Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak.

A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent, annak epicentruma azonban immár nem Kína. Az egyes országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >>

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megfertőződést a WHO ajánlása szerint a higiéniai szabályok fokozott betartásával, gyakori és alapos kézmosással, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülésével, társadalmi távolságtartással stb. lehet elkerülni. 

Európa 

Európára vonatkozó tájékoztatóinkat Utazási tanácsaink rovatunkban találják!

Beutazási korlátozásokról országbontásban az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) oldaláról is tájékozódhat >>

Ázsia

Kína
Az újtípusú koronavírusos megbetegedések (COVID-19) Kínából indultak, a járvány epicentrumának sokáig a közép-kínai Hubei tartomány és annak székhelye, Wuhan városa számított, amelyet 2020. január 23. és április 8. között emiatt teljesen lezártak. A 408/2020. Kormányrendelet alapján Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína egész területét, beleértve Hongkongot és Makaót is, az I. utazásra nem javasolt térségek kategóriába sorolta.

Február közepe-vége óta az országon belüli számok (beleértve Hubei tartományt is) folyamatosan csökkenő pályán vannak – a Kínán belüli regisztrált fertőzöttek aránya immár elhanyagolható, azonban egyes helyeken, legutóbb pl.: Heilongjiang és Jilin tartományokban időről-időre újabb gócpontok alakulhatnak ki, melyek lezárásokkal és utazási korlátozásokkal járhatnak. Fentiek miatt 2020. március 28. 00:00-tól külföldi állampolgár nem léphet be Kínába. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is (azaz érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár sem léphet be Kínába), illetve felfüggesztésre kerültek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is. Közvetlen, azaz pár órás repülőtéren eltöltendő tranzitálásra szintén nincs lehetőség Kínában.

Tekintettel a jelenlegi COVID-19 helyzetre, kiemelve a járványmegelőzés és -ellenőrzés szükségességét, a kínai Külügyminisztérium és a kínai Nemzeti Bevándorlási Hivatal (NIA) az érvényes kínai vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok beutazásának ideiglenes felfüggesztéséről szóló 2020. március 26-án kiadott közleményét az alábbi módosításokkal egészítette ki.  

2020. szeptember 28 0.00 órától azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából kiállított érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. Amennyiben a külföldi állampolgárok birtokában lévő fenti három kategóriájú tartózkodási engedély érvényessége 2020. március 28-án, 0.00 órát követően lejárt, a jogosultak ugyanazon, a tartózkodási engedély kiállításának jogalapjával megegyező célból vízumkérelmet nyújthatnak be a lejárt tartózkodási engedély és a kérelmet alátámasztó releváns támogató dokumentumok bemutatásával a kínai vízumkiadó külképviseleteken (nagykövetségeken vagy konzulátusokon). A fent említett személyeknek szigorúan be kell tartaniuk a hatályban lévő járványmegelőzésről és -kontrollról rendelkező kínai szabályozásokat.

A március 26-án kiadott közlemény egyéb intézkedései továbbra is érvényben maradnak. A közlemény zárórésze szerint  a „hatékony járványszabályozás biztosítása mellett a kínai kormány lépésről-lépésre, rendezett módon kívánja folytatni külföldiek beutazásának lehetőségét az országba.” 

2020. március 27-től a Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma heti egy-egy járatpárra csökkent. 

Tekintettel a bevezetett légiforgalmi korlátozásra és a beutazási tilalomra, javasoljuk, hogy a Kínába vagy Kínából utazni szándékozó magyar állampolgárok folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb utazási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az Air China Peking-Budapest légijárata 2020. március 12-én, a Shanghai Airlines Sanghaj-Budapest légijárata (beleértve a Sanghaj-Xi’an-Budapest és a Sanghaj-Chengdu-Budapest járatokat is) és a Hainan Airlines Csungking-Budapest légijárata pedig már február elején felfüggesztésre került, a járat-újraindítások időpontjai egyelőre bizonytalanok, azzal kapcsolatban a légitársaságok tájékoztatója az irányadó.    

Belföldi utazási korlátozás nincs, de egyes kínai nagyvárosban visszatértét követően 14 napos karanténra kötelezett mindenki, Hubei tartományt, vagy más közepesen- illetve magas- fertőzöttségi kockázattal rendelkező  tartományokat keresett fel. A legtöbb nagyvárosban (pl.: Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Csungkingban stb.) a szájmaszk viselése mindenhol - zárt- és közterületeken egyaránt, tehát beleértve az utcán is - kötelező. A tömegközlekedés igénybevétele és a lakóparkokba vagy a  vendéglátóipari egységekbe, üzletekbe, gyógyszertárakba való belépés egyes helyeken csak testhőmérsékletmérés tűrése és maszk viseletét követően engedélyezett. Bizonyos helyeken személyigazolvány (vagy útlevél) és zöld státuszt mutató egészségügyi QR kód (erről lásd alább) felmutatását is megkövetelik. Egyes városokban a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. A konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.  

Tekintettel arra, hogy országon belül az egyes tartományok és városok eltérő járványügyi szabályokat vezethetnek be, így Kínán belüli utazásuk előtt javasoljuk az útvonalukat érintő tartományok/városok helyi szabályainak az áttekintését. Pl.: egyes tartományok közötti utazást követően továbbra is számolni kell a 14 napos kötelező karanténnal, melyek esetenként a hatóság által kijelölt gyűjtőpontokon és önköltséges alapon töltendők le. Az ország egyes részein a szállodák külföldieket nem fogadnak, így az online foglalási visszaigazolás mellett javasolt a szállodával egyéb módon is felvenni a kapcsolatot a szobafoglalás visszaigazolása érdekében. Szintén jellemző az ország egyes részein, hogy a szállodák a külföldi vendéget kizárólag érvényes COVID-19 negatív teszt eredmény felmutatása mellett hagyják bejelentkezni. Egyes turisztikai látnivalók esetében jegyvásárlásra kizárólagosan előzetesen, online, a kínai ID szám megadása mellett lehetséges, így ezek a turisztikai célpontok külföldieket nem fogadnak.

Több nagyvárosban felfüggesztették a nagyobb tömegrendezvényeket, a turisztikai nevezetességek (pl.: pekingi Tiltott Város, Nagy Fal bizonyos szakaszai, Sanghaj torony és az Kelet Gyöngye torony stb.) sok helyen ugyancsak nem fogadnak látogatókat. A legtöbb nagyvárosban mobiltelefonra letölthető ún. egészségügyi applikációt fejlesztettek, amely igazolja, hogy a regisztráló személy az elmúlt 14 napban nem hagyta el a tartományt, illetve nem áll egészségügyi kezelés alatt. A regisztráció nem kötelező, de egyes helyeken (pl.: reptereken, vasútállomásokon, irodaépületekben, múzeumokban, éttermekben stb.) megtagadhatják a belépést annak hiányában. 

