Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához 2019. december 31-én érkezett jelzések alapján a közép-kínai Hubei tartományának székhelyén, Wuhanban ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak, amelyek okozójaként a kínai hatóságok 2020. január 7-én új típusú koronavírust (COVID-19) azonosítottak.

A fertőzés mind Hubei tartományon, mind Kínán kívül is megjelent, annak epicentruma azonban immár nem Kína. Az egyes országok viszonylatában a megbetegedések adatairól a Johns Hopkins egyetem élő térképéről tájékozódhat >>

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Európa 

Olaszország és Kína közöt teljesen lezárták a légiközlekedést.

Az olasz miniszterelnök 2020. 03. 09- én bejelentette, hogy az egész ország területére kiterjeszti azt a korlátozást, miszerint az állampolgárok kizárólag munka, egészségügyi vagy egyéb nyomós indok ( pl. élelmiszerbeszerzés) miatt hagyhatják el otthonaikat. A rendvédelmi szervek ellenőrzésére bárhol számìtani lehet.

Az oktatási intézmények április 3-ig zárva lesznek.

A fentiek alapján Olaszország teljes területét a Külgazdasági és Külügyminisztérium II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listájába sorolja. 

2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:

1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:

 • Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;
 • Marche tartomány: Pesaro e Urbino;
 • Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;
 • Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

Az I. zónában felsorolt területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az 1. zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek. Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz. Bővebb információ >>

Európára vonatkozó tájékoztatóinkat Utazási tanácsaink rovatunkban találják!

Beutazási korlátozásokról országbontásban az IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) oldaláról is tájékozódhat >>

Ázsia

Kína

Az újtípusú koronavírusos megbetegedések (COVID-19) Kínából indult, azonban február közepe-vége óta az országon belüli számok (beleértve Hubei tartományt is) csökkenő pályán vannak – a gyógyultak aránya immár lényegesen meghaladja az aktív fertőzöttek arányát, miközben az elmúlt időszakban mind a keleti / tengerparti sáv nagyvárosaiban (pl.: Peking, Sanghaj, Hongkong), mind a belső területeken újra emelkedett az aktív fertőzöttek száma.

Hubei tartományt és annak székhelyét, Wuhan várost 2020. január 23-án lezárták, a tartományt és a várost azóta elhagyni, oda belépni nem lehet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kína teljes Hubei tartományát az I. utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta, míg az ország egész területére nézve felhívjuk az utazók figyelmét, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Kínába. Mivel a beutazás és tartózkodás fokozott biztonsági kockázattal jár, ezért Kína egész területe, beleértve Hongkongot és Makaót is, a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került átsorolásra.

2020. március 28. 00:00-tól külföldi állampolgár nem léphet be Kínába. Fenti rendelkezés - vízumkötelezettség esetén - vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is (azaz érvényes vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár sem léphet be Kínába), illetve felfüggesztésre kerülnek a reptereken intézhető 24/72/144 órás vízummentes belépést lehetővé tevő tranzitálási engedélyek is. Közvetlen, azaz pár órás repülőtéren eltöltendő tranzitálásra szintén nem lesz lehetőség Kínában. 

Hubei tartományon kívül több városban/területen - a légi-, közúti- és vasúti tömegközlekedésben bevezetett járatritkításokon túlmenően - kisebb-nagyobb utazási korlátozások vannak érvényben: néhány tartományban korlátozzák a nem illetékes rendszámú magánautók belépését, az autópályákon határszakaszonként egészségügyi állomások ellenőrzik a testhőmérsékletet, illetve több területen van érvényben olyan részleges kijárási korlátozás, amely megszabja, hogy családonként hány fő és hány naponta hagyhatja el az otthonát. 

Február közepe óta a legtöbb kínai nagyvárosban visszatértét követően 14 napos karanténra kötelezett mindenki, aki az országon belül egyéb tartományokat keresett fel. 

2020. március 23-tól minden külföldről érkező Pekingbe tartó nemzetközi repülőjárat az alábbi 12 kínai nagyváros egyikében száll le köztes egészségügyi vizsgálat céljából először: Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Shanghai (Pudong), Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou, Xi’an. Csak azok az utasok folytathatják útjukat Pekingbe (az eredeti légijárattal), akik átmennek a nevezett városok repterein az egészségügyi szűrővizsgálaton.

A repülőtereken és vasútállomásokon, illetve adott esetben a repülőgépen és a vonaton belül testhőmérsékletmérés tűrése kötelező. A repülővel érkező és induló utasokat a reptéri hatóságok egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kötelezik, egyéb korlátozások azonban nincsenek. Egyes légitársaságok (pl.: British Airways, Lufthansa, Austrian Airlines, Air France, FinnAir, KLM, LOT, Qatar Airways stb.) felfüggesztették az összes kínai járataikat, míg egyéb légitársaságok pedig kisebb-nagyobb mértékű korlátozásokat, pl.: járatritkítást vezettek be. 2020. március 27-től a Kína és bármely külföldi ország között közlekedő kínai és külföldi légijáratok száma heti egy-egy járatpárra lett redukálva.

Tekintettel a bevezetett légiforgalmi korlátozásra és a beutazási tilalomra, javasoljuk, hogy a Kínába vagy Kínából utazni szándékozó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal (honlapjukat és egyéb információkat ld. alább) vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok, valamint egyéb utazási lehetőségek állnak rendelkezésre. 

Az Air China Peking-Budapest légijárata 2020. március 12-én, a Shanghai Airlines Sanghaj-Budapest légijárata (beleértve a Sanghaj-Xi’an-Budapest és a Sanghaj-Chengdu-Budapest járatokat is) és a Hainan Airlines Csungking-Budapest légijárata pedig már február elején felfüggesztésre került, a járat-újraindítások időpontjai egyelőre bizonytalanok, azzal kapcsolatban a légitársaságok tájékoztatója az irányadó.    

Noha Kínán belül, beleértve Hubei tartományt is, február második fele óta csökkenő tendencián van mind az új fertőzések, mind a pillanatnyi fertőzöttek száma, a normál ügymenet csak fokozatosan tér vissza. A legtöbb nagyvárosban (pl.: Pekingben, Sanghajban, Kantonban, Csungkingban stb.) a szájmaszk viselése mindenhol - zárt- és közterületeken egyaránt, tehát beleértve az utcán is - kötelező. A tömegközlekedés igénybevétele és a lakóparkokba vagy a nyitva levő vendéglátóipari egységekbe, üzletekbe, gyógyszertárakba való belépés csak testhőmérsékletmérés tűrése és maszk viseletét követően engedélyezett. Bizonyos helyeken személyigazolvány (vagy útlevél) és zöld státuszt mutató egészségügyi QR kód felmutatását is megkövetelik. 

