Split, Horvátország, 2019. október 10.

2019. október 10-én, csütörtökön Splitben, a Poljud stadionban kerül megrendezésre a Horvátország – Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés. Tekintettel a hazai szurkolók várhatóan nagyszámú kiutazására a Konzuli Szolgálat ismételten felhívja a magyar rajongóinak figyelmét a Horvátországban hatályos, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályok betartására. A horvát rendőrség kiemelten kezeli az esemény biztosítását, az esetleges szabálysértőkkel szemben már a stadionon kívül, annak környezetében is határozottan fog fellépni.

A Poljud stadion felé vezető útvonalakon külön biztonsági eljárás és forgalom-irányítás lesz érvényben. A stadion a mérkőzés napján 18.45 órakor nyitja meg kapuit.  A tiltott eszközök stadion területére történő bevitelének meggátolása érdekében szükséges, alapos biztonsági intézkedések miatt kérjük, hogy a szurkolók minél előbb érkezzenek meg a stadionhoz közeli Spalladium Arénában kialakított fan zone-ba.

A mérkőzés napján belépőjegy vásárlására nincs lehetőség. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a jegyek személyre szólóak, és a stadion területére történő belépés egyik feltétele az érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél bemutatása a belépéskor. A belépőjegyet a mérkőzés végéig meg kell őrizni, és a jegyen szereplő helyen kell tartózkodni. Amennyiben a jegyen szereplő név nem egyezik meg az úti okmányon szereplő személy nevével, a belépést meg fogják tagadni, a belépőjegy pénzvisszafizetés nélkül megsemmisítésre kerül. A jegyekkel fent leírtak szerint visszaélő személyek ellen a horvát rendőrség szabálysértési eljárást indít. Ugyanígy szabálysértési eljárás indul azon személyek ellen is, akik a stadion területén jegyüket felmutatni nem tudják, vagy nem a jegyen feltüntetett ülőhelyükön tartózkodnak.

A mérkőzés napján a Poljud-stadion közvetlen közelében lévő parkolókban tilos lesz parkolni, a VIII. Mediteranskih igara utca forgalomtól elzárt terület lesz, ezért javasoljuk, hogy a vendégszurkolók a közvetlenül a Spalladium Arénnánál kialakított fan zone-ba érkezzenek.

A stadion területére tilos bevinni esernyőt, nagyobb táskát vagy hátizsákot, üvegeket, öngyújtót, pénzérmét és egyéb sérülés vagy tűz okozására alkalmas egyéb tárgyat. Szintén tiltott a 2,00 m x 1,0 m-nél nagyobb, vagy sértő tartalmú zászlók vagy transzparensek bevitele a stadion területére. Zászlókat, transzparenseket tilos olyan módon elhelyezni a kerítésekre, vagy más helyekre, hogy takarják a kilátást a lelátókról vagy a lelátókra.

A szervezők fair, korrekt és sportszerű, rasszista vagy diszkriminatív bekiabálásoktól mentes szurkolást várnak mindenkitől. Annak érdekében, hogy ez a mérkőzés bosszúságok nélküli, felejthetetlen élményként maradjon meg, a teljesség igénye nélkül ismertetjük a Horvátországban hatályos, sportrendezvények látogatására vonatkozó szabályokat.

„39. cikk

(1) 2.000,00-től 15.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 napig tartó elzárással sújtható azon természetes személy aki:

1. alkoholos, illetve egyéb, 6%-nál magasabb alkoholtartalmú italt, kábítószert tart magánál vagy azt fogyasztja, továbbá pirotechnikai eszközöket, fegyvert, vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt tart magánál,

2. a sportlétesítménybe alkoholtartalmú italt, kábítószert, pirotechnikai eszközt, fegyvert vagy egyéb, sérülés okozására, rendbontás és erőszakos cselekmény elkövetésére alkalmas eszközt kísérel meg bevinni vagy visz be,

3. a sportlétesítmény területére 0,50 g/kg (öt ezrelék) feletti alkoholszinttel a szervezetében próbál bejutni, oda bemegy vagy annak területén ilyen állapotban tartózkodik,

4. arcát eltakarja a személyazonosítás meggátolása végett,

5. a sportlétesítménybe faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító transzparenst, zászlót vagy egyéb tárgyat próbál bevinni vagy visz be,

6. a nézőtér területén, olyan helyen tartózkodik vagy várakozik, melyre a szervező által kiállított jeggyel vagy egyéb, oda szóló igazolvánnyal nem rendelkezik.

(2) 1.000,00-től 10.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy legalább három naptól 30 napig terjedő elzárással büntetendő a természetes személy, illetve 5.000,00-től 30.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal büntetendő a jogi személy, sportrendezvény szervező, aki olyan személynek vásárol, vagy egyéb módon szerez vagy lehetővé teszi a jegyvásárlást, aki ellen óvintézkedésként sportrendezvényen való részvétel tilalma lett kimondva. 

39.A cikk

(1) 5.000,00-től 25.000,00 kunáig terjedő pénzbírsággal, vagy 30 naptól 60 napig tartó börtönbüntetéssel sújtható az a természetes személy, aki: 

1. a sportlétesítmény versenyzői területére vagy a nézőtérre tárgyakat dob be,

2. faji, nemzeti, regionális vagy vallási alapon gyűlöletet vagy erőszakot szító énekeket énekel, vagy ilyen tartalmú üzeneteket kiabál a sportolók vagy a nézők felé,

3. pirotechnikai eszközöket gyújt meg, vagy azokat dobálja,

4. szurkolói eszközöket vagy egyéb tárgyakat gyújt fel, vagy azokat más módón megrongál.

5. engedély nélkül próbál bejutni vagy engedély nélkül jut be a versenyzői területre vagy a nézőtérre vagy a bírák és egyéb, a sportrendezvényen résztvevők számára fenntartott területre.”

A sportrendezvények biztosításáról, valamint az azokon való részvételről szóló törvény szövege az alábbi linken érhető el.

Felhívjuk a magyar szurkolók figyelmét, hogy a horvát rendőrségi ügyekről és hatáskörről szóló törvény alapján a stadion közvetlen közelében lévő területen, illetve a stadion területén a rendőrség video - és fényképfelvételeket készít. 

Tovább az utazási tanácsokra >>