Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat és az Izlandi Országos Rendőrség szerint vulkánkitörés veszélye áll fenn a fővárostól dél-nyugatra fekvő Reykjanes-félszigeten található Thorbjorn hegy környékén, miután több kisebb földrengést, valamint a talaj jelentős megemelkedését tapasztalták ott január 21. óta.

A talajemelkedés oka a Meteorológiai Szolgálat szerint a magmafelhalmozódás, ami kiömléses (effuzív) típus kitöréshez vezethet. A hatóságok tájékoztatása szerint ez várhatóan lávakifolyással járna, ami nem érintené az izlandi légtéren áthaladó nemzetközi légiforgalmat, de közel esik az érintett területhez a kiemelt turista célpontnak számító Kék Lagúna, Grindavík település, valamint Keflavík Nemzetközi Repülőtér is, mely utóbbi forgalmát érintheti a lávakifolyás. A legfrissebb elemzések szerint egy esetleges kitörés nem veszélyeztetné Grindavík települést – hiszen a Thorbjorn hegy északról védelmet nyújtana számára – , viszont  a földrengésekkel együtt károkat okozhat a helyi infrastruktúrában és akár a Kék Lagúnában is.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat, valamint az Izlandi Rendőrség Polgári Védelmi és Vészhelyzetkezelési Részlege nyomon követi a fejleményeket, melyekről honlapjukon angol nyelven is közzétesznek tájékoztatókat: 

Az utazási és időjárási viszonyokról és lezárt utakról alábbi linken találnak angol nyelvű információkat: https://safetravel.is 

Az izlandi vulkánokról és azok helyzetéről alábbi, angol nyelven is elérhető honlapon található folyamatosan frissülő információ: http://icelandicvolcanoes.is/# 

Tovább az utazási tanácsokra >>