Európa

Mai napon is érvényes: 2020.12.05.   

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:

Nagykövetség és konzuli hivatal Kijev
Főkonzulátus Ungvár
Konzulátus Beregszász
Tiszteletbeli konzul Ivano-Frankivszki, Lemberg, Luhanszk, Ternopil

Aktuális:

2020. 10. 30.
Ukrajna Egészségügyi Minisztériumának közlése alapján Ukrajna 2020. október 30-án Magyarországot a piros országok közé sorolta.

Ezen országokból történő beutazás külföldiek részére a COVID-19 biztosítás mellett egy 48 óránál nem régebben készült negatív teszt bemutatása mellett lehetséges, ennek hiányában két hét karantén letöltése kötelező „maradj otthon” karanténkövető telefonos applikáció regisztrációjával. A karanténból kiszabadulni - annak letelte előtt - csak a beutazást követően, akkreditált laboratóriumban (reptéren) elvégzett és negatív eredményt mutató teszt megküldésével lehetséges. (A teszt költségét az érintettnek kell viselnie.) Negatív eredmény esetén a laboratórium értesíti  a központot, és az érintett személy üzenetet kap a telepített alkalmazáson keresztül, hogy a továbbiakban mentesül a karantén előírások betartása alól.

https://phc.org.ua/news/algoritm-pripinennya-samoizolyacii-dlya-osib-scho-peretnuli-derzhavniy-kordon) 

Minden beutazó külföldi állampolgárnak rendelkezni kell Covid-19 kezelést és megfigyelést fedező biztosítással, amit egy Ukrajnában képviselettel rendelkező biztosító állított ki.  Az alábbi személyeknek nem kell biztosítást kötniük:

 • menekültként elismert vagy további segélyben részesülő személyek; 
 • Ukrajnába akkreditált diplomaták, konzuli szolgálatok munkatársai és családtagjaik, Ukrajnában akkreditált nemzetközi szervezetek és missziók munkatársai és családtagjaik, illetve az Ukrajna Külügyminisztériuma meghívására érkező személyek; 
 • NATO tagállamok NATO Békepartnerség program tagjai fegyveres erőinek kiképzői, akik Ukrajna Védelmi Minisztériuma meghívása alapján vesznek részt Ukrajna Fegyveres Erőinek képzésein. 

Biztonság:

Összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került.


Kárpátalján a kelet-ukrajnai válságot megelőző időszakhoz hasonlíthatóan jó a közbiztonság és megfelelő elővigyázatosság mellett turistáink ellátogathatnak a térségbe.

1. A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeit a központi hatalmat el nem ismerő erők  tartják ellenőrzésük alatt, ahol önállóságukat is deklarálták. Az önállóságot, az ún. Luhanszki Népköztársaságot és a Donyecki Népköztársaságot egy ország sem ismeri el. Az ukrán kormány felszólított minden a térségbe belépő külföldit, hogy az el nem ismert államalakulat intézményei által szervezett eseményeken ne vegyenek részt. Az ilyen cselekményt az ukrán hatóságok Ukrajna területi egysége és szuverenitása megsértéseként értékelnek és büntetendőnek tartják. A térségben fegyveres összetűzések is zajlanak, tartós a feszültség, gyakoriak az erőszakos megnyilvánulások, illetve bűncselekmények. Felszólítjuk állampolgárainkat, hogy a szeparatisták által ellenőrzött térségekbe és azok közelébe – a következő értesítésig – ne utazzanak be, mert életük és testi épségük veszélybe kerülhet, és konzuli segítség nyújtására sem nyílik lehetőség.

2. Az Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát Oroszország 2014. március 21-én annektálta, amit az Európai Unió és tagállamai nem ismernek el. A Krím-félszigeten politikai-gazdasági szempontból bizonytalan a helyzet, az annektálás következtében a magyar konzuli érdekvédelmet nem tudjuk garantálni, ezért nem javasoljuk a magyar állampolgárok bármilyen célú odautazását. 

