2019. március 21- én a szlovákiai, nagyszombati City Aréna stadionban 20:45 órai kezdettel (kapunyitás: 18:45) kerül megrendezésre a Szlovákia – Magyarország férfi „A” válogatott labdarúgó EB selejtező.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésre szóló jegyek beszerzésében, árának visszatérítésében nem tud segítséget nyújtani.

Kiemelten fontos, hogy a magyar állampolgárokat a hazai (szlovák) szektorba az oda szóló jegy ellenében sem fogják beengedni. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint érvényes belépőjegy birtokában is a hazai szektorokba kizárólag a szlovák, a vendégszektorba kizárólag a magyar állampolgárokat engedik be a szervezők. Mindenkinek ellenőrzik a személyazonosságát, így az érvényes jegy mellett érvényes személyazonosító igazolvány (magyar személyi igazolvány, magyar útlevél) is szükséges a belépéshez. 

A vendégszurkolók részére nyitott 15-17, 46-48 sz. szektorokba a Szlovák Labdarúgó Szövetség tájékoztatása szerint beléphet mindenki, aki a magyar szövetségen keresztül oda vett jegyet, azon a saját neve szerepel, megfelel a belépési feltételeknek és személyazonosságát igazolni tudja. A kapunyitás a mérkőzés kezdetét megelőző 2 órával várható.

A stadionba történő beléptetést átvizsgálás előzi meg, az arc eltakarása szabálysértés (már a stadionon kívül is). 

Tilos: 

 • a szúró-vágó eszközök (pl.: kés, boxer), 
 • öngyújtók, 
 • alkohol tartalmú italok, 
 • politikai üzenetek, 
 • FARE (Football Against Racism in Europe/Futball a rasszizmus ellen Európában) tilalom alá tartozó (rasszista) jelképek bevitele.

Szabályértésnek minősül továbbá (az arc eltakarásán túl):

 • pirotechnikai eszközök birtoklása, 
 • nézők elől elzárt területre lépés. 

Közlekedés

 • A mérkőzés helyszíne: a nagyszombati (Trnava) City Arena, befogadóképessége: 19 200 hely, amelyből a vendégszektor befogadóképessége 1600 ülőhely.
 • Címe: City–Arena a.s., Kapitulská 5, 917 01 Trnava
 • GPS-koordináták: 48.3778738, 17.5928155

Megközelítés

Nagyszombat (Trnava) Budapesttől közúton megközelítőleg 190 km-re fekszik a nagyszombati megyében.

 • A legrövidebb út Budapestről a Komárom-Komárnoi határátkelőn keresztül vezet, az M1-es autópályán és az 573. közúton Vágsellye (Šala) felé, majd innen a 75. és 35. úton Galánta (Galanta) és Szered (Sereď) irányába. Az útvonal utolsó szakasza áthalad az R1-es gyorsforgalmi úton, amely autópályadíjköteles, azonban Zavar (Zavar) községen keresztül lehetséges elkerülni.
 • A magyarországi és szlovákiai autópályák elkerülésével megközelíthető Esztergom-Párkányi (Štúrovo) határátlépéssel, Érsekújvár (Nové Zámky) és Vágsellye (Šala) irányába az 509-es, 64-es és 75-ös útvonalon. 
 • Autópályán keresztül Pozsony (Bratislava) irányából is megközelíthető a D1-es autópályán, Rajka-Dunacsúni (Čunovo) határátlépéssel.

A személygépkocsival érkező szurkolók számára jelezzük, hogy a mérkőzés megrendezése miatt, a városban útlezárásokra lehet számítani. 2019. 03. 20-án reggel 8:00 órától 2019. 08. 21-én 24:00 óráig a Športová utca, a Dolné bašty és a Kollárova utcai útkereszteződések között teljes útlezárás várható (megközelítőleg 230 m). A Kollárova utca részlegesen kerül lezárásra, itt parkolóhelyek kerülnek kialakításra, azonban a biztonságos parkolás érdekében javasoljuk a P4 és P5 jelzésű parkolóhelyek használatát. 

A vasútállomás a Kollárova utca végén található, kb. 800 m-re a stadiontól.

Szlovákiába magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel léphet be, vízum nem szükséges. 

Hasznos információk a közúti közlekedéssel kapcsolatban:

A magyar utazók sok esetben szigorúnak értékelik a rendőrség fellépését, illetve eljárását, ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot:

 • A B kategóriás személygépjárművek vezetésére a 18. életévüket már betöltött személyek jogosultak.
 • Lakott területen kívül ill. autóúton az engedélyezett maximális sebesség 90 km/h, lakott területen 50 km/h, míg autópályán 130 km/h.
 • Azt a személyt, akinek a szervezetében 1 ezreléknél magasabb véralkohol-szintet mérnek akár 1 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják, függetlenül attól, hogy okozott-e bármilyen balesetet, vagy követett-e el valamilyen kihágást. (Az eddigi rendőrségi gyakorlat azt mutatja, hogy az ittasan vezető külföldi állampolgárokat is őrizetbe veszik néhány napra, és csak a gyorsított eljárás lefolytatása után engedik szabadon. Az elkövetőkre felfüggesztett börtönbüntetést szabnak ki, valamint vezetéstől való eltiltást ill. pénzbüntetést).
 • A KRESZ betartását a szlovák rendőrök szigorúan ellenőrzik. A sebességtúllépést több száz eurós bírsággal, illetve a jogosítvány bevonásával is szankcionálhatják. A kiszabható pénzbírságot a jogszabály a szerint szabja meg, hogy milyen mértékben lépi túl a szabálysértő a megengedett sebességet, valamint hogy ez lakott területen vagy azon kívül történt.

Közlekedési szabálysértés esetén a rendőrség elveszi a szabálysértést elkövető vezetői engedélyét, amennyiben a helyszíni bírságolási eljárás során kiszabott bírságot az érintett gépkocsivezető a helyszínen nem fizeti ki. Abban az esetben, ha az érintett a bírságot személyesen fizeti be 15 napon belül, a befizetést igazoló csekk szelvény/nyugta alapján a rendőrség a jogosítványt azonnal visszaadja az érintettnek.  Amennyiben a gépjárművezető a kiszabott jogerős és végrehajtandó pénzbírságot a 15 napos határidőn túl fizeti be, a rendőrség határozatban dönt a vezetői engedély elvételéről, amelyet a bírság megfizetéséig nem ad vissza. 

A szlovák jogrend szerint a helyszínen eljáró rendőr nem köteles idegen nyelven beszélni. Azonban ha a szabálysértési eljárásban érintettnek az eljárással szemben kifogása van, vagy azzal nem ért egyet (részben vagy teljesen) akkor a szlovák rendőrség közigazgatási eljárás keretében köteles kivizsgálni az ügyet, melynek során kötelesek tolmácsot biztosítani. 

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a helyszínen „A helyszínen ki nem fizetett bírság-blokkot” az érintett gépkocsivezető aláírja, akkor a kirótt bírság és az eljárás egyéb jogkövetkezményei a helyszínen jogerőre emelkednek, amelyekkel szemben fellebbezésnek nincs helye. 

Közbiztonság

Szlovákia közbiztonsága nem tér el a térség többi országától. A leggyakoribbak a vagyon elleni bűncselekmények. A külföldi állampolgárok sérelmére elsősorban lopásokat követnek el, különösen a nagyobb pályaudvarokon és bevásárlóközpontokban. Az esetről mielőbb rendőrségi jegyzőkönyvet kell felvetetni.

Segélykérő telefonszámok:

 • Általános segélyhívó: 112 
 • Mentők: 155 
 • Rendőrség: 158 
 • Tűzoltóság:150 

Pénzváltás, fizetés:

Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az euró. Általánosságban elmondható, hogy Magyarországon kedvezőbb árfolyamon lehet forintért Eurót váltani. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Egyéb tudnivalók:

Az utazási tanácsokról bővebben a Konzuli Szolgálat honlapján olvashat, a következő linken: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia    

Teendők útlevél, személyi igazolvány ellopása, elvesztése esetén:

Amennyiben ellopják vagy elveszíti útlevelét, személyi igazolványát, ezt feltétlenül jelentse be a rendőrségen, ahol kérésére kötelesek felvenni egy olyan jegyzőkönyvet, amelyben szerepel az útlevél, személyi igazolvány ellopásának ill. elvesztésének ténye, körülményei, személyes adatai. 

Egészségügyi ellátás:

A közegészségügy, az egészségügy állapota hasonló a magyarországihoz. A balesetet szenvedett, illetve ellátásra szoruló állampolgárok a vonatkozó uniós előírásoknak megfelelően az elvárható egészségügyi ellátást megkapják. Hangsúlyosan felhívjuk a figyelmet, hogy az európai biztosítási kártyát az utazást megelőzően szükséges beszerezni, ugyanis egy esetleges biztosítási eseménynél a kártya hiányában jogszerűen kérhetik az ellátás költségeinek megfizetését, aminek a későbbi magyarországi rendezése problémát okozhat. Az európai egészségbiztosítási kártya birtokában a biztosított magyar állampolgárok a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett vehetik igénybe a sürgősségi ellátást.

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is szereplő, következő linken: https://konzved.mfa.gov.hu 

Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének elérhetőségei:

 • Cím: Štefánikova 1, 811 06 Pozsony/Bratislava
 • Telefon: +421/2 59 205 200 (A nagykövetség munkaidőben hívható vezetékes száma)
 • +421/2 59 428 100 (A konzuli hivatal munkaidőben hívható vezetékes száma)
  Ügyeleti vészhívó: +421/917 644 515 (vészhelyzet esetén a nap 24 órájában hívható ügyeleti mobilszám)
 • E-mail: afPrdEnfoogYh2NMY29uc3VsYXRlLnB6c0BtZmEuZ292Lmh1 

További információt az MLSZ honlapján talál: https://www.mlsz.hu