A vonatkozó Kormányrendelet szerint (A Kormány 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelete), illetve a diplomáciai, illetve konzuli kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezmények alapján a Liszt Ferenc repülőtéren beléphet:

  • a magyar állampolgár, 
  • az EGT állampolgár, akinek van állandó tartózkodási kártyája, 
  • és a Magyarországon akkreditált diplomata. 

Az illetékes hatóságtól kapott tájékoztatás szerint a kialakított gyakorlat lehetővé teszi, hogy beléphet még a magyar állampolgár külföldi családtagja, ha magyarországi tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik, vagy tartózkodási engedély hiányában akkor, ha a házasság, vagy a gyermek születése Magyarországon anyakönyvezve van, amit a határon az EAK rendszerben a határőrizeti szerv ellenőriz. 

Ha magyar állampolgár külföldi családtagja akar belépni, aki külföldi dokumentumokkal rendelkezik, úgy azt méltányossági kérelem benyújtására okot adó körülménynek tekintik. A családi kapcsolatot valamilyen (külföldi) anyakönyvi kivonattal, vagy dokumentummal igazolni kell. A határon beadott méltányossági kérelemről esetenként hosszabb idő alatt döntenek. 

Regisztrációs igazolással és magyarországi lakóhelyet igazoló lakcímkártyával rendelkező EGT tagállami állampolgároknak is biztosított a belépés. 

Nem léphet be Magyarország területére az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező nem EGT tagállami állampolgár. 

A kapott tájékoztatás szerint a rendőrség mindenféle tranzit utazást elősegít, szükséges azonban, hogy a tovább utazáshoz szükséges repülőjegyek előre be vannak foglalva és rendezve van az utazás. Ez lehet mind Schengeni országokon belül, mind Schengen országaiból Schengenen kívüli országokba, illetve fordítva. Fontos, hogy minden utazni szándékozónak hívják fel a figyelmét, hogy nagyon kiszámíthatatlan a légi forgalom menetrendje, napszakonként változik, ezért csak kiemelten magas kockázat mellett vállalható az utazás. A gép elindulása Budapest felé nem jelent garanciát a célállomás elérésére. 

Amennyiben további információra van szüksége forduljon a magyar határrendészethez: www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo