajló katonai cselekmények miatt ismételten felhívjuk a térségbe utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodjanak a török–szír határrégióba való utazástól!

Ezekben a tartományokban gyakoriak a hatóságokkal való összetűzések, számos helyen katonai biztonsági zónákat alakítottak ki, hosszabb-rövidebb időre kijárási tilalmat rendeltek el,olykor mindennapossá váltak a terrormerényletek.

Délkelet-Törökország térségén belül is a javasoljuk, hogy az állampolgárok kerüljék el a szíriai határ menti tartományokat (Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak).  Ezek a tartományok is a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. törvény alapján „utazásra nem javasolt térséggé” vannak nyilvánítva.

A Szíriában folyó harcok során többször előfordult, hogy a török–szír határ közelében rakétákat lőttek át török területre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az átlövésekre, illetve a határ mentén előforduló fegyveres összecsapásokra való tekintettel – életük és testi épségük megóvása érdekében – semmiképpen sem javasolja, hogy magyar állampolgárok megközelítsék a török–szír határ térségét. 

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárokat, hogy a fentiekben részletezett okok miatt  csak a feltétlenül szükséges, halaszthatatlannak tekinthető esetekben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Siirt, Tunceli, Ağrı, Bingöl, Muş, Batman, Van, valamint Hakkari és Diyarbakır.   

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek: 

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége: 

IGEN, de kizárólag vízummal

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Az útlevélnek a Törökországba történő belépéstől számított még legalább 180 napi érvényességgel kell rendelkeznie. 

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége nem felel meg a fenti szabálynak, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége. 

Kiskorúak beutazása: 

Bár a jogszabályok nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló (k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló (k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy eleve angolul elkészíteni. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A vegyes házasságból született magyar-török kettős állampolgár kiskorú esetén, amennyiben török útlevéllel utazik, vagy nevéből sejthető, hogy török állampolgár is – a török hatóságok kérik a másik szülő török közjegyző előtt török nyelven tett hozzájáruló nyilatkozatát a kiskorú kilépéséhez

Vízum: 

Turista célú beutazás esetén: vízum beszerzése nem szükséges.

A vízummentes tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül.  A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás). Turistaként - tehát vízummentesen - léphetnek be a sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés céljával utazók is.

Egyéb célú beutazás esetén: vízumkérelem a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén nyújtható be.     

Vám: 

http://english.gtb.gov.tr

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

További hasznos információ az országról

Internetes csalások: 

Rendszeresen érkezik bejelentés magyar állampolgároktól olyan esetekben, amikor e-mailben vagy valamilyen közösségi oldalon kapnak megkeresést egy „Törökországban bajba jutott személytől”, akinek különböző indokok miatt segítségre, leginkább pénzre van szüksége (mert kórházba került, ellopták a bankkártyáját, elveszítette az útlevelét, külföldi katona vagy titkos ügynök és a hazatéréséhez kér segítséget stb.). Más esetben egy törökországi bank, futárszolgálat, szerencsejáték-szervező vállalat nevében írnak magyar állampolgároknak e-mailben arról, hogy egy nagyobb nyeremény, örökség, hozomány stb. átutalása érdekében bizonyos összegű pénzt (pl. adó, vámfizetési kötelezettség miatt) utaljanak át törökországi bankszámlára, esetleg Western Union-on keresztül egy magánszemély részére. A történet mindig más és más, de ami egyezik, hogy a magyar állampolgárok az illetővel soha sem találkoztak személyesen, és a megkereső fél előbb vagy utóbb pénzt igyekszik kicsalni a címzettektől. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e megkeresések mögött szinte kivétel nélkül internetes csalók állnak. Nyomatékosan kérjük, hogy e megkeresések kapcsán ne utaljanak semmilyen pénzösszeget! A Konzuli Szolgálat nem rendelkezik jogszabályi felhatalmazással arra vonatkozóan, hogy a magyar állampolgár károsult nevében más állam – így Törökország – hatósága előtt büntetőeljárást kezdeményezzen (feljelentést tegyen), vagy magyar állampolgárt ilyen eljárásban képviseljen. . 

