Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak.

A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent, annak epicentruma azonban immár nem Kína. Az egyes országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >>

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megfertőződést a WHO ajánlása szerint a higiéniai szabályok fokozott betartásával, gyakori és alapos kézmosással, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülésével, társadalmi távolságtartással stb. lehet elkerülni. 

Európa 

Olaszország és Kína közöt teljesen lezárták a légiközlekedést.

Az olasz miniszterelnök 2020. 03. 09- én bejelentette, hogy az egész ország területére kiterjeszti azt a korlátozást, miszerint az állampolgárok kizárólag munka, egészségügyi vagy egyéb nyomós indok ( pl. élelmiszerbeszerzés) miatt hagyhatják el otthonaikat. A rendvédelmi szervek ellenőrzésére bárhol számìtani lehet.

Az oktatási intézmények április 3-ig zárva lesznek.

A fentiek alapján Olaszország teljes területét a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja. 

2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:

1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:

 • Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;
 • Marche tartomány: Pesaro e Urbino;
 • Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;
 • Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

Az I. zónában felsorolt területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az 1. zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek. Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz. Bővebb információ >>

Európára vonatkozó tájékoztatóinkat Utazási tanácsaink rovatunkban találják!

Beutazási korlátozásokról országbontásban az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) oldaláról is tájékozódhat >>

Ázsia

Kína
Az újtípusú koronavírusos megbetegedések (COVID-19) Kínából indultak, a járvány epicentrumának sokáig a közép-kínai Hubei tartomány és annak székhelye, Wuhan városa számított, amelyet 2020. január 23. és április 8. között emiatt teljesen lezártak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta, míg Kína egész területe, beleértve Hongkongot és Makaót is, a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

Február közepe-vége óta az országon belüli számok (beleértve Hubei tartományt is) folyamatosan csökkenő pályán vannak – a Kínán belüli regisztrált fertőzöttek aránya immár elhanyagolható, azonban egyes helyeken, legutóbb pl.: Heilongjiang és Jilin tartományokban időről-időre újabb gócpontok alakulhatnak ki, melyek lezárásokkal és utazási korlátozásokkal járhatnak. Fentiek miatt 2020. március 28. 00:00-tól külföldi állampolgár nem léphet be Kínába. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is (azaz érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár sem léphet be Kínába), illetve felfüggesztésre kerültek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is. Közvetlen, azaz pár órás repülőtéren eltöltendő tranzitálásra szintén nincs lehetőség Kínában.

2020. március 27-től a Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma heti egy-egy járatpárra lett redukálva. 

Tekintettel a bevezetett légiforgalmi korlátozásra és a beutazási tilalomra, javasoljuk, hogy a Kínába vagy Kínából utazni szándékozó magyar állampolgárok folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb utazási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az Air China Peking-Budapest légijárata 2020. március 12-én, a Shanghai Airlines Sanghaj-Budapest légijárata (beleértve a Sanghaj-Xi’an-Budapest és a Sanghaj-Chengdu-Budapest járatokat is) és a Hainan Airlines Csungking-Budapest légijárata pedig már február elején felfüggesztésre került, a járat-újraindítások időpontjai egyelőre bizonytalanok, azzal kapcsolatban a légitársaságok tájékoztatója az irányadó.    

Belföldi utazási korlátozás nincs, de egyes kínai nagyvárosban visszatértét követően 14 napos karanténra kötelezett mindenki, Hubei tartományt, vagy más közepesen- illetve magas- fertőzöttségi kockázattal rendelkező  tartományokat keresett fel. A legtöbb nagyvárosban (pl.: Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Csungkingban stb.) a szájmaszk viselése mindenhol - zárt- és közterületeken egyaránt, tehát beleértve az utcán is - kötelező. A tömegközlekedés igénybevétele és a lakóparkokba vagy a  vendéglátóipari egységekbe, üzletekbe, gyógyszertárakba való belépés egyes helyeken csak testhőmérsékletmérés tűrése és maszk viseletét követően engedélyezett. Bizonyos helyeken személyigazolvány (vagy útlevél) és zöld státuszt mutató egészségügyi QR kód (erről lásd alább) felmutatását is megkövetelik. Egyes városokban a külföldiekkel szemben érezhetően bizalmatlanabbak lettek mind a hatóságok képviselői, mind a lakosság egy része. A konfliktusok elkerülése végett javasoljuk a helyi egészségügyi protokoll betartását és az általános udvariassági szabályok követését.  

Tekintettel arra, hogy országon belül az egyes tartományok és városok eltérő járványügyi szabályokat vezethetnek be, így Kínán belüli utazásuk előtt javasoljuk az útvonalukat érintő tartományok/városok helyi szabályainak az áttekintését. Pl.: egyes tartományok közötti utazást követően továbbra is számolni kell a 14 napos kötelező karanténnal, melyek esetenként a hatóság által kijelölt gyűjtőpontokon és önköltséges alapon töltendők le. Az ország egyes részein a szállodák külföldieket nem fogadnak, így az online foglalási visszaigazolás mellett javasolt a szállodával egyéb módon is felvenni a kapcsolatot a szobafoglalás visszaigazolása érdekében. 

Több nagyvárosban felfüggesztették a nagyobb tömegrendezvényeket, a turisztikai nevezetességek (pl.: pekingi Tiltott Város, Nagy Fal bizonyos szakaszai, Sanghaj torony és az Kelet Gyöngye torony stb.) sok helyen ugyancsak nem fogadnak látogatókat. A legtöbb nagyvárosban mobiltelefonra letölthető ún. egészségügyi applikációt fejlesztettek, amely igazolja, hogy a regisztráló személy az elmúlt 14 napban nem hagyta el a tartományt, illetve nem áll egészségügyi kezelés alatt. A regisztráció nem kötelező, de egyes helyeken (pl.: reptereken, vasútállomásokon, irodaépületekben, múzeumokban, éttermekben stb.) megtagadhatják a belépést annak hiányában. 

Hongkongban és Makaón a tömegközlekedés és a reptér üzemel. Június 1- től újra kezdődően nem lehet tranzitálni a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A szárazföldi Kína és Hongkong között jelenleg már csak 3 határátkelő (Shenzhen Bay, a Hongkong-Zhuhai-Makaó Híd és a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér) van nyitva, a Kanton-Hongkong gyorsvasút és a Hongkong-Makaó közötti komp nem üzemel, a hongkongi reptérről az átszálló utasok részére a szárazföldi Kínába és Makaóra irányuló közvetlen kompszolgáltatások ugyancsak nem üzemelnek. Hongkongban március 29-től tilos a 4 főnél nagyobb csoportosulás a közterületeken.

A Hongkongba való belépés előtt a nemzetközi repülőtéren minden érkezőnek egészségügyi nyilatkozatot kell tennie, amelyre lehetőség van online:  https://www.chp.gov.hk/hdf  vagy papír alapon. Az online felület kitöltését követően kapott 24 óráig érvényes QR kódot le kell menteni és be kell mutatni a határátlépés alkalmával.

Beutazási korlátozások Hongkong vonatkozásában:

 • nem léphet be, aki kínai Hubej tartományban járt a megelőző 14 napban, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents)
 • március 25-től határozatlan ideig nem léphet be, egyetlen külföldről légiforgalomban érkező személy sem, aki szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezik, vagy az elmúlt 14 napban Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területen járt, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents)
 • 14 napos karantén alá helyeznek minden külföldről visszatérő hongkongi lakost (Hong Kong residents). További részletes információk a karanténra vonatkozólag: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel-faq.html#FAQ8

Beutazási korlátozások Makaó vonatkozásában:

Kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltják az egyéb külföldi állampolgárok beutazását. 

Dél-Korea: A járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat és Észak-Gyeongsang tartományt a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A konzuli szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy csak abban az esetben látogassanak el Daeguba és Cheongdo-ba, amennyiben ott halaszthatatlan teendőjük van. További információ >>  

A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, érkezéskor koronavírus tesztet végeznek a beutazókon, melynek eredményét egy erre a célra kijelölt létesítményben kell megvárni. Ez általában 1 napot jelent. Amennyiben a teszt eredménye negatív, a kötelező 14 napos karantént a Koreai Köztársaságban bejelentett lakcímmel rendelkezők a lakhelyükön tölthetik el. Aki nem rendelkezik bejelentett lakóhellyel az országban, az kötelezően egy kijelölt létesítményben tölti el a karantén 2 hetét, melynek kötelezően térítendő díja 1.400.000,-KRW (azaz kb. 350.000,-Ft). Ha a teszt pozitív eredménnyel zárul, gyógykezelésre kórházba szállítják az érintett külföldi állampolgárt.

