Rio de Janeiro 2016. augusztus 5-21. között Olimpiai, 2016. szeptember 7-18. között pedig Paralimpiai Játékoknak ad otthont. Magyarország a hagyományoknak megfelelően népes küldöttséggel vesz részt a játékokon, ahol jelentős számú magyar szurkoló megjelenésére is számítunk. A Magyar Konzuli Szolgálat a játékok idejére megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak.

Kérjük, hogy amennyiben a 2016. évi Olimpiai Játékokra  tervez kiutazni, a Konzuli Szolgálat alábbi tájékoztatóját olvassa el és tájékozódjon az aktuális utazási tanácsokról!

1. MEGERŐSÍTETT KONZULI JELENLÉT A 2016-OS RIÓI OLIMPIAI JÁTÉKOK IDEJÉN

2. JAVASOLT INTÉZKEDÉSEK UTAZÁS ELŐTT

3. KONZULI ELÉRHETŐSÉGEK A 2016-OS RIÓI OLIMPIAI JÁTÉKOK IDEJE ALATT

4. BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK ÉS RENDVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

5. SÜRGŐSSÉGI TELEFONSZÁMOK BRAZÍLIÁBAN

6. TOVÁBBI HASZNOS HONLAPOK

7. FELHÍVJUK A FIGYELMET!

8. BRAZÍLIÁRA VONATKOZÓ UTAZÁSI TANÁCSOK

9. KONZULI REGISZTRÁCIÓ

1. MEGERŐSÍTETT KONZULI JELENLÉT A 2016-OS RIÓI OLIMPIAI JÁTÉKOK IDEJÉN

A 2016. augusztus 5-21. és 2016. szeptember 7-18 között Rio de Janeiroban megrendezendő Nyári Olimpiai Játékok és a Paralimpiai Játékok idején a Magyar Konzuli Szolgálat helyszíni konzuli jelenlétet biztosít, elsősorban az alábbi esetekben nyújtandó segítség céljából:

 • 1. úti okmány (lehetőség szerint azonnal a helyszínen történő) pótlása, 
 • 2. konzuli érdekvédelem az esetleges bűncselekmények elkövetésében érintett, vagy azok áldozatává váló személyeknek,
 • 3. konzuli segítségnyújtás az esetlegesen sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset során.

Felhívjuk a figyelmet, hogy kihelyezett konzuli tisztviselőink nem tudnak segítséget nyújtani többek között a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, azok elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy akár fuvarozásban.