Pénznem: Török Líra (TRY, TL). 

Időjárás: Az Égei- és a Földközi-tenger partját mérsékelt mediterrán időjárás jellemzi, a nyár száraz és forró, a tél enyhe. A Fekete-tenger térsége éghajlata mérsékelt óceáni jellegű. A márvány-tengeri térség és Isztambul időjárása a mérsékelt mediterrán és a mérsékelt óceáni időjárás átmenete. Anatólia központi és keleti részein a hegyvidékek miatt a telek viszonylag erősek, bizonyos térségekben akár 120 napig is megmarad a hótakaró. Az időjárásra való tekintettel a Földközi-tenger térségében (pl. Antalya, Alanya) a szezon áprilistól kezdődik, és október végéig tart. A főszezon június-október.

Közlekedés: Érvényes „nemzeti” jogosítvánnyal lehet közlekedni az ország területén. Kiegészítő nemzetközi jogosítványra csak autóbérléskor van általában szükség, mert a cégek azt megkövetelhetik.

Fontos tudni, hogy a Törökországba gépkocsival érkező külföldi útlevelében regisztrálják a gépjármű beléptetését. A regisztrálás a tulajdonos vagy a jármű vezetőjének útlevelébe történik. Annak az útlevélnek a tulajdonosa, akinek az úti okmányába a gépjárművet bejegyezték, csak a gépkocsival, vagy más esetben a vámhatóságok külön engedélyével hagyhatja el az ország területét.

A Törökországba autóval érkezőknek kötelező, Törökországra is érvényes biztosítással kell rendelkezniük. Amennyiben a forgalmi engedélyben szereplő személy nem utazik az autóban, ajánlott legalább egy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazással alátámasztani, hogy az autó vezetője jogosult a gépjárművet használni. Törökországban az általános sebességhatárok: 50 km/h város, 90 km/h főút, 120 km/h autópálya. A Törökországban található, több mint 3500 km hosszú autópálya-hálózat, valamint Isztambulban az Európát és Ázsiát összekötő hidak használata díjköteles, melynek megkönnyítése érdekében a török kormány 2012 szeptemberében új technológiai rendszert vezetett be. Az ún. HGS matricákat a postahivatalokban (PTT), bankokban és benzinkutakon is meg lehet vásárolni. A HGS kártyának minimum 50 TRY felhasználható autópálya- vagy hídhasználati díjjal kell rendelkeznie, mely feltölthető a postahivatalokban vagy benzinkutakon. 

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az útdíjat nem lehet készpénzben vagy hitelkártyával kiegyenlíteni, már az autópályára történő felhajtáskor rendelkezni kell a gépjármű típusának megfelelő kártyával. Abban az esetben, ha kártya nélkül veszik igénybe a fizetős autópálya-szakaszokat és hidakat, az esetet követő 15 napon belül bármelyik postahivatalban megvásárolhatják a matricát, így elkerülhető a büntetés. A kártya vásárlásához szükséges a gépjármű forgalmi engedélye. 

2022. március 15-étől a kiegyenlítettlen autópályahasználati díjjal, illetve közlekedési szabályok megsértéséért kiszabott bírsággal rendelkező, külföldi rendszámú gépjárműveket a török hatóságok – mind a Törökországba való be- és kilépéskor – a közúti határátkelőhelyek vámterületein feltartóztatják, és kizárólag a bírságok rendezését követően engedik továbbhaladni. Az esetleges bírságokat és rendezetlen autópályahasználati díjakat a közúti határátkelőhelyek vámterületein, bankkártyával lehet kiegyenlíteni.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké.

Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

Törökországba utazás előtt a WHO ajánlása szerint kötelező védőoltás nincsen, ugyanakkor számos oltás felvétele ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség. 

Törökországban az alábbi segélyhívószámok működnek:

Tűzoltóság (itfaiye): 110
Mentők (ambulans): 112
Közlekedési rendőrség (trafik polisi): 154
Rendőrség (polis): 155
Csendőrség (jandarma): 156

Egyéb információ:

Törökország Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Ankara
Főkonzulátus Isztambul