Számos légitársaság  felfüggesztette, illetve ritkábban üzemelteti járatait Dél-Koreába. A LOT légitársaság május 31-ig törölte az összes járatát. Amennyiben az utazás mellett dönt, előzetesen tájékozódjon annál a légitársaságnál, amellyel utazni kíván. A hazautazás Szöulból Budapestig jelenleg csak a KLM légitársaság járataival biztosított, Amszterdamban történő átszállással. 

A Koreai Köztársaság viszonossági alapon, átmenetileg felfüggesztette a vízummentességet azokkal az országokkal szemben, akik megtiltják a koreai állampolgárok beutazását.

Ez a rendelkezés is azt a célt szolgálja, hogy az igazoltan importált koronavírus esetek számát csökkentsék. Ez az intézkedés 90 országot érint, köztük Hazánkat is.

A beutazási korlátozások kiterjesztésre kerültek azokra a külföldiekre is, akiknek a beutazási célja nem szükséges, vagy nagyon sürgős.

A vízummentességi megállapodásban foglaltak végrehajtását 2020. április 13-án éjféltől függesztették fel.

Az intézkedés hatálya ellenkező rendelkezésig tart, annak pontos határideje nem ismert.  

Thaiföld: A thaiföldi repülőtereken (Bangkok, Phuket) ellenőrzik az utazók testhőmérsékletét a repülőtereken, elkülönítik azokat, akiknek magas lázuk van, és felmerülhet a fertőzés gyanúja. A thai légitársaságok (Thai Airways és Thai Asia) is felfüggyesztették wuhani közvetlen járataikat. A Chiang Mai nemzetközi repülőtéren 2020. február 29-ig felfüggesztették valamennyi Wuhanból érkező járatot.

Mianmar: Mianmarban is regisztráltak koronavírussal fertőzött személyeket. Mianmarban a hatóságok elrendelték a közlekedési csomópontokon, reptereken az utasok ellenőrzését. A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el: https://maiair.com, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.  

A mianmari kormány határozatlan időre felfüggesztette külföldi állampolgárok beengedését az országba a szomszédos országokkal közös határátkelőhelyeken. Így összesen három nemzetközi repülőtéren van lehetősége a külföldieknek Mianmarba való belépésre: Yangon, Mandalay, Nay Pyi Taw.

Laosz: Laoszban 2020. március 24-én regisztrálták az első koronavírusos megbetegedéseket. A laoszi hatóságok az ország valamennyi nemzetközi határátkelőhelyét lezárták. 2020. április 1.- június 1. között csak kivételes esetekben a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező, hivatalos céllal érkezők, a nemzetközi szervezetek szakértői, a Laosz szempontjából létfontosságú projekteken dolgozó külföldi állampolgárok (mérnökök, technikusok, vendégmunkások), az országba visszatérő laoszi állampolgárok, valamint áruszállítók léphetnek be, illetve a hivatalos céllal utazók, áruszállítók, külföldön tanuló laoszi diákok és külföldön dolgozó laoszi vendégmunkások léphetnek ki. Légi úton az országot külföldi állampolgárok mentesítő és charter járatokkal elhagyhatják. 

Laoszi aktuális információk koronavírus témában:

Vietnám: Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, mert egy esetleges karanténintézkedés esetén a hatóságok nem értesítik a külképviseleteket. 

A schengeni tagországok állampolgárait nem engedik be az országba (még ha érvényes vízummal rendelkeznek akkor sem), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők és speciális szakértők képeznek. A vietnámi tartózkodási engedéllyel beutazók kötelező karantén-intézkedésekre számíthatnak (karanténközpont, ezt követően otthoni karantén).

A koronavírushoz kötődő hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének, illetve Ho Si Minh-városi Főkonzulátusának alábbi honlapjain talál:

Hanoi: https://hanoi.mfa.gov.hu/news/uj%20koronavirus-COVID-19-vietnamban-kambodzsaban

Ho Si Minh-város: https://hcmc.mfa.gov.hu/news/koronavirus-covid-19-vietnamban

A vietnámi bevándorlási hivatal április 15-ig felfüggesztette a vízumkiadást és a vízumhosszabbítást. Ebből a rendelkezésből adódó túltartózkodás esetén azonban semmilyen hátrány nem éri a külföldieket, és büntetés nélkül elhagyhatják az országot.

Nem minden esetben lehet vízummentesen tranzitálni Vietnámban, kérjük, hogy ezzel kapcsolatban előzetesen tájékozódjon a légitársaságoknál. Kérjük, hogy vízum-és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten. Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. 

Hatóságok számos területet lezártak Hanoiban, Ho Si Minh-városban, illetve vidéken is pl: Hạ Long-öböl, Cát Bà-sziget teljes területe, Mekong-delta, Đồng Tháp tartomány, Phú Quốc-sziget, stb.

A közlekedési minisztérium felkérte a nemzetközi és a helyi légitársaságokat, hogy függesszék fel a nemzetközi járatok működtetését április 1-e és 15-e között. A belföldi járatokat ritkítják, a nagyobb városok között csak naponta egyszer közlekedhetnek a légitársaságok. Felfüggesztették a buszok és a taxik működését is.

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. A nyilatkozat online módon előzetesen is kitölthető ezen a holnapon.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba.

Március 15-én 12 órától 30 napra fefüggesztik a vízumkiadást azoknak, akik az elmúlt 14 napban a Schengen övezet tagországaiban vagy Egyesült Királyságban tartózkodtak, illetve ott átutaztak, valamint az e-vízum esetén bármilyen külföldinek a határátkelő-helyeken.

Vietnám és Kína szárazföldi területei között a vasúti- és a légiközlekedés is felfüggesztésre került, ugyanakkor Hongkong, Makaó és Tajvan irányába lehet utazni.  Több légitársaság felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Dél-Korea vírus által sújtott területeiről (Daegu és Gyeongsang) nem lehet Vietnámba beutazni.

Április 1-től ideiglenesen lezárják az elsődleges és másodlagos kambodzsai és a laoszi határátkelőket, illetve az onnan érkezőknek kötelező 14 napra karaténközpontba vonulni.

A vasúttársaságok számos járatot felfüggesztettek, illetve ritkítottak. 

Részleges kijárási tilalmat rendeltek el április 1-től 15 napon keresztül – csak halaszthatatlan és legszükségesebb célból hagyhatja el mindenki az otthonát. Minimum 2 méter távolságot kell tartania az embereknek egymástól. A hivatalokban, irodákban maximum két ember tartózkodhat egy időben. A munkáltató felelőssége a szükséges óvintézkedések betartása, illetve a munkavállalók egészségének megőrzése. Mindenkit egészségügyi vizsgálat alá vonnak, akik március 8-át követően lépett be az országba és nem került karanténközpontba.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy közterületeken viseljenek maszkot, kerüljék a zsúfolt helyeket, és halasszák el a tömegrendezvények megtartását.

A kormány döntése értelmében koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is.

A fertőzött országokból, területekről érkezőket vagy az ott tranzitálókat (európai országok, Hongkong, Makaó, Tajvan, Dél-Korea, Irán) a betegség tüneteinek fennállása esetén automatikusan kórházi karanténba helyezik. Amennyiben alapos gyanú áll fenn a megbetegedésre, karanténközpontban helyezik el a beutazókat, ha nincsenek tünetek, akkor is 14 napos kötelező otthoni karanténba kell vonulni.

A vietnámi hatóságok a linken elérhető táblázatban szereplő 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. 

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: https://ncov.moh.gov.vn/, https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html, https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html

  Tovább az utazási tanácsokra >>

Fülöp-szigetek: A koronavírusos megbetegedések és halálesetek száma még mindig emelkedik a Fülöp-szigeteken, ezért Duterte elnök május 15-ig meghosszabbította a gócpontnak számító területeken, így a fővárosban és az ország többi nagyvárosában is a kiterjesztett közösségi karantént (ECQ). A légi, vízi és szárazföldi közlekedés ezért továbbra is szünetel, és még mindig tilos a külföldiek beutazása. Filippínóknak tilos a kiutazás. Egyre kevesebb a működő reptér és légitársaság, a mentesítő járatok esetlegesek, a még meglevő jegyek árai közel négyszeresére emelkedtek.

A zárlat hosszabbításával fokozódhat a munkanélküliség és az élelmiszerhiány, amely maga után vonhatja a biztonsági helyzet romlását is. Az ellenőrző pontokon már több személyt is lelőttek, akik támadólag léptek fel. A túlzsúfolt börtönökben is egyre jobban terjed a koronavírus.