Több nagyvárosban felfüggesztették a nagyobb tömegrendezvényeket, a közintézmények, beleértve a turisztikai látnivalókat is (pl.: pekingi Tiltott Város, Nagy Fal bizonyos szakaszai, Sanghaj torony és a Kelet Gyöngye torony, stb.) sok helyen ugyancsak bizonytalan ideig nem fogadnak látogatókat. Valamennyi Sanghaj városba belépő személynek regisztrálnia kell magát egy online felületen a városba történő belépést megelőzően. Az intézkedés vonatkozik minden közúton, vasúton, légi úton érkező személyre.

Hongkongban és Makaón a tömegközlekedés és a reptér üzemel, testhőmérsékletmérés tűrése azonban kötelező. Március 25-től kezdődően - előreláthatólag 14 napig – nem lehet tranzitálni a hongkongi nemzetközi repülőtéren. A szárazföldi Kína és Hongkong között jelenleg már csak 3 határátkelő (Shenzhen Bay, a Hongkong-Zhuhai-Makaó Híd és a Hongkongi Nemzetközi Repülőtér) van nyitva, a Kanton-Hongkong gyorsvasút és a Hongkong-Makaó közötti komp nem üzemel, a hongkongi reptérről az átszálló utasok részére a szárazföldi Kínába és Makaóra irányuló közvetlen kompszolgáltatások ugyancsak nem üzemelnek. Hongkongban március 29-től tilos a 4 főnél nagyobb csoportosulás a közterületeken.

A Hongkongba való belépés előtt a nemzetközi repülőtéren minden érkezőnek egészségügyi nyilatkozatot kell tennie, amelyre lehetőség van online:  https://www.chp.gov.hk/hdf  vagy papír alapon. Az online felület kitöltését követően kapott 24 óráig érvényes QR kódot le kell menteni és be kell mutatni a határátlépés alkalmával.

Beutazási korlátozások Hongkong vonatkozásában:

- nem léphet be, aki kínai Hubej tartományban járt a megelőző 14 napban, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents)

- március 25-től kezdődően - előreláthatólag 14 napig – nem léphet be, egyetlen külföldről légiforgalomban érkező személy sem, aki szárazföldi Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területről érkezik, vagy az elmúlt 14 napban Kínán, Tajvanon és Makaón kívüli területen járt, kivéve a hongkongi lakosokat (Hong Kong residents)

- 14 napos karantén alá helyeznek minden külföldről visszatérő hongkongi lakost (Hong Kong residents). További részletes információk a karanténra vonatkozólag: https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel-faq.html#FAQ8

- 14 napos karantén alá helyezik (karanténközpontban, otthon vagy más kijelölt helyen) a szárazföldi Kínából, Makaóról és Tajvanról beutazókat

- karanténközpontban töltendő 14 napos karantén, azon hongkongi lakosokat (Hong Kong residents) aki a megelőző 14 napban járt az alábbi területeken:
- Dél-Korea Daegu város és/vagy Gyeongsangbuk-do tartomány
- Irán
- Olaszország Emilia-Romagna, Lombardia és/vagy Veneto tartományai

Március 25-től kezdődően - előreláthatólag 14 napig – nem lehet tranzitálni a hongkongi nemzetközi repülőtéren. 

Beutazási korlátozások Makaó vonatkozásában:

Kizárólag a Kínai Népköztársaság, Hongkong és Tajvan lakosai utazhatnak be, azaz teljeskörűen megtiltják az egyéb külföldi állampolgárok beutazását. 

Pekingi nagykövetségünk ügyeleti száma: +86 137 0138 2159
Honlap elérhetősége: https://peking.mfa.gov.hu

Sanghaji főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 139 1692 7914
Honlap elérhetősége: https://sanghaj.mfa.gov.hu

Csungkingi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +86 138 8304 3494
Honlap elérhetősége: https://csungking.mfa.gov.hu 

Hongkongi főkonzulátusunk ügyeleti száma: +852 6029 5429 Honlap elérhetősége: https://hongkong.mfa.gov.hu

Dél-Korea: A járvány helyi terjedése miatt Daegu és Cheongdoa városokat a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriájába sorolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A reptereken és a kikötőkben folyamatos az ellenőrzés, a lázas utasokat hőkamerák segítségével próbálják kiszűrni, majd megfigyelés alá vonni. A Korean Air felfüggesztette wuhan-i járatát. Dél-Korea diszkont légitársaságai több járatot is felfüggesztenek a kínai útvonalakon.

A Jin Air Co. és az Air Busan Inc. már év elején felfüggesztette kínai járatainak nagy részét. A Jin Air azt tervezi továbbá, hogy március végéig fenntartja a Jeju-Xian és Jeju-Sanghaj útvonalakat, miközben az Incheon-Makaó járatát február 7-től a hónap végéig leállítja. Több légitársaság is felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Daeguból és Gyeongsangbukból nem jöhetnek látogatók az országba. A Dél-Korea egyéb területeiről érkezőknek egészségügyi nyilatkozatot kell tenniük, és 14 napra karanténba kell vonulniuk. Nemzeti légitársaságról szóló tájékoztató >> 

A koreai kormány felfüggesztette mindazon külföldi állampolgárok beutazását a Koreai Köztársaság területére, akik a beutazást megelőző 14 napon belül Kína Hubei tartományában jártak, függetlenül attól, hogy közvetlenül, vagy harmadik országon keresztül érkeznek-e Dél-Koreába. 

A konzuli szolgálat arra kéri az országba utazó magyar állampolgárokat, hogy csak abban az esetben látogassanak el Daeguba és Cheongdo-ba, amennyiben ott halaszthatatlan teendőjük van. További információ >>  

Thaiföld: A thaiföldi repülőtereken (Bangkok, Phuket) ellenőrzik az utazók testhőmérsékletét a repülőtereken, elkülönítik azokat, akiknek magas lázuk van, és felmerülhet a fertőzés gyanúja. A thai légitársaságok (Thai Airways és Thai Asia) is felfüggyesztették wuhani közvetlen járataikat. A Chiang Mai nemzetközi repülőtéren 2020. február 29-ig felfüggesztették valamennyi Wuhanból érkező járatot.

Mianmar: Mianmarban is regisztráltak koronavírussal fertőzött személyeket. Mianmarban a hatóságok elrendelték a közlekedési csomópontokon, reptereken az utasok ellenőrzését. A Myanmar Airways International nevű légitársaság honlapja itt érhető el: https://maiair.com, ahol megtalálhatók a felfüggesztett járatinformációk is.  

A mianmari kormány határozatlan időre felfüggesztette külföldi állampolgárok beengedését az országba a szomszédos országokkal közös határátkelőhelyeken. Így összesen három nemzetközi repülőtéren van lehetősége a külföldieknek Mianmarba való belépésre: Yangon, Mandalay, Nay Pyi Taw.

