A Száhel-övezet továbbra is a nemzetközi terrorizmus által leginkább sújtott régió, ahol a fenyegetettség továbbra sem javult érdemben.

Tekintettel a koronavírus terjedése miatt kialakuló globális járványügyi helyzetre tájékoztatjuk a Budapest – BAMAKO Rally 2020 részvevőit, hogy mindegyik érintett afrikai ország a beléptetésnél fokozott egészségügyi ellenőrzést tart. A nemzetközi határokon a beléptetés a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe.

A rally útvonalába eső területek közül a Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra is csak megfelelő helyi katonai/rendőri biztosítás mellett javasolja a magyar állampolgároknak a Mauritániába történő beutazást. Mauritánia egyes területei (a keleti és északi tartományok; a nyugati tartományok közül Dakhlet-Nouadhibou és Inchiri) és Guinea a 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, utazásra nem javasolt övezetek (I. kategória). Mauritánia többi része, Szenegál, Gambia és Sierra Leone teljes területe a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek közé tartozik (II. kategória).

További információ a biztonsági besorolásokról >> 

A közlekedésről általában:

Az utak műszaki állapota változó, még az egyes országokon belül is tapasztalható nagyobb eltérés. A közlekedők alacsony fegyelmezettsége, illetve az autópark átlagosan rossz műszaki színvonala miatt azonban nagy a balesetveszély, különösen a mellékutakon, a hegyekben, illetve éjjel és csapadékos időben. A nyugat-szaharai területen az óceánparti útszakasz kivételével egyik közút használata sem ajánlott.

Javasoljuk, hogy végezzék el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt:

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu

Marokkó: 

Marokkó biztonsági, politikai és gazdasági, pénzügyi szempontból stabil ország azonban a térség legnyitottabb országaként célpontja lehet terrorista merényleteknek. A 2011-ben elkövetett marrakechi támadásban 17-en vesztették életüket, 2018-ban pedig két európai turistát gyilkoltak meg az Atlasz hegységben, amellyel kapcsolatban a marokkói hatóságok jelezték, hogy a a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek terrorista csoporthoz tartoznak. A 2015. október 13-i éjszakai párizsi terrortámadásokat követően Marokkó néhány órán belül a legmagasabb szintre emelte az ország biztonsági fenyegetettségének szintjét („niveau d’alerte”), amely továbbra is érvényben van. A hatóságok minden erőfeszítést megtesznek a veszély csökkentése érdekében, egyúttal  igen jól felkészültek és minden olyan biztonsági eszközzel felszereltek, amelyek egy terrorcselekmény hatékony elhárítására és kezelésére szükségesek. 

A rali útvonalán található Nyugat-Szahara hovatartozása továbbra is érzékeny nemzetközi kérdés, Marokkó számára pedig nemzeti ügy. Nyomatékosan kérjük és javasoljuk tehát, hogy e kérdésben tartózkodjanak a véleménynyilvánítástól, valamint kerüljék a félreérthető térképek és jelképek használatát. A marokkói fennhatóság alatt álló nyugat-szaharai terület (a Tarfaya-tól és Mahbes-től délre fekvő országrész) speciális, katonai és ENSZ-ellenőrzés alatt áll, amelynek Algériával és Mauritániával határos keleti, homoksivatagos turisztikai szempontból érdektelen részeire a beutazás nem ajánlott.

Felhívjuk az országba utazók figyelmét, hogy a korábbi években több külföldiek ellen elkövetett, eseti jellegű fegyveres támadás történt, így a zsúfolt köztereken (turisztikai látványosságok környékén, bazárokban) kiemelt óvatossággal, lehetőleg csoportosan tartózkodjanak. Az esti, éjszakai órákban pedig kerüljék a sikátoros belvárosi utcákat, bazárokat (medinákat). 

Felhívjuk az állampolgárainak figyelmét, hogy a marokkói joggyakorlatban mindenféle kábítószer tekintetében a zéró tolerancia elve érvényesül.

FIGYELEM! Marokkóban a videórögzítő drónok behozatalát szigorú engedélyekhez kötik, amelyet turisták részére nem adnak meg a marokkói hatóságok. Felhívjuk figyelmüket, hogy a vámvizsgálat során a drónt elkobozhatják, illetve ha kivételesen mégis engedélyezik a behozatalát, a drónok szabályszerűtlen használata (pl. királyi rezidenciákról vagy hivatali épületekről készült felvételek, azok megközelítése) szintén elkobzást, illetve komoly büntetést von maga után, így a Konzuli Szolgálat nem javasolja ezen tárgyak behozatalát. 