A kórházak egyre nagyobb része csak a koronavírusos betegekkel foglalkozik, a járóbeteg szolgáltatás a legtöbb helyen szünetel. Amennyiben a koronavírus tüneteit észleli magán: kérjük hívja: 8711-1001, 8711-1002, 8651-7800/1149-1150 számokat (angol, vagy helyi nyelven). Kérjük továbbá, hogy értesítse követségünket is emailben (LuVDLjDUBwTw44jZTY29uc3VsYXRlLm1ubEBtZmEuZ292Lmh1), vagy Facebook üzenetben az Ön adatairól, valamint a karantén/kórház, az Önt ellátó osztály és ha tudja az illetékes orvos nevéről. Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar államnak nincs jogszabályi kötelezettsége a Fülöp-szigeteki gyógykezelés költségeit kifizetni és a helyi kórházak megfelelő biztosítás vagy készpénz letét hiányában még a legsúlyosabb eseteket sem látják el! A betegeket is csak limitált összegig látják el és csak akkor amennyiben a COVID teszt pozitívnak bizonyul. Ezért MINDENKÉPPEN legyen a Fülöp-szigetekre is érvényes egészségbiztosítása, amely legalább 50.000 USD fedezetet ad kórházi kezelésre!

Kérjük ezért, hogy kövesse a nagykövetség honlapját (https://manila.mfa.gov.hu/hun), vagy Facebook oldalát (https://www.facebook.com/HunEmbassy.Manila/), hogy a friss fejleményekről és amennyiben Önt érinti, a Fülöp-szigetekről történő hazautazással  kapcsolatos információkról értesüljön.

Tovább az utazási tanácsokra >>   

Malajzia: A Covid-19 járványra tekintettel május 12-ig vannak érvényben szigorú beutazási, kijárási és gazdasági jellegű korlátozások, amelyek megsértése esetén büntetőeljárással kell számolni. 

Főszabály szerint egy külföldi állampolgár sem utazhat be az országba, és egy malajziai állampolgár sem utazhat ki az országból.

Az utazási korlátozások miatt a légitársaságok többsége törölte malajziai járatait, és további törlések várhatóak.Jelenleg már csak a Malaysia Airlines és a Qatar Airways tart fenn néhány járatot Malajzia és Európa között. 

Minden Malajziába beutazó személynek 14 napos karanténba kell vonulnia. Minden Malajziában tartózkodó és pozitív Covid-19 teszteredményű egyénnek kötelező 14 napos kórházi karanténba vonulnia, mégpedig a területileg illetékes, kijelölt egészségügyi intézménybe (150RM/nap költségtérítéssel). Lakáson kívül arcmaszk viselése kötelező. 

Utcán vagy közterületen járművel vagy gyalogosan közlekedni kizárólag élelmiszer, gyógyszer, létszükségleti cikk vásárlása, vagy munkába/ból járás céljából lehet. 

A lakóhelytől nem szabad 10 km-nél távolabb utazni. Távolabbi utazás esetén igazolni kell az utazás méltánylást érdemlő célját, így pl. külföldiek esetében a repülőtérre történő utazást elutazásra szóló érvényes repülőjeggyel, útlevéllel, a nagykövetség támogató levelével és a rendőrségtől előzetesen beszerzett engedéllyel kell igazolni. Malajzián belüli távoli utazása, illetve hazautazása esetén forduljon Magyarország Kuala Lumpur-i Nagykövetségéhez, amely igazolást adhat ki a repülőtérre történő utazásához hazautazás esetén.

Egy gépjárműben (taxik kivételével) csak a sofőr tartózkodhat, aki utasokat nem szállíthat. Minden szórakozási, szabadidő vagy társasági tevékenység tilos közterületen és magántulajdonban levő közösségi területen (pl. társasház udvarán) egyaránt.

Minden kiskereskedelmi vagy egyéb szolgáltatást nyújtó üzlet, vállalkozás, ill. minden termelő üzem, (kivéve az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, illetve az alapvető szükségleti cikket forgalmazó vagy gyártó egységek, egészségügyi és pénzügyi szolgáltatók) és állami intézmény (kivéve az alapvető állami, közüzemi szolgáltatásokat nyújtó intézmények) zárva tart. Április 13-tól fokozatosan további szolgáltató, illetve termelő üzemek, vállalkozások, üzletek kaphatnak működési engedélyt. A be nem zárt szállodák minimális szolgáltatási szinten működnek, többségük nem fogad új vendéget.

A szabályok betartását a hatóságok fokozottabban ellenőrzik az ún. vörös zónának minősített, nagyobb fertőzöttségi adatokkal rendelkező körzetekben. Eddig 30 ilyen van az országban. Kiemelten súlyos fertőzöttség miatt több lakóterület, illetve lakótömb vonatkozásában teljes körű lezárás, illetve kijárási tilalom van érvényben Johor és Selangor tagállamokban, illetve Kuala Lumpurban.

A Covid-19 járvánnyal kapcsolatos minden hivatalos tájékoztatást az alábbi linken teszi közzé a helyi Egészségügyi Minisztérium meghatározott időközönként: www.moh.gov.my/index.php/pages/view/2274

Amennyiben a Covid-19 járvány kapcsán sürgős konzuli segítségre szorul Malajziában, az éjjel nappal hívható +60-16-323-9502  ügyeleti telefonszámon keresse Konzuli Hivatalunkat.   Bővebb információ >>

Szingapúr: Március 23-a 23:59-től Szingapúr TELJES BELÉPÉSI ÉS ÁTSZÁLLÁSI TILALMAT vezet be (amely alól csak az életvitelszerűen Szingapúrban tartózkodók mentesülhetnek).  További információ >>

Szingapúr nemzeti légitársasága, a Singapore Airlines a következő oldalon közli a koronavírussal kapcsolatban életbe léptetett intézkedéseket: https://www.singaporeair.com/en_UK/us/media-centre/news-alert/?id=is5rire4.

A szárazföldi Kína, illetve Hong Kong vonatkozásában történt járatcsökkentésekről itt olvashat. 

India: India a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a korábban bevezetett korlátozó intézkedések hatályát - több módosítással - 2020. május 31-éig meghosszabbította Az említett időpontig szünetel a menetrend szerinti nemzetközi kereskedelmi légiközlekedés. Indiát május 31-éig csak mentesítő járattal lehet elhagyni, a határokat eddig az időpontig lezárták, az országba belépni nem lehet. Az indiai hatóságok még nem közöltek a nemzetközi kereskedelmi légiforgalom újraindítás engedélyezésére vonatkozó dátumot. 

Mindenhol továbbra is tiltva van, legalább május 31-én éjfélig:

· minden oktatási tevékenység,

· szállodák, szállásadó helyek működése (kivéve, ahol közfeladatot látnak el),

· éttermek, bárok, szórakoztató egységek, tornatermek, vallási kegyhelyek, múzeumok stb. működtetése,

· piacok, nagy bevásárló központok („mall”-ok) üzemeltetése,

· metrók üzemeltetése,

· politikai, vagy egyéb lelkiismereti okból való gyülekezés,

· vallási központok, templomok megnyitása, rendezvények szervezése,

· 65 év felettiek, légzőszervi megbetegedésben szenvedők, terhes nők és 10 év alatti gyermekek mozgása,

· egyének mozgása este 7 óra és reggel 7 óra között,

· tiltva van az alkohol, rágódohány és cigaretta közterületen való fogyasztása,

· közterületen kizárólag maszkban engedélyezett tartózkodni. A szociális távolságtartás szabályait szigorúan be kell tartani.

Engedélyezett:

· az államokon belüli mozgás (gépkocsi, autóbusz),

· az egyes szövetségi államok kormányainak döntésétől függően az államok közötti mozgás,

· taxiszolgáltatás (gépkocsik és riksák),

· éttermek megnyitása – de csak házhozszállításra,

· hagyományos bevásárlóközpontok megnyitása – az üzletek lehetőség szerint egyeztett, minden második napon történő kinyitása (felváltva),

· online kereskedelem és házhozszállítás,

· a gazdasági tevékenység teljes létszámban történő beindítása – a társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásával,

· sportrendezvények megtartása – de csak „zárt kapukkal”, nézők nélkül. 

Országon belüli közlekedési lehetőségek:

Május 25-étől korlátozott kapacitással megindult a belföldi légiközlekedés, azonban a menetrendek betartása komoly fennakadásokat mutat. A belföldi légiközlekedés gyakorlati üzemeltetésében komoly nehézségeket okoz, hogy az egyes szövetségi tagállamok sokszor teljesen eltérő karanténprotokollt alkalmaznak a belföldi légiutasokra. A szövetségi államoktól függően változik például, hogy szükséges-e karantén, milyen időtartamra (10 vagy 14 nap) és hol hajtják azt végre (házi vagy központi) illetve, hogy szükséges-e orvosi vagy egyéb igazolás az utazáshoz.

A belföldi légijáratok igénybevételéhez előírt szabályokról bővebb információért olvassa el az alábbi mellékletet.

