A Nicaraguában három hónappal ezelőtt kezdődött tüntetéshullám, amelyet a kormány új társadalombiztosítási rendeletei váltottak ki, mára gyakorlatilag polgárháború-közeli állapottá eszkalálódott az ország számos pontján.

A demonstráló tömeg folyamatosan a jelenlegi elnök és alelnök házaspár távozását követeli a hatalomból. Továbbra is mindennaposak az utcai demonstrációk, a félkatonai szervezetek erőszakos cselekményei a lakossággal szemben, a kivezényelt rendőri alakulatok  és a hadsereg fegyveres erőinek bevetése. Gyakorivá váltak az üzletfosztogatások, az utcai erőszak. Az összecsapások immár 350 halottat követeltek az országban.

Egyre elterjedtebb jelenség úttorlaszok felállítása, valamint a tömegközlekedés akadozása. A managuai repülőtér nem mindig tudja indítani és fogadni a korábban menetrend szerint közlekedő járatokat.

A nem életvitelszerűen Nicaraguában tartózkodó magyar állampolgároknak javasoljuk, hogy amint tudják, hagyják el az országot. Ugyanakkor felhívjuk az országba utazást tervezők figyelmét, hogy kerüljék a minden bizonnyal folytatódó tűntetések helyszíneit és tartsák magukat távol a belpolitikai kérdésekbe való beavatkozástól. Erősen javasolt a bármilyen célból Nicaraguába tervezett utazás későbbre halasztása.

Tovább az utazási tanácsokra >>