Utazási tanácsok

Olvassa el az utazási tanácsok országonként rovatunkban az adott országról írt tájékoztatónkat! Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Útlevél | Vízum | Személyazonosító és úti okmányok

Ellenőrizze, hogy az útlevele, utazáshoz használt okmánya érvényes-e és – ha szükséges – rendelkezik-e megfelelő vízummal a cél-, illetve tranzit országokba.

Egyes országok esetében az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ellenőrizze az adott ország részletes beutazási feltételeit honlapunkon, illetve az adott ország hivatalos honlapján (pl. külügyminisztérium, külképviselet).

Csináljon fénymásolatokat iratairól és utazás közben tárolja őket az eredeti iratoktól elkülönítve, vagy digitális formában egy megbízható internetes honlapon, vagy e-mail fiókban.

Biztosítás

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.

Adatlap konzuli védelemhez

Végezze el az utazás előtti előzetes online regisztrációt!

Bővebben a regisztrációról >>

Vegyen egy megbízható és naprakész útikönyvet útja megtervezéséhez. Lehetőleg több forrásból (utazási iroda, Konzuli Szolgálat, a fogadó ország honlapja, külképviselete) tájékozódjon a célország időjárási körülményeiről, kulturális szokásairól, az ottani legfontosabb viselkedési szabályokról, jogi sajátosságokról.

Képviselet elérhetőségei

Tájékozódjon a legközelebbi magyar nagykövetség, főkonzulátus vagy tiszteletbeli konzuli képviselet elhelyezkedéséről, elérhetőségeiről (ügyeleti telefonszám) és nyitvatartási idejéről; szervezett utazás esetén az utazási iroda helyi képviselőjének elérhetőségeiről.

Amennyiben az országban magyar nagykövetség vagy főkonzulátus nem működik, konzuli védelem iránti igényével a magyar tiszteletbeli konzulhoz, illetve bármely európai uniós tagállam ott működő képviseletéhez (az európai uniós tájékoztató magyar nyelven is elérhető) fordulhat.

 Egészségügy | Gyógyszerek 

Lépjen kapcsolatba háziorvosával, keresse fel az Országos Epidemológiai Központ (továbbá bizonyos esetekben az Egészségügyi Világszervezet WHO) honlapját és tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről.

Ha az Európai Unión belül utazik, váltsa ki ingyenesen az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amellyel ideiglenes tartózkodása során igénybe veheti a célország sürgősségi egészségügyi szolgáltatásait. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya azonban nem helyettesíti a hagyományos utazási biztosítást, ezért elutazása előtt mindenképpen kössön biztosítást! Bővebb tájékoztatásért keresse fel a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapját! Baleset esetén az Európai Unió országaiban egységesen a 112-es telefonszámon érheti el a segélyhívót.

A folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők számára ad tájékoztatást a Nemzeti Vám- és Adóhivatal az utazásaik során magukkal vihető gyógyszerek szállítását illetően.

Pénz 

Vigyen az útra megfelelő mennyiségű készpénzt, illetve egy, az adott cél-, illetve tranzitország(ok)ban is használható – kiterjedt nemzetközi hálózatba tartozó – bankkártyát (hitelkártyát). Képezzen biztonsági tartalékot. Tájékozódjon a célországba bevihető készpénz értékének felső határáról.

Győződjön meg arról, hogy rendelkezik a visszaútra szóló menetjeggyel, illetve az ehhez, azaz a visszatéréshez szükséges pénztartalékkal!

Gépjárművel

Amennyiben gépjárművet kíván vezetni a célországban, győződjön meg arról, hogy jogosítványa (egészségügyi alkalmassági igazolása) érvényes és – amennyiben az Európai Unión kívülre utazik – hogy kiváltotta nemzetközi jogosítványát. Nemzetközi jogosítványát a lakhelye szerinti okmányirodában válthatja ki. A nemzetközi jogosítvánnyal kapcsolatos eljárásról tájékozódjon a Magyarország.hu honlapon. Amennyiben saját gépjárművel utazik, győződjön meg róla, hogy biztosítójánál kiváltotta annak nemzetközi biztosítási igazolását (ún. zöld biztosítási kártya), illetve rendelkezik baleset és poggyászbiztosítással. Ismerje meg előre a célország közlekedési szabályait és szokásait.

Magyar vezetői engedéllyel az alábbi országokban vezethet: Ausztria, Bahama Szigetek, Bahrain, Belorusz, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, Ciprus, Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsont-part, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Fülöp-szigetek, Görögország, Guayana, Hollandia, Horvátország, Irán, Írország, Izland, Izrael, Koreai Köztársaság, Koszovó, Közép-Afrikai Köztársaság, Kuba, Kuvait, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxembourg, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Monaco, Montenegró, Nagy-Britannia, Niger, Norvégia, Németország, Olaszország, Orosz Föderáció, Pakisztán, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Seychelle-szigetek, Svédország, Szenegál, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, Zaire, Zimbabwe.

Utazás repülővel

Biztonság

A repülővel való utazás lehetősége az olcsó, fapados járatok megjelenésével egyre szélesebb körben válik elérhetővé, így olyanok is utaznak repülővel, akik számára ez nem rutinszerű utazási mód. Különösen az ő figyelmükbe ajánljuk a Budapest Airport utasbiztonsággal kapcsolatos alábbi tájékoztatóját.

Az itt leírtak nemcsak a budapesti repülőtérre vonatkoznak, a fejlett világ más országaiban működő repterek is hasonlóan szigorú, esetenként még az itt leírtaknál is szigorúbb ellenőrzéseket végeznek. Javasoljuk ezért, hogy a jegyvásárláskor kapott, a légitársaság vagy az indulási repülőtér honlapján található biztonsági tájékoztatót figyelmesen olvassák el.

A repülőgépre kézipoggyászként felvihető tárgyak köre 2014. január 31-én kis mértékben bővült, így azóta már felvihető a repülőtéri boltokban vagy a légitársaságoktól vásárolt, lezárt csomagban lévő folyadék is.

Figyeljenek arra, hogy a folyadékokra vonatkozó korlátozás nemcsak az italokra, hanem krémekre, pasztákra, zselékre és hasonló állagú termékekre (pl. sajtok) is vonatkozik. Ez utóbbi kitétel értelmezése és alkalmazása helyenként eltérő lehet.

A légi utasok jogai

Az Európai Unió meghatározott jogokat biztosít légi utasainak. E jogok alapján a légitársaságok kártérítési felelősséggel tartoznak:

  • késés esetén
  • indokolatlan és előre nem jelzett járattörlés esetén,
  • a repülőgépre történő felszállás indokolatlan megtagadása, illetve
  • a poggyász károsodása, késedelmes érkezése és elvesztése esetén.

Az utasjogok a belföldi és nemzetközi menetrend szerinti és charterjáratokra egyaránt vonatkoznak, amennyiben azok bármely, az EU területén lévő repülőtérről indulnak, vagy oda érkeznek, és közösségi légitársaság üzemelteti őket.

Visszautasított beszállás, alacsonyabb osztályon való elhelyezés és a légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasok a légitársaságnál és/vagy az illetékes nemzeti szervnél az ún. EU panaszbejelentő nyomtatvánnyal kérhetnek kártalanítást, segítséget.

A légi utasok jogairól a magyarországi Európai Fogyasztói Központ honlapján található további információ.

Vámszabályok

Tájékozódjon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján, illetve a cél- és tranzitországok vámigazgatóságainál (annak honlapján vagy az adott ország Magyarországra akkreditált külképviseletén) a vámmentes, illetve tiltott árukról, mennyiségi korlátozásokról.

Tájékoztató
Az utasforgalomra vonatkozó vám és egyéb szabályokról

Utazás házikedvenccel

Egyre több magyar állampolgár viszi külföldi útjára magával házikedvencét. A háziállatok beviteléhez különböző okmányok bemutatása és védőoltások megléte szükséges. Indulás előtt, javasoljuk időben, keressék föl állatorvosukat, aki ezzel kapcsolatban bővebb hasznos információkkal szolgálhat.
További információt az alábbi oldalon talál.