A Krím-félszigetre mégis beutazó állampolgáraink figyelmét felhívjuk az alábbiakra: a Krími Autonóm Köztársaság területére való be- és kiutazás minden esetben Ukrajnából történik, összhangban az ENSZ Közgyűlésén elfogadott, Ukrajna területi egységére vonatkozó határozattal. A belépés az ukrán jogszabályok által meghatározott menetben, vagyis a határon kialakított három ellenőrzőpont valamelyikén keresztül, az Állami Migrációs Szolgálat helyi hivatala által kibocsátott különleges engedély birtokában történik. Az ukrán hatóságok turisztikai célú látogatást nem engedélyeznek. A határ túloldalán a határőrök a beléptetéshez orosz vízumot kérnek.

Az Oroszországi Föderáció területéről beutazó külföldi állampolgároknak visszafelé ugyanazon útvonalon kell elhagyniuk a félszigetet. Ellenkező esetben - ha a Krím-félszigetet Ukrajnába belépve kívánnák elhagyni - az ukrán határőrség felelősségre vonást kezdeményez az Ukrajnába való illegális belépés miatt, mivel útlevelükben hiányzik az ukrán beléptető pecsét.  A szabályok megsértése súlyos pénzbírságot von maga után. (Megjegyzés. Az ukrán Külügyminisztérium közlése szerint, ha a Krím-félszigetre a beutazás az ukrán államérdek megsértése céljából történt, úgy az illető három évig terjedő szabadságkorlátozással vagy szabadságvesztéssel is büntethető. A szabálysértések ismételt, vagy csoportos, előre kitervelt szándékkal való elkövetése esetén a büntetés háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés is lehet).

Kérjük állampolgárainkat, hogy – kizárólag elengedhetetlen utazásuk esetén, annak megkezdése előtt – telefonon vagy e-mailben keressék meg Magyarország kijevi nagykövetségének konzuli szolgálatát!

3. Ukrajna más területein fokozott óvatosság és körültekintés ajánlott (különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában), főképpen sötétedés után. Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a terrorfenyegetések és cselekmények, elsősorban a nagyvárosokban, jellemzően robbantás formájában. Romlott a közbiztonság, gyakrabban tulajdonítanak el gépjárművet, gépkocsiban hagyott értékeket, iratokat, a zsebtolvajlás sem ritka a zsúfolt helyeken, pl. piacokon. (Helyi sajátosság, hogy az elkövető gyakran felajánlja a dokumentumok, elsősorban az útlevél visszavásárlását.) Állampolgáraink mindenütt kerüljék el a tüntetések és általában a nagyobb csoportosulások helyszíneit.

Terrorveszély: Kárpátalja a „kék” zónában 

Az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) a Krímmel határos területen és a háborús övezetben növekvő feszültség miatt közzétette a terrorveszély által leginkább veszélyeztetett régiók névsorát. 

A legkockázatosabb megyéket vörössel és sárgával, a kevésbé veszélyeseket kékkel és szürkével jelölték. A legproblémásabb, azaz vörös színt Doneck és Luhanszk megye, valamint a krími határvidék kapta.

Valamivel enyhébb besorolásban részesült és sárgával lett jelölve Zaporizsje, Odessza, Harkiv és Herszon megye.  Kárpátalját az SZBU a kékkel jelöltek közé helyezte. Ez azt jelenti, hogy Kárpátalja Kijev városához, illetve Kijev, Dnyipropetrovszk, Rivne, Csernovic megyéhez hasonlóan a biztonságos régiókhoz tartozik.

Az SZBU sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a legbiztonságosabb besorolást kapta Lemberg, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Kirovográd és Poltava megye.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az Ukrajnában való tartózkodás teljes időtartalma alatt. Javasolt az országba még 3 hónapnál nem rövidebb érvényességi idejű útlevéllel belépni.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM

Kiskorúak beutazása

Az ukrán törvények szerint a 16. életévét betöltött magyar állampolgár önállóan is beutazhat Ukrajnába. 

Ha a 16 éves kor alatti magyar állampolgár egyik vagy mindkét szülőjével utazik, írásos szülői hozzájárulásra nincs szükség a határátlépésnél. Amennyiben a kiskorú szülők nélkül, felnőtt kísérővel (nagyszülő, rokon, ismerős, pedagógus stb.) utazik, szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatni az ukrán határőröknek, amiben az alábbi adatokat célszerű feltüntetni:

 • a kiskorú, a kísérő és a szülők adatai (név, születési adatok);
 • a kiskorú érvényes útlevelének a száma;
 • a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefonszám);
 • a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatai, elérhetősége;
 • két tanú, adataik, személyazonosító igazolványuk száma.