Határátlépés személygépkocsival:

A marokkói külügyminisztérium tájékoztatása szerint a turizmus céljából érkező magyar állampolgárok 30 napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban. Ezt meghaladó tervezett tartózkodás esetén javasoljuk felkeresni a Marokkói Királyság budapesti nagykövetségét, ahol pontos információkat kaphatnak a bejelentési kötelezettségekről és az ügyintézésről. 

A belépésnél ügyelni kell arra, hogy a marokkói határőr a beutazási pecsétet és a regisztrációs számot bepecsételje az útlevélbe, mivel ezek igazolják a legális belépést az országba. Ezek hiányában a tartózkodás illegálisnak is minősülhet. 

Gépkocsival történő beutazáskor az autó számára ideiglenes behozatali engedélyt (autorisation de l’importation temporaire) kell kiállíttatni a marokkói határ átlépésekor. Az engedély 3 hónapig érvényes. Az engedély érvényességének lejártával a behozott autó importnak számít, így ekkor meg kell fizetni a vámot és az adókat, valamint a késedelmi pótlékot és a büntetést. A gépkocsira ezért ennek megfelelően előzetesen ajánlott biztosítást kötni. A nem Marokkóban forgalomba helyezett gépkocsival beutazó külföldi állampolgár a gépkocsi vagy a behozatali engedély hiányában csak a vám és adók előzetes megfizetése után hagyhatja el az országot, amennyiben tisztázta az autó eltűnésének okát (lopás, baleset), mivel ennek hiányában az illegális értékesítés vádja érheti a turistát. A vám és az adóterhek a gépkocsi új értékének 17-50%-t teszik ki.

A nyugat-szaharai területen Mauritánia irányába történő áthaladáskor a marokkói hatóságoknak előzetesen megadott útvonalról nem szabad letérni. Közlekedési és közbiztonsági okokból kifejezetten a nappali utazás ajánlott. A lakott területektől távoli, kieső tengerparti helyeken való éjszakázást, kempingezést kerülni kell.

A Mauritániába gépkocsival történő belépés kizárólag egy ponton, a Nouadhibou-ba vezető tengerparti főútvonalon lehetséges, a nyugat-szaharai - mauritániai határszakasz többi része elaknásított terület. A határátkelőhely reggel 8 órától este 18 óráig üzemel. Ügyeljünk, hogy mindig legyen elegendő ivóvíz, élelmiszer és üzemanyag tartalékunk, javasolt továbbá a térségben lefedettséggel bíró műholdas telefonkészülék használata is. Figyelem: Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy a mauritániai külképviseleteken kiállított nem biometrikus vízumok nem biztosítják a belépés lehetőségét az országba, így mindenképpen javasolt a biomterikus vízumok határátkelő pontokon vagy reptereken történő beszerzése (pl. a PK55 marokkói-mauritániai határátkelő vagy a nouakchott-i repülőtér). A határátkelőhely forgalmát az utóbbi időben többször akadályozzák tüntető fuvarozók, ilyenkor az útszakasz meghatározhatatlan ideig átjárhatatlan, így nem javasoljuk a közlekedést ezen az útszakaszon.

A személygépkocsival történő határátlépés során fokozott figyelmet kell arra fordítani, hogy illetéktelen személy ne férhessen az autóhoz (vagyis mindig zárjuk le az ajtókat!), és ne tudjon bárminemű kábítószert tartalmazó csomagot az alvázon, a csomagtartóban vagy az ülések alá elhelyezni. A kábítószerügyekben a marokkói bíróságok a törvény teljes szigorát alkalmazzák, perújrafelvételre, a kirótt börtönbüntetés hosszának csökkentésére csak ritka esetben van lehetőség. A rabati magyar nagykövetségnek nincs módja a börtönökben fogvatartott állampolgáraink rendszeres látogatására, élelemmel való segítésére, ilyen esetben az otthoni családra hárul ennek a terhe is. A konzuli szolgálat ezt csak közvetítő szerep vállalásával tudja segíteni.