Hongkongban és Makaón a tömegközlekedés és a reptér üzemel. Hongkongban kötelező a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön. Június 1-től fokozatosan újraindul a tranzitszolgáltatás a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A pontos feltételekről a foglalás előtt érdeklődjenek a légitársaságnál. Augusztus 15. és október 15. között újra lehet tranzitálni Hongkongban a Kínából érkező utasoknak, de továbbra sincs tranzit a Hongkongon keresztül Kínába utazóknak. A szárazföldi Kína és Hongkong között jelenleg már csak 3 határátkelő (Shenzhen Bay, a Hongkong-Zhuhai-Makaó Híd és a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér) van nyitva, a Kanton-Hongkong gyorsvasút és a Hongkong-Makaó közötti komp nem üzemel, a hongkongi reptérről az átszálló utasok részére a szárazföldi Kínába és Makaóra irányuló közvetlen kompszolgáltatások ugyancsak nem üzemelnek. Hongkongban március 29-től tilos a 4 főnél nagyobb csoportosulás a közterületeken. A szájmaszk viselése minden beltéri és kültéri nyilvános helyen kötelező.

A Hongkongba való belépés előtt a nemzetközi repülőtéren minden érkezőnek egészségügyi nyilatkozatot kell tennie, amelyre lehetőség van online:  https://www.chp.gov.hk/hdf  vagy papír alapon. Az online felület kitöltését követően kapott 24 óráig érvényes QR kódot le kell menteni és be kell mutatni a határátlépés alkalmával.

Beutazási korlátozások Hongkong vonatkozásában:

 • március 25-től – legalább szeptember 18-ig - nem léphet be, egyetlen külföldről légiforgalomban érkező személy sem, aki szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezik, vagy az elmúlt 14 napban Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területen járt, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents)
 • 14 napos karantén alá helyeznek minden külföldről visszatérő hongkongi lakost (Hong Kong residents). További részletes információk a belépési korlátozásokra és a karanténra vonatkozólag:
 •  https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html- 14 napos karantén alá helyezik (karanténközpontban, otthon vagy más kijelölt helyen) a szárazföldi Kínából, Makaóról és Tajvanról beutazókat
 • a kiemelten kockázatos országokból érkezőknek (jelenleg Pakisztán, India, Nepál, Banglades, Dél-afrikai Köztársaság, Fülöp-szigetek, Egyesült Államok Etiópia, Indonézia és Kazahsztán) már a beutazást megelőzően 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatniuk a repülőre való felszálláshoz. https://www.coronavirus.gov.hk/eng/high-risk-places.html

Beutazási korlátozások Makaó vonatkozásában:

Kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltják az egyéb külföldi állampolgárok beutazását. 

Dél-Korea: A Konzuli Szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy a járvány újbóli fokozott terjedése miatt csak abban az esetben látogassanak Dél-Koreába amennyiben halaszthatatlan teendőjük van az országban. A fertőzések növekvő száma miatt Szöulban és a várost körülvevő Gyeonggi-tartományban fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.  További információ >>  

A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, érkezést követő 3 napon belül kötelesek koronavírus tesztet végeztetniazok a beutazók is, akiknek nincsenek tünetei, melynek eredményét egy erre a célra kijelölt létesítményben kell megvárni. Ez általában 1 napot jelent. Amennyiben a teszt eredménye negatív, a kötelező 14 napos karantént a Koreai Köztársaságban bejelentett lakcímmel rendelkezők a lakhelyükön tölthetik el. Aki nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel az országban, az kötelezően egy kijelölt létesítményben tölti el a karantén 2 hetét, melynek kötelezően térítendő díja 2.100.000,-KRW (azaz kb. 550.000,-Ft). Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul, gyógykezelésre kórházba szállítják az érintett külföldi állampolgárt.

A Dél-Koreában kezelt nem koreai állampolgárságú koronavírus fertőzöttek augusztus 17-től kötelesek kezelésük teljes költségét megtéríteni. A koreai hatóságok emiatt javasolják, hogy az országba utazók rendelkezzenek olyan biztosítással, amely fedezi a tesztelés, illetve a COVID-19 kezelésének teljes költségét.

Számos légitársaság  felfüggesztette, illetve ritkábban üzemelteti járatait Dél-Koreába. A LOT légitársaság június 20-ig törölte az összes járatát. Amennyiben az utazás mellett dönt, előzetesen tájékozódjon annál a légitársaságnál, amellyel utazni kíván. A hazautazás Szöulból Budapestig jelenleg a KLM légitársaságjárataival biztosított, Amszterdamban történő átszállással, illetve a Qatar Airways járataival Dohában történő átszállással biztosított.

Tranzitálás az Incheon Nemzetközi repülőtéren: az Incheon Nemzetközi Repülőtéren egyelőre VAN lehetőség a tranzitálásra, minden irányból minden irányba, egyetlen kivétel ez alól a Wuhanból érkező utasokra vonatkozik, számukra a tranzitálás NEM lehetséges. Az utasoknak tranzitálás esetén is hőmérséklet mérésen kell átesniük és egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük. Amennyiben az utasnak vannak tünetei, orvosi vizsgálaton kell részt vennie, orvosi igazolás birtokában folytathatja csak az utazást.

Az eljárás változatlan az április 1-i szigorítás, illetve a vízumkönnyítési megállapodások végrehajtásának felfüggesztése után is.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy az Ázsián belülről a Gimpo reptérre érkező járatok utasai nem tudnak átmenni az Incheon Nemzetközi Repülőtérre, mert ahhoz be kell lépni az országba, amely automatikusan maga után vonja a 14 napos kötelező karantént. Tehát tranzitálni az Incheon repülőtér 2 terminálja között lehetséges csak, a Gimpo és az Incheon repterek között nem!

Tranzitálni kizárólag abban az esetben lehetséges, ha az utas maximum 24 órát tölt az Incheon Nemzetközi Repülőtéren.

A Koreai Köztársaság viszonossági alapon, átmenetileg felfüggesztette a vízummentességet azokkal az országokkal szemben, akik megtiltják a koreai állampolgárok beutazását.

Ez a rendelkezés is azt a célt szolgálja, hogy az igazoltan importált koronavírus esetek számát csökkentsék. Ez az intézkedés 90 országot érint, köztük Hazánkat is.

A beutazási korlátozások kiterjesztésre kerültek azokra a külföldiekre is, akiknek a beutazási célja nem szükséges, vagy nagyon sürgős.

A vízummentességi megállapodásban foglaltak végrehajtását 2020. április 13-án éjféltől függesztették fel.

Az intézkedés hatálya ellenkező rendelkezésig tart, annak pontos határideje nem ismert.  

Thaiföld: Thaiföld kormánya 2020. március 26. és augusztus 31. között vészhelyzetet rendelt el a Covid-19 járvány terjedése következtében kialakult helyzet miatt, amely időszakban külföldi állampolgároknak nincs lehetőségük az országba való belépésre, ez kizárólag külön engedéllyel, meghatározott utaskategóriák esetében történhet. Amennyiben rendelkezik munkavállalási engedéllyel, illetve egyéb okból be kíván utazni Thaiföldre, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot Thaiföldi budapesti nagykövetségével, hogy tájékoztatást kapjon a kérelmezéssel kapcsolatos feltételekről. A tilalom a tranzitálásra is vonatkozik. Thaiföld lezárta légterét bejövő kereskedelmi légijáratok előtt. Belföldi járatok május 1-től üzemelnek, erre vonatkozóan az egyes légitársaságok honlapjain tájékozódhatnak. Szárazföldön sem lehet beutazni az országba. A belépési engedéllyel rendelkező külföldiek érkezésüket követően hatósági karanténba kerülnek, ahol 14 napot kell eltönteniük. Számos kórház biztosítja az ún. drive through Covid-19 teszt szolgáltatást, 5.000-6.500 THB (kb. 50-65.000 HUF) díj ellenében, amely elérhető külföldiek számára is. 

Thaiföldről lehetőség van a hazautazásra, indulnak kereskedelmi járatok Bangkokból Budapest felé, belföldön pedig korlátozás nélkül lehet utazni. Tartós vízummal nem rendelkező külföldi állampolgárok számára 2020. szeptember 26-ig általános vízummentességet rendelt el a thaiföldi kormány, azt követően azonban mindenkinek el kell hagynia az országot, amennyiben nem tudja rendezni tartózkodásának jogcímét.

A thaiföldi Közegészségügyi Minisztérium részletes, tartalmas honlapot hozott létre a COVID-19-cel kapcsolatos híreknek, statisztikáknak, figyelmeztetéseknek, amely itt érhető el: https://ddc.moph.go.th/viralpneumonia/eng/index.php.

Mianmar: A mianmari kormány vészhelyzetet rendelt el március 31-től augusztus 31-ig a Covid-19 járvány terjedése következtében kialakult helyzet miatt, amely időszakban külföldi állampolgároknak nincs lehetőségük az országba való belépésre, ez kizárólag külön engedéllyel történhet. A szabály alól kivételt képeznek: diplomaták, ENSZ diplomaták, belépési engedéllyel rendelkező személyek (pl.: kiemelt üzleti partnerek), akiknek beutazásukat követően 14 napos hatósági karanténban kell tartózkodniuk. Országos kijárási tilalom van érvényben 00.00-04.00 közötti időszakban, kötelező otthonaik elhagyása esetén a maszk viselése, kerülni kell a tömeges rendezvényeket, és az utazási előzmények, esetleges Covid-19 fertőzéssel kapcsolatos körülmények, vészhelyzeti jogszabályok megszegése bűncselekménynek minősül, amelyért pénz- és szabadságvesztés büntetés járhat. A nagyobb kórházakban van lehetőség a koronavírus teszt elvégzésére. 

Mianmarból jelenleg csak mentesítő járatokkal van lehetőség a hazatérésre, erről bővebben Bangkoki nagykövetségünk munkatársainál (KrUxpgWd3OiNY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1) tájékozódhat. A bajba jutott magyar állampolgárok konzuli védelmét a yangoni német nagykövetség látja el, így szükség esetén vegyék fel velük a kapcsolatot.

Legfrissebb Covid-19 statisztikáról itt tájékozódhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium Facebook-oldalán burmai nyelven tesznek közzé rendszeresen híreket a vizsgált esetek számáról, bevezetett intézkedésekről: (burmai nyelven, Facebook fordító segítségével olvasható). A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.

Laosz: Laoszban 2020. március 24- én regisztrálták az első koronavírusos megbetegedéseket. A laoszi hatóságok az ország valamennyi nemzetközi határátkelőhelyét lezárták. 2020. április 1 – augusztus 31. között csak kivételes esetekben a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező, hivatalos céllal érkezők, a nemzetközi szervezetek szakértői, a befektetési lehetőségek felmérése, illetve szerződés aláírása céljából érkező befektetők, a Laosz szempontjából létfontosságú projekteken dolgozó külföldi állampolgárok (mérnökök, technikusok, vendégmunkások), az országba visszatérő laoszi állampolgárok, valamint áruszállítók léphetnek be, illetve a hivatalos céllal utazók, áruszállítók, külföldön tanuló laoszi diákok és külföldön dolgozó laoszi vendégmunkások léphetnek ki. Légi úton az országot külföldi állampolgárok a kormány válságbizottsága által engedélyezett mentesítő és charter járatokkal elhagyhatják. 

Laoszi aktuális információk koronavírus témában:

Vietnám: Kérjük, hogy, ha haza kíván térni Magyarországra, lépjen kapcsolatba a leközelebbi külképviselettel. Kérjük, továbbá hogy regisztráljon konzuli védelemre, mert egy esetleges karanténintézkedés esetén a hatóságok nem értesítik a külképviseleteket.

A járványhelyzet miatt Vietnámban rekedt, korábban bármilyen célú e-vízummal vagy turista célú vízummal belépő magyar állampolgárok vízuma automatikusan és térítésmentesen meghosszabbodik augusztus 31-ig. Azoknak az állampolgároknak, akik ugyanilyen feltételekkel március 1-ét megelőzően léptek be az országba, kilépéshez egy nagykövetségi vagy főkonzulátusi támogató dokumentumra lesz szükségük, aminek kiállítására érvényes menetjegy vagy menetjegyfoglalás bemutatása után van lehetőség. Mindemelett igazolni kell, hogy a járványhelyzet miatt nem tudták elhagyni az országot. Akik március 1-ét követően érkeztek, azoknak támogatólevél nem kell az ország elhagyásához. A témáról részletes információ Magyarország vietnámi külképviseleteinek honlapjain található.

A schengeni tagországok állampolgárait nem engedik be az országba (még akkor sem, ha érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkeznek), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők valamint magasan képzett munkavállalók („highly skilled workers”) képeznek. Kérjük, hogy vízum-és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten.

A vietnámi hatóságok tájékoztatása szerint július 1-től Magyarország állampolgárai újra igényelhetnek ún. e-vízumot az országba való belépés érdekében. (Az e-vízum elbírálása a korábbi gyakorlathoz hasonlóan három munkanap alatt megtörténik, érvényessége 30 nap, ára 25 USD.) FONTOS: Az e-vízum kérelem benyújtásának lehetősége azonban nem jelenti a beutazás engedélyezését. A beutazás továbbra is csak különleges engedéllyel lehetséges, turizmus céljával továbbra sem lehet belépni az országba. Felhívjuk ugyanakkor az utasok figyelmét, hogy a nemzetközi személyi légiközlekedés nem állt helyre. Jelenleg nincsen információ arra vonatkozóan, hogy mikor indulnak újra a nemzetközi járatok. Egyes légitársaságok árulják ugyan jegyeiket a nyári időszakra, ugyanakkor semmilyen garanciát nem tudnak vállalni arra vonatkozóan, hogy el is indulnak majd ezek a gépek. A megvásárolt jegyárak visszafizetésének szabályait minden légitársaság saját maga határozza meg, egyes esetekben ez akár 180 napot is igénybe vehet.

A koronavírushoz kötődő hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének, illetve Ho Si Minh-városi Főkonzulátusának alábbi honlapjain talál:

Hanoi: https://hanoi.mfa.gov.hu/news/uj%20koronavirus-COVID-19-vietnamban-kambodzsaban

Ho Si Minh-város: https://hcmc.mfa.gov.hu/news/koronavirus-covid-19-vietnamban 

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor, illetve a belföldön vonattal, távolsági busszal vagy  repülővel történő közlekedés esetén. A dokumentum online elérhető ezen a holnapon. Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el. Ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek.

Visszavonták a megszorításokat a belföldi járatokra, a taxikra, a távolsági buszokra, a vonatokra és a hajókra vonatkozóan, kivéve:

*a Đà Nẵng-i repülőteret, ami a COVID-19 vírus terjedésének megfékezése érdekében átmenetileg nem fogad külföldről érkező repatriációs járatokat. Mindemellett felfüggesztették a városból kifelé és befelé irányuló tömegközlekedést, maximum napi 1-2 helyi járat érkezhet naponta. Felhívták az emberek figyelmét arra, hogy akik a közelmúltban hagyták el a várost, vonuljanak két hétre önkéntes karanténba, jelentkezzenek a helyi egészségügyi hatóságoknál és kérjék a SARS-CoV-2 teszt elvégzését.

A Közlekedési Minisztérium határozata alapján, július 28. 00.00-tól 15 napra felfüggesztik a:

 • Đà Nẵng-ba tartó repülőjáratokat;
 • tartományközi közúti közlekedést (csak kivételes esetben engedélyezett);
 • Đà Nẵng-i vasútállomásról induló és oda érkező vonatjáratokat (személyi közlekedés);

  Đà Nẵng-i tengeri és belföldi víziközlekedés egyes formáit.

Változások a Hatósági- és karanténintézkedésekben Vietnámban

98 napon keresztül nem regisztráltak közösségen belüli megbetegedést Vietnámban, majd az illegális határátlépőknek köszönhetően július 24-én a SARS-CoV-2 vírus újra megjelent az országban, így egyes – érintett – városokban további rendelkezéseket vezettek be a vírus megfékezése érdekében, melyekről részletesen tájékozódhat Magyarország Hanoi Nagykövetségének honlapján.

Az ismét megjelent koronavírus fertőzés miatt lezárásra került Hanoiban a Hoàng Hoa Thám utca sikátora Tây Hồ körzetben és a  Nam Từ Liêm körzet egyik sikátora. Ho Si Minh-városban szintén ez okból kifolyólag lezárták a 10. Utcát a, Hiep Binh Chanh negyedben, Thu Duc körzetben. 

Az Egészségügyi Minisztérium határozata alapján, azok a személyek, akik a dokumentumban felsorolt helyszíneken tartózkodtak, illetve igénybe vették a szolgáltatásokat a megadott időpontokban, kötelesek:

 • önkéntes otthoni karanténba vonulni,
 • felvenni a kapcsolatot a legközelebbi egészségügyi hatósággal,
 • a velük kapcsolatban álló (close contact) személyek telefonszámát megadni az illetékes hatóságnak,
 • online egészségügyi nyilatkozatot kitölteni.

A beutazók kötelező 14 napos karantén-intézkedésre számíthatnak erre a célra kijelölt karanténközpontokban, diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők esetében hotel- vagy otthoni karanténban. Mindemellett a kormány döntése értelmében koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki, bármikor otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is.

A külföldiek részére a karanténban való elhelyezés és a tesztelés ingyenes, ugyanakkor a kórházi ellátás nem, tehát ki kell fizetni a COVID-19 megbetegedéssel kapcsolatos orvosi ellátást.

A részleges kijárási tilalmat eltörölték, de továbbra is kötelező a maszk viselése közterületen. Visszavonták a megszorításokat a belföldi járatokra, a taxikra, a távolsági buszokra, a vonatokra és a hajókra vonatkozóan.

A vietnámi hatóságok 21 korházat jelöltek ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére.   Tovább az utazási tanácsokra >>

Fülöp-szigetek: A kormány új közösségi karantén besorolást vezetett be június 1-től. A gócpontnak számító területeken, így a fővárosban és az ország többi nagyvárosában is a általános közösségi karantént (GCQ), míg az ország többi településén a módosított általános közösségi karantént (MGCQ) van érvényben. Fő szabályként még mindig csak a legszükségesebb esetekben lehet a lakást elhagyni, de korlátozottan már engedélyezett a sportolás. A járványhelyzet esetleges romlása nyomán a besorolás szigorodhat az adott területen, ezért kérjük kísérje figyelemmel tartózkodási helyének előírásait. Az ellenőrző pontokon kövesse a hivatalos szervek képviselőinek utasításait, már több személyt is lelőttek, akik támadólag léptek fel. 

A belföldi közlekedés csak fokozatosan indul újra június folyamán, az egyes tartományok közötti utazáshoz engedélyt kell beszerezni a helyi hatóságoktól. Még mindig tilos a külföldiek beutazása és a filippínóknak tilos a kiutazás. A tranzitálás külön engedélyhez kötött. A nemzetközi járatok továbbra is csekély számban és drágán repülnek, de ebben a hónap második felére már javulás várható.

A hivatalok megkezdték működésüket, kérjük ezért, hogy tegye meg a vízumhosszabbításhoz szükséges lépéseket az Önhöz legközelebbi helyi idegenrendészet ügyfélszolgálatán, különben nem hagyhatja el az országot.

A kórházak egyre nagyobb része csak a koronavírusos betegekkel foglalkozik, a járóbeteg szolgáltatás a legtöbb helyen szünetel. Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán: kérjük hívja: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 számokat (angol, vagy helyi nyelven). és értesítse követségünket is emailben (YvQQy9NUY2mMcGcY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar államnak nincs jogszabályi kötelezettsége a Fülöp-szigeteki gyógykezelés költségeit Ön helyett kifizetni és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el! Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely legalább 50.000 USD fedezetet ad kórházi kezelésre és azt hosszabbítsa meg ha kell!

Kérjük kövesse nagykövetségünk honlapját (https://manila.mfa.gov.hu/hun), vagy Facebook oldalát (www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/), hogy a friss fejleményekről és amennyiben Önt érinti, a Fülöp-szigetekről történő hazautazással  kapcsolatos információkról értesüljön.

Tovább az utazási tanácsokra >>   

Malajzia: A járványügyi szakmai ajánlásokat figyelembe véve a kormány 2020. december 31-ig meghosszabbította a járványügyi vészhelyzeti korlátozások hatályát, amellyel 2020. szeptember 1-től életbe lép az ún. Helyreállítási Vészhelyzeti Korlátozó Rendelet (Restoration Movement Control Order - RMCO). Szeptember 7-től teljeskörű beutazási tilalmat vezettek be a 150.000 főnél több regisztrált fertőzöttel rendelkező országok állampolgáraival szemben.  Bővebb információ >>

Szingapúr: A koronavírus 2020 januárban Szingapúrban is megjelent, a betegség helyben is történő terjedésére reagálva a járványügyi készültség 2020. február 7-e óta a harmadik, narancssárga szintű. A betegek számának alakulásáról, a Szingapúr által tett intézkedésekről mindenkor aktuális információ érhető el a szingapúri Egészségügyi Minisztérium honlapján: https://www.moh.gov.sg/covid-19 

Bővebb információt a Szingapúrra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

India:   Aktuális információk az Indiára vonatkozó utazási tanácsokban >>

Nepál: Nepál a koronavírussal kapcsolatos járványügyi korlátozó intézkedések módosításokkal történő meghosszabbításáról döntött.  Bővebb információt az utazási tanácsoknál talál >>

Srí Lanka: Srí Lanka kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében korlátozó intézkedéseket vezetett be, melyek hatályát módosításokkal meghosszabbította.  Bővebb információt az utazási tanácsoknál talál >>

