2018. november 29-én csütörtökön 20:55 órai kezdéssel (a helyi idő +2 óra a magyarországihoz képest) rendezik Borisovban (Belarusz) az FC BATE Borisov - VIDI FC (Európa Liga) labdarúgó mérkőzést.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésjegyek beszerzéséhez segítséget nyújtani nem tud!

Közlekedés

A mérkőzés helyszíne a Borisov Arena (http://borisov-arena.by), befogadóképessége 13121 fő. Címe: Belarusz, Borisov, Gagarina u. 119. (222520, г. Борисов, ул. Гагарина, 119), GPS-koordináták: 54.192758, 28.475750, telefonszám: +375 177-70-99-04. 

Utazás közúton

Közúton Budapestről mintegy 1190 kilométer a távolság. Célszerű Szlovákián és Lengyelországon keresztül közlekedni. A határátlépés Terespol/Brest vagy Slawatycze/Domachevo átkelőknél javasolt, az átkelésnél ellenőrzik a gépjárművek eredetét és azokat vámelőjegyzésbe veszik. Ez időigényes eljárás. Zöldkártya nélkül nem engedélyezett a gépjárművek beléptetése. Az behozott, külföldön regisztrált jármű/közlekedési eszközt csak az a személy használhatja, aki a járművet az ország területére behozta. A közlekedési eszköz/jármű használati jogának más személyre történő átruházása a jármű elkobzása melletti, vagy a nélküli pénzbüntetést von maga után. 

Belaruszban a főbb útvonalak díjkötelesek (BELTOLL). A díjköteles útszakaszokon egy elektronikus eszközzel történik a fizetés, menet közben automatikusan a megtett távolság függvényében. Ezt az eszközt a legelső benzinkútnál érdemes beszerezni, megvásárolni, szerződést kötni és feltölteni pénzzel (Prepay). Az ország elhagyása előtt a visszaszolgáltatott készülék árát visszatérítik, az egyenleget azonban nem. A díjköteles szakaszokat a weblapon le lehet ellenőrizni (angol): http://beltoll.by/index.php/en

Vízum: a Belarusz Köztársaságba magyar állampolgár főszabály szerint csak érvényes útlevél és vízum birtokában léphet be (személyazonosító igazolvánnyal NEM!). Vízumügyintézés a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségén lehetséges: http://hungary.mfa.gov.by/hu/consular_issues  (a vízumügyintézés minimum 5 munkanapot vesz igénybe, gyorsított eljárásban 48 órát, költsége 60-120 EUR)

Utazás repülővel

2018. július 27- től, 30 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges a vízum beszerzése. A maximum 30 naptári napig történő vízummentes beutazás lehetősége a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó (nem Oroszország irányába és irányából), érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel (napi 2 bázis – jelenleg 46 BYN) rendelkező magyar állampolgárok esetében áll fenn. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez. Közvetlen légijárat Budapest és Minszk között hétfőn, csütörtökön, vasárnap közlekedik.  A reptérről Borisovba (55km) közvetlen tömegközlekedés hiánya miatt taxival célszerű eljutni, amelynek költsége körülbelül ~70 BYN / 30 EUR egy irányban.

5 napot meghaladó tartózkodás esetén regisztráció szükséges a szálláshely elhelyezkedése szerint illetékes bevándorlási szervnél függetlenül a beutazás módjától (OGIM - Отдел по гражданству и миграции, a regisztrációt a hotelek automatikusan végezik, de ezt mindenképpen szükséges pontosítani előre, részletesen az utazási tanácsokban).

Közbiztonság

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott figyelem különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. Amennyiben mégis probléma adódna, a helyi rendőrség a 102-es segélyhívószámon érhető el.

Pénzváltás, fizetés

Belarusz hivatalos fizetőeszköze a BYN (belorusz rubel). Magyar forintot az országban nem váltanak, így készpénzes fizetés esetén a pénzváltáshoz az EUR vagy USD előre beszerzendő. Az országban ugyanakkor a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók

Belaruszban a hivatalos nyelv az orosz és a belorusz, a lakosság szűk körben használja az angolt is. 

Közterületen - erre kijelölt helyen kívül - az alkoholtartalmú italok fogyasztása tilos. Narkotikumok, pirotechnikai eszközök birtoklása tilos! Ezen cselekmények elzárást és komoly pénzbüntetést, adott esetben bírósági eljárást és szabadságvesztés büntetést vonnak maguk után. A stadionba történő beléptetést alapos ruházat átvizsgálás előzi meg, szúró-vágó eszközök, alkoholtartalmú italok bevitele tilos. A biztonsági és rendvédelmi szervek a szabályokat mérlegelés nélkül betartatják!

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat >>   

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján >> 

Magyarország Minszki Nagykövetségének elérhetőségei:

Посольства Венгрии в Республике Беларусь
220034 Minszk, Platonova utca 1/B
Telefon: +375-17-233-9168 (munkaidőben hívható vezetékes szám)
Konzuli ügyelet: +375-44-721-8005 (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
E-mail: jFIUquNZ9kYZx2Tj5cbWlzc2lvbi5tc2tAbWZhLmdvdi5odQ== 

Breszti Tiszteletbeli Konzulátus:

Szergej Nyikolájevics Nedbájlov tiszteletbeli konzul
Breszt, Komszomolszkaja utca 6.
TEL/FAX: +375 162 21-42-34; +375 162 27-09-85
E-mail: NsJcmPaY6NjWMTWY29uc3VsaHVicmVzdEBnbWFpbC5jb20= 

Útba eső magyar külképviseletek:

Kassai Főkonzulátus - Szlovákia
040 01 Kosice, Hlavná 67. 
Konzuli ügyelet: 00-421-911-892-211

Varsói Nagykövetség - Lengyelország
00-559 Warszawa ul. Fryderyka Chopina 2.
Konzuli ügyelet: 00 48 22 537-56 60; 00 48 602-572 116