Olvassa el bővebben Marokkóra vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Mauritánia:

Mauritánia egyes területei (a keleti és északi tartományok; a nyugati tartományok közül Dakhlet-Nouadhibou és Inchiri) a 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, utazásra nem javasolt övezetek (I. kategória). Mauritánia többi része a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Mauritánia belpolitikai helyzete konszolidálódott, de továbbra is magas a terrorfenyegetettség. A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Mauritániában is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye. Bár a hatóságok igyekeznek fellépni a terrorizmus ellen és megakadályozni a nyugati állampolgárok elrablását, ennek veszélye továbbra is rendkívül magas. 

A marokkói határtól a fővárosig, Nouakchottig húzódó és a legbiztonságosabbnak számító 500 km hosszú szakasz sem tekinthető veszélytelennek. A nagyszámú katonai, rendőri jelenlét, illetve ellenőrzési pontok ellenére, a terroristák továbbra is képesek a külföldiek közelébe férkőzni. Gyakran alkalmaznak helyi katonai vagy rendőrségi álcát is. 

A Nouadhibou-Akjouj szakasz választása kimondottan nem javasolt, mert érinti az ország belső területeit, és letér a fent említett tengerparti főútvonalról. Az ország területén kizárólag a konvojban haladás biztonságos, az éjszakai utazás mindenképpen kerülendő. A fővárosban is történtek emberrablások. A külföldiek által látogatott helyek fokozottan kitettek a terrorveszélynek!

Szenegál mauritániai határvidékén szintén jelentős a terrorfenyegetettség. Itt még a viszonylagos biztonság is csak nehézségek árán fenntartható. Különösen igaz ez a Casamance régióra, az ott élők függetlenségi törekvései miatt. Ebben az övezetben nagy az aknaveszély is. Rablótámadások történhetnek akár az autópályákon is naplemente után, az ország középső, illetve keleti területén, főként az N1-es és N2-es sztrádákon. 

Minden külföldi állampolgár vízumköteles, a Marokkó felől történő belépéssel kapcsolatban, javasoljuk a marokkói országismertető megtekintését. 

Figyelem: Mauritániában az alkohol tudatmódosító szernek minősül, így annak behozatala és fogyasztása is bűncselekmény, amely komoly anyagi büntetést, akár szabadságvesztést vonhat magával. 

Olvassa el bővebben Mauritániára vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Szenegál:

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A szenegáli-mauritániai határvidék szintén az AQIM egyik felvonulási területe. A terrorszervezet 2012-ben felvette az országot célpontjai listájára.

A száheli övezetben aktív terrorista csoportok miatt, felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét a fokozott elővigyázatosságra. Általánosságban ennek érdekében javasolt a nagyszámú nyugati állampolgárok által frekventált szórakozó- és találkozóhelyek elkerülése.A szenegáli biztonsági szolgálat megerősített erőkkel figyeli és védi a külföldi turisták épségét éppen ezért fontos az általuk meghatározott előírások pontos betartása.

Közlekedés:

A szenegáli vámhatósági szabályok szerint 8 évnél idősebb gépjárművel nem lehet az ország területére beérkezni. Gépjárművel történő beutazás esetén a vámhatóság behajtási igazolást állít ki (ún. CPD, carnet de passage en douane vagy ún. ATA, autorisation temporaire d’admission). További információ a gépjármű-behozatalról.

Hazánkat Ausztria konzulátusa képviseli konzuli ügyekben Dakarban, de uniós állampolgárként bármely más uniós ország konzulátusához is fordulhatnak segítségért és tájékoztatásért. 

A Mali északi részét érintő krízis, a jelenleg is zajló francia katonai intervenció következtében az észak-afrikai és a Szaharát délről határoló országokban, így Szenegálban is, a korábbinál is nagyobb a nyugati állampolgárokat fenyegető iszlám terrorizmus, az esetleges megtorló akciók veszélye.

Olvassa el bővebben Szenegálra vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Gambia:

2020. 01. 31.
2020. január óta Gambia egész területén kormány/államfő ellenes tüntetések alakultak, és alakulhatnak ki a mostani kilátások alapján. Január 26-án a tüntetők összecsaptak a rendvédelmi hatóságokkal, mely összeütközésnek több tucat sérültje lett, továbbá 137 személyt vettek őrizetbe.

Gambia a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Belpolitikai helyzete Adama Barrow elnök 2017. január 19-i beiktatását követően konszolidálódott, az ország jelenleg politikailag stabil. 2017. április 6-án parlamenti választásokat rendeztek az országban, amelyen számos nemzetközi megfigyelői küldöttség is részt vett. A választások jogszerűen, átláthatóan és békésen zajlottak.