A külföldi állampolgárságú turisták egyelőre május 31-éig mentesítő repülőjáratok igénybevétele céljából -, ahhoz, hogy egy vagy több szövetségi tagállamon keresztül eljussanak nemzetközi repülőtérre – belföldi közlekedési engedéllyel kell rendelkezzenek az indiai Külügyminisztériumtól. Ennek az engedélynek a benyújtására KIZÁRÓLAG csak Magyarország Újdelhi Nagykövetsége jogosult. Az indiai Külügyminisztérium az engedély elbírálására LEGALÁBB 72 óra időtartamot ír elő. A jóváhagyott közlekedési engedélyeket az arra jogosultak csak egyszer vehetik igénybe a légijárat indulásának időpontjáig.

Az indiai Külügyminisztériumhoz beküldendő belföldi közlekedési engedélykérelemhez (kizárólag speciális / mentesítő légijárathoz történő eljutáshoz) az alábbi adatok szükségesek:

· repatriációs járat adatai: légitársaság, járatszám, járat indulásának időpontja és helye)

· az utazásban érintett személyek pontos tartózkodási helye

· az engedélyben szereplő személyek személyes adatai és elérhetőségei (személy jelenleg viselt neve / állampolgársága  / útlevél: száma, kiállítás és érvényesség dátuma, kiállító ország és hatóság / telefonszám és email)

· a tartózkodási helyéről az engedélyben szereplő személyeket szállító gépjármű rendszáma és típusa, illetve annak vezetőjének neve, igazolványszáma, elérhetősége

· a Delhibe tartó útvonal, azaz a sofőr indulási címe.

A NAGYKÖVETSÉG AZ ÚJDELHIBE VALÓ FELJUTÁSHOZ LOGISZTIKAI SEGÍTSÉGET NEM TUD ADNI. Az Újdelhibe való eljutás megszervezése az érintett feladata, a Nagykövetség a járványügyi korlátozó intézkedések hatályának ideje alatt CSAK az ÚJDELHIN BELÜLI, A REPTÉRRE VALÓ KIJUTÁSBAN és a BELFÖLDI KÖZLEKEDÉSI ENGEGÉLY INDIAI KÜLÜGYMINISZTÉRIUMBAN TÖRTÉNŐ INTÉZÉSÉBEN TUD SEGÍTSÉGET NYÚJTANI.

Az indiai vasúttársaság május 19-én bejelentette: 2020. június 1-től összesen napi 200 vonatot újraindít, melyek elsősorban a vendégmunkások hazaszállítását szolgálják, de „normál” jegyvásárlás is lehetséges.

Az indiai tartózkodással kapcsolatos idegenrendészeti előírások:

Azon külföldi állampolgárok, akik az ország területére érvényes módon léptek be és a vízumuk 2020. február 1-éjét követően járt le, vízumukat a nemzetközi kereskedelmi járatok megindítását engedélyező nap +30 naptári nap érvényességi időtartamra az FRRO oldalán keresztül INGYEN, a túltartózkodást FRRO részéről nem büntetve, meghosszabbíthatják. A nemzetközi kereskedelmi légijáratok újraindításának engedélyezésére vonatkozó dátumot a hatóságok még nem közöltek. 

· Az FRRO/FRO irodák online elérhetősége: https://indianfrro.gov.in/eservices/home.jsp  

· A fenti rendelkezés iktatószáma: DIII/559/01/2020, kibocsátója a „MEA . Protocol-III Section, Room No. 11135, B-Wing, Jawaharlal Nehru Bhawan, New Delhi”.

Az indiai tartózkodás és az ország elhagyása csak érvényes vízummal lehetséges. Túltartózkodás esetén az ország elhagyása az indai hatóságok részéről szankcióval járhat. A még Indiában tartózkodó magyar állampolgárok maguk felelősek rendezni az indiai tartózkodásuk körülményeit. Ebben hivatalunk nem tud segítséget nyújtani. 

Érvényes többszöri belépésre jogosító, de március 15 előtt kiadott vízummal NEM/NEM lehet visszatérni Indiába.

Karantén intézkedések:

A karantén elrendeléséről a hatóságok döntenek. Az otthoni karantén időtartama legalább 14 nap, amit szigorúan ellenőriznek. Hatósági karantén időtartama ugyancsak legalább 14 nap kijelölt katonai bázison, szállodában, vagy egyéb intézményben.

Az indiai hatóságok koronavírussal kapcsolatos intézkedéseiről további információk: https://www.mygov.in/covid-19/

 Részletes információ az Indiára vonatkozó utazási tanácsokban >>

Nepál: Nepál a koronavírussal összefüggésben korlátozó intézkedéseket vezetett be. A fontosabb hatályos hatósági intézkedések:

A nemzetközi és belföldi légiutasforgalom felfüggesztése május 31-ig meghosszabbítva, a menetrend szerinti nemzetközi kereskedelmi járatok leszállását nem engedélyezik.   

Az idegenrendészeti hatóságok a vízumszolgáltatási tevékenység szüneteltetését május 18-ig meghosszabbították.

Azok a külföldi állampolgárok, akik nem tudnak visszatérni hazájukba, kérhetik nepáli vízumuk érvényességének meghosszabbítását. Akiknek vízuma 2020. március 21-ig vagy azon túl volt érvényes és a lezárási időszak alatt vagy annak feloldását követő 7 napon belül haza kívánnak térni, mentesülnek a túltartózkodás és egyéb idegenrendészeti büntetések megfizetése alól. Azoknak, akik szeretnék meghosszabbítani nepáli tartózkodásukat, csak a szokásos vízumdíjat kell megfizetniük, túltartózkodási büntetés nélkül. Akik vízuma 2020. március 21-ét megelőzően lejárt, és még az országban tartózkodnak, kötelesek megfizetni az idegenrendészeti büntetéseket.

Az északi és déli határokon az utasforgalom felfüggesztése május 31-ig meghosszabbítva. Az áruszállítás zavartalanul folyik. 

A kormány június 2-ig  meghosszabbította az országos érvényű lezárást. A teljes közúti forgalom áll, csak az élelmiszert és alapvető cikkeket szállító járművek közlekedhetnek. Az állampolgárok csak a legszükségesebb esetben (orvos, élelmiszervásárlás) léphetnek ki otthonról. Határozatlan ideig nem közlekednek a távolsági járatok és kamionok („long distance vehicles”). 

25 főnél nagyobb társaság gyülekezésének betiltása. A kulturális, illetve sportlétesítmények, bárok, múzeumok, filmszínházak, játszóterek, uszodák, bevásárlóközpontok zárva tartása június 2-ig meghosszabbítva. Minden tavaszi hegymászó expedíció, beleértve az Everest expedíciókat, törlésre került. 

A fővároson kívül rekedt külföldiek jelenleg már csak egyéni szervezéssel és a tartózkodási hely szerinti CDO (Chief District Officer) hivatal előzetes engedélyével tudnak a fővárosba jutni. További info: https://strandedinnepal.com/ 

Külföldiek által is hívható információs vonalak: 

Civil Aviation Authority, Tribhuwan International Airport: Mr. Dev Chandra Lal Karna, Director, Airport Operations Department: Mobile No.: +977 9841305937

 További információ >>

Srí Lanka: Srí Lanka kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében korlátozó intézkedéseket vezetett be. 

A fontosabb korlátozó intézkedések:

 • A Srí Lankába szóló mindenféle típusú vízum kiállítása – a világ összes országa tekintetében – határozatlan ideig felfüggesztve. 
 • A már kiállított ETA (Electronic Travel Authorities), beutazó vízum, többszöri beutazásra jogosító vízum, tartózkodási vízum érvényessége ideiglenesen felfüggesztésre került, azokkal határozatlan ideig NEM lehet beutazni Srí Lankára.
 • A SL-n tartózkodó külföldiek – a szükséges díjak megfizetése mellett - június 11-ig meghosszabbíthatják vízumukat (még a lejárat előtt). Időpontigénylés: https://eservices.immigration.gov.lk/vs/home.php Időpontfoglalással kapcsolatos nehézségek esetén a +94070710050 telefonszámot lehet hívni reggel 9 és délután 4 óra között. 
 • A Sri Lankan Airlines újraindította néhány járatát (London, Tokió, Hongkong, Melbourne). Az utazni kívánóknak tájékozódniuk kell arról, hogy az adott ország utazási korlátait figyelembe véve, jogosultak-e a célországba való belépésre. A repülőtérre csak maszkban lehet belépni, a Sri Lankan Airlines járatain a maszk viselése kötelező.
 • A még Srí Lankán tartózkodó külföldi állampolgárokat (turisták, üzletemberek, életvitel szerűen az országban élők) arra kérik, hogy regisztráljanak online a Tourist and Expatriate Support Centre honlapján, ami friss információkat tartalmaz a Covid-19 járvány alakulásáról, az utazási korlátozásokról (www.register.sltda.gov.lk ) 
 • Május 26-tól naponta este 10 óra és reggel 4 óra között lesz kijárási tilalom.
 • Május 26-tól engedélyezik a körzetek közötti gépjárműforgalmat, kivéve a Colombo-Gampaha szakaszon.
 • A mecsetek zárva. A zarándokutakat, városnéző és egyéb kirándulásokat, szabadidős tevékenységeket betiltották. A parkok, sportlétesítmények és könyvtárak zárva.