Laosz: Laoszban 2020. március 24-én regisztrálták az első koronavírusos megbetegedéseket. A szárazföldi határátkelőhelyek szomszédos országok által elrendelt lezárása, szinte valamennyi laoszi és külföldi légi járat és a turista vízumok kiadásának felfüggesztése miatt az országba, illetve az országból való be- és kilépés rendkívül korlátozott mértékben lehetséges.

Laoszi aktuális információk koronavírus témában itt >>

A laoszi légitársaság honlapja: https://www.laoairlines.com

Vietnám: Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, mert egy esetleges karanténintézkedés esetén a hatóságok nem értesítik a külképviseleteket. A schengeni tagországok állampolgárait nem engedik be az országba (még ha érvényes vízummal rendelkeznek akkor sem), kivételt csupán a diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkezők képeznek.

A koronavírushoz kötődő hatósági intézkedésekkel, lezárásokkal kapcsolatban a legfrissebb információt Magyarország Hanoi Nagykövetségének, illetve Ho Si Minh-városi Főkonzulátusának alábbi honlapjain talál:

Hanoi: https://hanoi.mfa.gov.hu/news/uj%20koronavirus-COVID-19-vietnamban-kambodzsaban

Ho Si Minh-város: https://hcmc.mfa.gov.hu/news/koronavirus-covid-19-vietnamban

Kérjük, hogy regisztráljon konzuli védelemre, mert egy esetleges karanténintézkedés esetén a hatóságok nem értesítik a külképviseleteket.

Érdeklődjön a biztosítójánál, hogy mely költségeket fedezik, mivel a járványügyi helyzetre való tekintettel módosulhatnak a szerződési feltételek. Nem minden esetben lehet vízummentesen tranzitálni Vietnámban, kérjük, hogy ezzel kapcsolatban előzetesen tájékozódjon a légitársaságoknál. Kérjük, hogy vízum-és egyéb beutazási kérdésekkel kapcsolatban tájékozódjon a legközelebbi vietnámi külképviseleten.

Vietnámban is jelen van a koronavírus fertőzés, A Hạ Long-öböl március 27-ig nem látogatható. Hanoiban lezártak a városban egy három utcából álló kisebb területet, Ba Đình kerületben, a Pan Pasific szálló közelében, a Trúc Bạch tónál (Trúc Bạch utcától a Ngũ Xã utcáig és a Ngũ Xã utcától a Châu Longig), továbbá számos hotelt (Sheraton Hanoi Hotel, Sofitel Legend Metropole Hanoi, InterContinental Hanoi Westlake, Somerset West Lake Hanoi, Pullman Hanoi Hotel, La Siesta Hotel Trendy, Golden Silk Boutique Hotel, Thắng Lợi Hotel, Babylon Premium Hotel & Spa) a Khương Trung utcát és vasárnapig a Néprajzi Múzeumot is. Hạ Long városban 3 hotelt (Wyndham Legend Halong Hotel, Bạch Đằng Hotel, Thai Son Ha Long Hotel), illetve három különböző területet (Việt Hưng kerületet, Trần Hưng Đạo kerületet, Vườn Cau falut és Sơn Dương körzetet), valamint Cát Bà-sziget teljes területét, a Mekong-deltát (Đồng Tháp tartományt).

A nagyobb nemzetközi repülőtereken – Hanoi, Ho Si Minh-város, Đà Nẵng, Cam Ranh – a hatóságok hőkamerákat állítottak fel, és az utasokat szigorúan ellenőrzik. Minden utasnak kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitöltenie az országba való belépéskor. A nyilatkozat online módon előzetesen is kitölthető ezen a holnapon.

Ha bármely külföldi valótlan tényt közöl a beutazáskor kötelező egészségügyi nyilatkozat megtételekor, akkor azzal szabálysértést követ el, ha esetleg bárkit emiatt az országon belül megfertőz, azzal szemben büntetőjogi felelősségre-vonatást helyeztek kilátásba.

Március 15-én 12 órától 30 napra fefüggesztik a vízumkiadást azoknak, akik az elmúlt 14 napban a Schengen övezet tagországaiban vagy Egyesült Királyságban tartózkodtak, illetve ott átutaztak, valamint az e-vízum esetén bármilyen külföldinek a határátkelő-helyeken.

Vietnám és Kína szárazföldi területei között a vasúti- és a légiközlekedés is felfüggesztésre került, ugyanakkor Hongkong, Makaó és Tajvan irányába lehet utazni.  Több légitársaság felfüggesztette járatait Vietnám – Dél-Korea útvonalon. Dél-Korea vírus által sújtott területeiről (Daegu és Gyeongsang) nem lehet Vietnámba beutazni.

A vasúttársaságok az utasok hiánya miatt számos beföldi járat működését is felfüggesztették.

Az ország déli tartományában, Tây Ninh-ben 240 km-es határszakasz húzódik Kambodzsa és Vietnám között. Mộc Bài és a Xa Mát határátkelőhelyeken szigorították az ellenőrzést, és a határőrök hőmérők segítségével próbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. 

Kambodzsa felől nem lehet belépni az országba a szárazföldi határon keresztül, ehelyett Ho Si Minh-városba repülővel lehet beutazni.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy közterületeken viseljenek maszkot, kerüljék a zsúfolt helyeket, és halasszák el a tömegrendezvények megtartását.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén bárki otthoni vagy kórházi karanténba zárható, illetve karanténközpontban helyezhető el, ellenkezés esetén akár rendfenntartó erők igénybevételével is. Bármelyik rendőrnek jogában áll az elkülönítő intézkedés foganatosítása. A fertőzött országokból, területekről érkezőket vagy az ott tranzitálókat (Olaszország, Hongkong, Makaó, Tajvan, Dél-Korea, Irán) a betegség tüneteinek fennállása esetén automatikusan kórházi karanténba helyezik. Amennyiben alapos gyanú áll fenn a megbetegedésre, karanténközpontban helyezik el a beutazókat, ha nincsenek tünetek, akkor is 14 napos kötelező otthoni karanténba kell vonulni.

A vietnámi hatóságok a linken elérhető táblázatban szereplő 22 kórházat jelölték ki a vírusfertőzöttek fogadására és kezelésére. 

A koronavírussal kapcsolatban az országon belül a 1900-9095 vagy a 1900-3228 telefonszámon tájékozódhat.

A vietnámi kormányzati, illetve egészségügyi minisztérium hivatalos honlapjai: https://ncov.moh.gov.vn/, https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html, https://suckhoedoisong.vn/Covid-19-cap-nhat-moi-nhat-lien-tuc-n168210.html

  Tovább az utazási tanácsokra >>

Fülöp-szigetek: A Fülöp-szigeteken tovább emelkedik az országon belüli fertőzések és halálesetek száma ezért az elnök lezárta a fővárost, Manilát, bővebben itt.    

Manilába (egyelőre) március 15. április 14. között légi, vízi és szárazföldi úton tilos be és kiutazni, valamint megtiltották azokból az államokból történő beutazást, ahol országon belüli fertőzéses esetek is vannak, Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik.

A korábbi korlátozások is érvényben vannak:

Kiutazás a Fülöp-szigetekről Dél-Korea Észak Gyeongsang tartományába, Gyeongbukba, ideértve Daegu városába és Cheongdo megyébe tilos. A két ország állampolgárai, azok eltartottjai, ottani állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, ott tanuló és dolgozó filippínók azonban ezekre a helyekre is utazhatnak. A kockázatok tudomásul vételét igazoló nyilatkozatot kell aláírniuk. Kínába (ideértve Hong-Kongot és Makaót) továbbra sem lehet utazni, csak az ott dolgozó filippínók számára.

Beutazás a Fülöp-szigetekre tilos: Kínából (ideértve Hong-Kongot és Makaót) és Dél-Korea Észak Gyeongsang tartományából, Gyeongbukból, ideértve Daegu városát és Cheongdo megyét. Kivételt képeznek az innen érkező filippínók, külföldi házastársaik és gyerekeik, állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint a diplomaták, azonban számukra is kötelező a két hetes karantén. 

Kuvait, Katar, Izrael, Palesztin Hatóság és Szaúd-Arábia korlátozta a beutazást a Fülöp-szigetekről.

Tovább az utazási tanácsokra >>   

Malajzia: 2020. március 22-én, vasárnaptól a malajziai kormány az alábbiak szerint szigorított a március 18-tól egyelőre április 14-ig érvényes vészhelyzeti korlátozásokon:

 • 1. A lakóhelytől nem szabad 10 km-nél távolabbra menni.
 • 2. Utcán vagy közterületen közlekedni járművel vagy gyalogosan csak élelmiszer, gyógyszer, létszükségleti cikkek vásárlása céljából lehet.
 • 3. Amennyiben a vezetői engedélyen vagy a személyi igazolványon szereplő lakcímtől eltér a tényleges lakóhely címe, akkor közüzemi számlákkal lehet igazolni a tényleges lakóhelyet.
 • 4. Munkába való közlekedés során minden esetben tartsa magánál munkáltatója igazolását.
 • 5. Egy gépjárműben csak a sofőr tartózkodhat, aki utasokat nem szállíthat.
 • 6. Lakóhely elhagyása esetén arcmaszk viselése kötelező.

Az intézkedések betartását a rendőrség az egészségügyi hatósággal és a hadsereggel együtt ellenőrzi. Szabálysértés esetén súlyos büntetéssel, adott esetben letartóztatással kell számolni.

A szabályok betartását a hatóságok fokozottabban ellenőrzik ún. vörös zónának minősített lakóhelyi körzetekben (jelenleg 11 ilyen van).

Március 27. és április 9. között teljes körű kijárási, ki- és beutazási tilalmat, valamint minden üzleti tevékenység felfüggesztését rendelték el két lakókörzet vonatkozásában Simpang Renggam helységben (Johor) azok súlyos fertőzöttségi adatai miatt.

Kérjük, amennyiben a koronavírus (COVID-19) kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel konzuli segítségre szorulnak, az éjjel nappal hívható +60-16-323-9502  ügyeleti telefonszámon keressék Konzuli Hivatalunkat.  Bővebb információ >>

Szingapúr: Március 23-a 23:59-től Szingapúr TELJES BELÉPÉSI ÉS ÁTSZÁLLÁSI TILALMAT vezet be (amely alól csak az életvitelszerűen Szingapúrban tartózkodók mentesülhetnek).  További információ >>

Szingapúr nemzeti légitársasága, a Singapore Airlines a következő oldalon közli a koronavírussal kapcsolatban életbe léptetett intézkedéseket: https://www.singaporeair.com/en_UK/us/media-centre/news-alert/?id=is5rire4.

A szárazföldi Kína, illetve Hong Kong vonatkozásában történt járatcsökkentésekről itt olvashat. 

India: Az indiai kormány mai döntése értelmében március 22-től 1 (egy) hétre lezárják az indiai repülőtereket – nem/nem közlekedhetnek (szállhatnak le) a menetrendszerinti nemzetközi járatok. 

Felhívjuk az Indiába utazni szándékozók figyelmét, hogy India Kormánya 2020. március 13-tól április 15-ig felfüggeszti minden már kiadott, Indiába szóló vízum érvényességét. Ennek értelmében a fenti időszakban nem/nem lehetséges a beutazás Indiába.  További információ >>

Nepál: A Kínából, Dél-Koreából, Iránból, Japánból, Olaszországból érkezők számára 2020. március 10-től határozatlan ideig „on arrival” vízumot nem állítanak ki, Nepál külföldi misszióin kell vízumot kérelmezniük. 

A fent említett országokból vagy azok valamelyikén átutazva Nepálba érkező külföldieknek egy orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy nem fertőzöttek (COVID-19 free certificate). További információ >>

Srí Lanka: A Srí Lanka-i légitársaság (Sri Lankan Airlines), egyelőre meghatározatlan időre csökkenti kínai járatainak (Peking, Sanghaj, Kanton) sűrűségét.

A hatóságok március 3-ától nem engedélyezik kirándulóhajók utasai számára, hogy a Srí Lanka-i kikötőkben – ahol a hajó üzemanyagot vesz fel – partra szálljanak.

Srí Lanka kormánya – további intézkedésig – felfüggesztette az országba történő belépéskori vízumkiadást (visa-on-arrival facility), így az országba csak már előzetesen kiadott, érvényes vízummal lehet belépni. További információ >>

Bhután: A bhutáni hatóságok március 7-től – egyelőre – két hétre leállították külföldi turisták/utazók beléptetését az országba. További információ >>

Banglades: A nemzetközi repülőtereken a hatóságok testhőmérséklet-szkennereket állítottak fel. Valamennyi utast vizsgálják. További információ >>

Maldív-szigetek: Két üdülőszigetet – egyelőre ideiglenesen – lezártak (Kuredu és Bathala). 

A nemzetközi repülőtereken a hatóságok testhőmérséklet-szkennereket állítottak fel. Valamennyi utast vizsgálják. Az óceánjáró hajók Maldív-szigeteki kikötése is felfüggesztésre került. További információ >>

Indonézia: A kontinentális Kína és Indonézia között közlekedő közvetlen légijáratokat 2020. február 5. éjféltől ideiglenesen felfüggesztették. 

2020. március 8-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban az alábbi városokban és / vagy régiókban jártak:

 • Teherán, Kom, Gilan;
 • Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Marche, Piemont;
 • Daegu város és Gyeongsangbuk-do tartomány.