2. JAVASOLT INTÉZKEDÉSEK UTAZÁS ELŐTT

 • 1. Legyen felkészült!: Utazás előtt tájékozódjon a legfrisebb Utazási tanácsokról, különösen a beutazási és biztonsági információkról.
 • 2. Regisztráljon konzuli védelemre a Konzuli Szolgálat honlapján! A hatékonyabb konzuli védelem megszervezhetősége (biztosíthatósága) érdekében, regisztrálja adatait a Konzuli Szolgálat oldalán. 
 • 3. Repülőjegy: Mindenképpen előre megváltott, oda- és visszaútra szóló repülőjeggyel utazzon Brazíliába. Célszerű előre megváltani az országon belüli repülőutakra szóló jegyeket is, mert az Olimpiai Játékok idején a járatok várhatóan teljes telítettséggel közlekednek.
 • 4. Szállás: Érkezése előtt rendezze szállás foglalását, mivel több ezer szurkoló kiutazása várható. 
 • 5. Belépőjegyek: Megbízható forrásból vásárolja meg belépőjegyét. Magyarországon hivatalos viszonteladó a Tensi Tours: http://sport.tensi.hu/htmls/jegyarak1.html. Nem megbízható helyen akkor sem javasolt belépőt venni, ha az teljesen eredetinek látszik. Aki ugyanis korábban online felületen belépőt vásárolt a hivatalos oldalon, majd úgy dönt, hogy eladja a hivatalos csatornán keresztül, annál az eredeti jegy ottmarad és csak a vonalkódját érvénytelenítik, ugyanarra a székre pedig új vonalkóddal állítanak ki új, érvényes belépőt. Így pedig könnyen illetéktelen kezekbe kerülhet a teljesen eredeti jegy, érvénytelen vonalkóddal.
 • 6. Egészségügyi ellátás: Magyarország és Brazília között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar állampolgárságú beutazóknak, ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljon útnak. Az  egészségügyi szolgáltatásokról bővebben itt tájékozódhat. Lásd még: 6. és 7. pont.
 • 7. Védőoltások: Az ajánlott védőoltásokról itt tájékozódhat. Lásd még: 7. pont.
 • 8. Rendelkezzen utasbiztosítással!: Utazás előtt gondoskodjon megfelelő, mindenre kiterjedő utas biztosításról.
 • 9. Úti okmány: A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be, és tartózkodhatnak Brazília területén. Az útlevélnek a belépés napjától számított legalább fél évig még érvényesnek kell lennie. Lehetőség szerint útlevelükről készítsenek fénymásolatot, és azt az útlevéltől külön tárolva őrizzék.
 • 10. Szükség esetére tartsa magánál az alábbi elérhetőségeket: Sürgősség esetén | Konzuli intézkedés szükségessége esetén
 • 11. Fizetés: A készpénz (euró, dollár) összegének, illetve a bankkártya/hitelkártya fedezetének megtervezésekor vegyék figyelembe, hogy az amúgy sem alacsony árak az Olimpiai Játékok idején meglepően magasra szöknek fel. A kártyát szinte mindenhol elfogadják, ugyanakkor nem ritka annak illegális lemásolása, az adatokkal történő visszaélés, például autókölcsönzőkben, főleg a hitelkártyák esetében. Javasoljuk, hogy folyamatosan ellenőrizzék a kártyáról levett pénzösszegeket és készüljenek fel arra, hogy a kártyát szükség esetén le tudják tiltani. A városban mind a Visa, mind a Master Card általánosan elfogadott, azonban az olimpiai helyszíneken és a hivatalos olimpiai boltokban csak Visa kártyát fogadnak el. Ha ilyennel nem rendelkezünk, a helyszínen díjmentesen válthatunk egyet, amelyre saját kártyánkról töltünk fel pénzt (az Olimpia ideje alatt havonta maximum 2000 reált). Ezzel a kártyával bármilyen üzletben fizethetünk (on-line vásárlásra és pénzfelvételre nem alkalmas).
 • 12. Kövesse az aktuális információkat: Kérjük, hogy utazása előtt és brazíliai tartózkodása során kövesse a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és a helyi hatóságok tájékoztatását.

3. KONZULI ELÉRHETŐSÉGEK A 2016-OS RIÓI OLIMPIAI JÁTÉKOK IDEJE ALATT

A Konzuli Iroda elérhetőségei:

Cím: Avenida Princesa Isabel 500 – Copacabana
Telefon: (+55 21) 96643 5791
E-mail: ugVIQUpvZDctQEDMc63YjxrNY29uc3VsYXRlLnJpb0BtZmEuZ292Lmh1

Megközelíthetőség: 

A Copacabanáról az 1. és 2. számú őrtorony között található az Avenida Princesa Isabel, amelynek jobb oldalán végigsétálva 7 perc, közvetlenül az alagút előtt

Metró: Cardeal Arcoverde megálló, 10 perc séta a Rua Barata Ribeiro-n az Avenida Princesa Isabel felé

Autóbuszok (mind a konzuli irodától egy-két percre állnak meg az Avenida Princesa Isabel-en):
100, 102, 104, 2017, megálló: Ministro Viveiros de Castro
426, 432, 444, 445, 474, 538, 581, megálló: Demétrio Ribeiro
402, 404, 456, 457, 483, 485, 551, 552, 553, 554, 2020, 2125, 2329, 2333, 2334, 2335, 2337, 2338, Curicica (Projac) – Rio Sul (via B. da Tijuca) (Circular), Marambaia – Castelo (via B. da Tijuca/Copacabana), megálló: Nossa Sra. de Copacabana

Az aktuális konzuli tájékoztatókat az iroda facebook oldalán követhetik nyomon: https://www.facebook.com/hungaryinrio 

Kérjük, hogy az iroda személyes felkeresése előtt telefonon vegyék fel a kapcsolatot a konzullal.

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa

Cím: Av. Presidente Wilson, 231 – 24º andar – Centro
Telefon: (+55-21-) 3550-1997
Ügyeleti mobil: (+55-21-) 98319-1602 (magyarul tudó munkatárs)
E-mail: HEePHK2IjaHVuZ3JpYS5yaW9AbndhZHYuY29tLmJy 

A fenti konzuli jelenlét mellett a Brazíliavárosi Nagykövetség és a Sao Pauló-i Főkonzulátus folyamatosan a magyar állampolgárok rendelkezésére áll:

Nagykövetség – Brazíliaváros
Embaixada da Hungria

Cím: SES Qd 805 Lote 19 – Asa Sul – Brasília
Telefon: (+55-61-) 3443-0836 vagy 3443-0822
E-mail: LsnNeY9mzFTQmZcWbWlzc2lvbi5icnpAbWZhLmdvdi5odQ== 
Honlap: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/BR/HU 
Facebook: https://www.facebook.com/embaixadahungara 

Főkonzulátus – Sao Paulo
Consulado Geral da Hungria

Cím: Rua Barão do Triunfo 88, Sala 114 – Campo Belo - São Paulo
Telefon: (+55-11-) 3736-8161 vagy 3736-8162
E-mail: PlYskneFvHduS4z03rbWlzc2lvbi5zYW9AbWZhLmdvdi5odQ== 

Külgazdasági és Külügyminisztérium

Amennyiben utazási előkészületeik során a keresett információt a Konzuli Tájékoztatás honlapján nem találják meg, a Konzuli Szolgálat tájékoztatási vonalain, illetve tájékoztatási e-mail címén keresztül is feltehetik kérdéseiket tervezett utazásukkal kapcsolatban. Elérhetőségeinket megtalálják a honlapon, a „Kapcsolat” menüpontban. Munkatársaink hétfőtől péntekig 08:00 - 16:30 között a 458-1000, 458-1682 és 458-1634 telefonszámokon, valamint a BMWChid9QMcmmMUZQdGFqLmtvbnpAbWZhLmdvdi5odQ== e-mail címen igyekeznek választ adni minden megkeresésre, ország-specifikus kérdésekben azonban ajánljuk a Brazíliában működő képviseleteink közvetlen megkeresését. Külképviseleteink ügyeleti telefonszámai is megtalálhatók honlapunkon a „Külképviseletek” menüpontban.  

4. BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK ÉS RENDVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

Közbiztonság:

Őszintén bízunk abban, hogy a Rio de Janeiróban töltött idő elsősorban a város és lakóinak megismeréséről, új barátságok kötéséről és a sport szeretetéről szól majd. Ezzel együtt fontos tudni, hogy Rio a világ egyik legveszélyesebb városa, ahol egy szabálytalan sakktáblához hasonlóan váltják egymást előkelő és nyomornegyedek. Utóbbiakban rendkívül magas a bűnözés, ezért még a vezetett favela-látogatásoktól is óva intjük a turistákat.  A jobb negyedekben is előfordulnak utcai rablások, amelyek ellen a legjobb megelőzés, ha nem hívjuk fel magunkra a figyelmet. Ha mégis megtörténik, akkor sem a pánik, sem az ellenállás nem jó reakció. A rablóknak jellemzően a napi kábítószeradag árát kell megszerezniük, nem céljuk az áldozat megsebesítése, azonban ha nem kapják meg, amit kérnek, használják a fegyvert, amivel addig csak fenyegettek. Aki az óvintézkedések ellenére ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit kérnek tőle – érdemes erre a helyzetre 50-100 reált magunknál tartani, külön az egyéb értékektől. (Az értéktárgyakról bővebben: 7. pont.) A támadást a rendőrségen be kell jelenteni és kérni egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okmányát is elvették.

A Rio de Janeiró-i rendőrség speciális egysége a DEAT szakosodott a turisták bejelentéseinek felvételére:

Delegacia Especial de Apoio ao Turismo – DEAT 
Cím: Avenida Afrânio de Melo Franco, 159 – Leblon
Telefon: (+55-21-) 2332-2924 / 2332-2885

A rendőrségen az ország hivatalos nyelve, a portugál mellett a turista leginkább angolul és spanyolul értetheti meg magát.

Fokozott biztonsági intézkedések az Nyári Olimpiai Játékok alatt:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények színhelyére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. Aki ennek nem hajlandó magát alávetni, nem léphet be. A rendvédelmi szervek képviselőinek utasításait nemcsak a sportesemények színhelyén, hanem mindenhol máshol is komolyan kell venni, és pontosan be kell tartani. A rend fenntartása érdekében a rendőrök, biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő eszközöket, adott esetben fegyvert használni.

A nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet a brazil törvények nagyon szigorúan büntetik. Kérjük, minden utazás előtt ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz-e, amelyet saját maguk pakoltak és zártak be. Semmilyen – mégoly ártatlannak tűnő – csomag (babaruha, plüssállat) elszállítását ne vállalják.

5.SÜRGŐSSÉGI TELEFONSZÁMOK

Az általános segélyhívó telefonszám Brazília egész területén 190.

Sürgős esetben a következő számokat hívhatja:

 • 192 – egészségügyi sürgősség esetén;
 • 190 – közrend megzavarása esetén;
 • 197 – bűncselekmények esetén;
 • 193 – tűz, katasztrófahelyzet esetén.

6. TOVÁBBI HASZNOS HONLAPOK

7. FELHÍVJUK A FIGYELMET!

Közlekedés:

Rio de Janeiro tízmilliós nagyváros, ahol a közlekedés az Olimpiai Játékoktól függetlenül is lassú, körülményes. A játékok idején a város telítődik, ezért számítani kell arra, hogy az egyes helyszínekre történő eljutás a megszokottnál is több időt vesz igénybe.  

A legbiztonságosabb, egyúttal legdrágább közlekedési eszköz a taxi. A tömegközlekedési eszközök lényegesen olcsóbbak, de ezeken viszonylag nagy számban fordul elő zsebtolvajlás, esetenként fegyveres rablás. 

Aki autót bérel, készüljön fel az európaihoz képest kifejezetten laza közlekedési fegyelemre. Ezzel együtt – vagy épp ezért – a város tele van kamerákkal, amelyek a gyorshajtást és a tiloson áthajtást fényképezik, amit szigorúan büntetnek. A sofőr alkoholos befolyásoltságát a közlekedési hatóságok a legkisebb mértékben sem tolerálják, és komoly bírsággal sújtják. 

Hogy ne a bérbe adó cégnek kelljen kifizetnie a kiszabott büntetéseket, az autó átadásakor ragaszkodnak ahhoz, hogy lemásolják a bérlő kártyáját, amelyről akár két hónappal az elutazás után is leemelhetik a büntetés összegét, ha csak akkorra kapják meg a felszólítást. Kimondottan autókölcsönzőknél gyakran előfordul, hogy visszaélnek a lemásolt kártya adataival. Javasoljuk, hogy folyamatosan ellenőrizzék a kártyáról levett pénzösszegeket és készüljenek fel arra, hogy a kártyát szükség esetén le tudják tiltani. 