Ha egy óvodás vagy iskolás gyermek szülői kíséret nélkül utazik, és a kirándulást szervező intézmény rendelkezik egységes nyilatkozattal arról, hogy a szülők hozzájárultak a kiskorú gyermek külföldi utazásához, külön szülői hozzájáruló nyilatkozatra nincs szükség.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén
Magyar állampolgár az első beutazástól számított 180 napon belül összesen 90 napig tartózkodhat vízummentesen. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: További információért, kérjük vegyék fel a kapcsolatot Ukrajna budapesti nagykövetségével.

Házikedvencek beutazása

A behozatalhoz szükséges Magyarország illetékes hatósági állatorvosa aláírásával ellátott nemzetközi állat-egészségügyi bizonyítvány, illetve az utazás megkezdését megelőző 3 napon belül kiállított, betegség hiányát igazoló hatósági állatorvosi igazolás. Az Ukrajnába való be- és az onnan történő kilépést Záhonynál ajánlott megtenni, mivel ott az állatok be- és kiléptetésével kapcsolatos eljárásokkal foglalkozó személyzet a nap 24 órájában biztosított.

NÉBIH:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 

Pettravel.com:
www.pettravel.com/immigration/ukraine.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Növényegészségügyi és behozatali előírások változása >>

Az állampolgárok által személyes tárgyként Ukrajnába behozott áruk, valamint gépkocsik vámkezelésének és adóztatásának rendjéről szóló jogszabály szerint az országba behozott személyes tárgyakat nem terheli adó, és azokat szóban kell deklarálni. Személyes tárgyak kategóriájába mindenekelőtt az élettevékenység szempontjából nélkülözhetetlen dolgok tartoznak: ruhanemű, piperecikk stb., de személyes tárgy az ékszer, a fényképezőgép, a videokamera, személyi számítógép és mobiltelefon is.

A korábban említett, személyenkénti vámnyilvántartás amiatt szükséges, mivel a vámmentesen Ukrajnába behozható tárgyak összértéke fejenként 500 euró (50 kg súlyig), ha a beutazó a határt gépjárművel vagy vonattal lépi át. Ha repülővel érkezik, akkor 1000 euró összértékű személyes tárgyat (szintén 50 kg súlyig) hozhat be az országba vámmentesen. Eddig az értékhatárig az árucikkeket nem kell feltüntetni a vámáru-nyilatkozatban. Ez a szabály csak azokra a személyekre vonatkozik, akik naponta egy alkalommal lépik át a határt, aki naponta többször, azok az ország területére behozott termékekről kötelesek írásbeli vámáru-nyilatkozatot tenni és az adótörvénynek megfelelően áruforgalmi és 10 százalék értékadót fizetni.

Ukrajnába vámmentesen bevihető termékek:

 • Dohányáru: 200 db cigaretta vagy 250 gramm dohány
 • Szeszesital: 1 liter égetett szesz + 2 liter bor + 5 liter sör
 • Élelmiszer: csak személyes használatra hozható be, értéke nem haladhatja meg az 50 EUR-t fejenként, egy csomagban elhelyezve, melynek súlya legfeljebb 2 kg lehet.

Figyelem! Az Ukrajnából hazautazók számára fontos tudni, hogy az EU területére cigarettából maximum 2 doboz (40 szál)/fő vihető be vámmentesen!

Az Ukrán Nemzeti Bank rendelkezése szerint bármely magánszemély egyéni utasforgalomban Ukrajna területére 10 000 eurónak megfelelő valutát vihet be készpénz vagy csekk formájában szóbeli bejelentési kötelezettséggel. A 10 000 eurós értékhatár fölötti összeget a vámszerveknél letétbe kell helyezni, és visszatéréskor lehet felvenni, vagy az Ukrán Nemzeti Bank külön engedélyével lehet az országba bevinni.