Irán, Olaszország és Dél-Korea fent felsorolt városain és régióin kívüli területeiről csak olyan érvényes egészségügyi igazolással (health certificate) lehetséges a beutazás, amelyet az adott három ország egészségügyi hatóságai állítottak ki. Nevezett igazolás bemutatása a repülőtéri felszálláskor kötelező. Mindhárom országból induló utasok esetében kötelező a belépést megelőzően, a repülőtéren egy egészségügyi kérdőív (Health Alert Card) kitöltése, amely a megelőző 14 nap utazási adatait tartalmazza. 

2020. március 20-tól az eddigi idegenrendészeti rendelkezések a beutazás feltételeire vonatkozóan kibővítésre kerülnek, az alábbiak szerint:

- A vízummentes beutazás, a reptéri belépési vízum (VoA) és a diplomata és szolgálati útlevelekre vonatkozó vízummentesség intézménye legalább 30 napra felfüggesztésre kerül.

- Indonézia területére csak Indonézia külképviseletei által kiállított vízummal lehet belépni, kivéve az alább felsorolt országokban található indonéz konzulátusokat. A vízumkiadás feltétele az adott ország egészségügyi hatósága által kiállított egészségügyi igazolás.

- Azok a külföldi állampolgárok, akik a tervezett beutazás dátumát megelőző 14 napban Irán, Olaszország, a Vatikán, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svájc vagy az Egyesült Királyság területén jártak, nem léphetnek be Indonézia területére.

A Garuda Indonesia nemzeti légitársaság internetes elérhetősége: https://www.garuda-indonesia.com

Kelet-Timor: 2020. március 20-tól beutazási tilalom vonatkozik minden külföldi állampolgárokra, aki a beutazást megelőző egy hónapban olyan országban jártak, ahol a WHO COVID-19 fertőzötteket tart nyilván. A különleges, hivatalos célból beutazni kívánó külföldi állampolgárok a fenti intézkedés alól rendkívüli esetben felmentést kaphatnak, de legalább egy héttel a tervezett beutazás előtt írásbeli engedélyt kell kérniük az illetékes minisztériumtól. Szintén felmentést kapnak az intézkedés hatálya alól a Kelet-Timorban született külföldi állampolgárok és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők. A belépésre jogosult kategóriába tartozó személyeknek legalább 14 napos, önkéntes karanténba kell vonulniuk, és erről tájékoztatniuk a kelet-timori Egészségügyi Minisztériumot. A rendkívüli intézkedés négy hetenként felülvizsgálatra kerül.

Az Air Timor légitársaság internetes elérhetősége: https://air-timor.tl

Japán: A Külgazdasági és Külügyminisztérium Japán teljes területét a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába sorolja át. E szerint fokozott óvatossággal és körültekintéssel járjanak el, illetve lehetőség szerint csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Japánba. Az országba való belépés, illetve az országból való hazatérés a szokásosnál jóval nagyobb nehézségekbe ütközhet az elkövetkező időszakban.

Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt a következő napokban számos légitársaság felfüggeszti vagy jelentősen csökkenti kereskedelmi járatait Japán és az európai kontinens között, ahogy erre már számos légitársaság esetében sor került. Ezen felül az Európán belüli vagy európai desztinációjú járatok is törlésre kerülhetnek. A következő napokban sor kerülhet tömeges járattörlésekre, és a Japánból való hazautazás lehetőségei jelentősen beszűkülnek. Javasoljuk, hogy a Japánban tartózkodó magyar állampolgárok vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal vagy a repülőjegyet kiállító utazási irodával, illetve folyamatosan kísérjék figyelemmel, hogy milyen légitársaságok állnak rendelkezésre, ha távozni kívánnak Japánból.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. március 19-től minden külföldi állampolgárnak, aki a schengeni térségből érkezik Japánba, köztük a magyar állampolgároknak is, 14 napig tartó, önkéntes karanténba kell vonulni az illetékes hatóság által meghatározott helyre, továbbá a Japánban történő tartózkodásuk alatt kerülniük kell a közösségi közlekedési eszközök használatát.

Felhívjuk a figyelmüket továbbá arra is, hogy március 21-től Japán ideiglenesen felfüggeszti a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvényteleníti a már kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti japán nagykövetségen. Ez az első információk szerint, az intézkedés bevezetésének időpontjában, Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. Halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén azonban, az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján (https://www.mofa.go.jp/), a budapesti Japán Nagykövetségnél (https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html), valamint nagykövetségünknél.

Tajvan: Március 24-étől kezdődően a tajvani repülőtereken nem lehetséges a tranzitálás (bővebb információ itt érhető el >>). Március 19-től a tajvani hatóságok általános beutazási tilalmat rendeltek el, a külföldiek számára a belépés főszabályként nem lehetséges. Főbb kivételek: tajvani tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek, diplomáciai/szolgálati célú beutazás, szerződéses viszony teljesítéséhez szükséges üzleti célú tartózkodás, különleges engedéllyel rendelkezők és egyéb, különös méltánylást érdemlő esetek. Forrás: tajvani külügyminisztérium  közleménye.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy Tajvanon az otthoni karantén-kötelezettség hatálya alá tartozó országokból érkezők számára a 14 napos otthoni (szállodai) karantén letöltése a Tajvanra beutazást követően kötelező. Jelenlegi információink és tapasztalataink szerint a hatóságok akkor sem engedik a Tajvanról történő elutazást, ha a tartózkodás tervezett ideje rövidebb, és a továbbutazásra szóló repülőjegy közelebbi dátumra szól. Több olyan esetről is olvasni a sajtóban, amikor a karantént megszegőket milliós összegű bírsággal sújtották.

Részletes tájékoztatás a tajvani koronavírus-helyzetről a tajpeji Magyar Kereskedelmi Iroda honlapján: https://tajpej.mfa.gov.hu 

Mongólia: Április 30-ig felfüggesztik a nemzetközi légi- és vasúti közlekedést és külföldi állampolgárok nem léphetnek Mongólia területére. A kormány március 22-én úgy határozott, hogy ideiglenesen bezárja az Oroszország felé eddig nyitott Tsagaannuur és az Altanbulag határátkelőhelyeket a személyforgalom elől, mivel a fenti pontokon belépni kívánó mongol állampolgárok számára nincs elegendő kapacitás az ideiglenes karanténszálláshoz. A döntés szerint a Tsagaannuur-i átkelő március 23-án éjjel bizonytalan időre bezár, míg Altanbulagnál a korlátozás csak március 28. reggel 6 óráig tart.

Izrael: 2020. 03. 18- tól külföldiek nem léphetnek be Izraelbe. Csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek és családtagjaik léphetnek be az országba.

2020. 03. 15-től az izraeli Turisztikai Minisztérium a turistákat látogatásuk felfüggesztésére és az ország elhagyására szólította fel. Az országban lévő turistáknak Izrael elhagyásáig szállodáikban kell tartózkodniuk.