Bhután: Bhutánba külföldi állampolgárok szigorú vízumrendészeti szabályok teljesítése esetén utazhatnak csak be. A koronavírus-járvány miatt a nemzetközi kereskedelmi légijáratok felfüggesztésre kerültek, az országba beutazni vagy elhagyni csak mentesítő járatokkal lehetséges. További információ >>

Banglades: Banglades kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében életbeléptetett járványügyi korlátozó intézkedéseket módosításokkal meghosszabbította. Jelenleg országos szintű veszélyhelyzet van érvényben.  További információt az utazási tanácsoknál talál >>

Maldív-szigetek:  Maldív-szigetek kormánya a koronavírussal terjedésének megelőzésével összefüggésben az egész ország területére érvényes egészségügyi vészhelyzetet október 6-ig meghosszabbította. Az ország július 15-ével megnyitotta határait.     További információt az utazsái tanácsoknál talál >>

Indonézia: 2020. április 2-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be Indonézia területére, és ott szintén nem tranzitálhatnak. A rendelet hatálya nem érinti azokat a külföldi állampolgárokat, akik:

 • állandó és ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők;
 • diplomáciai és szolgálati vízummal rendelkezők;
 • diplomáciai és szolgálati tartózkodási engedéllyel rendelkezők;
 • hivatásos egészségügyi személyzet tagjai;
 • tengeri, légi és szárazföldi közlekedési eszköz hivatásos személyzet tagjai;
 • nemzeti stratégiai projekt munkatársai.

Belépéskor 7 napnál nem korábbi negatív PCR teszteredmény bemutatása és a 14 napos karanténkötelezettség vállalására tett nyilatkozat megtétele kötelező.  Bővebb tájékoztatást az Indonéziára vonatkozó utazási tanácsoknál talál >>

Kelet-Timor: Kelet-Timoron jelenleg 1 regisztrált aktív COVID-19 eset, de a tesztelési lehetőségek korlátozottak. A vészhelyzet a szárazföldi határforgalom átmeneti és ezáltal a behurcolás veszélyének megnövekedése miatt szeptember 4-ig ismét kihirdetésre került. Továbbra is beutazási tilalom vonatkozik a külföldi állampolgárokra néhány kivételes esettől eltekintve. A különleges, hivatalos célból beutazni kívánó külföldi állampolgárok a fenti intézkedés alól rendkívüli esetben felmentést kaphatnak, de legalább egy héttel a tervezett beutazás előtt írásbeli engedélyt kell kérniük az illetékes minisztériumtól. Elutazáskor és belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálat került bevezetésre. A belépőkre 14 napos kötelező hatósági karanténkötelezettség vonatkozik a helyi hatóságok által kijelölt helyen, saját költségen. Az Air Timor légitársaság internetes elérhetősége: https://air-timor.tl

Japán: Az országba való belépés, illetve az országból való hazatérés a szokásosnál jóval nagyobb nehézségekbe ütközhet. Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt számos légitársaság felfüggesztette járatait Japán és az európai kontinens között, így a Japánból való hazautazás lehetőségei és útvonalai jelentősen beszűkültek. A Japánban tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Japánból.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak. A beutazási tilalom összesen 111 országra terjed ki. 

Felhívjuk a figyelmüket továbbá arra is, hogy március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt  kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen. Ez az intézkedés bevezetésének időpontjában Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. Halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén azonban, az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján (https://www.mofa.go.jp/), a budapesti Japán Nagykövetségnél (https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html), valamint nagykövetségünknél.

Tajvan: Június 25-étől kezdődően a tajvani repülőtereken ismételten lehetséges a tranzitálás bizonyos esetekben (bővebb információ itt érhető el >>). 

Június 29-étől a tajvani hatóságok enyhítettek a beutazási korlátozásokon: turiszikai és általános látogatói célú, valamint Kínai szárazföldi részéről történő beutazás kivételével a beutazás engedélyezett, továbbra is két hetes otthoni karanténkötelezettség mellett (bővebb információ itt érhető el >>). A beutazáshoz szükséges a budapesti tajvani képviselet konzuli részlege által kiállított beutazási engedély (vízum), illetve a tajvani tartózkodási engedéllyel nem rendelkező beutazóknak a beutazás céljául szolgáló repülőút megkezdésének időpontjához képest 3 munkanapnál nem régebbi negatív Covid-19 PCR teszt eredményének bemutatása. Bővebb információt a Tajvanra vonatkozó utazási tanácsainknál talál >>

Mongólia: 2020. október 31-ig meghosszabbították Mongóliában a magas szintű készültséget a COVID-19 vírus okozta világjárvány miatt. A kormány úgy döntött, hogy október 31-ig továbbra sem engedélyezi a személyforgalmi belépést Mongóliába sem külföldi, sem mongol állampolgárok számára. A teherforgalomra nem vonatkozik a tiltás. A hazatérő mongol állampolgároknak, és a speciális engedéllyel belépő külföldieknek kötelező továbbra is a 3 hetes karantén egy államilag kijelölt egészségügyi intézményben, vagy szálláson.  

Izrael: Határátkelők, utazási lehetőségek, tranzitálás:

Izrael 2020.03.18-án lezárta szárazföldi határait, Egyiptom és Jordánia felé/felől nem léphető át a határ. A Ben Gurion nemzetközi repülőtér továbbra is fogad és indít nemzetközi járatokat, ám a korlátozások hatására a légitársaságok jelentősen ritkították menetrendjüket, vagy szüneteltetik Izraelből induló/Izraelbe érkező járataikat. A Ben Gurion nemzetközi repülőtéren való tranzitálás nem engedélyezett.

Beutazási korlátozások – belépésre jogosultak köre:

A járványhelyzet miatt életbe léptetett beutazási korlátozások alapján Izraelbe főszabály szerint csak izraeli állampolgárok (és családtagjaik), izraeli rezidensek (és családtagjaik) léphetnek be. Külföldiek beutazása főszabály szerint nem engedélyezett, csak egyes, az izraeli bevándorlási hivatal által meghatározott méltányolható esetekben, előzetes engedélykérés alapján. 

A belépésre jogosultak köre elérhető itt:

https://www.gov.il/en/departments/news/border_closing_coronavirus_14062020

A belépésre vonatkozó kérelmet Magyarországon Izrael Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalánál nyújthatják be a ruKjZPZxjRL7FjMhm02Y29uc3VsYXIxQGJ1ZGFwZXN0Lm1mYS5nb3YuaWw= e-mail címen.

Figyelem! Izraelbe tartó repülőgépre külföldi állampolgárokat csak az izraeli fél által kérelemre kiállított beutazási engedély birtokában engednek fel (lehetőség szerint papír alapon legyen az utasnál).