Ha a külföldi állampolgár maga jelzi, hogy vámnyilatkozatot kíván kitölteni, illetve ha az eljáró hatóság a külföldi állampolgár ideges, gyanús stb. viselkedése miatt vámnyilatkozat kitöltésére kötelezi az ügyfelet, értékhatártól függetlenül kell nyilatkozni az országba bevinni, illetve az országból kivinni szándékozott valutáról és egyéb áruról, értékekről. A vámnyilatkozat tételéhez szükséges formanyomtatványokat a határátkelőkön jellemzően magyar nyelven bocsátják a magyar állampolgárok részére.

Javasoljuk, hogy az Ukrajnába utazó magyar állampolgárok vámnyilatkozat tétele esetén értékhatártól függetlenül minden valutájukról, a forintról is tegyenek bejelentést, és tüntessék fel tárgyi értékeiket is. (Előfordult olyan eset, amikor a vámszervek kifogásolták, hogy a karikagyűrű nem szerepelt a nyilatkozaton.)

Húskészítmények behozatala Magyarországra

Az országban elterjedt afrikai sertéspestis (ASP) veszélye miatt, a betegség megelőzése érdekében Ukrajnából Magyarország területére sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos behozni. A tilalom betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei szigorúan ellenőrzik. A NÉBIH vonatkozó sajtóközleménye.

Gyógyszerek bevitele

Felhívjuk az Ukrajnába utazók figyelmét, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereiket, illetve a háziorvosuk által javasolt alapgyógyszereket (láz- és fájdalomcsillapító stb.) feltétlenül vigyék magukkal az utazásaik során, de csak olyan mennyiségben, ami feltétlenül szükséges, de egyben elegendő is az utazás tartamára. A gyógyszerek határon történő gyors beazonosítása érdekében valamennyi gyógyszerüket az eredeti dobozában vigyék magukkal. Szigorú korlátozás alá esik, ezért a legnagyobb gondossággal járjanak el a kábítószer és pszichotróp hatóanyag tartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) bevitele esetén.

Ezek közé tartozik számos olyan anyag, amely Ukrajnában nem regisztrált gyógyszerek hatóanyagát képezi. Amennyiben ilyen gyógyszerből a személyes használathoz szükséges mennyiséget be kívánják bevinni az országba, feltétlenül szükséges a kezelőorvos által kiállított, diagnózisra vonatkozó igazolás, valamint a recept a bevinni kívánt gyógyszerekről. A receptnek meg kell felelnie az Ukrán Egészségügyi Minisztérium által meghatározott szabályoknak (az orvos aláírása, ill. bélyegzőlenyomata, továbbá az intézmény vezetőjének aláírása és körpecsétje kell, hogy szerepeljen a recepten). A bevinni kívánt gyógyszert mindenképpen fel kell tüntetni a vámnyilatkozaton is, ellenkező esetben az eljáró vámhatóság csempészet gyanúja miatt indíthat eljárást.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Ukrán Hrivnya (UAH).

Közlekedéssel kapcsolatos információ

Jogosítvány: Mivel Ukrajna tagja az 1968-as Bécsi Közúti Közlekedési Egyezménynek, az ukrán hatóságok elfogadják a magyar, illetve a nemzetközi jogosítványt is. A nemzetközi jogosítvány kizárólag a kiállított gépjárművezetői engedéllyel együtt érvényes.  Az Ukrajnába beutazóknak természetesen rendelkezniük kell a gépjármű érvényes forgalmi engedélyével, a gépkocsit vezető személynek jogosítvánnyal, rendszámmal és gépkocsi-biztosítással is. Jogosítvány nélküli vezetés esetén az ukrán hatóságok 2018. január elsejétől jelentős, 10200 UAH (kb 100 ezer HUF) bírságot is kiszabhatnak.

Saját tulajdonú járművel történő beutazás: Az autósoktól a határon kérik a forgalmi engedélyt, a jogosítványt és a kötelező felelősségbiztosítást igazoló zöldkártyát. Ideiglenes vezetői engedéllyel nem lehet belépni az ország területére. Gépjárművel történő beutazáskor nyilatkozatot kell kitölteni a határon a gépkocsi behozataláról, valamint arról, hogy az ukrajnai tartózkodás lejártát követően a gépkocsi is kikerül az országból. A gépkocsik ideiglenes behozatala legfeljebb egy évig engedélyezett, de 60 nap elteltével ideiglenes forgalomba helyezési kötelezettség van érvényben.

Fontos tudnivaló, hogy belépéskor regisztrálják a járművet vezető személyt mint sofőrt, így a félreértések elkerülése végett javasolt, hogy kilépéskor is ugyanazon személy vezesse a gépkocsit. Továbbá, belépéskor, a vámellenőrzésnél a határon áthaladó utasok adatait – az útlevél ellenőrzését követően, és amellett – szintén, egyenként rögzítik, vámnyilvántartásba veszik.

Kölcsön-, illetve céges autóval történő beutazás: Gyakran előfordul, hogy az ukrán határőrök visszafordítják Magyarországra azon utasokat, akik kölcsöngépkocsival szándékoztak beutazni Ukrajnába. Amennyiben céges vagy kölcsönautóval utazik Ukrajnába, a határon be kell mutatni a gépjármű tulajdonosának nyilatkozatát arról, hogy az utazó használhatja az autót. Az ukrán határőrök csak közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott nyilatkozatot fogadnak el a céges vagy kölcsönautó esetén. Ennek hiányában nem engedik be az autót az országba. 

Ellenőrzési illeték: Ukrajna határátkelőhelyein euróban megállapított egységes illetéket szednek be a vám-, az egészségügyi, állat- és növény-egészségügyi, radiológiai, ökológiai ellenőrzésért, illetve úthasználat címén az autóbuszok, nehézgépjárművek, kamionok vezetőitől az utaslétszámtól, illetve a gépjármű súlyától függően (kettő, öt, illetve tíz eurónak megfelelő összeget kötelesek fizetni az ellenőrzésért). Az úthasználati díj megállapítása úgy történik, hogy a célállomásig megteendő útvonal kilométerben megállapított hosszát 0,02 euróval szorozzák be. Az egyes különleges méretű és súlyú nehézgépjárművek, kamionok esetében az euróban megállapított együttható 0,1 és 0,75 között változik.

Közlekedési szabályok: Az ukrajnai utak minősége elmarad az európai színvonaltól. Az országutak közül jobb minőségűnek számítanak a Csap (Chop,Чоп)–Ungvár (Uzhhorod,Ужгород)–Munkács (Mukachevo, Мукачеве)–Lemberg (Lviv, Львiв)–Kijev városokon át vezető főutak (M06/E40 és E471-es). A Kárpátokon áthaladva azonban helyenként – elsősorban télen és tavasszal – balesetveszélyesen kátyús az út (nagyságrendileg 150 km-es szakasz). A falvakban közvilágítás szinte alig van, néha nincsenek kitéve útjelző táblák, hiányoznak az aszfaltra festett jelzések. Lakott területen a sebességkorlátozás 50 km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra. Kérjük az Ukrajnában közúton utazókat, hogy a megengedett sebességhatárt minden esetben tartsák be, ugyanis a gyorshajtásból eredő szabálysértést szigorú rendőri intézkedés követi, amely nyelvi nehézségek miatt általában elhúzódik. A kiszabható bírságok 2018. január elsejétől jelentősen emelkedtek.

A megyék közigazgatási határain, illetve a Kárpátokon átvezető hágókon találkozhatunk rendőrségi ellenőrző pontokkal (ДАИ/Traffic Police feliratú táblák jelezik), ahol megállíthatják az autót és kérhetik az útlevelet, az autó okmányait is. Fontos tudni, hogy Ukrajnában nem elterjedt a gépjárművek nappali fénynél történő kivilágítása (sok esetben éjszaka sem), ez a hazánkban megszokotthoz képest nagyobb figyelmet követel a jármű vezetőjétől. 

Az október 1-től május 1-ig tartó időszakban, lakott területen kívül, minden gépjármű nappali menetfénnyel vagy tompított fényszóróval köteles közlekedni. Téli időszakban feltétlenül ajánlott a téli gumi használata a gépjárműveken. Ukrajnában nagyon magas a közlekedési balesetek száma, ennek egyik fő oka a rossz közlekedési morál. Az utak rossz állapota is sok baleset okozója.

Ukrajnában nagyon magas a közlekedési balesetek száma. Ennek egyik fő oka a rossz közlekedési morál, az utóbbi években megjelent nagy, igen értékes gépkocsikból álló gépjárműpark tulajdonosi köre ugyanis gyakran „szabályokat nem ismerve” közlekedik. A magyarországi helyzethez képest a közlekedési szabályokat kevésbé tartják be, és az ukrán KRESZ is tartalmaz a magyaroktól eltérő jelzéseket. Ugyancsak érdemes vigyázni az úttest szélén általában kivilágítás nélkül közlekedő gyalogosokkal, biciklisekkel és lovas kocsikkal. Mindenképpen fokozott körültekintéssel közlekedjünk. Az utak rossz állapota is sok baleset okozója.

Az Ukrajna útjain 2018. közepén sorozatosan bekövetkezett halálos közúti balesetek miatt - az Ukrán Belügyminisztérium intézkedése alapján - az év második felében fokozott közúti rendőri ellenőrzésre lehet számítani a tömegközlekedésben részt vevő személyszállító valamint teherfuvarozó gépjárművek (buszok, kamionok) esetében. A saját és az utasbiztonság érdekében, valamint a közúti közlekedési szabályok betartásának fontossága miatt kérjük a fentiek fokozott figyelembe vételét!

Útvonalak részletes jellemzése: A magyar–ukrán határtól Lemberg (Lviv, Львiв) átlagosan 4–5 óra (kb. 260 km), míg Kijev 10–11 óra (kb. 830 km) alatt érhető el. Lemberg (Lviv, Львiв) városáig 2x1 sávos út vezet (Kárpátokban kapaszkodó sávokkal meredek emelkedőknél 3 sávos az út), mely azonban helyenként rövid 1–2 km-es szakaszokra 2x2 sávos úttá szélesedik. Lemberg (Lviv, Львiв) előtt 30 km-rel 2x2 sávos gyorsforgalmi út vezet a város körgyűrűjéig, mely 1x1 sávos (erős forgalom jellemzi).

Lembergtől (Lviv, Львiв) Kijev irányába Rivnéig (Rivne, Рiвне) nagyságrendileg 220 km 1x1 sávos út vezet, mely szakaszosan hosszabb 5–10 km-en 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá szélesedik. (Figyelem! Visszafordító sáv, buszmegálló és zebra is található ezeken a gyorsforgalminak nevezett útszakaszokon.)

A Rivnétől (Rivne, Рiвне) Zsitomíron át (Zhytomyr, Житомир) Kijevig vezető 330 km-es szakasz 2x2 sávos (20 km 1x1 sávos szakasz megszakítással), melynek a teljes felújítása 2012 nyarán ugyan befejeződött, de utómunkálatok szakaszosan még folynak (az utolsó 120 km-es szakasz érintett).

Rendszámtábla lopás: Az elmúlt időszakban az ungvári főkonzulátus konzuli kerületéhez tartozó Lembergben (Lviv) több esetben is előfordult a Magyarországon regisztrált személygépkocsik rendszámtáblájának/rendszámtábláinak eltulajdonítása. Javasoljuk, hogy lehetőleg őrzött, felügyelt helyen parkoljanak. Amennyiben a rendszámtábla eltűnését észlelik, arról haladéktalanul tegyenek bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon és vegyék fel a kapcsolatot a főkonzulátus ügyeletével! 

Ukrajnába beutazók figyelmébe! 

Felhívjuk mindazok figyelmét, akik magyar útlevelük használatával gyakran, vagy hosszabb időre utaznak Magyarországról Ukrajnába, hogy fordítsanak különös figyelmet a tartózkodás időtartamára vonatkozó szabályok betartására. Ukrajnában, az EU-hoz hasonlóan, érvényes úti okmánnyal (útlevél), 180 napon (fél éven) belül 90 nap tartózkodás a megengedett. Aki a 90 napot meghaladóan szeretne magyar útlevelével történt belépést követően az országban tartózkodni, annak az ukrán hatóságoktól igényelhető tartózkodási engedélyre van szüksége. Ennek feltételeiről a Ukrajna Budapesti Nagykövetségén (honlap), illetve Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusán (honlap) lehet tájékozódni.