A korlátozások hatására a többi légitársaság is jelentősen ritkítja, illetve szünetelteti járatait. Javasoljuk, hogy mindenki mihamarabb gondoskodjon elutazásáról. Minden utazó bizonyosodjon meg légitársaságánál a járata rendelkezésre állásáról még indulás előtt. 

Izraelben 2020. 03. 17- től csak a legszükségesebb (korlátozott munkába járás, élelmiszer- és gyógyszerbeszerzés, orvosi és egyéb létfontosságú szolgáltatások igénybevétele céljából) esetekben javasolt elhagyni az otthont, tartózkodni szükséges a nyilvános helyek (pl.: parkok, tengerpart, játszóterek) látogatásától. A szórakoztató és szabadidős szektor létesítményei zárva tartanak, továbbá tiltott az egyéni vagy szervezett keretek közötti csoportos összejövetelek lebonyolítása.  További információ >>

Palesztina: A Betlehem kormányzóságban lokalizálódó megbetegedések kapcsán a Palesztin Hatóság rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe és szükségállapotot hirdetett. A palesztin szállodák nem fogadnak vendégeket, a Palesztinában található turisztikai célpontok (Születés Temploma, Pásztorok mezeje, Pátriárkák sírja) nem látogathatók, a palesztin oktatási intézmények zárva tartanak. Az izraeli védelmi minisztérium tájékoztatása szerint Betlehem városát határozatlan időre lezárták. További információ >> 

Kuvait: Kuvait Állam 2020. március 13. 0.00 perccel kezdődően valamennyi légijáratot felfüggeszt, és lezárja az ország repülőterét. Kuvaitba a beutazás és Kuvaitból a kiutazás határozatlan ideig nem lehetséges. További információ >>

Kuvaitban az Egészségügyi Minisztérium az Instagram (https://www.instagram.com/kuwait_moh) és Twitter (https://twitter.com/kuwait_moh) oldalát jelölte meg, mint hiteles, megbízható forrást, ahol a lakosság folyamatosan tájékozódhat arab és angol nyelven a koronavírussal kapcsolatos aktuális helyzetről, a követendő protokollról és a statisztikai adatokról. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján a koronavírussal kapcsolatban található általános tájékoztató és a követendő egészségügyi szabályok (https://www.moh.gov.kw/en/Corona/Pages/abtCoro.aspx).   Tovább az utazási tanácsokra >>

Katar: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Qatar Airways 2020. március 23-tól a korábbi napi két járatból csak egyet fog fenntartani a Doha-Budapest útvonalon, amelynek indulási ideje várhatóan 08.25 óra. A kieső hajnali járat miatt megnövekedhet a tranzit ideje.

A korlátozás előreláthatóan 2020. április 30-ig lesz érvényben, utána visszaáll a napi két A330 típusú járat. 

2020. március 16-án az esti órákban bejelentették, hogy a Covid-19 vírus terjedése elleni következő lépésként Katar Állam azonnali hatállyal 14 napos időtartamra felfüggeszti az országba érkező személyek beléptetését, illetve a bejövő légiforgalom elől a reptér lezárásra kerül (kivéve Qatar Airways). A 14 napos időtartam szükség szerint meghosszabbítható. 

A repülőtér tranzitforgalma a továbbiakban is zavartalanul működik. 

A fenti intézkedés nem érinti a teherforgalmat, valamint a katari állampolgárok fogadását. A Katarból való kiutazás nincs korlátozva, az a célország fogadókészségétől függ, ezentúl a járatok ritkulása várható, ezért megfontolandó, hogy a Magyarországra visszautazni szándékozók későbbre tervezett utazásukat korábbra hozzák.

Jordánia belépési tilalmat rendelt el minden nem-jordán állampolgárral szemben, akik Kínából, Iránból, illetve Dél-Koreából érkeznek. Az Olaszországból érkező személyek tekintetében is beutazási tilalmat rendeltek el.

Egyesült Arab Emírségek: Értesítjük Önöket, hogy az Egyesült Arab Emírségek 48 órán belül ideiglenesen felfüggeszti az országot érintő összes légi járatot, így átszállásra sem lesz lehetőség. 

A járatok felfüggesztéséig a hazautazáshoz a következő lehetőségeket javasoljuk:

Abu Dhabi - Athén - Budapest: Aegean Airlines + Wizzair

Abu Dhabi/Dubai - Amszterdam - Budapest: Etihad/Emirates + KLM

Abu Dhabi/Dubai - London - Budapest: Etihad/Emirates + Wizzair/British Airways

A járatok telítettségének folyamatos változása és további korlátozások miatt kérjük tájékozódjanak az érintett légitársaságok honlapján.

Kérjük, hogy amennyiben a hazajutásuk nem biztosított, vegyék fel a kapcsolatot nagykövetségünkkel a EsNgZFgkWTOYoY9YmRmMMjYNY29uc3VsYXRlLmFidUBtZmEuZ292Lmh1 címen, vagy a +971 2 6766 190-es, illetve munkaidőn kívül a +971 56 669 1290-es számon!

Felhívjuk továbbá a magyar állampolgárok figyelmét, hogy március 19-től kizárólag EAE állampolgár léphet be az Egyesült Arab Emírségek területére. Ennek fényében magyar állampolgár érvényes tartózkodási engedéllyel sem léphet be. Az Egyesült Arab Emírségek számos óvintézkedést vezetett be a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében, ennek fényében ideiglenes felfüggesztésre kerültek az alábbi országokból érkező és országokba induló járatok: Olaszország (Róma kivételével), Kuvait, Szaúd-Arábia, Bahrein, Irán és Kína (Peking kivételével). Az Emirates légitársaság hivatalos tájékoztatása szerint 2020. március 25-től május 20-ig felfüggeszti budapesti járatait. 2020. március 19-én a Wizz Air légitársaság is bejelentette, hogy felfüggeszti a Budapest-Dubai járatot 2020. március 22. és április 3. között. Március 17- től továbbá ideiglenesen felfüggesztésre került a vízumkiadás, illetve az Irakból, Törökországból, Libanonból és Szíriából érkező járatok. Az országban továbbá március végéig minden rendezvény és sportesemény elhalasztásra került, ideiglenesen bezárásra kerültek a látnivalók, a mozik és a szórakozóhelyek.

Az országban lévő egészségügyi helyzetről, illetve a meghozott intézkedésekről hivatalos naprakész információt találnak az Egészségügyi és Megelőzési Minisztérium (Ministry of Health and Prevention) honlapján, illetve twitter és facebook oldalán, valamint az erre a célra létrehozott kormányzati honlapon https://www.doh.gov.ae/covid-19.