Autóval (és egyéb módon is) mindenképpen kerüljük el a favelákat (nyomornegyedeket)! Ha véletlenül behajtunk egybe, azonnal kapcsoljuk fel az autóban a belső világítást, hogy az esetlegesen ott élő és a favelát uraló drogbárók lássák, nem egy ellenséges drogbanda tagjai vagyunk, s a lehető legrövidebb úton távozzunk onnan.

A magyar jogosítvány az országba történt belépéstől számított fél évig használható, így fel kell mutatni hozzá a belépési pecsétet tartalmazó útlevelet (legalább másolatban), valamint portugál nyelvű fordítást (a brazil közlekedési rendőrök általában angolul sem értenek). 

Közlekedési baleset, gyalogos gázolás, agresszió esetén rendőrségi feljelentést kell tenni, illetve látleletet kell felvetetni. A jegyzőkönyv egy példányát, de legalább annak egy másolatát ki kell kérni!

Tömegközlekedési eszközök

A riói buszok és metrók a világátlagnak megfelelő biztonsággal használhatók. A buszokon és az 1., 2. és 3. metróvonalon a helyszínen váltott menetjeggyel, vagy előre feltöltött metrókártyával lehet utazni. A 4., újonnan átadott metróvonalat csak azok használhatják, akik érvényes olimpiai belépővel rendelkeznek és ún. Rio Card-ot vásároltak, amely mint metró napijegy működik a 4. vonalon. Felhívjuk a figyelmet, hogy az általános vonaljeggyel vagy feltöltött metrókártyával a 4. metrón nem lehet utazni. Az újonnan átadott 4. metró vonalat csak az olimpiai versenyre utazók vehetik igénybe.

Belépés az olimpiai helyszínekre

Az olimpiai helyszíneken a belépésnél kérhetnek arcképes igazolványt. Erre megfelel a magyar személyi igazolvány vagy vezetői engedély, javasoljuk, hogy ezek  valamelyikét vigyék magukkal, ne az útlevelet.

Egészségügyi ellátás: 

Az ellátásra szoruló, egészségbiztosítással nem rendelkező külföldieket a közkórházakba irányítják, illetve szállítják. Ezek állapota és az ott nyújtott szolgáltatás mélyen az európai normák alatt van, ezért itt rendkívül hosszú várakozásra lehet számítani, érdemi segítségnyújtásra viszont nem feltétlenül. Ezúttal is, nyomatékosan kérünk minden Brazíliába utazót, hogy itt-tartózkodásának idejére kössön olyan utasbiztosítást, amely szükség esetén megfelelő fedezetet nyújt a kifejezetten drága magán orvosi és magán kórházi ellátás igénybevételéhez. 

A brazil egészségügyi minisztérium legutóbbi tájékoztatója szerint Brazília teljes mértékben felkészült az Olimpia megrendezésére. Előrejelzéseik szerint minimális (1,8:1 millió) az esélye annak, hogy a játékokra érkező turisták zikával fertőződjenek meg, mivel jellemzően júliusban és augusztusban fordul elő a legkevesebb megbetegedés. Az idei évben februárban regisztrálták a legtöbb zika esetet, azóta annak előfordulása 99 százalékkal csökkent Brazíliában, Rio de Janeiró-ban pedig május eleje óta nem regisztráltak zikás fertőzést. Az alacsony szúnyogpopuláció ellenére fordítsanak különös figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére: használjanak szúnyogriasztót, viseljenek hosszú ujjú ruhákat. Az Egészségügyi Minisztérium az utazók figyelmébe ajánlja a 6. pontban megtalálható oldalt, ahol elérhetőek az egészségügyi ellátással kapcsolatos információk.

Amennyiben megbetegszenek, az alábbi kórházak felkeresését javasoljuk: 

Referencia-közkórházak:

Hospital Albert Schweitzer
Telefon: 2333-4760 / 2333-4781
Rua Nilópolis, 329 - Realengo, R.J.

Hospital Lourenço Jorge
Telefon: 3111-4652
Avenida Ayrton Senna, 2000 - Barra da Tijuca, R.J.

Hospital Miguel Couto
Telefon: 3111-3746 / 3111-3602 / 3111-3781
Rua Mário Ribeiro, 117 - Leblon, R.J.

Hospital Salgado Filho
Telefon: 3111-4100 / 3111-4430
Rua Aequias Cordeiro, 370 - Méier, R.J.

Hospital Souza Aguiar
Telefon: 3111-2811 / 3111-2635
Praça da República, 111 - Centro, R.J.

Egyéb közkórházak:

Hospital da Lagoa
Telefon: 3111-5259
Rua Jardim Botânico, 501 - Lagoa, R.J.

Hospital Bonsucesso
Telefon: 3977-9500
Avenida Londres, 616 - Bonsucesso, R.J.

Hospital Carlos Chagas
Telefon: 2332-1127 / 2332-1144 / 2332-1136
Avenida General Osvaldo Cordeiro de Farias, 466 - Marechal Hermes, R.J.

Hospital Evandro Freire
Telefon: 3393-7818 / 3393-8423
Estrada do Galeão, 2920 - Ilha do Governador, R.J.

Hospital Getúlio Vargas
Telefon: 2334-7835
Avenida Lobo Júnior, 2293 - Penha, R.J.

Hospital Rocha Faria
Telefon: 2333-6792 / 2333-6797 / 2333-6789
Avenida Cesário de Melo, 3215 - Campo Grande, R.J.

Hospital Pedro II
Telefon: 3365-5201
Rua do Prado, 325 - Santa Cruz, R.J.

Magánkórházak:

Hospital Sao Lucas
Telefon: 2545-4000
Trav. Frederico Pamplona, 32 - Copacabana – RJ

Hospital Samaritano Unidade Botafogo
Telefon: 2537-9722
R. Bambina, 98 - Botafogo – RJ

Hospital Pró-cardíaco
Telefon: 2131-1400 / 2528-1442
R. General Polidoro, 192 - Botafogo -  RJ

Clinica Sao Vicente
Telefon: 2529-4422
Rua João Borges, 204 - Gávea – RJ

Hospital Adventista Silvestre
Telefon: 3034-3000
Ladeira do Ascurra, 274 - Cosme Velho – RJ

Hospital Copa D'or Rede D'or
Telefon: 3724-4000 / 2158-9000
R. Riachuelo, 302 - Centro – RJ

Hospital Badim Rede D'or
Telefon: 3978 6400/ 3978 6448/ 3978 6444  
R. São Francisco Xavier, 390 - Tijuca – RJ

Hospital Bangu
Telefon: 3107-5600
R. Francisco Real, 752 - Bangu –RJ

Hospital Barra D'or
Telefon: 2430-3600
Av. Ayrton Senna, 3079 - Barra da Tijuca – RJ

Hospital Riomar
Telefon: 3578-2578
Av. Cândido Portinari, 555 - Condominio Riomar - Barra da Tijuca – RJ

Hospital Samaritano Unidade Barra
Telefon: 3263-1000
Avenida Jorge Curi, 550 - Barra da Tijuca – RJ

Hospital Unimed Rio
Telefon: 3883-1000
Av. Ayrton Senna, 2550 - Barra da Tijuca – RJ

Hospital Vitoria
Telefon: 3263-2000
Av. Jorge Cury, 550 - Barra da Tijuca – RJ

Hospital Rios D'or
Telefon: 2448-3600
Estrada dos Três Rios, 1366, Freguesia - Jacarepaguá – RJ

Hospital Israelita Albert Sabin
Telefon: 2176-8800
Rua Professor Gabizo, 319 - Maracanã – RJ

Hospital Quinta D'or
Telefon: 3461-3600
R. Almirante Baltazar, 435 - São Cristovão – RJ

Hospital Caxias D'or
Telefon: 2460-3600
Av Brigadeiro Lima e Silva, 821 Jd Vinte e Cinco de Agosto - Duque de Caxias – RJ