Terrorizmusveszély nem jellemző az országban. Serrekunda és Banjul térségben találkozhatunk lopás, illetve zsebtolvajlás jellegű bűnesetekkel. Történhetnek olyan a hatóságok által kreált „szabálysértési esetek”, amikor a gambiai rendfenntartók pénzt remélve szabnak ki büntetést.

Az országba látogatók lehetőség szerint ne hordjanak magukon értékeket, pl. óra, nyaklánc, karkötő, gyűrű. Ne viseljenek táskát az utcán; a pénz tárolására ajánlott a ruha alatt hordott kisméretű, nyakba akasztható táska, deréktáska.

Lehetséges biztonsági kockázatok elkerülése érdekében kerüljék a demonstrációkat, a tömeges megmozdulásokat.

Vízum:

Gambia 2019-ben – némely tagállam kivételével - az Európai Unió állampolgárai tekintetében eltörölte a turista célú vízum kötelezettséget, amelynek értelmében magyar állampolgároknak, érvényes magyar útlevéllel nem szükséges vízum a rövid idejű, turista célú, gambiai beutazáshoz. Előfordul azonban, hogy a repülőtéri érkezéskor a gambiai határőrök – a pénzhez jutás reményében - még megpróbálkoznak rávenni a turistákat a vízum felvételére, ajánlott az óvatosság.

Javasoljuk, hogy utazási szándéka esetén az irányadó referenciaként szolgáló banjuli reptér honlapján, illetve Gambia Magyarországra akkreditált nagykövetségén szíveskedjenek tájékozódni a kivételt képző Európai Uniós tagállamokról.

Nem turista célú vízumkérelem ügyében Gambia brüsszeli külképviselete illetékes. 

További hasznos információt Gambia nemzetközi repterének honlapján talál: www.banjulairport.com/visa_gambia.php

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon: www.banjulairport.com

Guinea:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Guineát az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet 9. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területté nyilvánítja, amelynek értelmében az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolja.   

Az ország fővárosa, Conakry egy nagyjából két millió fős lakosságú település. Az erőszakos és nem erőszakos bűnözés szintje nagyon magas. A fővároson kívül is gyakran előfordulnak rablások, sok esetben rendőröknek, katonáknak álcázzák magukat az elkövetők.

2019 októberében Guinea jelenlegi államfője bejelentette, és egyben felkérte kormányát, hogy alkotmánymódosítás útján – mivel az csak két ciklust enged elnöki pozícióban – harmadjára is lehetősége legyen az elnökségért indulni. Az ellenzék, illetve a demokratikus kormányzást támogatók egy rendkívül aktív, egyben agresszív csoportosulást hoztak létre (FNDC, Nemzeti Front az Alkotmány Védelméért). 

Az FNDC az elnöki bejelentés óta rendszeres tüntetéseket szervez, amelyek többsége erőszakos, rendvédelmi szervekkel való összeütközésbe, illetve fosztogatásokba torkollnak. A tüntetéseket az FNDC többségében bejelenti, de az ország bármely pontján kialakulhatnak bejelentéstől függetlenül is. A rendőrökkel való októbertől napjainkig 23 civil és egy hatósági áldozatot követeltek. A kormányellenes megmozdulások szinte kivétel nélkül megbénítják a forgalmat, sőt, az ellenzéki felbújtók a tüntetéseken nem résztvevők számára kijárási tilalmat javasoltak.

2020 január 13-ától az FNDC határozatlan időre és területi korlát nélkül jelentett be tüntetéseket. Az említett dátumot követően mindennapossá váltak a kormányellenes csoportosulások amelyek véletlenszerűen, és elszórtan alakulnak ki az ország egész területén. Január 13-án a tüntető fiatalok, Conakry külvárosi részérén felgyújtott autógumikból emeltek barikádokat. Az említett megmozdulásnak egyenlőre egy áldozata ismert. Január 14-én és 15-én a tüntetők és a hatóságok összecsapásának 2 ismert áldozata van.

Guinea politikai és közbiztonsági szempontból rendkívül bizonytalan.

A fentiek tekintetében a Guineába való beutazást nem javasoljuk.

Olvassa el bővebben Guineára vonatkozó utazási tanácsainkat >>

Sierra Leone:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Sierra Leone-t a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába sorolja.

Sürgős esetben, ha már az országban tartózkodnak, keressék fel bármely uniós állam nagykövetségét. Francia Nagykövetség: (+224) 656.44.87.45 (hétfőtől péntekig 08h30 - 12h00 és 14h - 17h15 és szombaton 9h - 12h között) illetve a (+224) 631.35.42.10 vagy (+224) 664.57.01.92 nyitva tartási időn kívül. Sierra Leonében magyar tiszteletbeli konzulátus is elérhető. 

Bár az ország viszonylag nyugodt és biztonságos ennek ellenére a kisebb atrocitások, zsebtolvajok száma emelkedőben van. Kerüljék az esti sétákat és közlekedést, ne viseljenek értékes ékszereket, ne fényképezzenek embereket az előzetes beleegyezésük nélkül, kerüljék a központi összejöveteleket. A tengerparti fürdőzés során az erős viharok miatt legyenek elővigyázatosak.

A bűnesetek úgy, mint a zsebtolvajlás elterjedt az egész ország területén (beleértve Lumley Beach és Aberdeen), az erőszakos bűncselekmények száma az elmúlt időszakban megnövekedett. Különösen ünnepek előtt legyenek körültekintőek!

Az esetleges rendőri bírságot ne fizesse közvetlenül a rendőrnek!

A Sierra Leonéban élő külföldiek túlnyomó többsége különböző humanitárius társaságok/szervezetek alkalmazásában áll, tőlük is lehet információt kérni a helyi viszonyokról, várható belpolitikai eseményekről (pl. készülő tömegtüntetés)

Vám:

Vámügyintézéssel kapcsolatban számos információ található az alábbi weboldalon: National Revenue Authority: www.nra.gov.sl

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Sierra Leone területén rendszeresen előfordul kolera járvány, rendszerint az ország nyugati részén, Freetownt is beleértve, ezért ügyeljenek az élelmiszerek, ételek higiénikus körülményeire. Ajánlott a palackozott víz fogyasztása, kerüljék a csapvíz és a jég fogyasztását.

Sierra Leone északi részén található Tonkolili régióban Lassa láz fertőződést, és járványt regisztráltak. Október 30- tól a napjainkig 6 eset került jegyzésre, melyből 3 halálos kimenetelűnek minősült. A három elhunyt között egy - a betegeket ellátó - holland orvos is szerepel.

A sárgaláz elleni védőoltás kötelező, további védőoltásokról érdeklődjön a Nemzetközi Oltóközpontnál >>

FONTOS:A Budapest-Bamako rally útvonalába eső országok közül egyedül Marokkóban (Rabat) működik magyar nagykövetség és konzulátus, a többi érintett országban hivatásos magyar konzuli képviselet nincs. Baj esetén a hivatalos segítségnyújtás ezért csak rendkívül korlátozottan lehetséges. Ilyen esetekben az Európai Unió valamelyik helyi nagykövetségének konzuli szolgálatához lehet fordulni segítségért. További tájékoztatást az alábbi tájékoztatónkban talál >>  

A rabati (Marokkó) magyar nagykövetség elérhetősége (Marokkó, Mauritánia és Szenegál): 

Konzul: Schuchtár Gergely

Ügyeleti telefon (vészhelyzet estén): +212 669 869 734

Központi ügyelet (vészhelyzet esetén): +36 80 36 80 36 vagy szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/konzuli-tajekoztatasi-es-ugyeleti-kozpont

Fax: (00-212-5) 3775-4123

E-mail: oEBZBljJZmaGc9YimmYNm3TY29uc3VsYXRlLnJiYUBtZmEuZ292Lmh1 

Az accrai (Ghána) magyar nagykövetség elérhetőségei (Gambia, Guinea és Sierra Leone):

Konzul: Majtán Richárd

Ügyeleti telefon (vészhelyzet estén): +233-556-488-443/+233-556-644-757

Központi ügyelet (vészhelyzet esetén): +36 80 36 80 36 vagy szöveges üzenetet Viber: 06 30 36 36 555 és WhatsApp: 06 30 36 36 111.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/konzuli-tajekoztatasi-es-ugyeleti-kozpont

E-mail: JITEJFHXcplmWeFTax6Q0jZwmY29uc3VsYXRlLmFjY0BtZmEuZ292Lmh1