Ukrajnában 2017. március 1-én hatályba lépett az új Miniszteri Kabineti Rendelet, amely az országban való tartózkodást szabályozza

Ennek alapján az ukrán határátkelőhelyeken a tartózkodás időtartamát (belépés-kilépés dátuma) minden alkalommal regisztrálják, és a 90 napot meghaladó tartózkodást szigorúan szankcionáljak. Aki felhasználta a megengedett tartózkodási időt, azt az ország elhagyásakor felelősségre vonják, és az első belépéstől számított 180 nap lejártáig nem engedik be az országba. A pontos ukrán szabályozásról a magyarországi ukrán képviseleteken, illetve az ukrán hatóságoknál lehet érdeklődni.

Felhívjuk a magyar útlevéllel Ukrajna területére beutazók figyelmét arra is, hogy a túltartózkodásból adódó jogi következmények esetén egyik magyar külképviseletnek sem áll módjában segítséget nyújtani.

A határon a vámmal és beléptetéssel összefüggő problémák kezelésére a +38 044 527-63-63 telefonszámon elérhető forródrótot tartják fenn, melyen angol nyelvű tájékoztatás is kérhető.

Határátkelők a magyar–ukrán határon

1. Záhony–Csap nemzetközi vasúti, közúti személy- és teherforgalmi éjjel-nappal (gyalogos forgalom nincs), (Ungvári járás).

Fontos tudnivaló, hogy a híd előtt 3,5 tonnás korlátozó tábla van, ennek ellenére a személyszállító buszoknak a híd közepén kell áthaladniuk. A szélső, „kamionsávban” áthaladó autóbuszokat a magyar oldalon 30.000 forintos bírsággal sújtják.

2. Lónya–Harangláb nappali személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, nyitva 7.00-18.00 (Beregszászi járás).

A határátkelő Csap felől Nagydobronyon át való megközelítése a rendkívül rossz minőségű útburkolat miatt nem tanácsolt, helyette a Bótrágy–Som–Harangláb útvonalat javasoljuk. Térkép vagy GPS használata ajánlott, mivel a közlekedési és útjelző táblák hiányoznak. Hosszabb várakozásra nem kell számítani az átkelés során.

3. Barabás–Mezőkaszony nappali személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, nyitva 7.00-19.00 (Beregszászi járás).

Lényegesen kisebb a határátkelő forgalma, mint amit az áteresztő képessége megengedne, várakozásra nem kell számítani. A határátkelőhöz vezető út megfelelő minőségű, de a közlekedési és útjelző táblák hiányoznak.

4. Beregsurány–Asztély nemzetközi személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés éjjel-nappal, (Beregszászi járás).

Asztély és Beregszász közti útszakaszon elszórtan jelentős méretű kátyúkra lehet számítani, így erősen indokolt körültekintően vezetni, különösen sötétedés után. Beregsurány-Asztély határátkelő átépítése következtében – különösen ukrán oldalon – bizonytalan ideig, komoly torlódásokra lehet számítani, napszaktól függetlenül. Ezért tanácsos az Ukrajnából való ki- és beutazáshoz más (Záhony-Csap, Lónya-Harangláb, Barabás-Mezőkaszony, vagy a Tiszabecs-Tiszaújlak) átkelőket választani, vagy legalábbis azok várakozási idejéről is tájékozódni. Kérjük vegyék figyelembe, hogy mind Lónya-Harangláb (k.e.i. 18:00-ig), mind Barabás-Mezőkaszony (kei. 19:00-ig) korlátozott nyitva tartással üzemel.

5. Tiszabecs–Tiszaújlak nemzetközi személyforgalmi (gyalogos is) közlekedés, éjjel-nappal (Nagyszőlősi járás).

A nemzetközi és főközlekedési útvonalaktól lényegesen távol fekvő határátkelőhely. Beregszász irányából megközelítése a rendkívül rossz minőségű útburkolat (hatalmas kátyúk) miatt nem ajánlott, ellenben Nagyszőlős felől megfelelő minőségű útburkolaton autózhatunk. Hosszabb várakozásra nem kell számítani az átkelés során.

