Az országban uralkodó politikai és gazdasági instabilitás miatt semmilyen célból nem javasoljuk az utazást Srí Lankára. Ez nem vonatkozik a Srí Lanka nemzetközi repülőterén áthaladó légiforgalmi tranzitokra.

Rendkívüli állapotot hirdettek, és a szigeten kijárási tilalom van érvényben. Május 9-én több incidens is történt, a békés tüntetők ellen erőszakkal léptek fel a biztonsági erők, könnygázt és vízágyút is bevetettek a tüntetők megfékezésére. Galle Face tartományban, a fővárosban, Colombóban, Beira Face negyedben, Kandy-ben és az ország más részeiben is tüntettek, az összecsapásoknak halálos áldozatai is voltak, sok sérült került kórházba.

Amennyiben valaki jelenleg Srí Lankán tartózkodik, vagy ha az utazást fontolgatja, fontos, hogy kerüljön minden utcai megmozdulást, tiltakozást, és szigorúan kövesse a helyi hatóságok utasításait.

A Srí Lanka-i Turisztikai Fejlesztési Hatóság megerősítette, hogy külföldiek érvényes útlevéllel és repülőjeggyel a kijárási tilalom ellenére közlekedhetnek, és szabadon eljuthatnak a nemzetközi repülőterekre.

A politikai válság háttere, hogy az ország eddig nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. A gazdasági helyzet folyamatosan romlik, az import fizetésére alkalmas valuta hiánya az alapvető szükségleti cikkek behozatalát lehetetleníti el. Nehezen vagy egyáltalán nem lehet hozzájutni élelmiszerekhez, gyógyszerekhez és benzinhez. A benzinkutaknál, a gyógyszertárak előtt hosszú sorok várakoznak. 

Állandó áramkimaradások vannak az ország egész területén, ezek akár több óráig is eltartanak, ennek következtében a generátorokat sok helyen már nem tudják működtetni.

Bár egyes turisztikai célpontok, létesítmények továbbra is nyitva tartanak, a fentebb felsorolt nehézségek miatt a megközelítésük nehézségekbe ütközhet, illetve az ellátás akadozhat.

Mindezek fényében a Konzuli Szolgálat hangsúlyosan nem javasolja az ország semmilyen célból történő felkeresését.

Tovább az utazási tanácsokra