Hospital Niteroi D'or
Telefon: 3602-1400
Av. Sete de Setembro, 301 - Santa Rosa - Niterói – RJ

Hospital Norte D'or
Telefon: 3747-3600
R. Carolina Machado, 38 - Cascadura – RJ

Védőoltások: 

Hepatitisz A, B szempontjából Brazília kb. ugyanolyan fertőzött, mint Magyarország, így az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz elleni, hastífusz elleni, meningitisz elleni oltás nem kötelező, de felvétele hasznos. 

Az Olimpiai Játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs védőoltás). Ugyanakkor – éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt – augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya.

Vigyázzanak értéktárgyaikra!

Az Olimpia zsúfolt helyszínein, de a sporteseményeknek helyt adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasoljuk, hogy csak a valóban szükséges iratokat hozzák magukkal Rio de Janeiróba (például TAJ-kártyát, adókártyát ne). A bankkártyákat, készpénzt, mobiltelefont  egymástól elszeparálva, belső zsebben tartsák. Nem tanácsos sem hátizsák külső zsebeiben, sem nadrág hátsó zsebében elhelyezni, mert onnan pillanatok alatt kiemelhetik. Ha a szálláson van széf, érdemes azt igénybe venni, az értékeket és az útlevelet ott elhelyezni, s csak kártyát és/vagy egy napra elegendő készpénzt és az útlevél másolatát magukkal vinni.

Jó tudni: 

Rio de Janeiróban a hálózati feszültség 110 Volt. Egyes szállodákban hozzáférhető 220 voltos csatlakozó is, amelyet ez esetben külön felirat jelez.

Augusztus-szeptemberben 5 óra az időeltolódás. (Amikor Budapesten már dél van, Rio de Janeiróban még csak reggel 7 óra.) 

MIT SZABAD, MIT NEM KÖZTERÜLETEN 

Az alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, a részegség azonban kerülendő. A drogok birtoklása tilos, árusításuk fokozottan büntetendő.

 • általános utazási szabályok betartása, ellenkező esetben pénzbírság
 • gyorshajtás, egyéb KRESZ-szabályszegések: Brazíliában állandó és nagyon szigorú ellenőrzés van érvényben, a szabálysértőket pénzbírsággal sújtják. Az olimpiai sávot használni tilos.
 • zéró tolerancia van érvényben, az ittas vezetést szigorúan büntetik
 • közterületi tárgyakra, szobrokra felmászni, szökőkutakban fürdeni tilos
 • bárminemű rongálás, pirotechnikai eszközök, szúró tárgyak, fegyverek birtoklása büntetendő 
 • agresszív magatartás, fizikai és verbális erőszak, faji vagy homoszexuális alapú inzultus büntetendő
 • tiltott szimbólumok, zászlók megjelenítése tilos
 • szurkolói csoportok közötti „párbaj” tilos
 • jegyek feketepiaci adásvétele büntetendő
 • törvények: a brazil törvényeket mindig és mindenhol be kell tartani. Bűncselekmény elkövetése esetén a konzuli szolgálat nem tud a magyar állampolgár érdekében a brazil igazságszolgáltatás ellen fellépni

8. BRAZÍLIÁRA VONATKOZÓ UTAZÁSI TANÁCSOK

9. KONZULI REGISZTRÁCIÓ

Kérjük azokat a magyar állampolgárokat, akik a játékokra utaznak, hogy a hatékonyabb konzuli védelem biztosíthatósága érdekében, adják meg utazási adataikat az Online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu

Kérjük továbbá, hogy a kockázatok minimálisra csökkentése érdekében kiutazásuk előtt gondosan tanulmányozzák a Brazíliára, valamint az utazás során esetleg érintett egyéb országokra vonatkozó utazási tanácsokat a Konzuli Szolgálat honlapján: https://konzuliszolgalat.kormany.hu