A Kormány 2020. július 15-től, a 341/2020. (VII.12.) rendeletével módosította a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő beutazásának feltételeit.

Az a nem magyar állampolgár, aki magyar állampolgárnak nem családtagja, illetve 90 napot meghaladó magyarországi tartózkodásra jogosultságát okmánnyal igazolni nem tudja, az alábbi feltételek szerint léphet be Magyarországra nem hivatalos célból:

 • a) Ha a nem magyar állampolgár személyforgalomban alacsony fertőzési kockázatú (zöld besorolású) ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
 • b) Ha a nem magyar állampolgár személyforgalomban kevésbé súlyos fertőzési kockázatú (sárga besorolású) ország területéről érkezik Magyarország területére, a belépés során kötelező egészségügyi vizsgálaton esik át. Ha az fertőzési gyanút állapít meg, Magyarország területére nem léphet be. Ha fertőzési gyanú nem állapítható meg, a személy 14 napra járványügyi hatóság által kijelölt karanténban, vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
  A járványügyi megfigyelés nem szükséges, ha a belépni kívánó személy a belépést megelőző 5 napon belül két darab, 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – negatív eredményét igazoló angol vagy magyar nyelvű okiratot tud bemutatni. A járványügyi megfigyelés alatt elvégezhető, a járványügyi megfigyelés feloldását lehetővé tevő tesztek elvégzésével kapcsolatban a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságot kell keresni.
 • c) Ha a nem magyar állampolgár személyforgalomban súlyos fertőzési kockázatú (piros besorolású) ország területéről érkezne, Magyarországra nem léptethető be. E korlátozás alól kérelemre a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetékes helyi rendőri szerv felmentést adhat. A Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történő határátlépés esetén a BRFK XVIII. kerületi Rendőrkapitányság  adhat felmentést. A rendőrségi felmentés a Korm.rendelet 7.§ (2) pontjában felsorolt esetekben adható.
  Méltányossági kérelem az ORFK hivatalos honlapján található elektronikus kérelem formájában, magyar nyelven nyújtható be.  
  Az engedélyes a Magyarországra való belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át:
 • a) akinél az egészségügyi vizsgálat COVID-19 betegség gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léptethető be,
 • b) akinél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 betegség gyanúja nem merül fel, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre. A járványügyi megfigyelés alatt elvégezhető, a járványügyi megfigyelés feloldását lehetővé tevő tesztek elvégzésével kapcsolatban a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóságot kell keresni.

Az egyes országoknak az országos tisztifőorvos által határozatban kihirdetett, fertőzöttség szerinti besorolását a csatolt dokumentumban találja.

A fenti szabályok értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban az ORFK-t szíveskedjenek megkeresni, figyelemmel arra, hogy azok végrehajtásában az Országos Rendőrfőkapitányság határrendészeti feladatokat végző munkatársai illetékesek. A Konzuli Szolgálat pusztán általános tájékoztatást nyújt! Az ORFK elérhetőségei: http://www.police.hu/hu/info/elerhetosegek 

Amennyiben határátlépéssel kapcsolatos további információra van szüksége, forduljon a magyar határrendészethez: www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo 

For information on border crossing please consult: