Minszk 2019. Június 21 – Június 30.

Általános tájékoztató

A II. Európai játékoknak a Belarusz főváros, Minszk ad otthont 2019. június 21 - 30. között. A játékok valamely eseményére érvényes jeggyel rendelkezők részére is, a 2019. június 10 - július 10. közötti időszakban vízummentes, egyszeri beutazást biztosítanak a szervezők a megfelelő feltételek teljesülése esetén (érvényes magyar útlevél, valamely sporteseményre érvényes jegy, egészségügyi és balesetbiztosítás 10 000 euró fedezettel, 50 byn rubel / ~20 euró/nap anyagi fedezet). A beutazási könnyítések bármelyik nemzetközi határátkelőhelyen történő belépéskor érvényesek. Az 5 napon túli tartózkodás esetén az általános regisztrációs kötelezettség (online is elvégezhető: https://portal.gov.by) továbbra is fennáll. 

2019. június 10 - július 10. közötti időszakban a belorusz autópályák díjmentesen használhatóak a 3,5 tonnát meg nem haladó személygépjárművek számára.

Nagyon fontos: a jegyet meg kell őrizni a kiutazásig, kiutazáskor ellenőrzik, hogy felhasználták-e. Csak felhasznált jegy esetén érvényesíthető a beutazási kedvezmény, vízummentesség.

Oroszországi tranzit

A játékokra utazók 2019. június 10 - július 10. között Oroszország irányából is beléphetnek az országba repülővel, vasúton (csak az Ezerishche – Nevel, Osinovka – Krasnoe, Region Zakopytye – Zlynka vasúti átkelőkön) és közúton is. (csak a Redki – Krasnaya Gorka, Ezerishche – Nevel, Novaya Guta – Ukrajna, Selishche – Novozybkov közúti átkelőkön) Az oroszországi tranzitáláshoz nem szükséges külön orosz vízum beszerzése, amennyiben a beutazás és a kiutazás a fenti időszakban történik.

Fontos: amennyiben oroszországi tranzitálást terveznek, azt előre kell jelezni a jegy megvásárlásakor egy jelölőnégyzet kipipálásával. (https://minsk2019.ticketpro.by) Az oroszországi tranzitálás során is csak egyszeri belépésre jogosít a jegy.

Az hivatalos akkreditációval rendelkező részvevők számára a beutazás szintén vízummentes és esetükben nincs regisztrációs kötelezettség sem. 

Közúti határátkelőhelyeken a várakozási időt az alábbi linken lehet megtekinteni angolul: https://gpk.gov.by/en/situation-at-the-border

Bővebb tájékoztatók angolul:

Természetesen a már eddig is érvényben lévő, álltalános vízumkönnyítési szabályok a Játékok ideje alatt is fennmaradnak. Így a NEM Oroszország felől vagy felé, repülővel a minszki nemzetközi reptéren keresztül utazó turisták részére biztosított 30 napos vízummentes beutazás lehetőségével a továbbiakban is lehet élni.