Az Egyesült Arab Emírségekben további tájékoztatást a koronavírussal kapcsolatos kérdéseket és teendőket illetően az alábbi telefonszámon kérhetnek:

Department of Health – 800 1717

Ministry of Health & Prevention – 800 11111

Dubai Health Authority – 800 342

Azon magyar állampolgárok, akik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek az Emírségekben, azonban a március 19-én bevezetett intézkedések miatt nem tudtak belépni az országba, az alábbi 24 órás segélyszámokon tájékozódhatnak:

0097124965228;

0097192083344

A Külügyi és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (MOFAIC) új szolgáltatást vezetett be a honlapján az EAE-ben érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára, akik az országon kívül rekedtek. A „Tawajudi” szolgáltatás célja, hogy segítse biztonságos visszatérésüket az Egyesült Arab Emírségekbe vészhelyzet esetén, az szolgáltatás az alábbi linken érhető el:

https://www.mofaic.gov.ae/en/Services/Twajudi

Omán: 2020. március 18. déltől kizárólag ománi állampolgárok léphetnek be (szárazföldön, vízen és levegőben) az országba. Az állampolgárokra ezzel egyidőben országelhagyási tilalom lépett életbe. Immáron tartózkodási engedéllyel rendelkezők és GCC állampolgárok sem léphetnek be az országba. 2020. március 29. déltől felfüggesztésre kerül minden Ománba érkező/Ománból induló nemzetközi és belföldi repülőjárat. Az országban számos egyéb korlátozó intézkedést hoztak, melyekről az utazási tanácsok oldalunkon tájékozódhatnak („További információ” hivatkozás alább). Omán továbbra is a WHO iránymutatásai alapján jár el. Hivatalos információk az ománi Egészségügyi Minisztérium weboldalán, illetve Twitter-oldalán (@OmaniMOH) érhetőek el. További információ >>

Pakisztán: Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy április 4-ig Pakisztánba nemzetközi kereskedelmi repülőjáratok nem közlekednek, így az országba beutazni nem lehet. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel frissített utazási tanácsainkat.

Pakisztán Iránnal, Afganisztánnal és Kínával közös szárazföldi határszakaszát lezárták, így azok igénybevételére semmilyen lehetőség nincs. Szintén lezárták az egyetlen szárazföldi határátkelőhelyet, a Wagah határt Pakisztán és India között. Az országba induló nemzetközi repülőjáratok törlése mindennapos, utazás előtt mindenképpen konzultáljon az illetékes légitársasággal.

Irán: Több légitársaság is ideiglenesen felfüggesztette a légiközlekedést iráni viszonylatban. Éppen ezért kérjük, hogy akik érvényes foglalással rendelkeznek valamelyik iráni desztináció vonatkozásában, ellenőrizzék azt, hogy továbbra is van-e lehetőségük elutazni. Örményország, Türkmenisztán, Irak, Afganisztán, Pakisztán és Törökország is lezárta Iránnal közös határszakaszát. További információ >>

Irak: Az Iraki Kurdisztáni Régió hatóságainak közlései alapján a régióban eddig nem regisztráltak koronavírussal fertőzött személyt, azonban az Iránban fertőzések számára tekintettel szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezettek be. További információ >>

Libanon: Libanonban több koronavírussal fertőzött megbetegedettről tudnak. A libanoni egészségügyi minisztérium folyamatosan közzéteszi a vírussal kapcsolatos információkat a honlapján: https://www.moph.gov.lb   

A libanoni kormány 2020. 03. 15- én országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, a lakosságot arra kérik, hogy mindenki maradjon otthon, az éttermek, szórakozóhelyek, kávézók, közterületek zárva vannak. 

A bejrúti nemzetközi reptereket 2020. 03. 18- tól 2020. 03. 29. éjfélig teljesen lezárják az utasforgalom elől, a szárazföldi és vízi határokon a beutazást tiltják. Libanon teljeskörű beutazási tilalmat rendelt el az alábbi nagyszámú koronavírus-fertőződést regisztráló országok vonatkozásában: Olaszország, Németország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Kína, Dél-Korea, Irán, Egyiptom, Szíria, Irak. A libanoni hatóságok egyúttal nem javasolják az ezekbe az országokba történő utazást, illetve megtiltották az oda irányuló zarándokutak szervezését a libanoni állampolgárok számára.

A libanoni hatóságok a reptéren fokozottan ellenőrzik a fertőzéssel érintett országokból érkezőket, regisztrálják az adataikat és elérhetőségeiket, valamint arra kérik őket, hogy a kéthetes lappangási idő alatt maradjanak otthon, rosszullét esetén pedig azonnal jelentkezzenek orvosi ellátásra. A koronavírussal fertőzöttek szállítását a Nemzetközi Vöröskereszt látja el, országszerte több állami kórházban alakítottak ki az elkülönítésükre alkalmas kórtermet.   

Kazahsztán: Kazahsztánban is regisztráltak koronavírussal fertőzött betegeket. A megtett intézkedésekről szóló hivatalos tájékoztató a kazah Egészségügyi Minisztérium honlapján elérhető >>
További hivatalos információk a koronavírussal kapcsolatosan: https://www.coronavirus2020.kz/
Az országban 2020. március 16. 8:00-tól rendkívüli állapot került bevezetésre. Az országban be – és kiutazási tilalom van érvényben. Beutazás kizárólag a hazaérkező kazah állampolgárok, a kazah állampolgárok külföldi hozzátartozói, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok számára engedélyezett, ők azonnal kórházi karanténba kerülnek 14 napra.  Kiutazás a külföldi állampolgárok és a gyógykezelésre utazó kazah állampolgárok számára lehetséges.

Tovább az utazási tanácsokra >>

Kirgizisztán: Kirgizisztán március 18-án teljes körűen felfüggesztette a külföldiek beutazását, bárhonnan is érkezzenek. A haza térő kirgiz állampolgárok kötelező jelleggel 14 napos karanténba kerülnek, amennyiben olyan országból érkeznek, ahol kimutatták a koronavírus jelenlétét.

A kirgiz közlekedési miniszter március 19-én bejelentette: Kirgizisztán lezárja a légiforgalmat valamennyi irányban, kivéve Oroszországot. A tervek szerint Moszkva irányában fennmarad a biskeki és az osi járat, valamint a Biskek-Novoszibirszk összeköttetés. 

Tádzsikisztán: Tádzsikisztánban hivatalosan nincs koronavírussal fertőzött beteg. A koronavírussal kapcsolatos hivatalos információ a Tádzsik Köztársaság Szociális- és Egészségügyi Minisztériumának, valamint a Külügyminisztériumának honlapján érhető el: 

http://moh.tj/?lang=en

https://mfa.tj/en/main

Március 20-tól felfüggesztettek minden nemzetközi repülő- és vasútijáratot. Azóta több charter járatot indítottak a külföldön rekedt tádzsik állampolgárok repatriálására. A Kínai Népköztársaságból, Iránból, Afganisztánból, Dél-Koreából, Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból, Svédországból, Svájcból, Nagy-Britanniából, Norvégiából, Hollandiából, Németországból, Belgiumból, Dániából, Japánból és az USA-ból érkezőket a helyi hatóság által kijelölt helyen karantén alá helyezik 14 napra.