Megnövekedett a külföldiek zaklatásával kapcsolatos esetek száma, a lakosságot nyugalomra szólították fel.

Külföldi állampolgárok a következő telefonszámokon kérhetnek segítséget: 

+94 710-107-107

+94 113-071-073

További információ >>

Bhután: Bhutánba külföldi állampolgárok szigorú vízumrendészeti szabályok teljesítése esetén utazhatnak csak be. Az ország – a szomszédos államokhoz képest - a koronavírus terjedésében kevésbé érintett, azonban a járványügyi helyzet miatt beutazni vagy azt elhagyni rendszeres kereskedelmi légijárattal jelenleg nem lehet. 

Bhutáni belépésre vonatkozó vízumkérelem benyújtásáról további információ az alábbi linkeken érhető el: 

https://www.bhutan.travel/page/visaentry-permit

https://www.mfa.gov.bt/

 További információ >>

Banglades: Banglades kormánya a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében életbeléptetett járványügyi korlátozó intézkedéseket meghosszabbította módosításokkal. Jelenleg országos szintű veszélyhelyzet van érvényben.

A fontosabb hatályban lévő rendelkezések:

 • A kormány - a még a nemzeti ünnep (03.26.) kapcsán elrendelt - országos munkaszünetet és lakóhelyen tartózkodási kötelezettséget (gyakorlatilag „lockdown”) május 30-ig meghosszabbította. A szolgáltatások túlnyomó része nem működik. 
 • A közhivatalok csak részleges szolgáltatással nyitva, a céges irodák május 30-ig zárva tartanak. 18 minisztérium korlátozottan, de újra működik.  A bankok május 10-től nyitva tartanak. 
 • A Civil Aviation Authority Bangladesh május 14-i határozata szerint a következő országok viszonylatában május 30-ig nem engedélyezett a kereskedelmi légiutasforgalom: Bahrain, Bhután, Hongkong, India, Kuvait, Malajzia, Maldív-szigetek, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, Srí Lanka, Szingapúr, Thaiföld, Törökország és Egyesült Arab Emirátusok.  
 • A bangladesi Külügyminisztérium lehetővé teszi, hogy a Bangladesben rekedt külföldi állampolgárok 2 hónappal meghosszabbíthassák vízumukat.
 • Este 8 óra és reggel 6 óra között kijárási tilalom. A köztes időszakban is csak a legszükségesebb esetben lehet kilépni az utcára. Az egyik kerületből a másik kerületbe való átjárás tilos.
 • Minden nagy tömeggel járó rendezvény elhalasztva. 
 • A mecsetek újra látogathatók, de a hívőknek be kell tartaniuk a WHO által előírt egészségügyi intézkedéseket.
 • A karantén rendelkezést megszegőket pénzbüntetésre és börtönbüntetésre ítélik.
 • A tengerpartokat lezárták, vidámparkokat bezárták. 
 • A belföldi légiközlekedés, vasúti és közúti közlekedés, a városok tömegközlekedése felfüggesztésre került. A riksák sem közlekedhetnek az utakon. 
 • A karantén rendelkezést megszegőket pénzbüntetésre és börtönbüntetésre ítélik.

A bangladesi migrációkutató intézet szerint miközben a társadalmon belül általában is ellenérzésekkel viszonyulnak a külföldiekhez, a koronavírus járvány miatt megnövekedett a zaklatások száma. 

 További információ >>

Maldív-szigetek: Maldív-szigetek kormánya a koronavírussal terjedésének megelőzésével összefüggésben az egészségügyi veszélyhelyzet közjogi állapotot május végéig meghosszabbította.

A fontosabb hatályban lévő intézkedések:

 • Az érkezéskor felvehető vízumszolgáltatás és mindenféle egyéb vízumszolgáltatás határozatlan ideig szünetel. Március 27-e óta határozatlan ideig külföldi turisták nem utazhatnak be. A Maldív-szigeteken üdülő, illetve szálloda tulajdonnal rendelkezők, valamint a diplomáciai testület tagjai, különleges vízummal léphetnek csak be az országba. Minden belépőt 24 órán belül tesztelnek és 14 nap elteltével újra tesztelnek. Minden sziget vonatkozásában utazási tilalom van érvényben.
 • A kormányhivatalok zárva tartása időszakában lejáró vízumok után nem kell büntetést fizetni. 
 • Részletes információ: https://immigration.gov.mv/resuming-the-visa-extension-services-2/ 
 • A külföldről érkező jachtok, utasszállító és safari hajók nem köthetnek ki.  
 • A belföldi légiutasforgalom továbbra is felfüggesztve.
 • A Greater Male Area területén (Male, Hulhumale és Villimale) a kijárási tilalom május 28-ig tovább hosszabbítva. A lezárás alatt egyedi elbírálás alapján engedélyezik a terület elhagyását. A gépjárműforgalom is betiltva. A tömegközlekedés (busz, komp) felfüggesztve. Az áruszállító kompok működését engedélyezik. 
 • Családonként, háromnaponta egy fő egy órára hagyhatja el a házat a legszükségesebb dolgok beszerzésére, elintézésére. Az üzletek 9.00-00.00-ig tartanak nyitva. 
 • Gyülekezési tilalom közterületeken, sőt magánházakban is. Mozik, sportközpontok, parkok zárva. Éttermek, kávézók esetében a házhozszállítás engedélyezett 08.00-23.00 között. Az ország egész területén a közösségi imádkozás tilalma május 28-ig meghosszabbítva.
 • A kormányhivatalok május 17-28 között zárva tartanak.
 • A karantént letöltők számára kötelező a kilépéskori szűrés és koronavírus teszt.

A maldív bevándorlási hivatal létrehozott egy hivatalos VIBER csoportot a külföldieket érintő friss információkról, elérhetősége: http://bit.ly/2WTl2oW 

  További információ >>

Indonézia: 2020. április 2-től külföldi állampolgárok nem utazhatnak be Indonézia területére, és ott szintén nem tranzitálhatnak. A rendelet hatálya nem érinti azokat a külföldi állampolgárokat, akik:

⦁ állandó és ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezők (de: május 12. után munkavállalás céljával érvényes tartózkodási engedély birtokában sem lehet beutazni!);

⦁ diplomáciai és szolgálati vízummal rendelkezők;

⦁ diplomáciai és szolgálati tartózkodási engedéllyel rendelkezők;

⦁ hivatásos egészségügyi személyzet tagjai;

⦁ tengeri, légi és szárazföldi közlekedési eszköz hivatásos személyzet tagjai;

⦁ nemzeti stratégiai projekt munkatársai.Belépéskor 7 napnál nem korábbi negatív COVID-19 teszteredmény bemutatása és a karanténkötelezettség vállalására tett nyilatkozat megtétele kötelező. 

Mindazok a külföldi állampolgárok, akik már Indonézia területén tartózkodnak, és 

⦁ vízummentesen, reptéri vízummal (Visa On Arrival / VOA), külképviseleti vízummal (üzleti, látogató, kulturális stb.) léptek be, vízumuk érvényességi ideje a vészhelyzet ideje alatt automatikusan meghosszabbításra kerül; 

⦁ állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, tartózkodási engedélyük érvényességi ideje a vészhelyzet ideje alatt automatikusan meghosszabbításra kerül.

Bővebb információ a rendelet végrehajtásával kapcsolatban itt található: https://www.imigrasi.go.id/ (angol nyelvű menü is van). 

A tengeri, légi, szárazföldi és vasúti közlekedés belföldön a járvány sújtotta ún. vörös zónákban, illetve azokon a területeken, ahol széleskörű társadalmi érintkezési korlátozások (PSBB) kerültek bevezetésre, részlegesen felfüggesztésre került. A belföldi közlekedés széleskörű korlátozására vonatkozó rendelet nyomán a jakartai nemzetközi járatok elérése az ország más területein tartózkodók számára nehézkes. Ezért arra kérjük Önöket, amennyiben az elkövetkező hónapokban hazatérést terveztek, akkor tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a még rendelkezésre kereskedelmi járatokkal hazautazhassanak. Magyarország Jakartai Nagykövetsége igyekszik ehhez minden segítséget megadni. Keressenek minket bizalommal.

A jelenleg elérhető menetrend szerinti nemzetközi járatok:

- Qatar Airways

Jakarta – Doha –München/Frankfurt +vonat (Keleti pu.)

Online jegyvásárlás: www.qatarairways.com, 10%-os kedvezmény igényelhető a TRAVELHOME kuponkód felhasználásával. 

- Garuda Indonesia (nemzeti légitársaság)

Jakarta – Amszterdam +KLM (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér)

Online jegyvásárlás: https://www.garuda-indonesia.com

Kelet-Timor: Május 27-ig beutazási tilalom vonatkozik minden külföldi állampolgárra. Elutazáskor és belépéskor kötelező egészségügyi vizsgálat került bevezetésre.