A belépésre jogosult utasoknak (állampolgárságtól függetlenül) szükséges legkésőbb 24 órával járatuk indulása előtt az alábbi online felületen belépésüket engedélyeztetni, és az engedélyt magukkal vinni.   További információ

Palesztina: A Palesztin Hatóság által felügyelt területeken továbbra is szükségállapot van érvényben. A palesztin állampolgárokat szolgáló jordán-izraeli(-palesztin) King Hussein-Allenby határátkelőn keresztül külföldi állampolgárok nem léphetnek be Jordániába. 2020. március 18-i dátummal Izraelbe/Palesztinába külföldi állampolgárok nem léphetnek be (kizárólag azok, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek és előzetesen egyeztettek az izraeli konzulátussal). Palesztin területekről külföldi állampolgár Izraelbe kizárólag hat órával a repülőgépének indulása előtt léphet be. Palesztinában légi kikötő nem működik, a tel-avivi repülőtérről Budapestre jelenleg nem indulnak járatok, az ammani repülőtér a jordániai határátkelő zárvatartása miatt nem elérhető. A palesztin területeken jelenleg minimális számú korlátozás van érvényben, maszk és kesztyű viselése, valamint a kétméteres védőtávolság megtartása kötelező, azonban a települések-kormányzóságok közötti szabad mozgás megengedett. Kijárási korlátozások kizárólag a járványügyi szempontból fertőzöttebb városokra, falvakra, menekülttáborokra vonatkoznak (leginkább Hebron kormányzóságban).  További információ >> 

Kuvait: Kuvait Állam 2020. augusztus 1-én korlátozottan megnyitotta repülőterét. Tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok beutazhatnak Kuvaitba. A vízumkiadás szünetel. A következő országokból a beutazás továbbra is fel van függesztve: Afganisztán, India, Irán, Kína, Brazília, Kolumbia, Örményország, Banglades, Fülöp-szigetek, Szíria, Spanyolország, Szingapúr, Bosznia-Hercegovina, Sri-Lanka, Nepál, Irak, Mexikó, Indonézia, Chile, Pakisztán, Egyiptom, Libanon, Hong Kong, Olaszország, Észak-Macedónia, Moldova, Panama, Peru, Szerbia, Montenegró, Dominikai Köztársaság és Koszovó. Minden érkező utasnak rendelkeznie kell negatív PCR teszttel, amely:

 • az utazás előtt maximum 96 órával készült,
 • angol nyelven kiállított vagy lefordított,
 • Kuvait Állam által elfogadott laboratóriumban készült (a lista a  www.kuwaitairport.gov.kw oldalon található).   

Kuvaitban az Egészségügyi Minisztérium az Instagram (https://www.instagram.com/kuwait_moh) és Twitter (https://twitter.com/kuwait_moh) oldalát jelölte meg, mint hiteles, megbízható forrást, ahol a lakosság folyamatosan tájékozódhat arab és angol nyelven a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, a követendő protokollról és a statisztikai adatokról. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a koronavírussal kapcsolatban található általános tájékoztató és a követendő egészségügyi szabályok (https://www.moh.gov.kw/en/Corona/Pages/abtCoro.aspx).   Tovább az utazási tanácsokra >>

Katar: A Qatar Airways jelenleg heti három közvetlen járatot tart fenn Budapest és Doha között (hétfő, szerda, péntek, szombat, vasárnap). A tényleges gépindulásokról továbbra is célszerű a Qatar Airways „Flight Status” oldalán tájékozódni. A már megvásárolt jegyekre a Qatar Airways szabályzata vonatkozik, ezért kérjük, hogy a járatok tényleges indulása, valamint a repülőjegyek átírása kapcsán a Qatar Airways-zel vegyék fel a kapcsolatot.

Katarba való turista célú beutazás továbbra sem lehetséges. Katari tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok augusztus 1-jétől utazhatnak be Katarba, de a belépés a katari hatóságok előzetes engedélyéhez kötött, amelyet a Qatar Portal honlapon keresztül lehet igényelni. 

 Bővebb információt a Katarra vonatkozó utazási tanácsainknál talál >>

Jordánia: Jordánia 2020. szeptember 8-tól részlegesen újra indította légi közlekedését: az ammani (QAIA) és akabai (KHIA) nemzetközi repülőterek korlátozott számban ismét fogadnak menetrendszerinti járatokat. Külföldi állampolgárok az alábbi szabályok szerint léphetnek be az országba:

 • A belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív PCR tesztet az érkezést követően, még a reptéren újabb PCR tesztelés követ (40 JOD), melynek eredményét a helyszínen kötelező megvárni.

Újabb negatív teszt esetén:

 • „zöld” országból érkezők karantén nélkül léphetnek be, amennyiben bizonyítani tudják, hogy „zöld” ország területén töltötték a megelőző 14 napot;
 • „sárga” országból érkezők 7 napos hatósági és 7 napos házi karanténra;
 • „piros” országból érkezők 7 napos hatósági és 7 napos házi karanténra (utóbbi ideje alatt személyi nyomkövető viselése mellett) kötelezettek.

(Az országok besorolását rendszeresen felülvizsgálják, az alábbi linken érhető el: https://www.visitjordan.gov.jo/Country-Categories.html) 

Bővebb információt a Jordániára vonatkozó utazási tanácsaink rovatban talál >>

Egyesült Arab Emírségek: Felhívjuk a figyelmet, hogy az Egyesült Arab Emírségeket - a COVID-19 betegséggel való aktuális fertőzöttségi mérték alapján - a Külgazdasági és Külügyminisztérium utazásra nem javasolt országnak minősíti (I. biztonsági besorolási kategória). 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a beutazási szabályok rendkívül gyorsan változnak, illetve emírségenként eltérő szabályozás/eljárásrend került bevezetésre, így utazásuk előtt javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal.  Bővebb információt az Egyesült Arab Emírségekre vonatkozó utazási tanácsoknál talál >>

Omán: 2020. október 1-től megnyílik a nemzetközi légiforgalom, így a kereskedelmi légi járatok fokozatos újraindulása várható. A Legfelsőbb Tanács döntése alapján 2020. augusztus 8-a reggel 06:00 órától feloldásra került a kormányzóságok lezárása. Ez alól kivétel Dhofar Kormányzóság, amely az intézkedés visszavonásáig lezárva marad. Érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező nem ománi állampolgárok immár visszatérhetnek az országba. A visszatéréshez engedélyt szükséges kérni az ománi Külügyminisztérium Konzuli Főosztályától Nagykövetségünkön, az ománi légitársaságok vagy a tartózkodási engedély szponzorának közreműködésével. Az engedélykérő üzenethez csatolandó az útlevél, az ománi vízum, valamint rezidens kártya és a munkáltató által kiállított levél. Omán továbbra is a WHO iránymutatásai alapján jár el. Hivatalos információk az ománi Egészségügyi Minisztérium weboldalán, illetve Twitter-oldalán (@OmaniMOH) érhetőek el. További információ >>

Pakisztán: A Pakisztáni Légügyi Hatóság május 30. napjától újból megnyitotta a légterét a nemzetközi légiforgalom számára bizonyos korlátozásokkal. A döntés értelmében a külföldi légitársaságok használhatják a pakisztáni reptereket Turbat és Gwadar kivételével. Az elérhető nemzetközi légijáratok napról napra változnak (jelenleg a Qatar Airways, az Emirates, az Etihad és a Gulf Air légitársaságok üzemelnek csökkentett kapacitással), így az utazás előtt mindenképp érdeklődjön a légitársaságnál az elérhető opciókról. A belföldi légiforgalom jelentősen csökkentett járatszámmal és a legnagyobb repterekre korlátozva (Karachi, Lahore, Peshawar, Quetta és Islamabad) üzemel.  Bővebben az utazási tanácsoknál >>

Irán: Javasoljuk, a nemzetközi sajtó szoros figyelemmel kísérését az eseményekről. A légitársaságok többsége nem repül az országba. Utazási szándék esetén kérjük, hogy a konkrét légijáratok indításáról és útvonalairól az adott légitársaságnál szíveskedjenek érdeklődni és saját felelősségre  döntést hozni, figyelembe véve azt is, hogy az utazás során, adott tranzit állomáson milyen egészségügyi intézkedések érvényesek.

