Keresse a tájékoztatást országspecifikusan az utazási tanácsaink országonkénti menüpontban a beutazási és tartózkodási feltételek résznél!

Úti okmányok:

  • Magánútlevél
  • Ideiglenes útlevél
  • Személyi igazolvány
  • Ideiglenes személyi igazolvány
  • Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány

Utazás az EGT tagállamaiba, illetve Svájcba

Felhívjuk az EGT tagállamaiba, illetve Svájcba utazó állampolgáraink figyelmét, hogy bár magyar állampolgárok általában valamennyi, érvényes személyazonosító igazolvány birtokában (ide értve a régi típusú, kiskönyv formátumú, valamint a kártya típusú ideiglenes személyazonosító igazolványt is) beutazhatnak ezen országokba, mégis előfordulhat, hogy az okmány kizárólagos magyar nyelvezete és esetleges olvashatatlansága (elmosódott kézírás, régi fénykép) miatt a beléptetés egyes országokban problémát jelenthet, illetve ezen problémák miatt egyes okmányok elfogadását korlátozzák:

Írország, Dánia, Lettország, Lengyelország, Spanyolország vonatkozásában kártya típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes magyar útlevéllel történő utazást javaslunk.

Az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz nem javasoljuk a régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány használatát. Tapasztalataink szerint egyes légitársaságok nem veszik fel a fedélzetre az ilyen úti-okmánnyal rendelkező utasokat.

Norvégiába történő beutazáshoz az érvényes kártya típusú személyi igazolvány vagy útlevél használatát javasoljuk. Munkavállalás és tanulmányi célból érkezőknek elengedhetetlen az útlevél, ugyanis bankszámlát csak ennek birtokában lehet Norvégiában nyitni. Külképviseletünk tapasztalatai alapján nem javasoljuk a régi típusú, illetve ideiglenes személyi igazolvánnyal történő utazást. A norvég hatóságok a nem digitalizált adattartalommal kiállított okmányokat az esetek többségében nem fogadják el.

Franciaországba történő beutazáshoz a francia hatóságok megkövetelik az útlevélnek még legalább 3 hónapos érvényességét, egyébiránt pedig a kártya típusú személyi igazolvánnyal történő beutazás a javasolt.

Hollandia területére a magyar állampolgárok kizárólag érvényes útlevél vagy kártya típusú állandó személyi igazolvány birtokában utazhatnak be. A holland hatóságok a régi típusú személyi igazolványt és az ideiglenes, kártya formátumú személyi igazolványt nem fogadják el, függetlenül attól, hogy a beutazás turista vagy munkavállalási céllal történik.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben az új, kártya típusú személyi igazolvány bármilyen mértékben sérült vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált (lekopott hologram, karcolt MRZ–kód, törött, lyukas, stb.) vagy a szokásostól eltérő érvényességi idővel kerül kiállításra, akkor a holland hatóságok előállíthatják a magyar állampolgárokat és kérhetik a külképviselet konzuli hivatalát az illető személyazonosságának tisztázása érdekében.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy amennyiben a magánútlevél bármilyen módon sérült vagy személyazonosság megállapítására alkalmatlanná vált, akkor a holland hatóságok előállíthatják a magyar állampolgárokat és kérhetik a külképviselet konzuli hivatalát az illető személyazonosságának tisztázására.

A Holland Királyság tengerentúli területeit (Aruba, B.E.S. szigetek, Curacau. St. Maarten) képező karib-tengeri szigetekre magyar állampolgárok kizárólag a beutazástól számított még legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel utazhatnak be.

Finnország vonatkozásában az a tapasztalat, hogy a finn hatóságok a régi, kiskönyv formátumú személyi igazolványokat nem szívesen fogadják el, ezért az utazást ezzel az úti okmánnyal nem javasoljuk. Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy pl. bankszámla nyitásához egyes finn bankok csak érvényes magyar útlevelet fogadnak el.

Románia területére nem lehet beutazni ideiglenes személyi, illetve a régi, könyvformátumú személyi igazolvánnyal.

Tájékoztató az egyes lejárt úti okmányokkal való utazás feltételeiről