Az Air Timor légitársaság internetes elérhetősége: https://air-timor.tl

Japán: Az országba való belépés, illetve az országból való hazatérés a szokásosnál jóval nagyobb nehézségekbe ütközhet. Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt számos légitársaság felfüggesztette járatait Japán és az európai kontinens között, így a Japánból való hazautazás lehetőségei és útvonalai jelentősen beszűkültek. A Japánban tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Japánból.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak. A beutazási tilalom összesen 111 országra terjed ki. 

Felhívjuk a figyelmüket továbbá arra is, hogy március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt  kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen. Ez az intézkedés bevezetésének időpontjában Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. Halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén azonban, az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján (https://www.mofa.go.jp/), a budapesti Japán Nagykövetségnél (https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html), valamint nagykövetségünknél.

Tajvan: Március 24-étől kezdődően a tajvani repülőtereken nem lehetséges a tranzitálás (bővebb információ itt érhető el >>). Március 19-től a tajvani hatóságok általános beutazási tilalmat rendeltek el, a külföldiek számára a belépés főszabályként nem lehetséges. Főbb kivételek: tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, diplomáciai/szolgálati célú beutazás, szerződéses viszony teljesítéséhez szükséges üzleti célú tartózkodás, különleges engedéllyel rendelkezők és egyéb, különös méltánylást érdemlő esetek. Forrás: tajvani külügyminisztérium  közleménye.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy Tajvanon az otthoni karantén-kötelezettség hatálya alá tartozó országokból érkezők számára a 14 napos otthoni (szállodai) karantén letöltése a Tajvanra beutazást követően kötelező. Jelenlegi információink és tapasztalataink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Több olyan esetről is olvasni a sajtóban, amikor a karantént megszegőket milliós összegű bírsággal sújtották.

Részletes tájékoztatás a tajvani koronavírus-helyzetről a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapján: https://tajpej.mfa.gov.hu 

Mongólia: Április 30-ig felfüggesztik a nemzetközi légi- és vasúti közlekedést és külföldi állampolgárok nem léphetnek Mongólia területére. A kormány március 22-én úgy határozott, hogy ideiglenesen bezárja az Oroszország felé eddig nyitott Tsagaannuur és az Altanbulag határátkelőhelyeket a személyforgalom elől, mivel a fenti pontokon belépni kívánó mongol állampolgárok számára nincs elegendő kapacitás az ideiglenes karanténszálláshoz. A döntés szerint a Tsagaannuur-i átkelő március 23-án éjjel bizonytalan időre bezár, míg Altanbulagnál a korlátozás csak március 28. reggel 6 óráig tart.

Izrael: 2020.03.18-tól csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek és családtagjaik léphetnek be Izraelbe. A hazatérő izraeliekre egységesen 14 napos karantén kötelezettség vonatkozik. Külföldiek beutazása nem engedélyezett, kizárólag rendkívül szűk körben kivételes méltánylást érdemlő esetben az izraeli bevándorlási hivatal speciális engedélyével, ha a megélhetés központja Izrael. Kérjük, hogy engedély kérelemmel kapcsolatban Izrael Budapesti Nagykövetségének a konzuli hivatalát keressék a edoynOl8NZyQMNZDY29uc3VsYXIxQGJ1ZGFwZXN0Lm1mYS5nb3YuaWw= e-mail címen. A beutazási korlátozást és a karantén előírást 06.15-ig meghosszabbították.

A korlátozások hatására a légitársaságok jelentősen ritkították, illetve szüneteltetik Izraelből induló/Izraelbe érkező járataikat. 2020.05.21-től újraindult a menetrendszerinti közvetlen légiforgalom Izrael és Magyarország között (Wizzair). Egyes légitársaságok (Israir, Arkia) kihasználtságtól és az aktuálisan érvényben levő korlátozó intézkedésektől függően alkalomszerűen indítanak charter-járatokat Európába. Mindemellett az Európába közlekedő menetrendszerinti járatok további lehetőséget nyújtanak Izrael elhagyására, és átszállással Magyarországra való hazatérésre. További információ

Palesztina: A Palesztin Hatóság által felügyelt  továbbra is szükségállapot van érvényben. A palesztin állampolgárokat szolgáló jordán-izraeli(-palesztin) King Hussein-Allenby határátkelőn keresztül külföldi állampolgárok nem léphetnek be Jordániába. 2020. március 18-i dátummal Izraelbe/Palesztinába külföldi állampolgárok nem léphetnek be (kizárólag azok, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek és előzetesen egyeztettek az izraeli konzulátussal). Palesztin területekről külföldi állampolgár Izraelbe kizárólag hat órával a repülőgépének indulása előtt léphet be. Palesztinában légi kikötő nem működik, a tel-avivi repülőtérről Budapestre jelenleg eseti jelleggel indulnak járatok, az ammani repülőtér a jordániai határátkelő zárvatartása miatt nem elérhető. 

 További információ >> 

Kuvait: Kuvait Állam 2020. március 13. 0.00 perccel kezdődően valamennyi légijáratot felfüggeszt, és lezárja az ország repülőterét. Kuvaitba a beutazás és Kuvaitból a kiutazás határozatlan ideig nem lehetséges. További információ >>

Kuvaitban az Egészségügyi Minisztérium az Instagram (https://www.instagram.com/kuwait_moh) és Twitter (https://twitter.com/kuwait_moh) oldalát jelölte meg, mint hiteles, megbízható forrást, ahol a lakosság folyamatosan tájékozódhat arab és angol nyelven a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, a követendő protokollról és a statisztikai adatokról. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a koronavírussal kapcsolatban található általános tájékoztató és a követendő egészségügyi szabályok (https://www.moh.gov.kw/en/Corona/Pages/abtCoro.aspx).   Tovább az utazási tanácsokra >>

Katar: Katar: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Qatar Airways 2020. április 27. és 2020. május 31. között átmenetileg felfüggesztette budapesti járatait. Az aktuális információk alapján a budapesti járatok 2020. június 1-től ismét foglalhatók. A Magyarországra való utazás jelenleg Frankfurt, München, városokon keresztül lehetséges, de a tervezett járatok is gyakran törlésre kerülnek az alacsony foglalási arány miatt. Továbbá, a várakozások szerint június 1-től ismételten közlekednek a Qatar Airways Doha-Bécs járatai is.

Továbra is érvényben van a 2020. március 16-án bejelentett intézkedés, amelynek értelmében az országba nem katari állampolgárok nem léphetnek be. 

A járványügyi intézkedések továbbra is érvényben vannak: a Katarban tartózkodók számára kötelező letölteni a katari Belügyminisztérium „EHTERAZ” nevű víruskövető appját. Személygépjárműben legfeljebb 3-an ülhetnek sofőrrel együtt. Maszk használata lakóházon kívül kötelező. Nyilvános események, közösségi kültéri és beltéri helyszínek lezárva, tömegközlekedés felfüggesztve. A kávézók és éttermek kizárólag házhozszállítást vállalhatnak, vagy elvitelre árusíthatnak. Az üzletekbe kizárólag maszkban lehet bemenni, a maszk használata kötelező a szolgáltatási szektorban és az építkezéseken dolgozók számára. Patikák és élelmiszerboltok kivételével az üzletek zárva tartanak.

Felhívjuk a Katarban tartózkodó Állampolgáraink szíves figyelmét, hogy a katari hatóságok szigorúan ellenőrzik a járványügyi intézkedések lakosok általi betartását, különös tekintettel a csoportosulásra. A szabálysértők ellen szigorú intézkedéseket foganatosítanak, ezért kérjük, hogy a rendelkezések betartására fokozottan ügyeljenek. 

Jordánia március 17-től leállította légi közlekedését, nem indít és nem fogad menetrendszerinti járatokat, továbbá lezárta a szárazföldi és tengeri határokat a személyforgalom előtt. Külföldi állampolgárok nem léphetnek az országba.

Egyesült Arab Emírségek: Az Egyesült Arab Emírségek, március 24-én 23:59 perctől ideiglenesen felfüggesztette a polgári légiközlekedést.

Az Emirates, illetve az Etihad rendszeres mentesítő járatokat indít a világ számos országába, a járatok telítettség függvényében közlekednek.

A fentiekre tekintettel, amennyiben el kívánják hagyni az Egyesült Arab Emírségek területét, úgy azt az alábbi lehetőségek egyikével tudják megtenni:

 • Emirates/Etihad – London (Heathrow) – A London Luton repülőtérről rendszeres Wizz Air járatok indulnak Budapestre, a repülőterek közötti átjárás taxival jelenleg lehetséges. Bővebb információ>>>
 • Emirates – Frankfurt – Frankfurtból vasúttal, bérelt autóval illetve Frankfurt – Bécs/ valamint Dortmund repülőtérről Budapestre közlekedő Wizz Air járatokkal lehetséges Budapestre utazni. Bővebb információ>>>
 • Etihad – Amszterdam – Eindhovenből napi Wizz Air járat indul Budapestre a két repülőtér között vonattal az átjárás biztosított. A KLM ismételten megkezdi a működését Amszterdam Budapest között. Bővebb információ>>>

Minden esetben fel kell tudni mutatni a tovább utazást igazoló repülő/vonat/buszjegyet. A jegyek foglalása egyénileg a légitársaságok honlapján lehetséges, ugyanakkor kérnénk, hogy a jegy megvásárlása előtt érdeklődjenek a nagykövetségünknél az aktuális utazási lehetőségekkel ill. az esetlegesen bevezetett új korlátozásokkal kapcsolatban a HqTPPp3iTIY29uc3VsYXRlLmFidUBtZmEuZ292Lmh1 címen, vagy a +971 2 6766 190-es, illetve munkaidőn kívül a +971 56 669 1290-es számon!

Felhívjuk továbbá a magyar állampolgárok figyelmét, hogy március 19-től kizárólag EAE állampolgár léphet be az Egyesült Arab Emírségek területére. Ennek fényében magyar állampolgár érvényes tartózkodási engedéllyel sem léphet be. 

Június 1-től az Egyesült Arab Emírségek visszaengedi az érvényes vagy nemrégiben lejárt EAE tartózkodási engedéllyel rendelkezőket. Azoknak, akik szeretnének visszatérni az országba, regisztrálniuk kell a „Residents' Entry Permit’ szolgáltatásra a következő weboldalon: 

smartservices.ica.gov.ae

Az országban lévő egészségügyi helyzetről, illetve a meghozott intézkedésekről hivatalos naprakész információt találnak az Egészségügyi és Megelőzési Minisztérium (Ministry of Health and Prevention) honlapján, illetve twitter és facebook oldalán, valamint az erre a célra létrehozott kormányzati honlapon

Az Egyesült Arab Emírségekben további tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket és teendőket illetően az alábbi telefonszámon kérhetnek:

Department of Health – 800 1717

Ministry of Health & Prevention – 800 11111

Dubai Health Authority – 800 342

Felhívjuk a figyelmet, hogy Magyarországra utazás esetén a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján tudnak tájékozódni az aktuális járványügyi előírásokról.

Omán: 2020. március 18. déltől kizárólag ománi állampolgárok léphetnek be (szárazföldön, vízen és levegőben) az országba. Az állampolgárokra ezzel egyidőben országelhagyási tilalom lépett életbe. Immáron tartózkodási engedéllyel rendelkezők és GCC állampolgárok sem léphetnek be az országba. 2020. március 29. déltől felfüggesztésre kerül minden Ománba érkező/Ománból induló nemzetközi és belföldi repülőjárat. Az országban számos egyéb korlátozó intézkedést hoztak, melyekről az utazási tanácsok oldalunkon tájékozódhatnak („További információ” hivatkozás alább). Omán továbbra is a WHO iránymutatásai alapján jár el. Hivatalos információk az ománi Egészségügyi Minisztérium weboldalán, illetve Twitter-oldalán (@OmaniMOH) érhetőek el. További információ >>

Pakisztán: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy április 4-ig Pakisztánba nemzetközi kereskedelmi repülőjáratok nem közlekednek, így az országba beutazni nem lehet. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel frissített utazási tanácsainkat.

Pakisztán Iránnal, Afganisztánnal és Kínával közös szárazföldi határszakaszát lezárták, így azok igénybevételére semmilyen lehetőség nincs. Szintén lezárták az egyetlen szárazföldi határátkelőhelyet, a Wagah határt Pakisztán és India között. Az országba induló nemzetközi repülőjáratok törlése mindennapos, utazás előtt mindenképpen konzultáljon az illetékes légitársasággal.

Irán: Javasoljuk, a nemzetközi sajtó szoros figyelemmel kísérését az eseményekről. A légitársaságok többsége nem repül az országba. Utazási szándék esetén kérjük, hogy a konkrét légijáratok indításáról és útvonalairól az adott légitársaságnál szíveskedjenek érdeklődni és saját felelősségre  döntést hozni, figyelembe véve azt is, hogy az utazás során, adott tranzit állomáson milyen egészségügyi intézkedések érvényesek.

Ha valaki halaszthatatlan okból mégis kiutazik, akkor is legyen körültekintő. Kerülje a tömegrendezvények helyszíneit,  illetve tartózkodjon a filmezéstől és fotózástól. Adott esetben kövesse a helyi hatóságok útmutatásait. Minden utazót nyomatékosan kérünk, hogy éljen a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli védelemre való bejelentkezésének lehetőségével!

 Továbbaz utazási tanácsokra >>

Irak: Az Iraki Köztársaságban is regisztráltak már koronavírussal fertőzött személyt. További információ >>

Libanon: Libanonban több koronavírussal fertőzött megbetegedett van. A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapjain: https://www.moph.gov.lb és  https://corona.minitsryinfo.gov.lb   

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a lakosságot arra kérik, hogy mindenki maradjon otthon és csak nagyon szükséges esetben hagyja el az otthonát, az utóbbi esetben kérik a szájmaszk hordását. . Este 21h-től reggel 5h-ig teljes kijárási tilalom van életben. A korlátozó intézkedéseket 2020. 04. 24-től kezdve fokozatosan oldják fel. 

A bejrúti nemzetközi reptereket 2020. 03. 18- tól teljesen lezárták az utasforgalom elől, a szárazföldi és vízi határokon a beutazást tiltják. 

Libanon teljeskörű beutazási tilalmat rendelt el az alábbi nagyszámú koronavírus-fertőződést regisztráló országok vonatkozásában: Olaszország, Németország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Kína, Dél-Korea, Irán, Egyiptom, Szíria, Irak. A libanoni hatóságok egyúttal nem javasolják az ezekbe az országokba történő utazást, illetve megtiltották az oda irányuló zarándokutak szervezését a libanoni állampolgárok számára.

A libanoni hatóságok a reptéren fokozottan ellenőrzik a fertőzéssel érintett országokból érkezőket, regisztrálják az adataikat és elérhetőségeiket, valamint arra kérik őket, hogy a kéthetes lappangási idő alatt maradjanak otthon, rosszullét esetén pedig azonnal jelentkezzenek orvosi ellátásra. 

Az országon belüli gépjárműforgalmat 2020.04.06-tól kezdődően az alábbiak szerint szabályozzák: hétfőn-szerdán-pénteken azok a járművek közlekedhetnek, amelyeknek páratlan számra végzőik a rendszámuk, kedden-csütörtökön-szombaton azok, amelyeknek páros számra, vasárnap minden gépjármű közlekedhet. 

A koronavírussal fertőzöttek szállítását a Nemzetközi Vöröskereszt végzi, országszerte több kórházban kezelik a fertőzötteket, illetve amennyiben állapotuk engedi, házi karantént írnak elő nekik. Megbetegedés jelei esetén az alábbi telefonszámon lehet orvosi ellátásra jelentkezni: +9611214, +9611594459.   

Kazahsztán: Hivatalos információk a koronavírussal kapcsolatosan:

Beutazás külföldi állampolgárok részére jelenleg csak különleges engedéllyel, ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Nur-Sultani Nagykövetségének konzuljával: Nklc4zmMObWFydG9uLnVqdmFyaUBtZmEuZ292Lmh1; +77012215793.

Kazahsztán felfüggesztette a 30 napot nem meghaladó az országba történő vízummentes belépést 57 ország, köztük Magyarország állampolgárai számára 2020. november 1-ig. 

A rendkívüli helyzet ideje alatt lejárt vízumok, ideiglenes és állandó tartózkodási engedélyek, munkavállalási engedélyek július 10-ig érvényesek.

A nemzetközi teherfuvarozással foglalkozó külföldi járművezetők részére nem kell vízum a Kazah Köztársaságba való belépéshez, tartózkodáshoz és átutazáshoz 2020. év június 1-ig. Emellett, a Kazah Köztársaság területére a 2020. év június 1-ig vízummentes rendszer szerint belépett külföldi járművezetők a 2020. év július 1-ig vízum nélkül elhagyhatják az országot mindenféle adminisztratív felelősségre vonás nélkül.   

A külföldről érkezőket két napig laboratóriumi tesztelésre karanténkórházba helyezik és ha az eredmény pozitív, akkor továbbküldik a helyileg illetékes fertőző betegségeket kezelő kórházba, ha az eredmény negatív, akkor a 12 napos házikaranténba helyezik őket.   

Kivételt képeznek a diplomáciai képviseletek személyzete és konzuli részlegeik munkatársai, nemzetközi szervezetek munkatársai és mindezek családjai, ők a teszt elvégzése után otthoni karanténba kerülnek 14 napra.