Ha valaki halaszthatatlan okból mégis kiutazik, akkor is legyen körültekintő. Kerülje a tömegrendezvények helyszíneit,  illetve tartózkodjon a filmezéstől és fotózástól. Adott esetben kövesse a helyi hatóságok útmutatásait. Minden utazót nyomatékosan kérünk, hogy éljen a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli védelemre való bejelentkezésének lehetőségével!

 Továbbaz utazási tanácsokra >>

Irak: Az Iraki Köztársaságban is regisztráltak már koronavírussal fertőzött személyt. További információ >>

Libanon: Libanonban nő a koronavírussal fertőzött megbetegedettek száma. A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapjain: https://www.moph.gov.lb és  https://corona.minitsryinfo.gov.lb 

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a lakosságot arra kérik, hogy mindenki maradjon otthon és csak nagyon szükséges esetben hagyja el az otthonát, az utóbbi esetben kérik a szájmaszk viselését, hiányát pénzbírsággal büntetik. Hajnali 1h-től reggel 6h- ig teljes kijárási tilalom van életben. Többhónapos lezárást követően, a bejrúti nemzetközi repülőteret 2020. 07. 01- én nyitották meg.  Tovább a Libanonra vonatkozó utazási tanácsokra >>

Kazahsztán: Hivatalos információk a koronavírussal kapcsolatosan:

Beutazás külföldi állampolgárok részére jelenleg csak különleges engedéllyel, ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Nur-Sultani Nagykövetségének konzuljával: xyHcHrxTzKzAOmrcHx5wjm0mbWFydG9uLnVqdmFyaUBtZmEuZ292Lmh1; +77012215793.

Kazahsztán felfüggesztette a 30 napot nem meghaladó az országba történő vízummentes belépést 57 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára 2020. november 1-ig. 

A rendkívüli helyzet ideje alatt lejárt vízumok, ideiglenes és állandó tartózkodási engedélyek, munkavállalási engedélyek július 10-ig érvényesek.

A nemzetközi teherfuvarozással foglalkozó külföldi járművezetők részére nem kell vízum a Kazah Köztársaságba való belépéshez, tartózkodáshoz és átutazáshoz 2020. év június 1-ig. Emellett, a Kazah Köztársaság területére a 2020. év június 1-ig vízummentes rendszer szerint belépett külföldi járművezetők a 2020. év július 1-ig vízum nélkül elhagyhatják az országot mindenféle adminisztratív felelősségre vonás nélkül.   

A külföldről érkezőket két napig laboratóriumi tesztelésre karanténkórházba helyezik és ha az eredmény pozitív, akkor továbbküldik a helyileg illetékes fertőző betegségeket kezelő kórházba, ha az eredmény negatív, akkor a 12 napos házikaranténba helyezik őket.   

Kivételt képeznek a diplomáciai képviseletek személyzete és konzuli részlegeik munkatársai, nemzetközi szervezetek munkatársai és mindezek családjai, ők a teszt elvégzése után otthoni karanténba kerülnek 14 napra.

Minden külföldről érkezett vasúti, tengeri és autós fuvarozással foglalkozó személyt a határon tesztelnek.

A légitársaságok pilótait és a vasúti szállítással foglalkozó személyzetet orvosi felügyelet mellett lakóhelyükön (tartózkodási helyük) telefonos hívások által (ha lehetséges, videohívásokon keresztül) ellenőrzik.

A Kazah Köztársaság határain való átkeléskor a külföldről érkező személyeknek (ideértve a pilótákat, a légiutas-kísérőket, a sofőröket, vezetőket, szállítókat és a többi személyzetet) kötelezően megmérik a testhőmérsékletét és egy kérdőívet is ki kell tölteniük.  Tovább az utazási tanácsokra >>

Kirgizisztán: Kirgizisztán március 18-án teljes körűen felfüggesztette a külföldiek beutazását, bárhonnan is érkezzenek. A haza térő kirgiz állampolgárok kötelező jelleggel 14 napos karanténba kerülnek, amennyiben olyan országból érkeznek, ahol kimutatták a koronavírus jelenlétét.

A kirgiz közlekedési miniszter március 19-én bejelentette: Kirgizisztán lezárja a légiforgalmat valamennyi irányban, kivéve Oroszországot. A tervek szerint Moszkva irányában fennmarad a biskeki és az osi járat, valamint a Biskek-Novoszibirszk összeköttetés. 

Tádzsikisztán:  Tádzsikisztánban április 30-án jelentették be az első igazolt koronavírusos megbetegedéseket.
A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint a Külügyminisztériumának honlapján érhető el: 

http://moh.tj/?lang=en

https://mfa.tj/en/main

A tádzsik külügyminisztérium beutazási tilalmat rendelt el a külföldi és hontalan állampolgárok számára a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

A tádzsik külügyminisztérium ideiglenes szabályozást vezetett be a külföldről közúton történő árubehozatalra. A határ menti területen külföldi járműszerelvények pótkocsiját vagy félpótkocsiját egy nemzeti tehergépjárműhöz csatlakoztatják, majd az áruk vámkezelését és lerakodását követően az üres pótkocsit vagy félpótkocsit visszaszállítják. Amennyiben az árut nem pótkocsin- vagy félpótkocsin szállítják, úgy annak vámkezelését a határon végzik el. Az áru végponthoz történő kiszállításáról nemzeti árufuvarozók gondoskodnak. Tádzsikisztánon belül külföldi járműszerelvény kizárólag az Operatív Törzs előzetes engedélyével és a vámhatóság külön járművel történő kísérete mellett szállíthat stratégiai fontosságú- vagy humanitárius árut.

Tovább az utazási tanácsokra >>

Tengeren túli országok

Ausztrália: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. március 20. helyi idő szerint 21 óra óta a kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező utasoknak nincs lehetősége belépni Ausztráliába. Ez idő után csak az ausztrál állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők (permanent resident), valamint közvetlen családtagjaik léphetnek be Ausztrália területére. 

A melbourne-i repülőtér további tájékoztatásig nem fogad nemzetközi utasszállító repülőjáratokat. Minden nemzetközi járatot fogadó repülőtéren korlátozzák a naponta vagy hetente befogadható nemzetközi utasok létszámát.

Minden Ausztráliába érkező utasnak – egy erre a célra kijelölt szállodába – 14 napos, kötelező karanténba kell vonulnia saját költségén. A karanténra kötelezettek abban a városban kerülnek elhelyezésre, amelynek nemzetközi repülőterén belépnek Ausztrália területére. 

December 17-ig meghosszabbították az utasszállító hajók ausztrál vizekre történő belépésének tilalmát.

Az országos szintű járványügyi vészhelyzetet december 17-ig meghosszabbították.  További információ Ausztrália és Óceániára vonatkozóan >>

Amerikai Egyesült Államok: Az Egyesült Államok 2020. március 16-án, hétfőn éjféltől beutazási tilalmat rendelt el azon külföldi állampolgárok tekintetében, akik az Egyesült Államokba történő belépés előtt az Egyesült Királyság vagy Írország területén jártak. A korlátozás nem vonatkozik az Egyesült Államok állampolgáraira és közvetlen családtagjaikra, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező állandó lakosokra és közvetlen családtagjaikra.

Donald Trump elnök 2020. március 13-án éjféltől kezdve 30 napra - kevés kivételtől eltekintve – megtiltotta Európából az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást. 

Az American Airlines, United, Delta repülő társaságok április végéig nem közlekednek Kína és Hongkong desztinációkban. A United Airlines Sanghaj-ba sem indít járatokat várhatóan április 25-ig. Ezzel kapcsolatos információk a www.travel.state.gov honlapon érhetők el.

Nem léphetnek az USA területére azok, akik az érkezésüket megelőző 14 napban Irán területén jártak.A döntés hatálya alól kivételt képeznek az amerikai állampolgárok közvetlen családtagjai és az állandó lakosok.  További információt az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

Új-Zéland: 2020.03.19-én éjféltől lezárta határait az országba utazni szándékozó minden külföldi állampolgár előtt. Az ország három nemzetközi repülőterén – Auckland, Christchurch és Queenstown – a továbbiakban nem lesz lehetőség tranzitálásra.

2020. 03. 15. éjféltől kezdődően nemzetiségtől függetlenül minden Új-Zélandra érkező utazónak kötelezően 14 napig karanténba kell vonulnia, és regisztrálnia kell magát az Egészségügy Minisztériumnál. (A reptéri tranzit kivételt képez.)

Ez vonatkozik a külföldről hazatérő új-zélandi állampolgárokra és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is. A karantén kötelezettség alól egyedül a csendes-óceáni szigetállamokból érkezők jelentenek kivételt.   Tovább az utazási tanácsokra >>

Kanada: A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada beutazási tilalmat vezetett be, mely főszabály szerint minden külföldi állampolgárra vonatkozik.

A Kanadába érkező nemzetközi járatok csak Montrealban, Torontoban, Calgary-ban és Vancouverben szállhatnak le, illetve csak ezekről a repülőterekről lehet elhagyni az országot.

Általánosságban elmondható, hogy Kanadába a kanadai állampolgárok és az állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek (permanent resident) utazhatnak be. Kivételt képeznek – bizonyos feltételek teljesülése esetén - a kanadai állampolgárok és állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek közvetlen családtagjai, ha legalább 15 napot terveznek Kanadában tölteni, valamint azok, akik igazolhatóan létfontosságú okból lépnének be az országba. Részletekről és a beutazási tilalom alóli egyéb kivételekről lásd: 

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#exempt

Ideiglenesen Kanadában tartózkodó személyek (nem kanadai állampolgár vagy állandó tartózkodási joggal rendelkező személy) közvetlen családtagjainak belépése írásos engedélyhez kötött, melyet az yflTyKZQsuVgl9ZhDlTZ4Z4SVJDQy5DT1ZJRC1UcmF2ZWxFeGVtcHRpb25zLUV4ZW1wdGlvbnNkZXZveWFnZS1DT1ZJRC5JUkNDQGNpYy5nYy5jYQ== email címen keresztül kell kérvényezni. Ideiglenesen Kanadában tartózkodók közvetlen családtagjainak beutazásához igazolni kell a beutazás okának szükségességét (pl. családegyesítés).

Közvetlen családtagok (akár kanadai állampolgár, állandó lakos vagy nem állandó lakos családtagjáról van szó) beutazásának részletes szabályairól itt tájékozódhat:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors/immediate-family.html

A beutazási korlátozások alól kivételt képezők számára minden esetben kötelező a 14 napos házi karantén, melynek betartását a kanadai hatóságok ellenőrizhetik, megszegéséért pénzbírság vagy börtönbüntetés szabható ki. Belépéskor rendelkezni kell megalapozott karanténtervvel arról, hogy a beutazó hol fogja tölteni a karantént, hogy fog odajutni, és hogyan lesz biztosított a szükséges élelmiszer, gyógyszer stb. beszerzése ezen időszak alatt. 

A tüneteket nem mutató utazók karanténszabályainak további részletei itt olvashatók: https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/diseases-conditions/2019-novel-coronavirus-information-sheet.html

A beutazási korlátozások alóli egyéb kivételekről és a beutazásra jogosultakra vonatkozó szabályokról további információ itt érhető el: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/travel-restrictions-exemptions.html#enter

Kanada legtöbb tartományában - elsősorban a szolgáltatásokat és társas érintkezést érintő - korlátozásokat vezettek be, amelyek kihatással lehetnek az itt tartózkodó külföldiekre is, azért kérjük, hogy az utazás szükségességéről a lehető legalaposabb körültekintéssel döntsenek. Az utazás szervezésekor mindenképpen közvetlenül egyeztessenek a légitársasággal arról, hogy az átszállások milyen módon valósíthatók meg.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási szabályokkal kapcsolatosan a kanadai hatóságok tájékoztatása a mérvadó, fent közölt információ a kanadai hatóságok által kezelt nyilvános honlapról származik, mely azonban bármikor változhat, ezért érdemes a tervezett beutazást megelőzően gyakran ellenőrizni az alábbi linken:

https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html

Afrika:

Algéria: A nemzeti légitársaság - Air Algérie - bejelentette, hogy felfüggeszti pekingi járatait.

Marokkó: Marokkóban egészségügyi szükségállapot van érvényben, amely előreláthatólag 2020. október 10-ig tart. A szükségállapot különböző szintű korlátozásokat jelent az ország egyes részein, a hatóságok ebben a tekintetben két övezetet hoztak létre, az egyikben lényegében továbbra is fenntartják a kijárási tilalmat.  A hatóságok folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek arról, hogy egyes területek melyik övezethez tartozzanak, amely bármikor változhat.  Bővebb információt az utazási tanácsoknál talál

Mauritánia, Szenegál: A kijárási tilalom mindkét országban megszűnt, azonban több korlátozó intézkedés továbbra is érvényben van. Tekintettel a járványügyi helyzetre, továbbra is indokolt a fokozott elővigyázatosság. A légiforgalom várhatóan július közepén indul újra. 

További információ >>

A Budapest Airport honlapja >>

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás nem biztonságos, így a 408/2020. Kormányrendelet alapján az egyes országok az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába kerültek. A külföldre utazás jelenleg a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A WHO ajánlásairól, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
 • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
 • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
 • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
 • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
 • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
 • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Tovább az utazási tanácsokra >>

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 

Naprakész, hiteles információ az alábbi oldalon található:

https://koronavirus.gov.hu

További hasznos linkek:

Az Egészségügyi Világszervezet WHO hivatalos honlapja 

Teendők hazaérkezéskor

Teendők ha egy a koronavírus fertőzéssel érintett régióból utazik, és lázasnak érzi magát, köhög vagy légzési nehézségei vannak