Tovább az utazási tanácsokra >>

Tengeren túli országok

Ausztrália: A Quantas és Virgin ausztrál légitársaságok bejelentették, hogy minden nemzetközi járatukat felfüggesztik március végén.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. március 20. péntek helyi idő szerint 21 óra után a kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező utasoknak nem lesz lehetősége sem belépni Ausztráliába, sem ausztráliai repülőtéren tranzitálni. Ez idő után csak az ausztrál állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők (permanent resident), valamint közvetlen családtagjaik léphetnek be Ausztrália területére, vagy tranzitálhatnak az ausztrál repülőtereken. A tranzitálás nagyon szűk körben meghatározott kivétel számára elérhető, ezzel kapcsolatban ezen a linken találnak tájékoztatást. 

Minden külföldről érkező utasnak 14 napos otthoni karanténba kell vonulnia március 16-tól.

Március 16- tól 30 napig blokkolják minden külföldről érkező nagy utasszállító hajó ausztráliai kikötését.

Március 17-től Ausztrália tengerentúli területe, a Norfolk Island szigetcsoport 32 napos beutazási korlátozást hirdetett. Jelenleg néhány kivétellel (pl. egészségügyi dolgozók) csak az ott lakók belépését engedélyezik, és számukra is 14 napos karantén van érvényben.

  További információ Ausztrália és Óceániára vonatkozóan >>

Amerikai Egyesült Államok: Az Egyesült Államok 2020. március 16-án, hétfőn éjféltől beutazási tilalmat rendelt el azon külföldi állampolgárok tekintetében, akik az Egyesült Államokba történő belépés előtt az Egyesült Királyság vagy Írország területén jártak. A korlátozás nem vonatkozik az Egyesült Államok állampolgáraira és közvetlen családtagjaikra, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező állandó lakosokra és közvetlen családtagjaikra.

Donald Trump elnök 2020. március 13-án éjféltől kezdve 30 napra - kevés kivételtől eltekintve – megtiltotta Európából az Amerikai Egyesült Államokba való beutazást. 

Az American Airlines, United, Delta repülő társaságok április végéig nem közlekednek Kína és Hongkong desztinációkban. A United Airlines Sanghaj-ba sem indít járatokat várhatóan április 25-ig. Ezzel kapcsolatos információk a www.travel.state.gov honlapon érhetők el.

Nem léphetnek az USA területére azok, akik az érkezésüket megelőző 14 napban Irán területén jártak.A döntés hatálya alól kivételt képeznek az amerikai állampolgárok közvetlen családtagjai és az állandó lakosok.  További információt az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó utazási tanácsokban talál >> 

Új-Zéland: 2020.03.19-én éjféltől lezárta határait az országba utazni szándékozó minden külföldi állampolgár előtt. Az ország három nemzetközi repülőterén – Auckland, Christchurch és Queenstown – a továbbiakban nem lesz lehetőség tranzitálásra.

2020. 03. 15. éjféltől kezdődően nemzetiségtől függetlenül minden Új-Zélandra érkező utazónak kötelezően 14 napig karanténba kell vonulnia, és regisztrálnia kell magát az Egészségügy Minisztériumnál. (A reptéri tranzit kivételt képez.)

Ez vonatkozik a külföldről hazatérő új-zélandi állampolgárokra és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is. A karantén kötelezettség alól egyedül a csendes-óceáni szigetállamokból érkezők jelentenek kivételt.   Tovább az utazási tanácsokra >>

Kanada: Az Air Canada légitársaság február végéig teljes egészében felfüggesztette a pekingi és sanghaji járatainak indítását.

Afrika:

Algéria: A nemzeti légitársaság - Air Algérie - bejelentette, hogy felfüggeszti pekingi járatait.

Marokkó: Felhívjuk a Marokkóban tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országból induló menetrendszerinti járatok felfüggesztésre kerültek. A marokkói kikötők zárva vannak az átkelőhajók és sétahajók előtt egyaránt és a szárazföldi határátkelőhelyeken Spanyolország felé is bizonytalan az átjutás. Amennyiben Marokkóban tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a XUSI4MOFEY29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1 címre. A konzulátus ügyeleti száma +212 669 869 734 , a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ száma +36 80 36 80 36  Tovább az utazási tanácsokra

A Budapest Airport honlapja >>

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Külföldre utazás esetén ügyeljenek arra, hogy a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírásokat gondosan betartsák, a fogadó ország hatóságainak utasításait fokozott figyelemmel kövessék.

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilapplikációnk letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

A WHO ajánlásairól, illetve a járvány terjedéséről tájékozódjon a WHO aktuális oldalán: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 • Javasolt a gyakori kéztisztítás, kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel;
 • köhögésnél, tüsszentésnél takarja el a száját, a felhasznált zsebkendőt azonnal dobja a szemétbe és mosson kezet;
 • kerülje az érintkezést lázas, köhögő személyekkel;
 • ha láza van, köhög, vagy nehezen lélegzik, mielőbb kérjen orvosi segítséget, s kezelőjének mindenképpen számoljon be az utazása során érintett térségekről;
 • ha olyan térségben jár piacon, ahol a koronavírus megjelenéséről beszámoltak, mindenképpen kerülje a közvetlen érintkezést az élő állatokkal, azok környezetével;
 • Nyers vagy alig főtt állati termékek fogyasztása kerülendő. Nyers hús, kezeletlen tej vagy állati belsőségek elővigyázatosan kezelendők, elkerülendő a fertőzést;
 • A tömegközlekedési eszközökön viseljen maszkot! (A WHO felhívja a figyelmet a maszkok helyes használatára, azaz az egyszer használatos maszkok többszöri használatának kerülésére, illetve annak figyelembe vételére, hogy a vírus érintéssel terjed, azaz ha fertőzött tárggyal való érintkezés után a maszkhoz nyúlunk, az is vírushordozóvá válik.)

Tovább az utazási tanácsokra >>

Javasoljuk, hogy a Kínai Népköztársaságból továbbá Délkelet-Ázsiából Magyarországra érkezők, az oda visszatérők a koronavírus megbetegedéssel kapcsolatban tájékozódjanak a Nemzeti Népegészségügyi Központ internetes honlapján. Betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz, akinek mindenképpen jelezzék, hogy mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek külföldről Magyarországra.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számain ingyenesen kérhet tanácsot - 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 

Naprakész, hiteles információ az alábbi oldalon található:

https://koronavirus.gov.hu

További hasznos linkek:

Az Egészségügyi Világszervezet WHO hivatalos honlapja 

Teendők hazaérkezéskor

Teendők ha egy a koronavírus fertőzéssel érintett régióból utazik, és lázasnak érzi magát, köhög vagy légzési nehézségei vannak