Minden külföldről érkezett vasúti, tengeri és autós fuvarozással foglalkozó személyt a határon tesztelnek.

A légitársaságok pilótait és a vasúti szállítással foglalkozó személyzetet orvosi felügyelet mellett lakóhelyükön (tartózkodási helyük) telefonos hívások által (ha lehetséges, videohívásokon keresztül) ellenőrzik.

A Kazah Köztársaság határain való átkeléskor a külföldről érkező személyeknek (ideértve a pilótákat, a légiutas-kísérőket, a sofőröket, vezetőket, szállítókat és a többi személyzetet) kötelezően megmérik a testhőmérsékletét és egy kérdőívet is ki kell tölteniük.  Tovább az utazási tanácsokra >>

Kirgizisztán: Kirgizisztán március 18-án teljes körűen felfüggesztette a külföldiek beutazását, bárhonnan is érkezzenek. A haza térő kirgiz állampolgárok kötelező jelleggel 14 napos karanténba kerülnek, amennyiben olyan országból érkeznek, ahol kimutatták a koronavírus jelenlétét.

A kirgiz közlekedési miniszter március 19-én bejelentette: Kirgizisztán lezárja a légiforgalmat valamennyi irányban, kivéve Oroszországot. A tervek szerint Moszkva irányában fennmarad a biskeki és az osi járat, valamint a Biskek-Novoszibirszk összeköttetés. 

Tádzsikisztán:  Tádzsikisztánban április 30-án jelentették be az első igazolt koronavírusos megbetegedéseket.
A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint a Külügyminisztériumának honlapján érhető el: 

http://moh.tj/?lang=en

https://mfa.tj/en/main

A tádzsik külügyminisztérium beutazási tilalmat rendelt el a külföldi és hontalan állampolgárok számára a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében. 

A tádzsik külügyminisztérium ideiglenes szabályozást vezetett be a külföldről közúton történő árubehozatalra. A határ menti területen külföldi járműszerelvények pótkocsiját vagy félpótkocsiját egy nemzeti tehergépjárműhöz csatlakoztatják, majd az áruk vámkezelését és lerakodását követően az üres pótkocsit vagy félpótkocsit visszaszállítják. Amennyiben az árut nem pótkocsin- vagy félpótkocsin szállítják, úgy annak vámkezelését a határon végzik el. Az áru végponthoz történő kiszállításáról nemzeti árufuvarozók gondoskodnak. Tádzsikisztánon belül külföldi járműszerelvény kizárólag az Operatív Törzs előzetes engedélyével és a vámhatóság külön járművel történő kísérete mellett szállíthat stratégiai fontosságú- vagy humanitárius árut.

Tovább az utazási tanácsokra >>

Tengeren túli országok

Ausztrália: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. március 20. helyi idő szerint 21 óra óta a kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező utasoknak nincs lehetősége belépni Ausztráliába. Ez idő után csak az ausztrál állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők (permanent resident), valamint közvetlen családtagjaik léphetnek be Ausztrália területére.

Repülőtéri tranzitálás Ausztráliában: Külföldi állampolgárok Ausztrálián keresztüli tranzitálása lehetséges és nem szükséges külön engedély kérése, amennyiben az utas a repülőteret nem hagyja el a tranzit ideje alatt. Amennyiben a repülőtér elhagyása szükséges, az ausztrál hatóságtól előzetes engedélyt kell kérni. Magyar állampolgárok 8 óránál kevesebb időt vízum nélkül is eltölthetnek a repülőtéri tranzitban, amennyiben 8 óránál hosszabb ideig tart az átszállás, a 771-es számú tranzit vízumot kell igényelni. A tranzitálás kapcsán részletes információ ide kattintva érhető el.

Minden Ausztráliába érkező utasnak – egy erre a célra kijelölt szállodába – 14 napos, kötelező karanténba kell vonuljon. A karanténra kötelezettek abban a városban kerülnek elhelyezésre, amelynek nemzetközi repülőterén belépnek Ausztrália területére. 

Március 16- tól blokkolják minden külföldről érkező nagy utasszállító hajó ausztráliai kikötését.

Március 17- től Ausztrália tengerentúli területe, a Norfolk Island szigetcsoport beutazási korlátozást hirdetett. Jelenleg néhány kivétellel (pl. egészségügyi dolgozók) csak az ott lakók belépését engedélyezik, és számukra is 14 napos karantén van érvényben.

  További információ Ausztrália és Óceániára vonatkozóan >>

Amerikai Egyesült Államok: Az Egyesült Államok 2020. március 16-án, hétfőn éjféltől beutazási tilalmat rendelt el azon külföldi állampolgárok tekintetében, akik az Egyesült Államokba történő belépés előtt az Egyesült Királyság vagy Írország területén jártak. A korlátozás nem vonatkozik az Egyesült Államok állampolgáraira és közvetlen családtagjaikra, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező állandó lakosokra és közvetlen családtagjaikra.

Donald Trump elnök 2020. március 13-án éjféltől kezdve 30 napra - kevés kivételtől eltekintve – megtiltotta Európából az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást. 

Az American Airlines, United, Delta repülő társaságok április végéig nem közlekednek Kína és Hongkong desztinációkban. A United Airlines Sanghaj-ba sem indít járatokat várhatóan április 25-ig. Ezzel kapcsolatos információk a www.travel.state.gov honlapon érhetők el.

Nem léphetnek az USA területére azok, akik az érkezésüket megelőző 14 napban Irán területén jártak.A döntés hatálya alól kivételt képeznek az amerikai állampolgárok közvetlen családtagjai és az állandó lakosok.  További információt az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

Új-Zéland: 2020.03.19-én éjféltől lezárta határait az országba utazni szándékozó minden külföldi állampolgár előtt. Az ország három nemzetközi repülőterén – Auckland, Christchurch és Queenstown – a továbbiakban nem lesz lehetőség tranzitálásra.

2020. 03. 15. éjféltől kezdődően nemzetiségtől függetlenül minden Új-Zélandra érkező utazónak kötelezően 14 napig karanténba kell vonulnia, és regisztrálnia kell magát az Egészségügy Minisztériumnál. (A reptéri tranzit kivételt képez.)

Ez vonatkozik a külföldről hazatérő új-zélandi állampolgárokra és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is. A karantén kötelezettség alól egyedül a csendes-óceáni szigetállamokból érkezők jelentenek kivételt.   Tovább az utazási tanácsokra >>

Kanada: Kanada jelentős korlátozó intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a COVID-19 világjárvány kanadai hatásait csökkentsék. A repülőjáratok lehetőségének szűkülésével, a szolgáltatások akadozásával, illetve az országon belüli mozgás szabadságát is érintő rendelkezésekkel kell számolni mindenkinek az országban. Naprakész információk az alábbi linken érhetők el.

Afrika:

Algéria: A nemzeti légitársaság - Air Algérie - bejelentette, hogy felfüggeszti pekingi járatait.

Marokkó: Felhívjuk a Marokkóban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban szükségállapot és minden személyre érvényes, kötelező kijárási tilalom van érvényben, amely előreláthatólag 2020. június 10-ig tart. Jelenleg gyakorlatilag nem lehetséges az országba a ki és beutazás, repatriációs lehetőségek csak esetenként, külön engedélyhez kötötten fordulhatnak elő. A menetrendszerinti légiközlekedés, kompközlekedés fel van függesztve és a szárazföldi határátkelőhelyeken Spanyolország felé sem lehetséges  az átjutás. Amennyiben Marokkóban tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a MHloJaTeDIEU7GOZIYjDY29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1 címre. A konzulátus munkaidőben a +212 5 3775 7503-as telefonszámon érhető el, munkaidőn kívül a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ hívható a +36 80 36 80 36-os telefonszámon. Tovább az utazási tanácsokra

Mauritánia: A járványhelyzet miatt az országban éjszakai kijárási tilalom van és az ország összes szárazföldi és vízi határátkelőhelye zárva tart, minden menetrendszerinti kereskedelmi légijárat megszüntetésre került.

Szenegál: A járványhelyzet miatt az országban szükségállapot és éjszakai kijárási tilalom van, az ország összes szárazföldi és vízi határátkelőhelye zárva tart, minden menetrendszerinti kereskedelmi légijárat megszüntetésre került.

A Budapest Airport honlapja >>

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A WHO ajánlásairól, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
 • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
 • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
 • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
 • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
 • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
 • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Tovább az utazási tanácsokra >>

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 

Naprakész, hiteles információ az alábbi oldalon található:

https://koronavirus.gov.hu

További hasznos linkek:

Az Egészségügyi Világszervezet WHO hivatalos honlapja 

Teendők hazaérkezéskor

Teendők ha egy a koronavírus fertőzéssel érintett régióból utazik, és lázasnak érzi magát, köhög vagy légzési nehézségei vannak