A magyar–ukrán határszakaszon általában a Záhony–Csap (Chop,Чоп) közúti határátkelőhely a legforgalmasabb, különösen csütörtök délutántól péntek délelőttig a Magyarországra tartó, és vasárnap délutántól hétfő délelőttig az Ukrajnába tartó mikrobuszok feltorlódása idején. A záhonyi határállomás helyett javasoljuk a következő határátkelőhelyeket:

 • Beregsurány–Asztély (Astei, Астей) közúti határátkelőhely: 24 órás nyitva tartással; Személygépkocsik részére, irányonként, magyar oldalon  4-4, ukrán oldalon 2-2 határforgalmi sávval (továbbá magyar oldalon 2-2, az ukrán oldalon, pedig 1-1 buszsávval) gyors csatlakozási lehetőséggel az E-58 számú nemzetközi útra. A Beregsurány–Asztély (Astei, Астей) közúti határátkelőhely M3 autópálya – 41. számú út – Vásárosnamény – Beregsurány útvonalon érhető el. Ugyanakkor a határátkelő – már említett – átépítése miatt hektikusan komoly várakozási időre lehet  itt is alkalmanként számítani.
 • Mivel a felújított vásárosnaményi Tisza-híd egyebekben további két magyar–ukrán határátkelőhelyet, a barabás–mezőkaszonyi és a lónya–haranglábi határállomásokat teszi egyszerűbben elérhetővé az autóforgalom számára, ezért nyitvatartási idejükön belül – a már ajánlott közúti megközelítési útvonalak, és útállapotok figyelembevételével – tanácsos az ezeken a helyeken való határátlépést fontolóra venni, amennyiben azt az elérni kívánt úti cél racionálisan megengedi. Az új híd a Záhony–Csap határátkelőhely 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárműforgalmának tehermentesítését is szolgálja. (A Beregsurány–Asztély határállomáson csak a 3,5 tonnát meg nem haladó gépjárművek kelhetnek át.)

Általánosságban elmondható, hogy a határátkelők közül az utasok többsége többnyire – lembergi (Lviv, Львiв) vagy kijevi (Kárpátokon túli) úti cél esetén – a Záhony–Csap (Chop, Чоп) és Beregsurány–Asztély (Astei, Астей) éjjel-nappal üzemelő határátkelőket szokta igénybe venni. A tapasztalatok szerint a Beregsurány-Asztély (Astei, Астей) határátkelőhelyen átlagosan kisebb a várakozási idő, a záhonyi határátkelő ezzel szemben gyakran túlterhelt (sokszor többórás várakozási idővel kell számolni). Jelenleg mindkét nagy határátkelő irányából elfogadható állapotú úton lehet Munkácsra eljutni, ahonnan a tovább utazáshoz a Munkács (Mukachevo, Мукачеве)–Kijev irányába vezető főút megfelelő minőségű.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az egészségügyi ellátás színvonala változó. Az állami intézmények mellett a nagyobb városokban ma már működnek térítés ellenében igénybe vehető, korszerűen felszerelt, európai színvonalú szolgáltatást, kezelést nyújtó magánklinikák.

A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

Kirándulók figyelmébe: Felhívjuk a Kárpátaljára látogatók figyelmét, a térségben nagy számban jelent meg Kárpátalja legveszélyesebb mérgező növénye, a Kaukázusi Medvetalp (Heracleum mantegazzianum). 

Ez az Európában is meghonosodott és egyre elterjedtebb gyomnövény igen veszélyes, mivel már az emberi bőrrel érintkezve kifejti mérgező hatását. A bőrre került növényi anyag akár hosszabb távon is fényérzékennyé teszi a bőrt, amelyen égési sérülésekre hasonlító hólyagok jelennek meg, melyek sokszor nehezen gyógyuló hegeket hagynak maguk után. A nagyméretű, feltűnő növény okozta sérülésektől főként a gyermekek vannak veszélyben, de kérjük minden kiránduló fokozott körültekintését. Az idei első sérülteket már kórházban ápolják.

Egyéb információ:

Ukrajna Budapesti Nagykövetsége
Ukrajna Nyíregyházi Konzulátusa

Konzuli Hivatal Kijev
Főkonzulátus Ungvár
Konzulátus Beregszász